Autor Wątek: TX vs Daiwa Nzon vs Guru Ngauge  (Przeczytany 3001 razy)

Offline zito

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
TX vs Daiwa Nzon vs Guru Ngauge
« dnia: 09.09.2021, 10:20 »
Witam. Mam problem z wyborem wędki proszę o użytkowników o opinie. Zastanawiam się nad kupnem tx 3 3.3 m daiwa nzon s 3.3 lub guru ngauge 3.3 m. Wędka musi szybko gasnąć.Metoda ,ryby komercja do 50 metrów. Proszę o pomoc niestety nie mam możliwości pomachać więc zdaje się na wasze fachowe opinie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: TX vs Daiwa Nzon vs Guru Ngauge
« Odpowiedź #1 dnia: 09.09.2021, 10:44 »
Zmieniłem temat i przeniosłem do odpowiedniego działu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 09.09.2021, 11:30 »
Mam tego Nzona i mi się dobrze go użytkuje, co do akcji jest dość szybki ale nie mam porównania z tymi dwoma tytułowymi kijami.

Pozdrawiam Łukasz

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 09.09.2021, 12:06 »
Guru to trochę inna liga w porównaniu z Robinsonem i Daiwą.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #4 dnia: 09.09.2021, 13:18 »
Co prawda nie miałem w ręku tego Guru Ngauge ale do N'zona Z wydaje mi się ze może być porównywalny pytanie jak praca, natomiast - TX niestety faktycznie nie co odstaje
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 09.09.2021, 13:38 »
Co prawda nie miałem w ręku tego Guru Ngauge ale do N'zona Z wydaje mi się ze może być porównywalny pytanie jak praca, natomiast - TX niestety faktycznie nie co odstaje

Pytanie jest Nkę S nie Z

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 09.09.2021, 14:00 »
Faktycznie masz racje, mój błąd zasugerowałem się tym Guru bo zastanawiałem się nad nim i cenowo podszedł mi z wersją Z od N’zona

Pozdrawiam
Sławek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 09.09.2021, 14:12 »
Faktycznie masz racje, mój błąd zasugerowałem się tym Guru bo zastanawiałem się nad nim i cenowo podszedł mi z wersją Z od N’zona

To mogą być te same blanki nawet ale chyba nikt do tego nie doszedł :)

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 09.09.2021, 14:43 »
Całkiem możliwe, na pewno Z-tka ma inne sporo droższe przelotki niż S-ka, może z stąd ta różnica cenowa. 
Na filmiku bodajże u Pana Ryby jak dobrze pamiętam jest fajnie pokazane jak na takim samym zestawie czy nawet jednym kołowrotku który przekładał na trzy różne wędki o tej samej długości i cw, albo zbliżony nie pamiętam dokładnie. W każdym razie można zaobserwować, a  raczej usłyszeć jaki opór stawiają przelotki podczas rzutu. Na Z-tce jako jedynej z obecnie testowanych wędzisk prawie wcale nie było słychać i rzucił nie dużo ale jednak pare metrów dalej. 

Pozdrawiam
Sławek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 09.09.2021, 14:56 »
Całkiem możliwe, na pewno Z-tka ma inne sporo droższe przelotki niż S-ka, może z stąd ta różnica cenowa. 
Na filmiku bodajże u Pana Ryby jak dobrze pamiętam jest fajnie pokazane jak na takim samym zestawie czy nawet jednym kołowrotku który przekładał na trzy różne wędki o tej samej długości i cw, albo zbliżony nie pamiętam dokładnie. W każdym razie można zaobserwować, a  raczej usłyszeć jaki opór stawiają przelotki podczas rzutu. Na Z-tce jako jedynej z obecnie testowanych wędzisk prawie wcale nie było słychać i rzucił nie dużo ale jednak pare metrów dalej.

Masz gdzieś link do tego filmu, z chęcią obejrzę.

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 09.09.2021, 15:59 »
Kurcze to było jakiś czas temu jak szukałem wędki i informacji o niej, a było tego co pies napłakał, ale powinno jeszcze wisieć. Postaram się poszukać   

Pozdrawiam
Sławek

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 09.09.2021, 16:34 »
Nie mogę znaleźć tamtego jak już wspomniałem było to jakiś czas temu, na szybko coś od Dawida podobnego warto obejrzeć całe:

chyba ze coś pokićkałem i to jest to, w takim razie podrzucam pomysł dla chętnych bo jednak pomysł może okazać się  ciekawy -  taki test przelotek jak opisałem powyżej.

Pozdrawiam
Sławek

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 09.09.2021, 19:47 »
Ztka i Ska to całkowicie inne kije , inny rodzaj węgla inne uchwyty , przelotki , wykonanie i cena. W kijach 3-3,3 m akurat przelotki brałbym na którymś tam miejscu od końca, tymi kijami nie rzuca się po 100m.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 10.09.2021, 20:01 »
Skąd wiesz że tak jest ? nie do końca jest to określone, a w laboratorium nie sprawdzałeś, co prawda ładnie jest to wykonane wędzisko, bez nalewek lekkie, cienkie, sprężyste itp..

Natomiast w Z -etkach  blank  jest z włókna węglowego HVF - włókno węglowe Nanoplus tak jest opisany

w S - kach blank z włókna węglowego HVF  bez dodatku z czego całkiem możliwe że jest to tan sam blank 

teraz z ciekawości szukałem informacji o tym włóknie i za bardzo ich nie uświadczyłem,  za to natknąłem się na ciekawie opisany artykuł

https://tandembaits.com/blog/jak-i-z-czego-produkuje-sie-wedki-karpiowe/

co prawda wędek karpiowych ale funkcje wytwarzania blanków są praktycznie identyczne różnią się z rodzaju mat i splotów oraz ilości żywicy   
Fakt wędka na pewno różni się komponentami ale czy na pewno blankiem ? może tylko dodali marketingowy bełkot ze z dodatkiem nanotechnologii i cenę zmienia ;) Co prawda nie można zapomnieć o dodatkach jak uchwyt, czy przelotki itd..

Pozdrawiam
Sławek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 10.09.2021, 22:04 »
Skąd wiesz że tak jest ? nie do końca jest to określone, a w laboratorium nie sprawdzałeś, co prawda ładnie jest to wykonane wędzisko, bez nalewek lekkie, cienkie, sprężyste itp..

Natomiast w Z -etkach  blank  jest z włókna węglowego HVF - włókno węglowe Nanoplus tak jest opisany

w S - kach blank z włókna węglowego HVF  bez dodatku z czego całkiem możliwe że jest to tan sam blank 

teraz z ciekawości szukałem informacji o tym włóknie i za bardzo ich nie uświadczyłem,  za to natknąłem się na ciekawie opisany artykuł

https://tandembaits.com/blog/jak-i-z-czego-produkuje-sie-wedki-karpiowe/

co prawda wędek karpiowych ale funkcje wytwarzania blanków są praktycznie identyczne różnią się z rodzaju mat i splotów oraz ilości żywicy   
Fakt wędka na pewno różni się komponentami ale czy na pewno blankiem ? może tylko dodali marketingowy bełkot ze z dodatkiem nanotechnologii i cenę zmienia ;) Co prawda nie można zapomnieć o dodatkach jak uchwyt, czy przelotki itd..

To ja spytam z drugiej strony. Posiadasz wiedzę materiałoznawczą związana z obróbką włókien węglowych ? Pytam serio. Takie luźne dywagacje można prowadzić o każdym sprzęcie.
Ja z racji pracy posiadam jakąś tam znikomą wiedzę na temat obróbki CNC i materiałów używanych do tego więc temat wykonania kołowrotków jest mi w miarę bliski jednak uważam, że wiem zbyt mało na ten temat żeby się szerzej wypowiadać. Zastanawiam się więc nad Twoim doświadczeniem.