Autor Wątek: Zakup dobrego wędziska/kołowrotka do lekkiego spinningu  (Przeczytany 17449 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Cześć.

Ostatni raz spinningowałem ok 12 lat temu.
W ogóle nie mam sprzętu, i chcę się uzbroić na jesienne drapieżniki.

Zacząłem czytać, i szczerze zwariowałem. W ofertach widzę kije do: jiggowania, jerkowania, drop-shota, twitch and jig, classic spinning...
I pewnie znalazłyby się wędziska do innych metod, o których jeszcze nie słyszałem ;-).

Spinningując:
- nigdy nie łowiłem w sposób inny niżeli klasyczne sciąganie przynęty
- przynęty, które miałem okazje używać to kopyta/twistery mannsa, małe obrotówki czy wahadłówki
- waga przynęt które do tej pory stosowałem waha się między 5-15gr, przy czym 15g najczęściej

Nastawiam się na:
- połów ryb małych i średnich tj: okoń, kleń, mały/średni szczupak (ale jak trafi się 80 cm, to fajnie byłoby móc go wyholować z minimum kontroli)
- w 90% będę łowił z brzegu na rzece Warta lub komercyjnych stawach/jeziorkach
- czuję że mam chęć spróbować innych metod, takich jak np drop-shot

Chciałbym zakupić dobrej klasy, względnie uniwersalny sprzęt i wydaje mi się że CW w przedziale 5-28g i długość 2,40m byłaby ok.
Zależy mi mocno na finezji i przyjemności z holu ryby.

Łączny budżet to max 2.000 zł. Chcę kupić raz i dobrze.
* posiadam kołowrotek DAIWA TDR MATCH AND FEEDER 2508 QD, może ten się nada?

Koledzy, z góry dziękuję za Waszą pomoc i sugestie.

L.M.

Offline xjakub

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
Odp: Zakup dobrego wędziska/kołowrotka do lekkiego spinningu
« Odpowiedź #1 dnia: 28.08.2021, 19:22 »
5-28g na małe i średnie ryby to wg mnie dużo. Moje największe szczupaki (79 i 82 cm) holowałem wędką 1,83 do 4,5g (obydwa na wirujące ogonki  wzieły). Było to na jednym z dopływów Warty. Nie jest to wędka szczupakowa ale dała radę bez problemu (ugięcie pod sam dolnik). Z drugiej strony był to dla mnie nieporządany przyłów bo spinning to dla mnie okonie lub pstrągi.
Na temat konkretnego modelu w podanych przez Ciebie parametrach, to taki który kiedyś miałem ale sprzedałem
https://fishing-test.pl/wedki/st-croix-avid-avs86mhf2/

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.08.2021, 19:26 »
Byłem w podobnej sytuacji ale nie chciałem szaleć z budżetem, kupiłem kij DAM Effzet 3-18 + do tego dałem starego czarnucha Aero GT w wersji 1010. Na twoim miejscu z kołowrotków zastanowilbym się nad Vanfordem lub Stradiciem w rozmiarze 2000/2500. Co do wędkę się nie wypowiem ale celowalbym w coś około 15-18g max.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 28.08.2021, 19:31 »
W grę wchodzi tylko jeden zestaw? Kołowrotek, który masz, będzie idealny do łowienia, o jakim wspominasz.
Jacek

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 28.08.2021, 19:39 »
5-28g na małe i średnie ryby to wg mnie dużo. Moje największe szczupaki (79 i 82 cm) holowałem wędką 1,83 do 4,5g (obydwa na wirujące ogonki  wzieły). Było to na jednym z dopływów Warty. Nie jest to wędka szczupakowa ale dała radę bez problemu (ugięcie pod sam dolnik). Z drugiej strony był to dla mnie nieporządany przyłów bo spinning to dla mnie okonie lub pstrągi.
Na temat konkretnego modelu w podanych przez Ciebie parametrach, to taki który kiedyś miałem ale sprzedałem

O to 28g to chyba faktycznie byłby klamot na małe i średnie ryby ;-).
Wspomniałeś o czymś co mi umknęło, tj praca wędziska - uwielbiam wędziska które mocno się gną, ale czy da się pogodzić precyzyjne prowadzenie przynęty z blankiem uginającym się po rękojeść przy szczupaku 80 cm?;-)

P.S-obejrzałem croix'a, wędka ciekawa choć marki nie znam ;-).

L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.08.2021, 19:40 »
Byłem w podobnej sytuacji ale nie chciałem szaleć z budżetem, kupiłem kij DAM Effzet 3-18 + do tego dałem starego czarnucha Aero GT w wersji 1010. Na twoim miejscu z kołowrotków zastanowilbym się nad Vanfordem lub Stradiciem w rozmiarze 2000/2500. Co do wędkę się nie wypowiem ale celowalbym w coś około 15-18g max.

Wielkie dzięki, to kolejna wypowiedź że cw poniżej 20g ;-).
L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 28.08.2021, 19:42 »
W grę wchodzi tylko jeden zestaw? Kołowrotek, który masz, będzie idealny do łowienia, o jakim wspominasz.

Tak, jeden zestaw ;-).
Świetnie że TDR się nada, odpada duży koszt...

Jakie wędzisko polecisz o pracy parabolicznej, z wykonaniem jakościowym jak w feederach Drennan czy Guru?
L.M.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 28.08.2021, 19:57 »
Powinieneś szukać wędziska o c.w. do 21 gramów, to maksimum, bo inaczej nie pogodzisz łowienia okoni i szczupaków. Do takiego kija idealnie będzie pasował kołowrotek wielkości 2500. Gdybyś planował kupno kołowrotka, powinien Cię zainteresować Stradic 2500 FL (w tej kategorii cenowej trudno go przebić).

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, powinieneś szukać wędziska typu moderate, czyli np. takiego: https://allegro.pl/oferta/dragon-cxt-microspecial-ms-x-spinn-2-44-m-3-18-g-8888461443 (to tylko przykład wędki typu moderate, nie konkretne wskazanie, ale... to fajne kije).

Z wędziskiem będzie problem, bo jest z czego wybierać, więc propozycji będzie sporo.
Jacek

Offline xjakub

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #8 dnia: 28.08.2021, 20:01 »

O to 28g to chyba faktycznie byłby klamot na małe i średnie ryby ;-).
Wspomniałeś o czymś co mi umknęło, tj praca wędziska - uwielbiam wędziska które mocno się gną, ale czy da się pogodzić precyzyjne prowadzenie przynęty z blankiem uginającym się po rękojeść przy szczupaku 80 cm?;-)

P.S-obejrzałem croix'a, wędka ciekawa choć marki nie znam ;-).

L.M.
St Croix to raczej znana marka ;) Może udaj się do jakieś dobrej pracowni i tam coś dobierz - chłopaki znają się na rzeczy i doradzą jaki blank wybrać - no i w kolorze odpowednim zrobią :D
Ja też lubię wędki idące w parabolę. Warto jeszcze o długości pomyśleć - może jeszcze bardziej skrócić i zakupić taki uniwersał od razu na łódkę ? Kręciołek zostaw. Dobra plecionka lub żyłka i masz extra zestaw.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 28.08.2021, 20:04 »
Może sprecyzujmy pewną kwestię: ile kolega chciałby przeznaczyć na kij? :)
Jacek

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 28.08.2021, 20:16 »

Okolice 1k będą ok ;-).
L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 28.08.2021, 20:17 »
St Croix to raczej znana marka ;) Może udaj się do jakieś dobrej pracowni i tam coś dobierz - chłopaki znają się na rzeczy i doradzą jaki blank wybrać - no i w kolorze odpowednim zrobią :D
Ja też lubię wędki idące w parabolę. Warto jeszcze o długości pomyśleć - może jeszcze bardziej skrócić i zakupić taki uniwersał od razu na łódkę ? Kręciołek zostaw. Dobra plecionka lub żyłka i masz extra zestaw.

Teraz już znam ;-).
Co do skrócenia, masz na myśli okolice 2,2m?

L.M.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 28.08.2021, 20:19 »

Okolice 1k będą ok ;-).
L.M.

Wszystko jasne ;)
Jacek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #13 dnia: 28.08.2021, 20:19 »
Skręć sobie coś na Suzuki RXF 12LB. Dość uniwersalny blank. Szybki o głębokim ugięciu ogarnie gumy,blachy,wobki.  Szczupak lekko , pstrąg okoń na ciężko spokojnie 15gr + 3 całe dołem od 5 gdzieś ładnie gra.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 28.08.2021, 20:21 »
Skręć sobie coś na Suzuki RXF 12LB. Dość uniwersalny blank. Szybki o głębokim ugięciu ogarnie gumy,blachy,wobki.  Szczupak lekko , pstrąg okoń na ciężko spokojnie 15gr + 3 całe dołem od 5 gdzieś ładnie gra.

Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem, tj zamówić kija w pracowni z konkretnego blanku?;-).
Jeżeli tak, to nie jestem na tym etapie, sądzę że wystarczy mi dobry kij dla mas...(nie mam też czasu na tego typu zakup:/).

L.M.