Autor Wątek: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany  (Przeczytany 36052 razy)

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany
« Odpowiedź #75 dnia: 07.03.2026, 14:11 »
Hejka,
"ale z drugiej strony dlaczego nie" Creste. ;D

Pozdrowienia:
Andi

Na tyle przekonująco opisałeś charakterystykę tej Cresty, że sprawiłem sobie taką, zwłaszcza że jakiegoś wielkiego majątku nie kosztowała. Właśnie ostatnio przyszła. Jestem już po pierwszych oględzinach "na sucho". Z tego co widzę, ma dwa dolniki, co umożliwia łowienie długością zarówno 6 jak i 7m.
Elementy nasadowe są trzy: owe dwa "opisane" dolniki plus najgrubszy "czarny" element - zgadza się?
Zatem są trzy elementy nasadowe plus cztery lub pięć elementów teleskopowych?
Przy czym liczba elementów teleskopowych uzależniona jest od tego, czy zamierzamy łowić szczytówką z amortyzatorem, czy też szczytówką węglową - w tym ostatnim przypadku do szczytówki przewidzianej pod amortyzator "wpuszczamy" teleskopowo tę najcieńszą węglową igłę?
Jeśli możesz to potwierdź proszę, czy czegoś tu nie pokręciłem.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 07.03.2026, 22:20 »
Tylko dwie części są względem siebie teleskopowe? Tzn. które - szczytówka pod amortyzator plus szczytówka węglowa? Czy szczytówka pod amortyzator plus kolejny "niższy" element? Pytam, bo jeszcze nie rozkładałem jej w domu do pełnej długości.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #78 dnia: 07.03.2026, 22:28 »
Hejka,
i kolejny nizszy element.
Tz. szytowka czy z guma zy bez plus drugi element sa teleskopowe.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 07.03.2026, 23:15 »
Dzięki wielkie. Poczytam sobie jeszcze o łowieniu batem z amortyzatorem, tu na forum są o tym tematy. Zapytam jeszcze tylko, czy w swojej Creście amortyzator masz zamontowany tylko w szczytówce czy w dwóch elementach? Z kolei jeśli chodzi o tę dodatkową najcieńszą szczytówkę, to montaż łącznika Stonfo chyba nie wchodzi w grę - z uwagi na to, żeby zachować możliwość wyjmowania tej szczytówki?
Chyba żeby tak jak napisałeś wcześniej - dokupić dodatkowy top i mieć w nim zamontowaną na stałe tę dodatkową szczytówkę z łącznikiem.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #80 dnia: 08.03.2026, 00:15 »
Hejka,
mam dwie szczytowki jedna z guma (gdy lowie na zestaw skrocony np. top 3m i wedka 7m) i normalna ze szczytowka weglowa gdy lowie na "fajtanego" 6 na 6 czy 7 na 7 itd.
Amortyzator mam zamontowany w dwoch czesciach szczytowce i drugiej czesci.
Z podanych danych do tej wedki mozesz lowic do amortyzatora nr 12.
Ja lowie na rzece szerokosci 15 m 7 metrowym kijem i 3 metrowym topie .na gume nr 10 (chyba to jest 1,4mm) i to mi zupelnie wystarczy do wycholowania bez problemu ryb do 3 kg.
Co do wyciagania szczytowki to sa bardzo male adaptery na szczytowke weglowa, ale chyba tez nie przejda przez orginalna szczytowke (nie probowalem). W sumie adaptery nie kosztuja majatek chyba okolo 4-5 zl i mozna je sciagac. Jest jeszcze takie rozwiazanie, ze mozesz adapter przykleic na goraco pistoletem z klejem jak podgrzejesz to bez problemu zejdzie.
Adaptery potrzebujesz 0,85 mm do przyklejenia sekunden klejem na stale albo 1,00 mm do przyklejenia tym klejem na goraco.
Pozdrowienia:
Andi

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #81 dnia: 08.03.2026, 13:59 »
Hejka,
Krzysiek pamietaj jezeli zastosujesz gume i bedziesz lowil na pelny zestaw np. 7 na 7 (opisal to kolega powyzej, ze tak lowi na bata teleskopowego), to moze sie zdarzyc, ze wieksza ryba moze ci wyciagnac duzo gumy.
Wspolczesne gumy maja mozliwosc rozciagniecia sie siedmio czy osmiokrotnie od jej zastosowanej dlugosci.
I teraz wyobraz sobie hol ryby z wyciagnieta guma na dlugosci 10-12m (reszta w kiju) majac od szczytowki do ryby zestaw o dlugosci 19 merow.
Nie wiem jaka gruba gume stosuje omawiany tu powyzej kolega i w jakiej dlugosci, ale jak wiesz wszystko musi sie zgrac tz. wytrzymalosc kija, wytrzymalosc zestawu, wielkosc haczyka i praca tej gumy. Bo moze sie zdarzyc, ze jakis element nie wytrzyma.
Oczywiscie istnieja gumy typu hibrid, szczegolnie preferowana  przy lowieniu karpi, gdzie w pierwszej fazie poddaje sie dosc latwo, a potem przy rozciaganiu staje sie coraz bardziej nieproporcionalnie  mocniejsza, dlatego ciezko ja rozciagnac do takich dlugosci. Cos jak power gum.
Ale jak mowia praktyka czyni mistrza, na pewno znajdziesz rozwiaznie najlepsze dla siebie w lowieniu ryb tym kijem.
Zycze udanych wypadow i polowow i nie powiem Ci tradycyjnie lam kije bo Ci tego ni zycze. ;D
Pozdrowienia.
Andi

Offline Jozi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #82 dnia: 08.03.2026, 17:32 »
Ja póki co czekam na szczytówki do 7-ki mikado tournamenta i się zastanawiam nad takim pomysłem.
Mocowanie gumy zrobić od dołu 3 elementu na drabince (nawinięta guma odpowiedniej długości) lub zrobić  skrętkę i długość pracy gumy dobrać tak aby pracowała na  długości 3 elementu, natomiast do gumy przywiązać cienką plecionkę i wyprowadzić na szczyt i połączyć z łącznikiem, a od łącznika  żyłka.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #83 dnia: 08.03.2026, 20:52 »
Hejka,
nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie.
Ja uwazam, ze lepiej dac gume w tylko w szczytowce lub szczytowce i drugiej czesci.
W szczytowce ciensza lub hibrit, wazne by jej grubosc dopasowac do wytrzymalosci kija a szczegolnie szczytowki.
W przypadku zastosowania w szczytowce i drugiej czesci mozna zastosowac mocniejsza gume, ktora mniej wychodzi z wedki. Instalacje gumy w trzech elementach raczej odradzam szczegolnie w wedkach teleskopowych.
Pozdrowienia:
Andi

Offline Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 08.03.2026, 22:06 »
Hejka,
nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie.
Ja uwazam, ze lepiej dac gume w tylko w szczytowce lub szczytowce i drugiej czesci.
W szczytowce ciensza lub hibrit, wazne by jej grubosc dopasowac do wytrzymalosci kija a szczegolnie szczytowki.
W przypadku zastosowania w szczytowce i drugiej czesci mozna zastosowac mocniejsza gume, ktora mniej wychodzi z wedki. Instalacje gumy w trzech elementach raczej odradzam szczegolnie w wedkach teleskopowych.
Pozdrowienia:
Andi
Nie przeczytałeś dokładnie co napisałem ( guma ma być na drabince tak by była  napięta  i pracowała tylko np. w 2 lub 3 elemencie, a do szczytówki poprowadzona cienka plecionką). Mocowanie byłoby zależne od grubości korka w drabince- jeżeli da się już w 2 elemencie zamontować to amortyzator byłby w 2 i wtedy krótki odcinek gumy+ plecionka, albo sama guma .Chodzi mi o to by guma poprowadzona przez 2 elementy nie rozciągała się zbyt daleko, tylko była pomocna przy większym bonusie, ale bez przesady, guma raczej delikatna 0,8mm.
O takiej drabince myślałem:
https://allegro.pl/produkt/lacznik-stonfo-drabinka-do-amortyzatora-5b071804-1c81-4aae-9231-347164eb744b?offerId=16573276284

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #85 dnia: 08.03.2026, 22:32 »
Hejka,
znam ten system i o nim tez myslalem.
Napisales:"by guma poprowadzona przez 2 elementy nie rozciągała się zbyt daleko"
Tz. jak daleko i co ja bedzie blokowac. A jaka jest roznica, ze guma bedzie rozciagac sie w srodku wedki a nie na zewnatrz.
Przeciez zestaw tak czy tak bedzie dluzszy.
W sumie to rozwiazanie nic nie zmieni, a wydaje sie bardziej skomplikowane jak zasosowanie krotszej gumy normalnie (bo chcesz zeby sie nie za bardzo rozciagala).
Nie wiem jakie sa plusy tego rozwiazania i czym on rozni od klasycznego zamontowania tej gumy.
Przeciez w obu przypadkach bedzie sie tak samo rozciagla do tej samej dlugosci.
Szczerze mowiac nie spotkalem z tego typu rozwiazaniem, ale probuj moze ci zda egzamin.
Jak dla mnie roznica jest zadna i bardziej skomplikowana.
Poza tym wydaje mi sie, ze guma po wyciagnieciu lepiej bedzie pracowac, bez zadnych oporow jak w srodku wedki, a szczegolnie gdy ryba bedzie zmieniac kierunek ucieczki.
Pozdrowienia:
Andi

Offline Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 09.03.2026, 08:11 »
Hejka,
znam ten system i o nim tez myslalem.
Napisales:"by guma poprowadzona przez 2 elementy nie rozciągała się zbyt daleko"
Tz. jak daleko i co ja bedzie blokowac. A jaka jest roznica, ze guma bedzie rozciagac sie w srodku wedki a nie na zewnatrz.
Przeciez zestaw tak czy tak bedzie dluzszy.
W sumie to rozwiazanie nic nie zmieni, a wydaje sie bardziej skomplikowane jak zasosowanie krotszej gumy normalnie (bo chcesz zeby sie nie za bardzo rozciagala).
Nie wiem jakie sa plusy tego rozwiazania i czym on rozni od klasycznego zamontowania tej gumy.
Przeciez w obu przypadkach bedzie sie tak samo rozciagla do tej samej dlugosci.
Szczerze mowiac nie spotkalem z tego typu rozwiazaniem, ale probuj moze ci zda egzamin.
Jak dla mnie roznica jest zadna i bardziej skomplikowana.
Poza tym wydaje mi sie, ze guma po wyciagnieciu lepiej bedzie pracowac, bez zadnych oporow jak w srodku wedki, a szczegolnie gdy ryba bedzie zmieniac kierunek ucieczki.
Pozdrowienia:
Andi

Nie wiem czy dobrze myślę, ale może w punktach wytłumaczę:

1. Poszczególne elementy bata nie są chyba tak grube jak w topach tyczek i aby drabinka weszła, musza być odpowiednio grube, więc być może będzie trzeba montować na końcu 3 segmentu.

2. Drabinka jest po to by ustawiać odpowiednią długość gumy do mocy zestawu.

3.Zakładając, że drabinka może być zamontowana od 3 segmentu, to prowadzenie gumy na długości 1, 2 i 3 elementu przy bonusie spowoduje rozciągnięcie 2m gumy , a mnie chodzi o krótszy zestaw, dlatego krótka guma (powiedzmy 40-50cm będzie się maksymalnie  rozciągać w 2 elementach) a dowiązana do niej cienka plecionka
( cienka plecionka zapewne spowoduje zastosowanie tulejki o małej średnicy, a to z kolei nie będzie wymagało większego przycinania szczytówki, bo łatwiejsze będzie przeprowadzenie plecionki 0,10 niż gumy 0,8).

4.Ten mój patent starego inżyniera będzie wymagał dopiero rzeczywistego sprawdzenia w realu :P :P.
Czy się sprawdzi czas okaże.

P.s.
Jak przyjdą szczytówki, to suwmiarka do ręki, muszę jeszcze przemyśleć grubość gumy by miała odpowiednią moc to jej rozciągliwości. Będzie taka lekka próba modyfikacji połączona z dobrą zabawą.
Kiedyś miałem taki patent przy muchówce Daiwy  330 #7-9- był to kij głowacicowy i aby łowić na nim na nimfę pstrągi i lipienie na żyłce przyponowej 0,10 miałem dowiązany do zestawu krótki odcinek amortyzatora i grubsze klocki nie zrywały mi zestawu.

Offline milczacy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 124
« Odpowiedź #87 dnia: 09.03.2026, 09:02 »
Cześć.
Czytam z zainteresowaniem wszelkie tematy dotyczące "dozbrajania" bata. Sam, w zeszłym sezonie sporo łowiłem na baciki, w tym - jeden miałem uzbrojony w gumę i tym kijem łowiłem sobie rekreacyjnie czy na treningach - gdy spodziewałem się większej ryby w łowisku. I choć kij dosyć delikatny ( Robinson MX4), to dawał sobie radę ze srogimi karasiami, leszczami czy karpikiem do 2-2,5 kilo, choć hol bywał długi i podebranie ryby nawet ze sztycą podbieraka 5 metrów nieraz sprawiało nie lada problem....
Drugim kijem (Robinson TX2) i pseudo-sportowo (szybkościowo/zawody) - łowiłem z cieniutką, pełną węglową szczytówką. I drobną rybę łowi się bajecznie, ale czasem - przy bonusie, brakowało tego "buforu bezpieczeństwa" w postaci gumy i kilka fajnych ryb (i punktów ;) ) straciłem przez to... Zatem, na ten sezon, planuję uzbroić swojego TX w gumę. Ale nie chciałbym przy tym, w przypadku bonusa - tracić czasu na kombinowanie jak tą rybę skutecznie podebrać na rozciągniętej gumie... To serio bywa spory problem.
Tyczki nie planuję kupić, bo moje plecy nie wytrzymają łowienia tyczką. Pewnie dobrym rozwiązaniem byłaby wędka hybrydowa - bat teleskopowo-nasadowy.
Ale, puki co - planuję zastosować patent, który sobie wykoncypowałem - a pomysł ten ma źródło w topach mocnych tyczek ze slotem bocznym. Tam, do podebrania ryby - gumę można skrócić, wyciągając ją przez slot w topie wędki.
Planuję uzbroić swój bat w gumę, ale zamiast do korka usadowionego w wędce - guma będzie przywiązana łącznikiem do kawałka plecionki, idącej przez cały kij i wychodzącej korkiem dolnika (i tu, na plecionce jakiś koralik z możliwością przesuwania - co da możliwość zmiany naciągu gumy wewnątrz wędki). A w przypadku bonusowej ryby - ciągnąc za tą plecionkę, będzie można skrócić gumę, co pozwolić powinno  na sprawniejsze naprowadzenie ryby na podbierak i zdecydowanie ułatwić podbieranie. Taka koncepcja by zyskać funkcjonalnoć tyczkowego topu w bacie teleskopowycm... zobaczymy co z tego wyniknie w testach ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2301
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 09.03.2026, 09:42 »
Wydaje mi się, że jak ryba będzie ciągnąć mocno w jedną stronę, Ty za tę plecionkę na końcu wędki w drugą... to w sumie nic nie skrócisz :D Tylko będziesz gumę trochę rozciągał.

Całe te karkołomne wydziwiania sprowadzają mi się w głowie do tego, że już lepiej by sobie na bacie malutki centerpin zamontować z plećką, puścić ją do szczytu wędki w jej wnętrzu i tam dowiązać zestaw.

Wiem, że to druciarstwo straszne i nikt tak nie zrobi, ale...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Catch and Chill - XSamtin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #89 dnia: 09.03.2026, 09:57 »
W moim starym Sensasie miałem gumę puszczoną w trzech elementach i w ostatnim elemencie plecionka. Jedyne rozwiązanie które pozwalało łowić tym kijem tak sztywny był i nie amortyzował zrywów. Tomek Horemski ma u siebie na kanale manual jak to zrobić, łowi tez rozwiązaniem z gumą od samego dołu z możliwością skracania w trakcie holu.

Ja z uwagi na kije już z gumy się wyleczyłem nie mówiąc o tym, że jak coś nad wodą się zepsuło czy zaplątało to leciały niecenzuralne słowa. Jeśli rwiesz ryby na swoim bacie i boisz się jego złamania to jest jedyna opcja, żeby łowić skutecznie. Natomiast ja znalazłem już swoje inne rozwiązanie. :)_