Autor Wątek: Fotel Sensas Team - prośba o opinie  (Przeczytany 2342 razy)

Offline markoc

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Fotel Sensas Team - prośba o opinie
« dnia: 23.05.2021, 09:46 »
Witam wszystkich!

Czy ktoś może używał/używa fotela Sensas Team ? Takie coś jak na załączonym zdjęciu. Proszę o opinie, bo mam do kupienia nowy w przyzwoitej cenie. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Fotel Sensas Team - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 23.05.2021, 10:45 »
Ja osobiście bym nie brał, ze względu na brak tylnych nóg pod rozbudowę. Dość mocno to ogranicza możliwość rozbudowy fotela, chyba, że planujesz używać go na krótkie wypady.

Ciekawe też jak się go składa? Jaka jest jego waga? Jaka jest regulacja nóżek? Widziałeś go na żywo, czy chodzi o sprzedaż online?

Osobiście uważam też że podłokietniki bardziej przeszkadzaja niż pomagają. Feeder czy też waggler, są na tyle aktywna metoda łowienia, że ciężko tu znaleźć moment by się wygodnie rozsiąść w fotelu. Ciągle coś się robi, nęci, ładuje podajnik, rzuca, holuje itp itd. Przy dwóch wędkach to już w ogóle roboty po pachy.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.05.2021, 11:09 »
Fotel konstrukcyjnie bliźniaczy do Ms Range , tylko obicie gorzej wygląda. Tak jak pisze Azymut , ma swoje wady. Ms Range ma mój szwagier, ale on używa go bez akcesoriów , co można powiedzieć jest lekki i wygodny. Mnie osobiście wkurza składanie , lubię oparcia na pokrętłach , ale to kwestia przyzwyczajenia. Pytanie jakie pieniądze za ten fotel Sensasa i co chcesz z nim zrobić....

Pozdrawiam Łukasz

Offline markoc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23.05.2021, 11:20 »
Dzięki za sugestie. No właśnie brak tych mocowań z tyłu trochę mnie niepokoi. Chciałbym podpiąć pod to feeder arm, jakąś półkę z małymi kuwetami ale im dłużej czytam Wasze sugestie, tym bardziej się przekonuję , że to zły wybór. Generalnie chciałbym coś do weekendowych zasiadek.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 23.05.2021, 11:22 »
Nie mówię ,że zły mój szwagier jest Ms Rangem zachwycony jak za kwotę 270 zł jest to super fotel ;) Feeder arm sobie odpuść chyba ,że łowisz w miejscach gdzie nie wbijesz nic w ziemię.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 23.05.2021, 11:35 »
Sensas czy MS Range to bardzo solidne firmy.

Generalnie fotel ma swoje zastosowanie, ale w przypadku minimalizmu sprzętowego, albo przy jakichś karpiowkach z alarmami.

Wygodnie sobie w nim usiąść, z boku półka z jedzeniem, piciem czy czymś mocniejszym, i do chillout jak znalazł :)
Na aktywne wędkowanie, dla kogoś kto lubi być rozbudowany, z tego przynajmniej zdjęcia, odpada.

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 23.05.2021, 11:35 »
Osobiście uważam też że podłokietniki bardziej przeszkadzaja niż pomagają. Feeder czy też waggler, są na tyle aktywna metoda łowienia, że ciężko tu znaleźć moment by się wygodnie rozsiąść w fotelu. Ciągle coś się robi, nęci, ładuje podajnik, rzuca, holuje itp itd. Przy dwóch wędkach to już w ogóle roboty po pachy.

Mam fotel z podłokietnikami i nie zauważyłem żeby przeszkadzały. Łowię feederem i wagglerem, najczęściej jedną wędką bo dwie różne metody to żadna przyjemność. Być może to kwestia wzrostu bo mam 1.92 m.

Offline markoc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23.05.2021, 11:38 »
Rozumiem, a co byście proponowali jeśli chodzi o siedziska do bardziej intensywnego łowienia? Oby nie kosztowało kilka tysi 🙂

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 23.05.2021, 11:43 »
Do tej pory miałem fotel z podłokietnikami no i też jakoś sobie radziłem. Teraz kupiłem crestę, bez podłokietników, no i bałem się ,że mocno mi będzie ich brakować. Tak nie jest , wszystko kwestia przyzwyczajenia. Myślę ,że do rekreacyjnego wędkowania ten sensas podejdzie , ograniczają go tylko tyle nogi , bo nic tam nie podepniesz. Nie dowiedziałem się tylko od autora tematu jak atrakcyjna jest cena tego sensasa ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline markoc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23.05.2021, 11:45 »
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Cena to 370 zł., W necie najtaniej 550 zł., Więc cena atrakcyjna moim zadaniem.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 23.05.2021, 11:51 »
Ms Ranga kupisz za 269 zł i bije na głowę tapicerką tego sensasa, ma poduszką żelową pod głowę ;) Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Zaraz mnie ukrzyżują ale odpuść sobie Matrixy , mały nie ma uchwytów z tyłu, a duży ma przednie nogi takiej samej długości jak mały ,czyli za krótkie, no i zadupek na stałe.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 23.05.2021, 11:59 »

Mam fotel z podłokietnikami i nie zauważyłem żeby przeszkadzały. Łowię feederem i wagglerem, najczęściej jedną wędką bo dwie różne metody to żadna przyjemność. Być może to kwestia wzrostu bo mam 1.92 m.

Raczej kwestia osprzętu plus sposobu wędkowania.
Spójrz, w załącznikach są zdjęcia mojego fotela. Podłokietniki to ostatnia rzecz jakiej bym chciał. Utrudniało by mi to korzystanie z tacki, ściąganie wędek z fajki w trakcie brania, i pogorszało ogólna mobilność.

Ale jeśli ktoś łowi na przykład tak, że podnęci do porządku, a potem wrzuca zestaw i leży tam 15-20-25 minut i nie ma nic do roboty to spoko.

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 23.05.2021, 12:01 »
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Cena to 370 zł., W necie najtaniej 550 zł., Więc cena atrakcyjna moim zadaniem.

Ja jestem tradycjonalistą, i uzywam i polecam cuzo f2. Cena 320 złotych.

https://sklepdrapieznik.pl/fotele-i-krzesla-wedkarskie/22088-krzeslo-cuzo-f2-czarne.html

Mimo upływu lat wciąż świetne krzesło, choć podrożało ciutke.

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline markoc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23.05.2021, 12:05 »
Azymut, fajnie się prezentuje Twoje stanowisko 🙂👍 ile mniej więcej kosztował ten dodatkowy osprzęt, który masz wokół? Tak czysto poglądowo +/-.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #14 dnia: 23.05.2021, 12:12 »

Raczej kwestia osprzętu plus sposobu wędkowania.
Spójrz, w załącznikach są zdjęcia mojego fotela. Podłokietniki to ostatnia rzecz jakiej bym chciał. Utrudniało by mi to korzystanie z tacki, ściąganie wędek z fajki w trakcie brania, i pogorszało ogólna mobilność.

Ale jeśli ktoś łowi na przykład tak, że podnęci do porządku, a potem wrzuca zestaw i leży tam 15-20-25 minut i nie ma nic do roboty to spoko.

Podłokietniki w Twoim przypadku będą tylko przeszkadzać. Łowię tak jak napisałeś i dlatego mi nie przeszkadzają :thumbup: