Ostatnio rozmawiałem z wędkarzami nad wodą i okazuje się, że nawet wędkujący 40 lat panowie nie wiedzą jakie jest tempo wzrostu lina. Wielu myśli, że rośnie on tak szybko jak karp.
Znalazłem kilka opracowań, na podstawie których stworzyłem taki przykładowy obraz wzrostu przeciętnego lina w naszych wodach:
1 rok - 6 cm
2 rok - 11 cm
3 rok - 16 cm
4 rok - 22 cm
5 rok - 28 cm
6 rok - 31 cm
7 rok - 34 cm
8 rok - 37 cm
9 rok - 39 cm
10 rok - 41 cm
11 rok - 43 cm
12 rok - 45 cm
13 rok - 47 cm
14 rok - 48 cm
15 rok - 50 cm
Fragment jednego z opracowań:
Wzrost długości ciała lina w pierwszym roku życia jest zróżnicowany, co wynika z porcyjnego rozrodu (Pyka 1986; Terlecki 1983); najczęściej dochodzi do około 3-6 cm . W następnych latach powolnieje. Od piątego roku życia zaznacza się wyraźny spadek wzrostu długości ciała do 3 cm rocznie i mniej. Ogólna tendencja wzrostu długości ciała lina charakteryzuje się więc stałym spadkiem przyrostów rocznych wraz z wiekiem. Roczne przyrosty masy, odwrotnie niż długości ciała, wzrastają powoli od pierwszego roku życia do około siedmiu lat i wielkości około 30 cm, a następnie nieco maleją. Roczne przyrosty masy ciała lina w jeziorach okolic Węgorzewa od czwartego do szóstego roku życia dochodzą do 300 g (Zawisza, Antosiak 1961). W okresie roku największe przyrosty długości i masy ciała uzyskuje lin od maja do czerwca. W następnych miesiącach u osobników dojrzałych płciowo, ze względu na okres rozrodu, następuje jego zahamowanie. W stawach samice od drugiego roku życia rosną szybciej od samców, a różnice dochodzić mogą do 65,7% długości ciała (Herrman 1940; Probst 1937). W zbiornikach naturalnych różnice wzrostu samic i samców zaznaczają się słabiej (Herrman 1940; Skóra 1964c; Krzywosz 1977). Wzrost zarówno długości, jak i masy ciała jednego pokolenia lina charakteryzuje się zawsze dużą rozpiętością. Lin dorasta średnio do 35 cm długości i 1000 g masy ciała oraz wieku od 6 do 7 lat. Nierzadko spotyka się okazy o długości od 45 do 50 cm i masie ciała od 2500 do 3000 g w wieku od 10 do 15 lat.