Autor Wątek: Wybór feedera 3,30 m  (Przeczytany 21629 razy)

Offline mosek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór feedera 3,30 m
« Odpowiedź #15 dnia: 16.04.2021, 14:31 »
Wędka kupiona, wybór padł na trabucco.... Jutro pierwsze łowienie..
Dzięki za pomoc i porady.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 19.06.2021, 21:24 »
Podczepię się pod wątek. Wybór pickera zawiesiłem na razie na kołku na rzecz poszukiwania feedera o długości 3,3 m. Taka długość wędki będzie bardziej uniwersalna. Potrzebuje feedera 3,3 m do łowienia na metodę oraz na klasyka. Wędka będzie wykorzystywana do łowienia ryb od małych płotek (łowienie zimą na klasyka), karasi do kilku kilowych karpi. Ważne jest, aby wędka obsłużyła delikatne brania ryb zimą na klasyka (najwyżej zakupię delikatną szczytówkę jak będzie taka potrzeba, jeżeli feeder nie będzie w nią wyposażony fabrycznie). Wędka musi być 3 składowa. Feeder powinien mieć najlepiej progresywne ugięcie i nie powinien być miękki. Wędka będzie wykorzystywana do łowienia na wodach stojących. Odległość łowienia od brzegu 5 - 40 m. Przejrzałem oferty i wybrałem następujące pozycje w podziale na 2 zakresy cenowe:

Do 250 PLN
DAM WĘDKA SENSOMAX II LIGHT FEEDER 330/25-75g
DAIWA NINJA X METHOD FEEDER 3,30 / 80G
FLAGMAN S-CANAL FEEDER 3,3M // 50G
FLAGMAN CAST MASTER MEDIUM FEEDER 3,3M // 60G
GENESIS PRO 3,30M 15-45G METHOD FEEDER JAXON
VDE-R Nano Core TX2 Method Feeder 3,3m

do 400 PLN
FLAGMAN SHERMAN PRO FEEDER MEDIUM 3,30M // 70G
Tubertini Flexo Feeder Medium Light 3.30m 80g
Preston Super Feeder 3.30m
Preston Tyson Carp Feeder 11ft 3.30m
TRABUCCO PRECISION RPL QUIVER PLUS 3,3 // ≤70G

Możecie coś polecić z listy powyżej z każdego zakresu cenowego?
Marcin

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #17 dnia: 19.06.2021, 22:54 »
FLAGMAN S-CANAL FEEDER 3,3M // 50G - do rozważenia kij progresywny jak ma być opcja budżetowa

do 400 PLN
FLAGMAN SHERMAN PRO FEEDER MEDIUM 3,30M // 70G - kij ten będzie dawał mniejsza przyjemność podczas holu (małych ryb) w przeciwienstwie do Tubertini Atrax
Tubertini Flexo Feeder Medium Light 3.30m 80g - Sztywne na zimowe brania niezbyt się nadaje
Wędka Tubertini Atrax Light - 3.30m 11ft cw 50g  - na karpie 2 cyfrowe kij jest trochę za slaby ale białoryb z PZW oraz zimowe brania ogarnie bez problemu
Preston Super Feeder 3.30m  za ta cenę nie warto
Preston Tyson Carp Feeder 11ft 3.30m  za ta cenę nie warto

Offline Laur77

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 20.06.2021, 07:41 »
Zakupiłem ostatnio wędkę Daiwa Ninja X Method Feeder 3,30 / 80g. Z pewną dozą nieśmiałości do niej podszedłem gdyż bardzo lubię wędki z firmy Trabucco i na takowe łowię od początku przygody z Method Feeder. Nie mniej jednak wędka Daiwa miło mnie zaskoczyła. Szukałem wędki budżetowej, że tak napiszę uniwersalnej o progresywnym ugięciu, dużym zapasem mocy pozwalającej się cieszyć wyciąganiem nawet niewielkich płoci a jednocześnie radzącej sobie z bonusami i chyba trafiłem w 10. Polecam tą wędkę z czystym sumieniem.
Wawrzyn

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #19 dnia: 20.06.2021, 07:59 »
Ja mam daiwę ninja x feeder 3,3 m 40-120 gram i śmiało mogę polecić do łowienia metodą większych ryb, cena śmieszna a wędka spisuje się świetnie.
Paweł

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #20 dnia: 20.06.2021, 08:29 »
Posiadam cast mastera 3,30 do 60g kijek daje frajdę z łowienia leszczyków i karasi przy karpiu pięknie się wygina ale posiada szczytówki 1oz i 2oz do metody spoko ale do klasyka będzie ciężko dlatego dokupiłem szczytówkę 0,5oz od cast mastera picker pasuje idealnie oraz szczytówka posiada większe przelotki. Popatrz na Browninga Jens Koschnick 3,30 do 50g troszkę ponad budżet ale kijek sztosik tylko jest w 2 składzie i przy bonusie takim +4kg troszkę się pomęczysz.

Tutaj masz opis ale wersji 3,60m:

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=11177.0
- Arek -

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #21 dnia: 20.06.2021, 09:13 »
Możesz jeszcze zobaczyć Browning CK Method, By Dome Fine Max. Obie mają zapas mocy ale mają na tyle delikatne szczytówki aby pokazać najsłabsze branie. Preston Ignition to podobno fajna budżetowa seria, Daiwa Yank N Bank to mega wędka w tym budżecie jeśli jeszcze gdzieś znajdziesz.

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 20.06.2021, 16:47 »
Dzięki za odpowiedzi :beer: Może ktoś ma coś do dodania?
Marcin

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #23 dnia: 20.06.2021, 18:39 »
Bawiłem się Shermanem Pro 3,30 do 70 g - dla mnie mega kijek. Karasie 200 g fajnie się holowało, a na krapika ok. 4 kg też mocy nie zabrakło. Mimo, ze na co dzień łowię Tregaronami, to gdybym miał wybrać bardziej budżetową i uniwersalną opcję, to wybrałbym w Shermana.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 05.07.2021, 20:24 »
Wybierania wędki 3,3m ciąg dalszy. Miałem możliwość pomacania kilku wędek no i Cast Master 3,3m oraz Sherman 3,3m odpadły (brak przelotki na pierwszym blanku). Do wyboru została Daiwa Ninja Feeder 3,3m albo Dam Sensomax Feeder 3,3m. Dam Sensomax ma czulsze szczytówki (dwie szklane i jedna węglowa) natomiast Daiwa to Daiwa ;) Daiwa jest wyposażona w 3 szczytówki (jedna szklana oraz dwie węglowe). Do łowienia na metodę z ciepłym okresie obydwie się doskonale nadadzą. Natomiast do delikatniego łowienia zimą na klasyka czy metodę to już trzeba się zastanowić co wybrać. W tym wypadku szczytówki Dam lepiej się wpasowją w wymagania, ale Daiwa to Daiwa ;) I to jest pytanie. Czy Waszym zdaniem najdelikatniesza szklana szczytówka Daiwy będzie bez problemy wskazywała delikatne brania zimą?
Marcin

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 05.07.2021, 21:07 »

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #26 dnia: 05.07.2021, 22:15 »
Argon jest fajnie wykonany, możesz jeszcze rzucick okiem na Browning CK Method I Daiwa Carp Feeder.

Offline golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 05.07.2021, 22:29 »
A ja powiem tubertini atrax medium light 55 g.5 szczytowek w komplecie.Łowie nią płotki a ostatnio na zawodach karp 9 kg wyciągnięty.Niesamowita wedka

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 06.07.2021, 16:00 »
Wybierania wędki 3,3m ciąg dalszy. Miałem możliwość pomacania kilku wędek no i Cast Master 3,3m oraz Sherman 3,3m odpadły (brak przelotki na pierwszym blanku). Do wyboru została Daiwa Ninja Feeder 3,3m albo Dam Sensomax Feeder 3,3m. Dam Sensomax ma czulsze szczytówki (dwie szklane i jedna węglowa) natomiast Daiwa to Daiwa ;) Daiwa jest wyposażona w 3 szczytówki (jedna szklana oraz dwie węglowe). Do łowienia na metodę z ciepłym okresie obydwie się doskonale nadadzą. Natomiast do delikatniego łowienia zimą na klasyka czy metodę to już trzeba się zastanowić co wybrać. W tym wypadku szczytówki Dam lepiej się wpasowją w wymagania, ale Daiwa to Daiwa ;) I to jest pytanie. Czy Waszym zdaniem najdelikatniesza szklana szczytówka Daiwy będzie bez problemy wskazywała delikatne brania zimą?
Pany dzięki za propozycje :beer: Kije zostały wybrane te co opisałem. Może odniesie się ktoś do cytowanego wpisu?
Marcin

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #29 dnia: 06.07.2021, 16:04 »
Mam Mantaray-a, 3,30m, c.w. 75gr. Niestety, będzie to dla Ciebie przeszkodą, gdyż nie posiada przelotki na pierwszej sekcji.
Sama w sobie wędka daje frajdę z holu, no i bardzo przyjemnie się nią rzuca.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)