Autor Wątek: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany  (Przeczytany 29771 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 257
Odp: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany
« Odpowiedź #90 dnia: 09.03.2026, 12:21 »
Zastosuj gruby amortyzator 1.4mm. Ewentualnie możesz tak uzbroić wędkę w gumę, że odcinek 50 cm zrobisz skrętke z niego przez co zwiększysz opór. Wtedy jak ryba będzie rozciągać prosty odcinek gumy do akcji na sam koniec wkracza odcinek ze skrętki.
To jest fajny patent. Również sprawdza się przy cieńszych amortyzatorach 1.00mm, wtedy łowisz drobnice do 0,5 kg na spokojnie, a jak wejdzie karpik to masz zapas mocy na gumie i skrętki nie rozciągnie jakoś mocno.

Online Jozi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #91 dnia: 09.03.2026, 20:55 »
No i przyszły dzisiaj szczytówki.
Sztywne jak koci ogon a dziurki  na szczycie jak szparki u dziewicy :( :( :(.
Kiepsko to widzę, jak porównałem but  kupionej z oryginałem w tournamencie to jest grubsza ścianka, dlatego taka sztywna, po przymiarce tez by szlifować but by dobrze wchodziła ( ma jeszcze zewnętrzny oplot i bez wodnego 1000 ani rusz ). Oryginał ciężko dokupić, no i trochę  to marnie wygląda.
Tip tez by chyba skracać, może dziurka będzie większa, by choć pleckę  0,10 przeprowadzić, bo o gumie nie ma co marzyć.
Pany póki co dupa blada :( :(....

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 257
« Odpowiedź #92 dnia: 09.03.2026, 22:22 »
Te szczytówki nie nadają się do batów na przerobienie na gumę.
Są grube ścianki, więc dziura jest jest praktycznie zerowa i trzeba by obcinać 50%.
Z drugiej strony, gdy montujesz gumę to musi być sztywna końcówka, żeby bat się nie wyginał podczas pracy, bo wtedy guma się bardziej ociera o elementy - dobry patent jest z plecionką tak jak pisaliście, do tego krótki odcinek gumy w skrętkę, ale gorzej to pracuje na małe w ryby.
Jak chcesz szczytówki do batów to kupuj tylko oryginalne od producentów.
Robinson bez problemu takie sprzedaje, więc dlatego polecam firmę, bo nawet jak reklamowałem wędkę to zawsze pomogli na korzyść klienta.
Taka szczytówka oryginalna do robinsona, która będzie pasować chyba do większości batów to około 40 zł wtedy jak ja pytałem, dzisiaj może być droższa.

Online Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 11.03.2026, 08:36 »
Te szczytówki nie nadają się do batów na przerobienie na gumę.
Są grube ścianki, więc dziura jest jest praktycznie zerowa i trzeba by obcinać 50%.
Z drugiej strony, gdy montujesz gumę to musi być sztywna końcówka, żeby bat się nie wyginał podczas pracy, bo wtedy guma się bardziej ociera o elementy - dobry patent jest z plecionką tak jak pisaliście, do tego krótki odcinek gumy w skrętkę, ale gorzej to pracuje na małe w ryby.
Jak chcesz szczytówki do batów to kupuj tylko oryginalne od producentów.
Robinson bez problemu takie sprzedaje, więc dlatego polecam firmę, bo nawet jak reklamowałem wędkę to zawsze pomogli na korzyść klienta.
Taka szczytówka oryginalna do robinsona, która będzie pasować chyba do większości batów to około 40 zł wtedy jak ja pytałem, dzisiaj może być droższa.
Nie wiem czy nie pomyśle o gumie ale w starym 7m mikado tournamencie ze względu na to że zawsze można wyjąć jeden element i będzie długością zbliżony do robinsona 5m. Z drugiej strony powiem Ci, że ten robinson jest tak rewelacyjny, ze szkoda mi go adoptować na gumę by w razie czego nie uwalić, bo to zawsze jest jakieś ryzyko.

Online Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 14.03.2026, 14:17 »
Co prawda mój angielski to noga, ale technicznie z obrazków łapię ;D ;D.
Tu jest też super kompromisowe rozwiązanie:
https://lowisko.net/4611,bat-acolyte-pro-whip-8m-drennan.html
Obejrzałem film i jestem pod wrażeniem rozwiązania, oczywiście o cenie nie dyskutujemy, kosztuje ile kosztuje.
I. Kluczowe parametry techniczne:
1. Długość całkowita: 8,00 m.   2.Waga: ok. 265 g (niezwykle lekki przy tej długości).
3.Konstrukcja: Hybrydowa – top 3 (szczytówka i dwa kolejne elementy) jest teleskopowy, natomiast pozostałe 5 sekcji jest nasadowych (put-over).  4.Długość transportowa: 114 cm.
5.Szczytówka: Standardowo wyposażona w pełną szczytówkę typu "flick tip" do mocowania zestawu na stałe.
II. Funkcjonalność i wyposażenie
1.Amortyzacja: Mimo klasycznego przeznaczenia jako bat, zestaw zawiera akcesoria (tulejkę PTFE, korki, łącznik) umożliwiające uzbrojenie drugiego elementu w amortyzator gumowy, co pozwala na bezpieczny hol większych ryb.
2. Wytrzymałość: Każda sekcja jest ponumerowana, a złącza są dodatkowo wzmocnione, co zwiększa trwałość przy intensywnym użytkowaniu.
3.Zastosowanie: Idealny na dystanse od 3 m do 8 m – dzięki nasadowej konstrukcji można łatwo regulować długość wędki, zdejmując dolne sekcje.
Strasznie  kusi takie cudo 8) 8) 8).

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #95 dnia: 14.03.2026, 17:07 »
Hejka,
przed kupnem Cresty (podobny ale 7 m) mialem go w rekach.
Ale strach wzial gore nad checia go kupienia. Przy dl.8m wazy tylko 265 g, a to prawie papierowy bat.
Mysle, ze trzeba bardzo uwazac przy lowieniu i zarzucaniu by kija nie uszkodzic.
Na drobne ryby i moze troche wieksze moze sie nadaje, ale na mocna orke ciezko bedzie go zastosowac.
Jest jeszcze wersja 10 m.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Online Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 14.03.2026, 19:12 »
Hejka,
przed kupnem Cresty (podobny ale 7 m) mialem go w rekach.
Ale strach wzial gore nad checia go kupienia. Przy dl.8m wazy tylko 265 g, a to prawie papierowy bat.
Mysle, ze trzeba bardzo uwazac przy lowieniu i zarzucaniu by kija nie uszkodzic.
Na drobne ryby i moze troche wieksze moze sie nadaje, ale na mocna orke ciezko bedzie go zastosowac.
Jest jeszcze wersja 10 m.
Pozdrowienia:
Andi
Tak myślałem, że mocy do ciężaru nie oszuka :( :(.
Wersji 10m nie brałem pod uwagę, ewentualnie 8m bo jak ma być z gumą, czyli bez części szczytowej, to robi się długość 7m a taką długością jeszcze przyzwoicie się manewruje (można jedną ręką a 8-ką już trzeba dwoma, przynajmniej ja tak mam, że 7-ką daje radę jedną ręką).
Czy masz tą 7-kę cresty z gumą?
Jeżeli tak to po wyciągnięciu szczytówki jakiej średnicy korek można włożyć, jakiej grubości amortyzator można zastosować. Czy jest jakieś wyposażenie akcesoryjne do amortyzatora czy trzeba dobierać tulejkę oraz mocowanie but.
Jak się łowi z gumą?

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #97 dnia: 14.03.2026, 22:59 »
Hejka,
ja mam zapasowy top trzy czesciowy i na iego lowie z guma 10.
Wykorzystuje szczytowke orginalna bez wkladu szczytowki weglawej
Na rzece 15-17 m nie trzeba dluzszego kija, zeby lowic na srodku rzeki.
A na "fajtanego" czyli np. 6 na 6 czy 7 na 7 m lowie ze szczytowka weglowa.
Nie lowie z guma na caly zestaw. Jak sie spodziewam wiekszej ryby to daje mocniejszy zestaw i nie ma problemu z wycholowaniem ryby.
Zobacz na filmie jakie duze ryby lowi Grabowski (ten od zanet) na bata bez gumy, tylko prawdopodobnie lowi dosc grubo (zestaw) na rzece Odrze.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Online Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 15.03.2026, 07:07 »
Hejka,
ja mam zapasowy top trzy czesciowy i na iego lowie z guma 10.
Wykorzystuje szczytowke orginalna bez wkladu szczytowki weglawej
Na rzece 15-17 m nie trzeba dluzszego kija, zeby lowic na srodku rzeki.
A na "fajtanego" czyli np. 6 na 6 czy 7 na 7 m lowie ze szczytowka weglowa.
Nie lowie z guma na caly zestaw. Jak sie spodziewam wiekszej ryby to daje mocniejszy zestaw i nie ma problemu z wycholowaniem ryby.
Zobacz na filmie jakie duze ryby lowi Grabowski (ten od zanet) na bata bez gumy, tylko prawdopodobnie lowi dosc grubo (zestaw) na rzece Odrze.
Pozdrowienia:

Andi
No oglądałem, wycina grubo kleksy na jaxona.
Biję się z myslami, ale póki co w koszyku zakupowym jest Cresta Identity Accelerate Pro Whip 7m + Cresta Identity Accelerate Whip Top 3 Kit ;D ;D ;D.
Cena jest w miarę przystępna, jakieś 1150zeta.
Ale na spokojnie muszę temat przemysleć i przeanalizować, czy nie zaryzykować i przyciąć oryginalną szczytówkę w starym  7m mikado tournamencie i włożyć gumę. Do majtania mam kupiona 5-kę robinsona, ewentualnie można dokupić  jakąś nową 7-kę do majtania, bo chodzi mi żeby to było też zgrabne a cresta to już grubszy zestaw do pokrowca.
Mam pytanie czy jest do montażu amortyzatora dedykowanie wyposażenie akcesoryjne , bo w Drennanie jest w zestawie, czy mozna normalnie dopasować stonfo?
Pozdrawiam
Jozi

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #99 dnia: 15.03.2026, 20:28 »
Hejka,
nie ma dodatkowej szczytowki. Masz szczytowke juz obcieta ze szczytowka weglowa w srodku (mozesz ja wyciagnac), jezeli chcesz zalozyc gume.
Ja mam zalozona gume w dwoch czesciach z korkiem ze Stonfo i u gory tez nasadka Stonfo w topie.
Rozmiarow ci nie podam bo juz nie pamietam (pozostaje suwmiarka).
A jak ci pisalem wczesniej na "fajtanego" lowie z miekka szczytowka weglowa.
Dziala tak samo jak krotka guma, ktora niektorzy umieszczaja w srodku wedki.
Pozdrowienia:
Andi

Online Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 15.03.2026, 22:01 »
Hejka,
nie ma dodatkowej szczytowki. Masz szczytowke juz obcieta ze szczytowka weglowa w srodku (mozesz ja wyciagnac), jezeli chcesz zalozyc gume.
Ja mam zalozona gume w dwoch czesciach z korkiem ze Stonfo i u gory tez nasadka Stonfo w topie.
Rozmiarow ci nie podam bo juz nie pamietam (pozostaje suwmiarka).
A jak ci pisalem wczesniej na "fajtanego" lowie z miekka szczytowka weglowa.
Dziala tak samo jak krotka guma, ktora niektorzy umieszczaja w srodku wedki.
Pozdrowienia:
Andi
Podziękował.
Dalej myślę i rozważam jeszcze VDE-Robinson Competition Power Pole CTX2 - 700, albo  Robinson Competition Multi Power Pole CTX 700 bat +szczytówka.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #101 dnia: 15.03.2026, 22:23 »
Hejka,
wczesniej tez lowilem na teleskobowe baty mialem od 5 m do 9 m wszystkie.
Obecnie chyba zostalem leniem bo nie chce mi sie nosic tyle batow.
Wszystkie 7 m od spica teleskopowe nastepnie nasadowe. Jak potrzebuje 5m to mam, jak 6 m tez mam, a jak 7 m to tez nie ma problemu. :D
Zestwawy mam robione na wszystkie dlugosci.
W topach trzy i cztero czesciowych mam gumy do lowienia zestawem skroconym, a w wedkach miekkie szczytowki weglowe.
Wazne by szczytowka byla na poczatku w miare cienka (0,65.0,85mm) i powoli grubiala nawet do 60 cm max. 3-5 mm.
Wtedy super pracuje wraz z wedka.
Pozdrowienia:
Andi

Online Jozi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: Dzisiaj o 09:03 »
Hejka,
wczesniej tez lowilem na teleskobowe baty mialem od 5 m do 9 m wszystkie.
Obecnie chyba zostalem leniem bo nie chce mi sie nosic tyle batow.
Wszystkie 7 m od spica teleskopowe nastepnie nasadowe. Jak potrzebuje 5m to mam, jak 6 m tez mam, a jak 7 m to tez nie ma problemu. :D
Zestwawy mam robione na wszystkie dlugosci.
W topach trzy i cztero czesciowych mam gumy do lowienia zestawem skroconym, a w wedkach miekkie szczytowki weglowe.
Wazne by szczytowka byla na poczatku w miare cienka (0,65.0,85mm) i powoli grubiala nawet do 60 cm max. 3-5 mm.
Wtedy super pracuje wraz z wedka.
Pozdrowienia:
Andi
Hejka.
Tu masz rację, że to może mniej kłopotu przy segmentach, ale każdy segment nasadowy  to rura i swoją objętość zajmuje, generalnie to taką jak tele, tyle że nie jest taki ciężki, ale to już szczegół.Jak wrzucę do pokrowca 3 baty, to tak jak a 7-ka Cresty ;D.
Napisałem do Robinsona wczoraj i dzisiaj rano temat już obstalowany( wyślą mi dwie szczytówki do zakupionej 5-ki, jedną przerobię pod amortyzator, a drugą pozostawię na zapasie).
Meega kontakt z nimi, Szacun dla ROBINSONA za otwartość pod klienta.
Podpytałem ich bo planuję jeszcze zakup VDE-ROBINSON Competition Multi Power Pole CTX 600, to najmocniejsza seria byłaby nawet pod karpie 2-3kg (to jest seria z dodatkową szczytówką pod gumę) i tez można dokupić w Robinsonie  szczytówkę zapasową.
Coś się jeszcze pomodzi, bo po wstępnych pomiarach zakupione szczytówki będą pasowały do starego mikado tournamenta 7-ki i tu tez byłoby pole do manewrów z gumą.
Teraz jako emeryt mam czas na eksperymentowanie 8) 8).
Dzięki podzielenie się spostrzeżeniami i wiedzą.
Pozdrawiam.
Jozi.