Autor Wątek: Browning Sphere Bomb a Drennan Acolyte Ultra  (Przeczytany 5379 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Browning Sphere Bomb a Drennan Acolyte Ultra
« Odpowiedź #30 dnia: 17.09.2021, 10:24 »
A właśnie z ciekawości zapytam, bo nie jestem spinningistą - dlaczego pracownie robią kije do spinninga a do feederów nie? Czemu nie ma to sensu?
Pewnie ze względu na ceny i niski popyt. Feeder jest dłuższy, ma więcej przelotek, więc cena materiału musisz liczyć x2 w porównaniu do spinningu

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 17.09.2021, 10:37 »
Grzegorz ja się nie mogę zgodzić co do przelotek w Acolyte. Z moich obserwacji wynika, że tarcie i szum na przelotkach wynik z osadzonych na nich zanieczyszczeń z wody. Czy to Acolyte czy inna wędka jeżeli na wodzie pływa dużo syfu i to przyschnie lekko to pojawia się tracie i szum. Wystarczy przemyć przelotki. To zjawisko bardzo często pojawia się na wiosnę gdy jest dużo pyłków na wodzie lub gdy woda kwitnie. O ile na naturlanych zbiornikach ze względu na ich wielkość nie ma problemu, to na komercjach, które z zasady są małe problem występuje przez większość roku.
Reasumując, przelotki w Acolytach są okej, nie czytałem żeby ktokolwiek się na nie skarżył. Sam łowię na te kije i tak jak wspomniałem, wystarczy czasem przemyć porcelanki.

Offline krzysiokk

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #32 dnia: 17.09.2021, 13:01 »
Podzielę się swoimi uwagami dot. wędek serii Acolyte.
Posiadam dwa modele: Ultra (10ft) i Plus (11ft). Mam wiele innych wędzisk przeznaczonych do różnych metod: łowię na spinning, muchę, spławik, ale pierwszy raz spotkałem się z czym podobnym. Funkcjonalnie nie jest to jakimś ograniczeniem, da się z tym żyć, tym niemniej kije troszkę tracą estetycznie.
Ogólnie problem dotyczy słabej jakości korka. Do rzeczy. Otóż w miejscu, gdzie blank wędziska wychodzi nad uchwyt kołowrotka tj. foregrip najwyraźniej z powodu przenoszonych obciążeń powstałych w trakcie holu (blank pracujący po rękojeść) doszło do wyraźnego odkształcenia korka. Używając przykładu wygląda to tak jakby ktoś np. wiercąc w drewnie nie wykonał tego centrycznie, a otwór przesunął mu się w osi (rzut z góry). W „problemie” pomagam sobie różnymi kołowrotkami, które poprzez wymaganą różną ilość obrotów nakrętki (foregripu) powodują finalnie pozycjonowanie jego otworu w różnym położeniu. Tym samym korek odkształca się / „zużywa” równomiernie  Obecnie kije wyglądają w ten sposób, że nawet po pełnym skręceniu foregripu, wokół blanku, jego obwodzie, wytworzyła się pusta, około 3-4 mm przestrzeń.  Dodam że owe „zużycie” nastąpiło bardzo szybko, bo już ledwie po kilku miesiącach użytkowania. Obecnie kije mają 3 lata. Wyrobiły się ostatecznie ;)
Jak pisałem da się z tym żyć. Same kije znakomite. Zwłaszcza Plus. Piękna praca, moc blanku powodują że karpie 10+ przyjemnie się holuje !.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #33 dnia: 17.09.2021, 14:15 »
Mógłbyś wrzucić zdjęcie jak to wygląda?

Offline krzysiokk

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 17.09.2021, 14:50 »
Oczywiście.
Wrócę z pracy to podeślę kilka fotek.

Coś takiego. Choć ciężko uchwycić perspektywę z powodu nie idealnego przyłożenia aparatu fotograficznego

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #35 dnia: 17.09.2021, 18:26 »
Zdjęcia są bardzo dobre :thumbup: Dokładnie widać o czym pisałeś.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #36 dnia: 17.09.2021, 18:46 »
Grzegorz ja się nie mogę zgodzić co do przelotek w Acolyte. Z moich obserwacji wynika, że tarcie i szum na przelotkach wynik z osadzonych na nich zanieczyszczeń z wody. Czy to Acolyte czy inna wędka jeżeli na wodzie pływa dużo syfu i to przyschnie lekko to pojawia się tracie i szum. Wystarczy przemyć przelotki. To zjawisko bardzo często pojawia się na wiosnę gdy jest dużo pyłków na wodzie lub gdy woda kwitnie. O ile na naturlanych zbiornikach ze względu na ich wielkość nie ma problemu, to na komercjach, które z zasady są małe problem występuje przez większość roku.
Reasumując, przelotki w Acolytach są okej, nie czytałem żeby ktokolwiek się na nie skarżył. Sam łowię na te kije i tak jak wspomniałem, wystarczy czasem przemyć porcelanki.
Im lepszy pierścień, tym bardziej jest gładki.
Im bardziej gładki, tym mniej zbiera zanieczyszczeń.
W Acolyte czyściłem wacikami do uszu przelotki co kilka wypadów, w Tournamentach robie to sporadycznie.
Tego dnia miałem też Daiwe używaną na przemian  i tam bez problemów.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 17.09.2021, 18:46 »
Oczywiście.
Wrócę z pracy to podeślę kilka fotek.

Coś takiego. Choć ciężko uchwycić perspektywę z powodu nie idealnego przyłożenia aparatu fotograficznego

Okropnie to wygląda

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #38 dnia: 17.09.2021, 19:28 »
Aż poszedłem swoje Drennany sprawdzić, mam Puddle i Acolyte Float, na żadnym nic takiego nie widać. Może jakaś felerna sztuka Ci się trafiła, spróbuj zareklamować po sezonie, powinni bezpłatnie to naprawić/wymienić. Jeśli jesteś po gwarancji, polecam napisać do supportu Drenanna, bardzo fajni komunikatywni ludzie tam pracują.

Offline krzysiokk

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 17.09.2021, 19:53 »
Aż poszedłem swoje Drennany sprawdzić, mam Puddle i Acolyte Float, na żadnym nic takiego nie widać. Może jakaś felerna sztuka Ci się trafiła, spróbuj zareklamować po sezonie, powinni bezpłatnie to naprawić/wymienić. Jeśli jesteś po gwarancji, polecam napisać do supportu Drenanna, bardzo fajni komunikatywni ludzie tam pracują.
No niestety u mnie tak to wygląda. Ultra to samo.
Spróbuję skontaktować się z Drennanem. Myślisz, że mimo wszystko jest jeszcze szansa na reklamację ?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #40 dnia: 17.09.2021, 20:07 »
No niestety u mnie tak to wygląda. Ultra to samo.
Spróbuję skontaktować się z Drennanem. Myślisz, że mimo wszystko jest jeszcze szansa na reklamację ?

Nie wiem kiedy kupiłeś i czy jest jeszcze na gwarancji jeśli tak napisz do sklepu. Jeśli już poza gwarancja opisz sprawę na info@drennan.co.uk (po angielsku). Bardzo miłe osoby tam pracują, ja ostatnio chciałem kupić zgubiony moduł do Puddle, sami nie mogli sprzedać ale powiadomili że jest dostępny i kto mi może pomóc w zamówieniu z Polski. Bardzo przyjazne customer service mają w Drennanie.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w napisaniu maila do Drennan daj znać, z chęcią pomogę.

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #41 dnia: 17.09.2021, 20:22 »
To tak wygląda jakby blank był zbyt bardzo paraboliczny.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 18.09.2021, 00:49 »
U mnie nic takiego się nie dzieje. Może kolega przeciąża blanki i to powoduje taką sytuację.

Offline krzysiokk

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 18.09.2021, 08:59 »
U mnie nic takiego się nie dzieje. Może kolega przeciąża blanki i to powoduje taką sytuację.

Jak rozumieć mam stwierdzenie dotyczące przeciążenia blanku ?.
Ryby jakie skrajnie obciążały holem ten kij (zwłaszcza Plus) to egzemplarze max 10-12 kg. Rzecz jasna nie codziennie. Średnia znacząco niższa.

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 18.09.2021, 11:24 »

Jak rozumieć mam stwierdzenie dotyczące przeciążenia blanku ?.
Ryby jakie skrajnie obciążały holem ten kij (zwłaszcza Plus) to egzemplarze max 10-12 kg. Rzecz jasna nie codziennie. Średnia znacząco niższa.
Jakiej grubości stosujesz żyłkę i przypon ? Jeżeli sporo przekraczasz sugerowaną przez producenta wytrzymałość to kij oczywiście nie trzaśnie ale może pracować bardzo głęboko aż do forgripa. Niestety o ile blank Ci się ugnie to forgrip nie jest elastyczny i najzwyczajniej w świecie blank wgniata się w forgrip uszkadzając korek. Ja widzę tylko takie wytłumaczenie tego problemu. Mogę się mylić oczywiście ale ja też sporo klocków wyjałem na 10 i 11 z + i nie występują u mnie takie uszkodzenia.