Autor Wątek: O forum, o nas i o tym jak widzę, że wędkarstwo dzieli :(  (Przeczytany 21383 razy)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Odp: O forum, o nas i o tym jak widzę, że wędkarstwo dzieli :(
« Odpowiedź #75 dnia: 10.07.2021, 11:34 »
To samo, co część wędkarskiej braci sądzi o karpiarzach, reszta społeczeństwa sądzi o wędkarzach w ogóle. I choć to niesprawiedliwe uogólnienie, to można jednak ich zrozumieć - wystarczy posłuchać "wędkarskich" pokrzykiwań czy zobaczyć śmietnik zostawiany nad brzegami. Nad Wisłą nie mam karpiarzy, a wiem co czasem widzę i słyszę. Na szczęście tylko czasem, bo inaczej chyba musiałbym w jakąś totalną głuszę wybyć, albo zmienić hobby.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 10.07.2021, 15:00 »
To samo, co część wędkarskiej braci sądzi o karpiarzach, reszta społeczeństwa sądzi o wędkarzach w ogóle. I choć to niesprawiedliwe uogólnienie, to można jednak ich zrozumieć - wystarczy posłuchać "wędkarskich" pokrzykiwań czy zobaczyć śmietnik zostawiany nad brzegami. Nad Wisłą nie mam karpiarzy, a wiem co czasem widzę i słyszę. Na szczęście tylko czasem, bo inaczej chyba musiałbym w jakąś totalną głuszę wybyć, albo zmienić hobby.

Tak samo "zwykli" kierowcy mówią o taksówkarzach, TIRowcach, dzieciakach w BMW itp...itd...  , taka właśnie jest ludzka mentalność. I może dobrze, bo gdybyśmy się wciąż uśmiechali do siebie to było by nudno. 

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 10.07.2021, 15:38 »
Karpiowanie samo w sobie jest ciekawą techniką.
Duża ryba,bezpieczny hol,taktyka długofalowa. Nic do karpiarzy nie mam,ale pod warunkiem,że nie zachowują się tak ekspansywnie. To że zajmują dużą powierzchnię brzegu,ogromną powierzchnię wody i do tego sypią potworne ilości surowego ziarna ,boli mnie do tego stopnia,że jestem gotów rok do roku pisać wnioski o ustalenie dobowego limitu zanęty w wysokości maksymalnie 2kg. To rozwiąże plagę karpiarzy (bo inaczej nie umiem tego nazwać na moich wodach) . Nie można i nie wolno podawać kilkaset kilogramów surowizny do wody. To szkodzi rybom i całemu ekosystemowi,a gdy tak rozmawiam,obserwuję drużyny,to przez jeden letni weekend,do wody wlatuje dobrze ponad tona,jak nie dwie surowej kuku,konopii,bobu . Tak nie wolno,a mowa tylko o kilku ekipach.

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #78 dnia: 10.07.2021, 15:58 »
Karpiowanie samo w sobie jest ciekawą techniką.
Duża ryba,bezpieczny hol,taktyka długofalowa. Nic do karpiarzy nie mam,ale pod warunkiem,że nie zachowują się tak ekspansywnie. To że zajmują dużą powierzchnię brzegu,ogromną powierzchnię wody i do tego sypią potworne ilości surowego ziarna ,boli mnie do tego stopnia,że jestem gotów rok do roku pisać wnioski o ustalenie dobowego limitu zanęty w wysokości maksymalnie 2kg. To rozwiąże plagę karpiarzy (bo inaczej nie umiem tego nazwać na moich wodach) . Nie można i nie wolno podawać kilkaset kilogramów surowizny do wody. To szkodzi rybom i całemu ekosystemowi,a gdy tak rozmawiam,obserwuję drużyny,to przez jeden letni weekend,do wody wlatuje dobrze ponad tona,jak nie dwie surowej kuku,konopii,bobu . Tak nie wolno,a mowa tylko o kilku ekipach.
Michał napisz otwarcie co to za ekipy bez podchodów.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #79 dnia: 10.07.2021, 16:07 »
Ciekaw jestem skąd masz takie dokładne informacje czym i jakimi ilościami kto nęci 🙄. Surowym ziarnem raczej nikt normalny nie sypie chociażby dlatego że jest trudnostrawne więc byłby to strzał w kolano. Dwa kilogramy np kukurydzy jest dobre ale dla drobnicy na 2 godzinki.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #80 dnia: 10.07.2021, 16:18 »
Stąd mam informacje,że widzę co mają na stanie,ile wywożą ,a i nie rzadko pytam wprost.
Na jeziorze jestem raz w tygodniu,czesto więcej .

Dla mnie,takie krótkoterminowe nęcenie jakimkolwiek ziarnem, w takich ilościach, to głupota. Niestety czasem padnie rybka  15-18kg,i to już jest czynnik zapalający.

A kto Ci ugotuje 100-200 kg kukurydzy ?  Ja tam karpiarzem nigdy nie byłem,ale każdy z panów ,przywozi kilka worków kukurydzy pastewnej i taką podaje na łowisko. Kulki to jedynie ułamek.
Podkreślam,mowa o jeziorach 100h i większych,stąd pewnie przekonanie,że trzeba sypać wywrotką...

Mi 2kg zanęty wystarcza na 6-7 godzinną leszczową sesję ,czasem nawet zostaje towaru. Efekty są,drobnicy brak.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #81 dnia: 10.07.2021, 16:25 »
100 hektarów to nie jakiś ogromny zbiornik raczej średni. Osobiście nie znam "karpiarzy" sypiących suche ziarno. A co do gotowania to do dużego szybkowaru wchodzi 7-8kg suchego ziarna więc ugotowanie 100kg towaru wielkim problemem nie jest.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 10.07.2021, 17:00 »
Już to widzę,jak ktoś gotuje 100 czy  200kg kuku ,w taki czy inny sposób,ale na tym zakończę tą jałową dyskusję. To co obserwuję,mnie zatrważa i wyrabia odpowiednie zdanie.

Edit. Przoszę,przykład jednej z szanowanych ekip,nawet z kadrowiczem w składzie i podawanie surowej kukurydzy i to na grubych zawodach.

To co dopiero mniej zamożni karpiarze z moich stron.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #83 dnia: 10.07.2021, 17:19 »
-" To nie świadomość kierowców sprawia, że teraz prawie nikt nie jeździ po wypiciu. To ostre przepisy i ich egzekwowanie. " ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Luk rozumie ze piszesz o UK, po kazdej akcji policyjnej 2-3 dni kontroli jest zabranych kilka tysiecy prawo jazdy za alkohol. Co przy kontroli rzędu 1/10 % poruszających sie pojazdów pokazuje jak Polacy boją sie wysokich kar. Mnie to przeraża ale takie są statystyki.
A wracając do wątku to Proszę napisz jak sobie wyobrażasz uswiadamianie wędkarzy ( szkolenia, seminaria ) pisac mozna dużo, kto ma to przeprowadzać ?!, daj spokój kulture wynosi się z domu.
Wychodzi na to że to wina PZW że ludzie pija, awanturuja się nad wodą :) :facepalm: 
No cóz każdy może miec zdanie w tym temacie, ja będe się w takim razie upierał że to wina Tuska :D :P :P a że wrócił to będzie jaczył i bedzie jeszcze gorzej nad wodą ..... i nie tylko :P 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Bartek J23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Skrzat Carp & Friends
    • Skrzat Carp & Friends
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #84 dnia: 10.07.2021, 17:23 »
Też się nigdzie nie spotkałem aby ktoś surowym ziarnem nęcił tak kukurydza czy kopia.
Wydaje mi się, że ktoś tu koloryzuje czarną kredką aby podtrzymać czarny pijar. Surowe ziarno po prostu nie ma sensu i nikt tak nie robi. Te kilogramy pewnie też z kosmosu lub z filmików na YT. Gdzie widziałem takie nęcenie np na rzekach i to była łączna waga nęconych miejsc przez kilka tygodni aby przyciągnąć rybki. Po za tym taka zrobiona kukurydza jest raczej lekko strawna. Na łowisku gdzie jest dużo amura i karpia to takie kilka kilogramów szybciutko znika. Właśnie słaba znajomość tego tematu tworzy takie czarne mity. O to właśnie mi chodziło w tym temacie. Czy tu przemawia troska, czy jakaś zazdrość? Nie ważne i tak jak widzę nikogo tu i tam nie zmienię. Dobra trzeba się szykować na rybki i ziarna przygotować na jutro :)
Skrzat

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #85 dnia: 10.07.2021, 17:32 »
Kolego Michale wspomniałes cos o kadrowiczu, proszę rozwiń ten temat bardzo jestem ciekaw kogo z kadry PZW masz na mysli.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 10.07.2021, 17:33 »
Też się nigdzie nie spotkałem aby ktoś surowym ziarnem nęcił tak kukurydza czy kopia.
Wydaje mi się, że ktoś tu koloryzuje czarną kredką aby podtrzymać czarny pijar. Surowe ziarno po prostu nie ma sensu i nikt tak nie robi. Te kilogramy pewnie też z kosmosu lub z filmików na YT.

Zarzucasz mi ,że kłamię,oczerniam i specjalnie koloryzuję ? I do tego ,że jestem zazdrosnym wędkarzem internetowym ?

Cóż ,na mnie już pora.

Enzo,na załączonym filmiku we wcześniejszym poście jest osoba ,która była w kadrze.

Offline Bartek J23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Skrzat Carp & Friends
    • Skrzat Carp & Friends
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #87 dnia: 10.07.2021, 17:36 »
Michał N. wielkość wody, ryb i czasu pozwala nawet na takie nęcenie choć sam tak nie jeszcze robiłem. Tylko gdzie te surowe ziarna? Większość kupuje gotowe przygotowane ziarna. Nawet jak widziałeś gdzieś surowe ziarno nad wodą to często na zasiadkach jest najpierw ugotowane. Tak i na to jest czas nie chlanie. Nie twórzmy mitów. Nie znam się na czymś to po prostu się nie wypowiadam. Ok dziś już bez kontaktu.
Skrzat

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 10.07.2021, 17:40 »
A gdzie ja tu o chlaniu pisze ? Sądzisz ,że nie odróżniam surowej kukurydzy od ugotowanej ?

Wmawiasz mi,że na wodzie naturalnej 100/200 czy nawet 1000h,metoda nęcenia przez 3 dni nawet 100kg kukurydzy,że nie wspomne więcej,ma sens ?

To ta dyskusja nie ma sensu. A kultura na forum mocno pikuje jak widzę.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 10.07.2021, 18:36 »
Wydaje mi się, że ktoś tu koloryzuje czarną kredką aby podtrzymać czarny pijar. Surowe ziarno po prostu nie ma sensu i nikt tak nie robi. Te kilogramy pewnie też z kosmosu lub z filmików na YT.

Zarzucasz mi ,że kłamię,oczerniam i specjalnie koloryzuję ? I do tego ,że jestem zazdrosnym wędkarzem internetowym ?

Cóż ,na mnie już pora.

Enzo,na załączonym filmiku we wcześniejszym poście jest osoba ,która była w kadrze.

W jakiej dokładnie kadrze ? Nie chce być złosliwy ale masz na mysli kadr z filmu, chyba :D :P