Autor Wątek: Zakup nowego mocniejszego feedera (Acolyte/Aventus/SLR)  (Przeczytany 12116 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Odp: Zakup nowego mocniejszego feedera (Acolyte/Aventus/SLR)
« Odpowiedź #30 dnia: 09.07.2021, 20:07 »
Cześć Koledzy, sprzęto dojechał, obejrzałem i jest decyzja.

Poniżej to zupełnie moje subiektywne odczucia ;-).

Rozłożyłem na trawniku od lewej do prawej:
- drennan ultra light mini w ustawieniu 10'
- drennan acolyte plus 11' (potencjalny zakup)
- daiwa ninja x carp 10' 2lb
- guru aventus distance feeder 11' (potencjalny zakup), strzelam że jakieś 2.25-2.50lb porównując do dwóch karpiówek w zestawieniu
- daiwa windcast 10' 3lb

1) Sztywność wędek
- wg mojej oceny po godzince machania sztywność wygląda dokładnie w takiej kolejności jak wymieniłem wyżej
- aco plus 11' to takie 25-30% więcej mięsistości niżeli light mini 10', więc całkiem dobrze wpasowuje się jako next stage do feederowego garażu
- aventus to kawał gnata, nie napiszę sztywna pała ale wg mnie nie nadaje sie do łowienia ryb mniejszych niż karp 1 kg, wszystko co mniejsze będzie przyciąganiem do brzegu jak miotłą, sądzę że ładnie ugnie się przy karpiu 5 kg i bez większego wysiłku da radę 10kg+ (zaznaczam że preferuję skrajnie finezyjne łowienie)

2) Jakość wykonania
- aco i aventus są wykonane świetnie, ale bardziej podoba mi się wykończenie matowe acolyte
- przelotki w aco nie są odległościowe, i na szczytówkach są już bardzo malutkie, natomiast w aventusie top klasa także istotnie większe na szczytówkach

3) Wyważenie przy kołowrotku Daiwa TDR 2508 (jedyny jaki posiadam do feederowania) kiedy podtrzymujemy wędkę na blanku ok 2 cm od korka
- przy aco wyważa wędzisko perfekcyjnie, idealny poziom
- przy aventusie, wędka natychmiast leci na pysk (aventus na pewno wymaga większego i cięższego kołowrotka aby wykorzytać potencjał który posiada)

4) Wyposażenie
- oba wędziska w ładnym futerale
- aventus dodatkowo w sztywnej tubie (nie wiem czy to ori guru)
- szczytówki aventusa w miękkich oprawach gumowo-plastikowych co naraża sprzęt na uszkodzenie
- szcyztówki acolyte w mini sztywnej plastikowej tubie, tutaj ok
- acolyte w komplecie dodatkowo skarpetki góra/dół/opaska na środek wędki, też ok

Podsumowując, nie napiszę że wygrał acolyte czy aventus. Sądzę, że te wędziska mają inne zadania i są do innych ryb.
Mógłbym mieć obie, i nawet przeszło mi przez myśl ze aventus distance 11' dobrze nadałby się na wędkę karpiową - jest nawet nieco sztywniejsza niż ninja x carp, których używam na karpiowanie ;-)

Biorę także pod uwagę fakt, że nie posiadam odpowiedniego kołowrotka do aventusa, wiec trzebaby położyć kolejne 1k -> ale nadal czułbym niedosyt przy łowieniu ryb małych i średnich.

Wydaje mi się, że większe płocie/leszcze/liny/karpie 5kg to scenariusz marzenie dla acolyte, choć bardzo jestem ciekaw jak zachowa się przy wypoczętym karpiu 7-8 kg ;-).
Wybrałem Acolyte Plus 11'.

Jeżeli macie jakieś pytania, szczególnie w odniesieniu do aventusa distance 11' to chętnie pomogę, wędka wraca w poniedziałek.

Dziekuje za Wasze sugestie i uwagi.
L.M.

Offline operator

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 09.07.2021, 23:33 »
Wrzuć jakieś zdjęcia chociaż tego Aventusa

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 10.07.2021, 11:56 »
Dzień dobry, poniżej fotki do obejrzenia przy kawce,

L.M.

Offline operator

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 10.07.2021, 11:59 »
Dzięki piękny jest ! :thumbup:

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 10.07.2021, 12:03 »
Dzięki piękny jest ! :thumbup:

Gdyby ten aventus był sztywnościowo nieco (max 10-15%) twardszy niż aco+ i ciut bardziej paraboliczny niż progresywny, to bym go wziął i oprócz Żony w łóżku leżał by z nami Guru ;).

L.M.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #35 dnia: 10.07.2021, 13:32 »
To jest kij typowo na angielskie wody, gdzie notorycznie trafiasz karpia 5kg. U nas taka ryba zdarza się raz na rok, mowa o PZW.
Aczkolwiek wykończenie i osprzęt tego wędziska jest TOP.
Taką mini karpiówka.

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 10.07.2021, 14:21 »
Patrzac na zalaczone  zdjecia Aventus-a od razu rzuca sie w oczy dluga rekojesc wedki. Podobnie wyglada w moim Drennanie Acolyte Distance z tym ze ten kij ma 13 FT a nie 11 FT jak w Aventusie

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 10.07.2021, 15:33 »
Dzień dobry, poniżej fotki do obejrzenia przy kawce,

L.M.
Jaki on jest zajebisty...

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #38 dnia: 10.07.2021, 17:38 »
Co w nim takiego "zajebistego" oprócz ceny? Jaka będzie miała przewage nad wędka za 200-300 zł?

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #39 dnia: 10.07.2021, 17:42 »
Łowi 10 razy więcej ryb, proporcjonalnie do ceny. Potwierdzone info.
Kuba

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #40 dnia: 10.07.2021, 18:04 »
Co w nim takiego "zajebistego" oprócz ceny? Jaka będzie miała przewage nad wędka za 200-300 zł?

Wygląd, design, akcja, zasięg, wykonanie, materiały i jeszcze trochę by się znalazło.
Aż tak boli to że komuś się podoba droga wędka, że nie można było zostawić tematu bez komentarza ?

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #41 dnia: 10.07.2021, 18:24 »
Różnice będą i to znaczne
Głównie w nizszej wadze, lepszych przelotkach, możliwe że praca kija będzie bardziej spontaniczna i dająca lepsze odczucia z holu i tyle albo aż tyle. Zależy na co Cię stać, bądź masz ochotę łowić. Ryb więcej nie wyciągniesz ani nie będą większe za to subiektywnie będziesz miał lepsze odczucia. To moje zdanie w tym temacie i osobiście nie mam problemu z tym czy ktoś łowi na patyk za 150 zł, czy za 1500 zł, o ile jest człowiekiem i nie uważa się za lepszego od innych.
Sam korzystam z półki budżetowej średniej (do 350), czasem może podchodzę ciutke wyżej i nie mam z tym problemu, tym bardziej że zdarza mi się łowić z ludźmi którzy korzystają ze sprzętu półkę czy dwie wyżej I też jest git.

Po prostu szanujmy się nawzajem bez podziału na to  czy ktoś ma sprzętu za 2k czy za 200zł, bo każdy z Nas ma tą samą pasję i uprawia ją według swoich możliwości

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #42 dnia: 10.07.2021, 19:00 »

Nie mam pojęcia. Wszak aparat fotograficzny to aparat fotograficzny, sprzęt grający to sprzęt grający, samochód to samochód, rower to rower, buty to buty, a wędka to po prostu wędka - niezależnie od ceny, projektu, wykonania ani materiałów/komponentów. Nie wiem nawet, dlaczego ktoś miałby łakomić się na wędki za 200 - 300 zł, skoro dostępne są wędki 2 - 3 razy tańsze :)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #43 dnia: 10.07.2021, 19:04 »
Chodziło mi raczej o wartości użytkowe i przewagę w tej kwestii. Kupując wędkę 11ft raczej się nie łowi dystansowo a przepłacać kilkukrotnie za design i wykonanie to średnie spylanko jak dla mnie. Jak kogoś stać to niech kupuje nic mi do tego mi tylko chodziło o aspekt "techniczny", ale widać tutaj niektórzy nie umieją normalnie dyskutować i wszystko odbierają jak atak. P.s to było raczej pytanie do kolegi @Carpfun 🙂.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #44 dnia: 10.07.2021, 19:20 »

Nie mam pojęcia. Wszak aparat fotograficzny to aparat fotograficzny, sprzęt grający to sprzęt grający, samochód to samochód, rower to rower, buty to buty, a wędka to po prostu wędka - niezależnie od ceny, projektu, wykonania ani materiałów/komponentów. Nie wiem nawet, dlaczego ktoś miałby łakomić się na wędki za 200 - 300 zł, skoro dostępne są wędki 2 - 3 razy tańsze :)

Mam wrażenie że trochę upraszczasz temat ;)