Autor Wątek: Zakup dobrego wędziska/kołowrotka do lekkiego spinningu  (Przeczytany 17529 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Odp: Zakup dobrego wędziska/kołowrotka do lekkiego spinningu
« Odpowiedź #105 dnia: 17.09.2021, 10:17 »
Panowie, co do kołowrotków, pomacam, pokręcę, coś wybiorę, dam znaka ;-).
L.M.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 17.09.2021, 14:43 »
Jak chcesz łowić celowo duże szczupaki, sandacze to nie idź w delikatne kije...
Sam chciałem to zrobić, ale po holu szczupaka 75cm na kiju do 7g podziękowałem.
Kij szczupakowy nie ma być pałą, ma być mięsisty, dobrze amortyzować zrywy ryby i mieć dużą moc w dolniku.
Nie może być delikatnym kijkiem, chyba, że chcesz łowić na gumy do 12,5cm i łowić kajtki do 50-70 cm
Taka jest moja opinia, każdy ma swoją.

Hej.
Nie miałem na myśli kija o cw 7g, raczej coś w przedziale 4-18g.
Nigdy nie łowiłem szczupaków na gumy większe niże 10cm, gdzie łączny cw wynosił więcej niż 15g ;-), ale może czas zacząć w przypadku selektywnego łowienia na wypadach do Szwecji.

Chcę tylko kija, który tak jak napisałeś nie będzie sztywną pałą, gdzie szczupak 50 cm da frajdę z holu a 90 cm będzie wędkarskim wyzwaniem - nadal ma być finezyjnie, nadal to ryba ma mieć więcej szans niż wędkarz.

Do tego nigdy w życiu nie złowiłem sandacza, ale mam taki plan.

Reasumując, bardzo wstępnie celuję w coś takiego:
- dwuskład
- długość około 210cm max
- cw 4-18g
- medium z akcja fast
* do tego kołowrotek ok 2500 jakiś solidny, może stradic fl?

I tutaj pytanie, bo na płytkiej wodzie 1-3m da się łowić wszystkim, ale czy takim kijem będę w stanie jigować np na 10-15 metrach?
Czy to się nada na sandacza i szczupaka, ew. grubszego okonia? (mam tu na myśli łowienie w skandynawii).

L.M.
Na takie gumy 10cm wieszają się okonie
Do gum do 15 cm mam kij do 30g.
Jak chcesz łowić selektywnie (nie łowić okonii) to kij do 60g będzie akurat.
Da frajdę z holu mniejszej ryby, a pozwoli ci rzucać większymi przynętami.

Zanim duża guma z obciążeniem 8g dotrze na dno na 15m to zdążysz zasnąć
Sandacze waliłem guma 12,5cm + 25g
Tak bawiłem się kijem kolegi

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #107 dnia: 17.09.2021, 21:41 »
Cześć,

Dzisiaj drugi dzień testów G.Loomisa TSR801-2.
Im dalej w las, tym bardziej kocham ultra light spinningowanie...

Zobaczcie, jakie zróżnicowanie ryb wiesza się na haku przy połowach okoni...BAJKA 8) 8) 8)
Mogę tylko dodać, że przy tym bolku (59 cm) UL sprawił się idealnie, pełna kontrola, pięknie zamortyzowane trzy odjazdy (przypon fluoro 0.18mm, pletka 0,10mm).

L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #108 dnia: 17.09.2021, 21:44 »
Na takie gumy 10cm wieszają się okonie
Do gum do 15 cm mam kij do 30g.
Jak chcesz łowić selektywnie (nie łowić okonii) to kij do 60g będzie akurat.
Da frajdę z holu mniejszej ryby, a pozwoli ci rzucać większymi przynętami.

Zanim duża guma z obciążeniem 8g dotrze na dno na 15m to zdążysz zasnąć
Sandacze waliłem guma 12,5cm + 25g
Tak bawiłem się kijem kolegi

Hej.
Rozumiem podejście selektywne...ale nie jestem na tym etapie co Ty...
Nie wiem gdzie łowisz, ale w mojej 'okolicy', raz że nie ma wody, dwa nikt metrowych zębatych nie łowi - przypadki raz na rok, to dla mnie nie jest łowienie ;-).

Dziękuję za parametry techniczne, ale muszę dopasować szczupakowca pod wody, nad którymi będę najczęściej...
Dam znać jak coś wybiorę :thumbup:

L.M.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 17.09.2021, 21:45 »
Cześć,

Dzisiaj drugi dzień testów G.Loomisa TSR801-2.
Im dalej w las, tym bardziej kocham ultra light spinningowanie...

Zobaczcie, jakie zróżnicowanie ryb wiesza się na haku przy połowach okoni...BAJKA 8) 8) 8)
Mogę tylko dodać, że przy tym bolku (59 cm) UL sprawił się idealnie, pełna kontrola, pięknie zamortyzowane trzy odjazdy (przypon fluoro 0.18mm, pletka 0,10mm).

L.M.
Wszystko na fox rage spikey fry?

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #110 dnia: 17.09.2021, 22:11 »
Maluch na micro spikey fry, a bolek na micro tiddler fast 8)
L.M.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 18.09.2021, 08:52 »
Maluch na micro spikey fry, a bolek na micro tiddler fast 8)
L.M.
Fox robi bardzo fajne gumy.
Osobiście łowiłem spikey shadami.
Złowiłem na nie kilka ryb, ale później zostały w zaczepach
Polecę Ci gumki Doiyo, Fish up, Qubi, Berkley, Crazy Fish i keitechy. Do takiego łowienia są mega

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #112 dnia: 02.10.2021, 11:35 »
Cześć,

Jestem po kilkunastu wędkowaniach TSR'em.
Mogę tylko dodać, że w mojej ocenie wędzisko ma spory zapas mocy wyrzutowej, jak i w dolniku.

W przypadku jigownia, laczne cw w okolicach 10-12gr (woda stojąca) nadal wydaje się jeszcze komfortowe.
Łowiłem przez godzinkę gumą+jig łącznie 15g, i to była już granica możliwości kija. Z odległości 30m i głębokości ok 5-6m dało się podbić gumę, ale wymagało to już sporego wysiłku. Od dołu, uważam że komfortowo łowi się od 2,5-3g cw łącznie, poniżej brak dobrej kontroli nad przynętą.

Do tej pory największa ryba to szczupły 70 cm, z około 5 metrów gł. i hol z odległości 25 metrów -> nie zrobiło to na tej wędce większego wrażenia.

Pozdrowienia.
L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #113 dnia: 16.11.2021, 21:45 »
Kształty dokładnie takie same jak w Stradicu (oraz kilku innych modelach z wyższej półki), zaś kolorystyka na żywo bardzo kulturalna i stosowana (z subtelnymi akcentami wiśniowymi).

Jeżeli lubimy akcenty złote, można wziąć pod uwagę np. łożyskowo wypasioną i lżejszą (170 g) odmianę Ballistica (EX).

Cześć Modus,

Naczytałem się w internetach, i finalnie zamówiłem Stradica FL2500 oraz wersje FL C3000.
Kołowrotek od początku średnio mi się podobał, ale wszyscy wychwalają sprzęt w tej cenie.

Stradiki przyjechały, rozpakowałem, zacząłem nimi kręcic i wrażenia mam fatalne.
Jeden i drugi 2500/c3000 przy każdej iteracji obrotu korbką wydaje dźwięk przypominający ocieranie się o coś...
Podkreślam, jest to dźwięk występujący iteracyjnie, a nie ciągle w czasie kręcęnia korbką.

Wziąłem do ręki katowanego przeze mnie od roku DAIWA TDR Match&Feeder 2508, i ten kołowrotek po kilku lądowaniach w wodzie i błocie ma pracę wręcz maślaną w stosunku do FL'a.

Czy Stradiki FL tak mają, czy trafiłem na dwa nowiutkie egzemplarze, które wydają dźwięki przypominające rozdeptywanie piasku na drewnianej podłodze, ałć >:( :( :facepalm:

L.M.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #114 dnia: 16.11.2021, 21:58 »
Stradik wyraźnie gorzej kręci od TDRa, miałem oba do federa. Stradika sprzedałem i kupiłem drugiego TDRa. Nie jest to złe kręcenie ale w Daiwie wyczuwalne jest dużo więcej masła. Ja w swoim Stradiku nie słyszałem/ czułem żadnego wybiórczego/permanentnego wyraźnego tarcia.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #115 dnia: 16.11.2021, 22:02 »
Stradik wyraźnie gorzej kręci od TDRa, miałem oba do federa. Stradika sprzedałem i kupiłem drugiego TDRa. Nie jest to złe kręcenie ale w Daiwie wyczuwalne jest dużo więcej masła. Ja w swoim Stradiku nie słyszałem/ czułem żadnego wybiórczego/permanentnego wyraźnego tarcia.

Cześć, to nie tak że aż dreszczy dostawałem...ale normalnie kręcąc słyszałem to i przy kołowrotku za 700 zł wydało mi się dziwne - gdyby kosztował 250 zł to ok.
Ballistic EX ciekawy, ale występuję tylko w wersji D z głęboką szpulą...nie lubię tego.

A może ktoś miał w rękach Daiwę Luvias?
L.M.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #116 dnia: 16.11.2021, 22:24 »
Większość Daiwy ma głębokie szpulę, nie rozumiem tego zabiegu z ich strony. W moim odczuciu Daiwy są bardziej maślane. Jak idziesz tak bardzo w spining nie lepiej poszukać jakiegoś Certate na BF ?

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #117 dnia: 16.11.2021, 22:53 »
Większość Daiwy ma głębokie szpulę, nie rozumiem tego zabiegu z ich strony. W moim odczuciu Daiwy są bardziej maślane. Jak idziesz tak bardzo w spining nie lepiej poszukać jakiegoś Certate na BF ?

Nie miałem w rękach Certate, a czym jest BF? Certate to ok 1750 zł, a miało być 700 zł...to idzie w złą stronę ;).

Miałem w rękach Airity, ale kurcze nie urwał mi tyłka...nie szorał jak stradik, ale poza tym nie czułem skoku klasę wyżej, powiedziałlbym że TDR nadal lepszy od Airity w kontekście maślenia.

L.M.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #118 dnia: 16.11.2021, 23:04 »
BF= Black Friday.
Jak nie w wyższa stronę to zobacz Fuego 215g przy rozmiarze 3k nie jest złym wynikiem, Ballistica są teraz 3 rodzaje z tego co kojarzę LT, Ex LT i MQ LT. Nie wiem na który patrzyłeś.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 16.11.2021, 23:46 »
Przy moim vanfordzie też zauważyłem lekkie tarcie w krytycznych momentach posuwu szpuli.
Im dłużej nim łowię tym (chyba) bardziej się to wyciera i chodzi ciszej niż gdy był nowy.