Autor Wątek: Kołowrotek do MAP Parabolix 11 ft SUV do ok. 1000 zł  (Przeczytany 4024 razy)

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
Odp: Kołowrotek do MAP Parabolix 11 ft SUV do ok. 1000 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 16.04.2021, 17:36 »
SUVy to już na starcie stosunkowo ciężkie kijki i moim zdaniem nie warto im dodatkowo dokładać ciężkiego młynka. ;)

Daiwy z serii LT i Shimaniaki w rozmiarze 4000 będą tu idealnie pasować. Czy to będzie Ballistic, Vanford czy FL to decydowałbym się na większe przełożenie. Mocy nie zabraknie, a dodatkowe centymetry nawoju szybko docenisz.

Pojawił się temat TP XD 4000 XG i to byłaby perełka. Pamiętaj jednak, że kwota powiększy się jeszcze o cenę nowego knoba.
Kuba

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 16.04.2021, 18:14 »
Wyszedł nowy TP to może ten 18 uda się taniej wyrwać chociaż nie ukrywam że Vanford ładniejszy, można jeszcze znaleźć Exsence BB na Ali. Co do rozmiary to Daiwa Shimano 4000, TDR czy Tournament 3012.

Offline Bartosz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Płocie leszcze i coś jeszcze =>
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 16.04.2021, 18:19 »
Nie wiem dlaczego nawet do pickerów mam rozmiar 4000 :D Jeżeli masz możliwość albo kogoś znajomego to podjedź i przykręć młynek do blanku, zobaczysz jak leży.
Catch and Release!

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #18 dnia: 16.04.2021, 18:27 »
Nie wiem dlaczego nawet do pickerów mam rozmiar 4000 :D Jeżeli masz możliwość albo kogoś znajomego to podjedź i przykręć młynek do blanku, zobaczysz jak leży.

Ja nie lubię zbyt małych kołowrotków ;) Do feederów od 3,60 do 4,2 mam ultegry 5500

Offline Bartosz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Płocie leszcze i coś jeszcze =>
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 16.04.2021, 18:35 »

Ja nie lubię zbyt małych kołowrotków ;) Do feederów od 3,60 do 4,2 mam ultegry 5500

do 3.6 mam black vipery
do 3.9+ ultegry 3500xsd :D
reszta tylko w rozmiarach 4000
Catch and Release!

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 16.04.2021, 19:40 »
W tej kwocie Ballistic będzie liderem pod kątem jakości przekładni (zapożyczona z najwyższej półki), przykro mi tak pisać, ale pod tym względem stoi powyżej Shimano ;) Nawój nie jest zły, ale oparty o proste rozwiązania, duża moc/ uciąg. Przyjemny hamulec, można zrobić QD.
Ballistic Ex to wersja uzupełniona o brakujące w „standardowej” łożyska. Poza tym jakieś detale.

Stradic FL i Vanford to dokładnie to samo. Stradic częściowo metalowy, Vanford z lekkich kompozytów węgla. Skok jakości to dopiero Twin Power, i jak Kuba napisał, wersja XD wiedzie tutaj prym.
Obecnie niemal wszystkie Shimano mają stałą blokadę obrotów wstecznych. Mnie to trochę przeszkadza, ale nie znaczy to, że każdemu będzie.
Shimano też można przerobić na QD, ale zauważam, że często pojawiają się problemy z płynnością oddawania linki po takiej przeróbce, nie wiem dlaczego, bo dużo egzemplarzy śmiga znakomicie z QD...
Czesiek

Offline operator

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #21 dnia: 16.04.2021, 21:57 »
W tej kwocie Ballistic będzie liderem pod kątem jakości przekładni (zapożyczona z najwyższej półki), przykro mi tak pisać, ale pod tym względem stoi powyżej Shimano ;) Nawój nie jest zły, ale oparty o proste rozwiązania, duża moc/ uciąg. Przyjemny hamulec, można zrobić QD.
Ballistic Ex to wersja uzupełniona o brakujące w „standardowej” łożyska. Poza tym jakieś detale.

Stradic FL i Vanford to dokładnie to samo. Stradic częściowo metalowy, Vanford z lekkich kompozytów węgla. Skok jakości to dopiero Twin Power, i jak Kuba napisał, wersja XD wiedzie tutaj prym.
Obecnie niemal wszystkie Shimano mają stałą blokadę obrotów wstecznych. Mnie to trochę przeszkadza, ale nie znaczy to, że każdemu będzie.
Shimano też można przerobić na QD, ale zauważam, że często pojawiają się problemy z płynnością oddawania linki po takiej przeróbce, nie wiem dlaczego, bo dużo egzemplarzy śmiga znakomicie z QD...

A co kolega powie na temat nowej ultegry ?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #22 dnia: 18.04.2021, 09:19 »

A co kolega powie na temat nowej ultegry ?

Ultegra, teraz FC to też niemal ta sama konstrukcja co Stradic/Vanford. Być może wyjęli jedno czy dwa łożyska, ale od strony napędu różnicy nie ma. Istotę stanowi zapewne obudowa, w poprzednim modelu była z bazowego „plastiku”, obecnie nie wiem jak dokładnie to wygląda.
Czesiek