Cześć,
Dwa dni czytania wystarczyły aby po 12 letniej przerwie w spinowaniu dojrzeć do bardziej selektywnego doboru sprzętu.
Zdałem sobie sprawę, że tak jak przy feederze, wybór patyka nie może być uniwersalny - bo to będzie lipa a nie radość z jazdy

.
Zatem precyzuję jeszcze bardziej technikalia tj nie idziemy na żaden kompromis, i skupiam się na wędce pod okonie/klenie (ma być fun z holowania 15 cm okonia).
Przeczytałem tonę materiałów, przeryłem fora...i 99% ludzi spokojnie wyciąga przyłów szczupaka 60-70 cm na wędki ultra light - idę w tym kierunku, da się żyć z takim przyłowem.
Przeryłem chyba wszystkie linki z frazą 'best ultra light rods', i w topie przewijają się trzy marki: g.loomis, st croix, fenwick.
Jeżeli chodzi o st croix, to walczyłem ze sobą, ale poziom konserwatyzmu w wykonaniu odrzuca mnie na tyle, że nie dam rady tego strawić.
Wędki g.loomis'a podobają mi się już bardziej...i wytypowałem sobie nawet jakiś patyk tj TSR801-2, ale jakoś trudno mi siebie przekonać do sprzętu, który został opracowany ponad 10 lat temu

, lecz nadal biorę pod uwagę

.
Z wędek Fenwicka spodobał mi się kij ELITE TECH RIVER RUNNER ERR69UL-FS-2, design, ugięcie wg review które czytałem idealnie się wpasowują.
Jak macie jeszcze chęci i siły, to dajcie znać co o tym sądzicie

.
L.M.