Autor Wątek: Wędka do deepera i wstępnego nęcenia  (Przeczytany 17045 razy)

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka do deepera i wstępnego nęcenia
« Odpowiedź #75 dnia: 16.05.2022, 21:06 »
Posiadam starą, marketową wędkę (c.w. 180 g), którą używam do nęcenia. Na kołowrotek mam nawinięta plecionkę Mikado Octa Braid 0.16 i do tego strzałówkę z przyponu konicznego Jaxon Satori 0.30-0.55. Nęcę szklanką 5x7 cm i jeszcze ani razu nic nie zerwałem. Wcześniej wielokrotnie rzucałem plecionką bez strzałówki i też nigdy mi się nic nie urwało. Urwać plecionkę 30 LBS to jest wyczyn. Z przykrością to piszę, ale musisz coś robić źle np. zamknięty kabłąk lub zła technika rzutu.

Przyznam, że i mi zdarzyło się nie otworzyć kabłąka, ale na szczęście nic się nie urwało. Inna sprawa, że rzucam na max 30 m, więc też nie robię wielkiego wymachu.

Rzucam w ten sposób, że wpierw ustawiam wędkę z przodu i celujęz gdzie chcę trafić, a następnie cofam wędkę i robię wyrzut (bez żadnego zatrzymania). Zauważyłem, że dobrze mieć ręce (łokcie i nadgarstki) ustawione w jednej linii - wtedy uzyskuję największą celność.

Edit: Dodam, że taka szklanka z towarem potrafi ważyć nawet 200 g, więc dwukrotnie więcej niż Deeper.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #76 dnia: 16.05.2022, 21:14 »
Nie idź w jeszcze mocniejsze plecionki, bo następnym razem urwiesz przelotkę albo jakąś część wędki. Popracuj raczej nad techniką. Rzut nie może być zbyt raptowny, nerwowy, powinien być mocny ale długi o narastającej sile.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #77 dnia: 16.05.2022, 22:07 »
Pracuje pierwsze kilka metrów, potem możesz dać cienką plećkę. A nawet powinieneś, jeśli chcesz daleko rzucać.

Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #78 dnia: 16.05.2022, 22:28 »
To nie takie proste. Bo jak oddasz zbyt raptowny rzut, to wędka może wykonywać ruchy twoja-moja przez dłuższy czas i zaplatanie plecionki o przelotki może nastąpić po kilkunastu metrach.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #79 dnia: 17.05.2022, 13:06 »
Ostatecznie kupiłem i posiadam zestaw wędkę Prologic C1α Spod Rod 3,60m 4,50lbs 3-Częściowa.
Czy polecacie którąś z tych plecionek lub inną jako pewną nie do urwania?

Pisałem Ci jakiej plecionki używam do tej wędki i do deepera - ja mam PowerPro 0.23mm.
Po co więc pytasz i kombinujesz z jakimś grubymi i nie sprawdzonymi w tym zakresie plecionkami?
Kupiłem kolowrotek typowy do spoda od firmy okuma z nawiniętą plecinką 30lbs którą jeden z Kolegów sobie chwali. Niestety w moim przypadku się nie sprawdziła dlatego pytam teraz o znacznie grubsze plecionki bo chce mieć 100% a nawet 200% że się mi nie urwie dlatego jak będę zmieniał to chce zmienić już na coś znacznie grubszego dla pewności.

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 17.05.2022, 13:14 »
Co do mojej techniki rzutu to zapewne nie jestem mistrzem ale łowie klasycznym federem i metodą i nie mam problemów z plątaniem się żyłek przy rzutach.

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #81 dnia: 17.05.2022, 13:59 »
Jak masz problem to radzę, abyś kupił sobie ciężarek albo koszyk zbliżony gramaturą do deepera i poćwiczył z nim rzuty tym nowym spodem i kołowrotkiem.
Nie idź w grubszą plecionkę, bo to nie ma sensu.
Ewentualnie sprawdź tę swoją plecionkę czy trzyma parametry na zerwanie, bo możesz masz jakąś starą albo z defektami.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #82 dnia: 17.05.2022, 14:11 »
Nęciłem spodem z zestawem plecionka 0.14+ strzałówka przypon koniczny 0.28-0.55. Bezproblemowe to było ,a leciały kosze pełne po 160g. na 60-70m.

Popracuj nad techniką rzutu. Rzucaj z przytrzymaniem z tyłu,uspokój podajnik.
Spod też miałem c1 4.5lb 3.6m,był rewelacyjny do nęcenia. Teraz nęcę feederem i też radzi to sobie dobrze,choć mniejszą szklanką.

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 17.05.2022, 18:15 »
Ćwicz rzuty trenuj i ryzykuj ale korzystaj z najcieńszych możliwych plecionek tylko po co to ryzyko?
O ile do łowienia im cieńsze plecionki/żyłki tym mniej spłoszonych ryb i więcej złowionych o tyle do rzucania deeperem nęcenia szklankami czy spombem stosowanie grubszych plecionek to większe bezpieczeństwo.

Online Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #84 dnia: 17.05.2022, 20:18 »
Rzucam deeperem i spombem od 4 lat - sprawdzałem dziesiątki kilometrów linii brzegowych. Ani razu nie zerwałem zestawu. Deeperem osiągam regularnie 85 metrów. Wszystko w tej kwestii zostało już napisane a mimo to dużo osób i tak szuka dziury w całym ;)