Autor Wątek: Finezyjny 10 ft feeder na polskie realia  (Przeczytany 5507 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Finezyjny 10 ft feeder na polskie realia
« Odpowiedź #30 dnia: 26.05.2021, 10:18 »
Sorry że w tym temacie ale musze spytać. Jak w SUVie z zatrzymanie kabana np. 7k przed wejściem w zaczepy na małej powierzchni, ogarnie to czy raczej jest tak miękki jak Supera i trzeba się bardzo starać ?

Offline Sylwek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
    • MethodHolic
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 26.05.2021, 13:45 »
Shimano Aero x7 Precision Feeder - w tym kiju mam znowu wątpliwości, czy nie jest to bardziej kij komercyjno - zawodniczy, którym masz jak najszybciej wyciągnąć rybę z wody. Czyli ma solidny zapas mocy, który spowoduje, że małe rybki na tym kiju będą na tym kijku nie zauważalne podczas holu.
Mam X7 10ft i uwierz mi że wyciąganie karasi, wzdręg, płoci i linów szczytówką lub częścią szczytową (jak kto woli) 0,5oz jest to mega fun. Faktycznie czujesz te ryby.

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 26.05.2021, 19:59 »
Sorry że w tym temacie ale musze spytać. Jak w SUVie z zatrzymanie kabana np. 7k przed wejściem w zaczepy na małej powierzchni, ogarnie to czy raczej jest tak miękki jak Supera i trzeba się bardzo starać ?
Wszystko zależy od sytuacji....Ja nie używam bardzo grubych przyponów ,max 20-22 i czasami zdarzy mi się zerwać jak łowie 10cm od grążeli...
W porównaniu np z Drennanem Acolyte plusem czy Browningiem Sphere to Map jest zdecydowanie dużo mocniejszym kijem. Amortyzacja super i zapas w dolniku jest.
Suv 10 ft jest mocniejszy od Supery ma lepszą amortyzacje ale gigantycznej różnicy nie będzie....To są wędki do żyłek 8-10lb max...

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #33 dnia: 27.05.2021, 16:57 »
Ten SUV 11 jest subiektywnie bardziej rzutny i celny niż SLR 12 (a na pewno przyjemniejszy w holu i kroczka i bonusa) no ale jak ktoś wyżej napisał jest ryzyko że katalogowe porównanie wędek wypadnie inaczej niż subiektywne odczucie amatorskiego użytkownika ;)
Pewnie stosujesz zbyt małe podajniki dla SLRa i kij nie ładuje się porządnie. SLR 12ft daje możliwość osiągnięcia 100m. Wątpie aby tyle był w stanie rzucić 11ft Map ;)
Łowie 11ft I bonusy +5kg ogarnia super, co do kroczka pełną zgoda.

Co do tematu to brałbym Acolyte.

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #34 dnia: 27.05.2021, 19:44 »
A Ty jakie podajniki stosujesz do 12tki SLRa? 😉

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #35 dnia: 27.05.2021, 22:36 »
Do 11ft używam 45g, 12ft wymaga 60gramów.