Autor Wątek: Nowy rekord Polski suma (Gdyby żył...)  (Przeczytany 19253 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Maciek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Nowy rekord Polski suma (Gdyby żył...)
« Odpowiedź #76 dnia: 23.10.2021, 19:57 »
Skończy się umorzeniem w najlepszym razie, Każdy adwokat o ile nie jest pijany do nieprzytomności to może wybronić z jedną ręką przywiązaną do kostki i z palcem wskazującym drugiej w nosie. W najgorszym Ci co złożyli zawiadomienie do prokuratury mogą mieć kłopoty prawne.

Co mnie naprawdę zszokowało to poziom komentarzy pod tym artykułem.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 23.10.2021, 20:00 »
Napiszę krótko. Totalny bezsens. Taka ryba powinna być chroniona prawem i wtedy prokuratura miała by co robić. A tak zabili ją, bo mogli i koniec dyskusji. To tak a propos bezzasadności zaostrzania przepisów, co sugerują niektórzy w innym wątku. Bo i tak nikt nie złapie/nie sprawdzi/bla bla.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #78 dnia: 23.10.2021, 22:48 »
Napiszę krótko. Totalny bezsens. Taka ryba powinna być chroniona prawem i wtedy prokuratura miała by co robić. A tak zabili ją, bo mogli i koniec dyskusji. To tak a propos bezzasadności zaostrzania przepisów, co sugerują niektórzy w innym wątku. Bo i tak nikt nie złapie/nie sprawdzi/bla bla.
Najśmieszniejsze, że PZW do tej pory się nie wypowiedziało na ten temat i nie podejmuje tematu ochrony ryb górnymi wymiarami.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #79 dnia: 24.10.2021, 10:10 »

No nie do końca. Skoro karpi nie można traktować jak dawniej, to dlaczego suma można, i to tak wielkiego? Ja bym się nie zdziwił, jakby właśnie goście beknęli za to :) Podgięty ogon suma na zdjęciu wskazuje, że chyba jeszcze dychał wisząc, więc można podciągnąć to pod znęcanie się nad zwierzętami. To, że można zabić rybę nie znaczy bowiem, iż można z nią robić co się chce.

Skończy się umorzeniem w najlepszym razie, Każdy adwokat o ile nie jest pijany do nieprzytomności to może wybronić z jedną ręką przywiązaną do kostki i z palcem wskazującym drugiej w nosie. W najgorszym Ci co złożyli zawiadomienie do prokuratury mogą mieć kłopoty prawne.

Pewny jesteś? Stać cię na adwokata? 8) Bo tutaj oskarżyciel może ich udupić bardzo prosto. A adwokat kosztuje i owcy będą mieli problemy, bo muszą poświęcić czas i pieniądze aby się bronić.

Moim zdaniem bardzo dobrze się stało, i jestem całym sobą za tym co zrobiła ta fundacja. Wielu łowców teraz pomyśli dwa razy zanim pochwali się złowioną rybą w ten sposób. Im mniej tego typu zdjęć, tym szybciej wykorzeni się modę na tłuczenie wszystkiego w łeb.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #80 dnia: 24.10.2021, 10:23 »

No nie do końca. Skoro karpi nie można traktować jak dawniej, to dlaczego suma można, i to tak wielkiego? Ja bym się nie zdziwił, jakby właśnie goście beknęli za to :) Podgięty ogon suma na zdjęciu wskazuje, że chyba jeszcze dychał wisząc, więc można podciągnąć to pod znęcanie się nad zwierzętami. To, że można zabić rybę nie znaczy bowiem, iż można z nią robić co się chce.

Nie. Jeśli tak by się stało, to można będzie taki wyrok traktować jako bat na każdego, kto wypuszcza ryby. Bo je męczy :facepalm:

A ślady na ogonie świadczyć mogą o tym, że został on za ogon wyszarpany, a nie złowiony normalnie.
Krwawy Michał

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 24.10.2021, 10:35 »
Pewny jesteś? Stać cię na adwokata? 8) Bo tutaj oskarżyciel może ich udupić bardzo prosto. A adwokat kosztuje i owcy będą mieli problemy, bo muszą poświęcić czas i pieniądze aby się bronić.

Tak jestem pewien bo na przykład jak prokurator udowodni "szczególne okrucieństwo"? A wybierać się na salę sądową nawet w tak oczywistej sprawie bez adwokata to głupota - koszty są nieistotne.

Moim zdaniem bardzo dobrze się stało, i jestem całym sobą za tym co zrobiła ta fundacja. Wielu łowców teraz pomyśli dwa razy zanim pochwali się złowioną rybą w ten sposób. Im mniej tego typu zdjęć, tym szybciej wykorzeni się modę na tłuczenie wszystkiego w łeb.

Jedynym efektem może być że zdjęcia będą pokazywane tylko również tłuczącym wszystko w łeb krewnym i znajomym królika. Widziałem zdjęcie metrowego szczupaka (trawnik w tle) złowionego w Koprzywiance czyli 4 metry szerokości max a sam robiłem zdjęcie podobnej ryby i szczęśliwego łowcy w Warszawie - szkoda tylko że łowca zdążył już "mamuśkę" wypatroszyć to że takich zdjęć już nie zobaczę wcale nie oznacza że okazy będą wypuszczane.
I need a Barbel !!!

• Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 24.10.2021, 10:43 »
A ślady na ogonie świadczyć mogą o tym, że został on za ogon wyszarpany, a nie złowiony normalnie.

Kluczowym słowem jest "mogą" a słowo "może" na sali sądowej jest (i powinno być) nic nie warte.
I need a Barbel !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #83 dnia: 24.10.2021, 10:46 »
Oczywiście, że tak. Niemniej te ślady tam są.
Krwawy Michał

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 24.10.2021, 10:51 »

Sorry za niejasny post. Chodziło mi o to że te ślady nie świadczą w żaden sposób o tym że "sumek" został wyszarpany. Podcinki też się zdarzają, co prawda rzadko bo rzadko a kto nigdy nie wyholował ryby zapiętej za ogon lub brzuch niech rzuci we mnie kamieniem.
I need a Barbel !!!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #85 dnia: 24.10.2021, 10:54 »

Tak jestem pewien bo na przykład jak prokurator udowodni "szczególne okrucieństwo"? A wybierać się na salę sądową nawet w tak oczywistej sprawie bez adwokata to głupota - koszty są nieistotne.

Właśnie są bardzo istotne. Do tego ryzyko przegrania jest też znaczne (można stracić zdolność kredytową). Tak więc pakujesz się w koszta i w stress, i wcale nie są to 'luzy -rajtuzy' jak starasz się  pokazać. Dlatego odstraszy to wielu innych przed tego typu zdjęciami.

Jedynym efektem może być że zdjęcia będą pokazywane tylko również tłuczącym wszystko w łeb krewnym i znajomym królika. Widziałem zdjęcie metrowego szczupaka (trawnik w tle) złowionego w Koprzywiance czyli 4 metry szerokości max a sam robiłem zdjęcie podobnej ryby i szczęśliwego łowcy w Warszawie - szkoda tylko że łowca zdążył już "mamuśkę" wypatroszyć to że takich zdjęć już nie zobaczę wcale nie oznacza że okazy będą wypuszczane.

Nie zgodzę się. Moda na robienie zdjęć z rybą na tle kuchennych kafli czy w ogródku przed domem dzięki temu jeszcze mozniej osłabnie, a to krok ku wypuszczaniu ryb. Wielu chce uznania przez innych, dla nich to jest motor do wędkarskich wypraw, dlatego robi się zdjęcia. Jak będa robione na tle wody i nad matą, to już spory sukces.

Pamiętajmy, że tak zwana 'zmiana świadomści' to żozony proces, na który ma wpływ wiele czynników, i to właśnie jeden z nich. Ty na przykład nie wierzysz w zmianę podejścia takich ludzi, ja natomiast wierzę. Widzę to po samych karpiarzach, którzy w zdecydowanej większości zrezygnowali z mięsiarskich upodobań na rzecz mody. Wypuszczają ryby, bo tak robią karpiarze :)

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #86 dnia: 24.10.2021, 10:57 »

Sorry za niejasny post. Chodziło mi o to że te ślady nie świadczą w żaden sposób o tym że "sumek" został wyszarpany. Podcinki też się zdarzają, co prawda rzadko bo rzadko a kto nigdy nie wyholował ryby zapiętej za ogon lub brzuch niech rzuci we mnie kamieniem.

Wyholowałem nie raz i i haczyk po prostu się tam wbija. Te części ciała są znacznie twardsze od rybich warg. Spójrz jeszcze raz na zdjęcie i mi powiedz, że takie rany mogły powstać przez przypadkowe podhaczenie za ogon...
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #87 dnia: 24.10.2021, 11:00 »

Bardziej chodzi o to, czy ryba była męczona czy też nie. I tu dla mnie może byc krótka piłka. Czy suma zabito po złowieniu czy żywego zawleczono do robienia zdjęć? Podgięty ogon wskazuje, że żywego. A więc mamy znęcanie sie nad zwierzętami, i odsyłam sceptyków do spraw z wigilijnym karpiem. Wystarczy, że powoła się na biegłego ichtiologa, który by to wykazał (brak śladów po ogłuszeniu czy przecięciu rdzenia kręgowego) i już jest ciepło oskarżonym. I nie wiem czy każdy adwokat by tu cię wybronił jak wskazywałeś... 8)

Ogólnie zmierzamy do ważnego problemu, jak traktować ryby po złowieniu :) Dlaczego się nie zabija ryb nad wodą od razu? Bo mięso się może popsuć, więc każdy fan mięsa woli aby ryba mu się nie popsuła i woli aby zdechła później. W Niemczech masz posiadać przy sobie lodówkę, aby rybę po złowieniu tam umieścić, wcześniej uśmiercając (przynajmniej w niektórych landach). U nas to jeszcze nie jest prawnie ustanowione, więc jesli nie zabijasz ryby a robisz sobie zdjęcia w przydomowym ogródku z półżywą, można to podciągnąć pod męczenie zwierząt, czym wg mnie jak najbardziej jest. I waśnie konsekwencje prawne są jak najbardziej wskazane, aby coś takiego ukrócić.

Ślady na ogonie mogą pochodzić od żyłki czy plećki, którą sum co chwila zahacza ogonem przy skrętach.

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #88 dnia: 24.10.2021, 11:07 »

Bardziej chodzi o to, czy ryba była męczona czy też nie. I tu dla mnie może byc krótka piłka. Czy suma zabito po złowieniu czy żywego zawleczono do robienia zdjęć?
To ja powtórzę jeszcze raz. Jeśli zapadnie wyrok skazujący, że męczyli tę rybę przed zabiciem, to każdy, kto robi "przed zabiciem" sobie fotki z rybą, będzie narażony na sankcje prawne. Nie ma znaczenia, że potem tę rybę wypuści.

Ślady na ogonie mogą pochodzić od żyłki czy plećki, którą sum co chwila zahacza ogonem przy skrętach.

Lucek, co Ty za teorie wymyślasz. Pokaż mi na jakimkolwiek filmie z połowów sumów - lub niech się wypowie jakiś sumiarz - że takie rany powstają w trakcie holu.
Widać wyraźnie, że albo został ten sum za ogon wychaczony ogromną kotwicą albo oberwał wcześniej np. łopatą od silnika.
Kto by rybę wieszał za ogon, gdy A) za mordę jest 100x łatwiej, B) Zawsze się tak robi i na każdym zdjęciu, jakie ci osobnicy widzieli w życiu, ryba wisiała za mordę.
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #89 dnia: 24.10.2021, 11:20 »

To ja powtórzę jeszcze raz. Jeśli zapadnie wyrok skazujący, że męczyli tę rybę przed zabiciem, to każdy, kto robi "przed zabiciem" sobie fotki z rybą, będzie narażony na sankcje prawne. Nie ma znaczenia, że potem tę rybę wypuści.

Nie do końca zgodzę się. Tu musisz wykazać, że rybę męczysz w ten sposób. Sprawnie wykonując zdjęcie, gdzie ryba przebywa krótko poza wodą, trudno będzie to udowodnić. W przypadku suma musiało upłynąc sporo czasu od złowienia do zrobienia zdjęć, więc mówimy conajmniej o kilkudziesięciu minutach.

Nie popadajmy też w skrajną przesadę, bo może się okazać, ze odłowy kontrolne to też męczenie zwierząt, więc należy ich zakazać. Tutaj więc ważne jest aby mieć gotową interpretację pewnych zachowan nad wodą a najlepiej dogadać się z ekologami, aby nie atakowali wedkarzy lecz trzymali z nimi sztamę (bo więcej mamy rzeczy które nas łączą).
Lucjan