Autor Wątek: Nasze ogrody  (Przeczytany 110718 razy)

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Nasze ogrody
« Odpowiedź #270 dnia: 10.08.2022, 21:57 »
A w Poznaniu w tym roku tylko woda pod pomidory potrzebna, bo prawie zero deszczu. Nie ma zarazy, pomidory piękne ale chyba zbańczę na tej wodzie.
Wywierc sobie studnie do tego hydrofor i małym kosztem będziesz miał wodę 🙂.
Czy małym to już zależy jak kto głęboko na wodę :)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #271 dnia: 10.08.2022, 22:01 »
Cały czas o tym myślę. Mam starą studnię wierconą, podłączyłem do niej po latach hydrofor i wody tyle, co moczu u faceta z zaawansowanym przerostem prostaty. Nie wiem, czy warstwa wodonośna u mnie już nie wyschła.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #272 dnia: 10.08.2022, 22:01 »
Kiedyś kląłem na teścia że zbiera stare bojlery, rozstawia je po działce i podłącza wężami strażackimi do rynien. Teraz jak praktycznie cały czas mamy do dyspozycji 500-1000l deszczówki to jakby tak zmieniłem zdanie.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #273 dnia: 10.08.2022, 22:13 »
Cały czas o tym myślę. Mam starą studnię wierconą, podłączyłem do niej po latach hydrofor i wody tyle, co moczu u faceta z zaawansowanym przerostem prostaty. Nie wiem, czy warstwa wodonośna u mnie już nie wyschła.
Zależy na jakiej głębokości masz wodę. Jeśli poniżej 10m to spokojnie sam sobie wywiercisz.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #274 dnia: 10.08.2022, 22:40 »
Kiedyś wziąłem studniarzy, żeby dowiercili się do "lepszej" wody niż ta na 7 m. Dowiercili się do 14 m i nie było tam wody. Jedyna warstwa wodonośna była na 7 m o głębokości ok. 70 cm. Wygląda, że teraz już wyschła, albo jest dużo płytsza. Deszczówki u mnie jest tyle, że nie ma, co zbierać, co spadnie to wsiąka a i tak trzeba podlewać wodą z wodociągów.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #275 dnia: 10.08.2022, 22:53 »
U mnie na działce woda kryształ jest na 5-6m później im głębiej tym więcej żelaza.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #276 dnia: 10.08.2022, 23:43 »
A w Poznaniu w tym roku tylko woda pod pomidory potrzebna, bo prawie zero deszczu. Nie ma zarazy, pomidory piękne ale chyba zbańczę na tej wodzie.
Wywierc sobie studnie do tego hydrofor i małym kosztem będziesz miał wodę 🙂.
Nom. Małym. :P 2 tygodnie temu zrobiłem na działce, 6700 na gotowo studnia z pompą, plus hydrofor z tysiaka i małym kosztem za 8 koła można podlewać rośliny :'( teraz przeliczmy ile kg rocznie zjadamy i kiedy będzie zwrot z inwestycji ;)
Poza tym woda to nie wszystko, na ogrodzie mam kropelkowe i dalej wujnia...

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #277 dnia: 11.08.2022, 00:13 »
Hydrofor już mam, pieniądze wydane. Chyba się skuszę na magików od wiercenia ale jak się nie dokopią do wody to i tak będę musiał im zapłacić. I to mnie trochę wstrzymuje, bo biorą 100 zł od metra + materiały.
Pozdrawiam,
Tomek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #278 dnia: 11.08.2022, 02:17 »
Polecam na YT obejrzeć, jak za kilka stów można sobie samemu wywiercić, jeśli woda jest w miarę płytko.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #279 dnia: 11.08.2022, 08:53 »
Hydrofor już mam, pieniądze wydane. Chyba się skuszę na magików od wiercenia ale jak się nie dokopią do wody to i tak będę musiał im zapłacić. I to mnie trochę wstrzymuje, bo biorą 100 zł od metra + materiały.
Bardzo tanio masz. U mnie było 150/metr najtańsza oferta, a wiele po 180-200zł, tyle że z materiałami w stylu rura studzienna czy siatka osłonowa. Potem pompa, głowica na wierzch etc dodatkowo 1500zł mnie kosztowało. Bo chciałem zakończyć głowicą i wtyczką, żeby na zimę nie trzeba było nic spuszczać etc, bo to taka póki co rekreacyjna działka i nie ma jeszcze prądu 230V (czeka się 2 lata na przyłącze) tylko z agregatu, więc wodę do kempingu pompuję z agregatu.
Ze studniami jest taki kłopot że woda płytko to woda podskórna, dziś wydasz pieniądze i jest, za rok może jej nie być. Głębsze partie +20m to już robi się  z kolei większy koszt, ale pewność, że wyschnie, przesunie się-znikoma.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #280 dnia: 11.08.2022, 10:08 »
No jak zamawiasz firmę do wiercenia to wiadomo, że tanio nie będzie. Tylko po co jak samemu w jeden dzień jesteś w stanie wywiercić kilka otworów 🙂. Sprzęt do wiercenia można wypożyczyć lub nawet zrobić samemu bo nie jest to żadna kosmiczna technologia.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #281 dnia: 11.08.2022, 10:19 »
No jak zamawiasz firmę do wiercenia to wiadomo, że tanio nie będzie. Tylko po co jak samemu w jeden dzień jesteś w stanie wywiercić kilka otworów 🙂. Sprzęt do wiercenia można wypożyczyć lub nawet zrobić samemu bo nie jest to żadna kosmiczna technologia.
Ale masz na myśli płytkie odwierty do wód podskórnych (max kilka m)? Bo ręcznie kopać np na 20 czy 30m to sobie nie wyobrażam :)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #282 dnia: 11.08.2022, 10:22 »
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #283 dnia: 11.08.2022, 11:15 »
Ale masz na myśli płytkie odwierty do wód podskórnych (max kilka m)? Bo ręcznie kopać np na 20 czy 30m to sobie nie wyobrażam :)
Tak pisałem o głębokości do 10m 🙂.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #284 dnia: 11.08.2022, 12:27 »
Taki początkowo był zamysł, natomiast z racji braku czasu na takie zabawy, oraz oszacowania szans na powodzenie akcji ze względu na położenie działki na wzniesieniu odpuściłem i zrobiłem pełnowymiarową studnię. Działka budowlana kupiona inwestycyjnie, a z racji bliskiej odl. od jeziora po ogrodzeniu i zrobieniu porządków służy jako rekreacyjna w sezonie letnim. Jak przyjdzie do sprzedaży, to ogrodzenie czy studnia podniosą wartość działki, więc również potraktowałem to jako inwestycję.
Natomiast troszkę z przymrużeniem oka patrzę na osoby co myślą, że za 200zł wygrzebią sobie studnię i...i właśnie i co dalej? Kupią rury, abisynkę, kasa leci już kolejny tysiaczek i...i po roku podskórnej nie ma, tysiak w plecy, czy kolejne 200 za wypożyczenie i odwierty dalej? Albo zdziwienie że 5,10 m i wody nie widać...Sama czynność wiercenia oczywiście skomplikowana nie jest, natomiast masz z niewielkimi wyjątkami pewność, że w końcu woda będzie, czy to na 20, 40 czy 70 metrach. Znajomy robił studnię na działce, niby w okolicy 3 jeziora, działka na równym, prostym terenie, a wiercąc ekipa doszła do 80m ku jego i swojemu zdziwieniu. Jak ktoś potrzebuje tylko do podlewania krzaków to można ryzykować w wody podskórne, jak ma służyć ogólnemu zastosowaniu, to trzeba się zastanowić poważniej, by para w gwizdek nie szła.