Autor Wątek: Jak pozbyć się leszcza i łowić płoć?  (Przeczytany 17429 razy)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jak pozbyć się leszcza i łowić płoć?
« dnia: 02.09.2015, 16:07 »
Czy ktoś z Was ma jakiś opatentowany sposób na pozbycie się małego leszczyka z łowiska?  :)
Mam następujący problem. Po zeszłorocznym, jak widać bardzo udanym, tarle w jeziorze jest mnóstwo małego leszczyka takiego od 5 do 15cm. Od jakiegoś czasu staram się łowić na tym jeziorze płoć na spławik. I totalna klęska xD jest dobrze jak na sesji uda mi się wyciągnąć 3 - 4 małe płoteczki a tak non stop wieszają się leszczyki, obecnie ciężej nawet złapać uklejkę :)
Nie mam nić przeciw takiemu stanowi rzeczy i tak fajnie mi się łowi, ale jednak chciałbym się dobrać do płotek. Ostatnio postawiłem na kastery, gotowaną konopię i pinkę. Zanęta to Lorpio Magnetic Roach mieszane z dużą ilością mielonych konopii. Efekt to 3 płotki, trochę uklejek i tony leszczyka, gdyby to była sesja leszczowa byłby to fenomenalny sukces xD
Najpierw łowiłem trochę przegruntowanym zestawem, grunt w tym miejscu ma coś między 2 a 2,5m, wtedy złowiłem te płotki, ale ogólnie większość to leszcze. Później ustawiłem tak na styku i rozłożyłem obciążenie żeby łowić z opadu efekt był taki, że zaczęły wieszać się uklejki i pojedyncze leszczyki, na koniec łowiłem chwilkę w toni, ale tam były już same uklejki.
Ogólnie nęciłem kulami 6 na start i 6 po 3 godzinach. To co mogę powiedzieć to fakt, że płotki złowiłem właściwie jedna po drugiej w 3 godzinie wędkowania, po dnęceniu płotki zniknęły i znów zaczął brać leszcz. Czyli wygląda to tak, że żerujący leszcz wypędza wszystko z łowiska. Ogólnie cały czas starałem sie też nęcić procą mało i często, ale mam wrażenie, że poza konopiami wszystko wyżerały ukleje bo po każdym strzale woda się gotowała od nich.
Dodam też, że mam bardzo kipeski wyniki na kuku a na konopie nic nie bierze.
Macie jakieś pomysły? 

EDIT:
Boziu mam nadzieje, że napisałem to w zrozumiały sposób, strasznie się spieszę i jakoś mi to chaotycznie wyszło xD
Pozdrawiam
Marcin

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #1 dnia: 02.09.2015, 16:30 »
Możesz próbować łapać w toni na większe przynęty aby układa się jej nie czepisłabo natomiast oddzielenie leszcze od płotki tak małego jest niemożliwe bo on jest wszystko żerny.
Krzysztof

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02.09.2015, 18:19 »
Ciężki temat pozbyć się leszczyka. To bardzo żarłoczna rybka.
Osobiście przetestowałby dwa warianty.
1. Zanęta jak dotychczas, jednak eksperymentowałbym z przynętą. Przy założeniu że wśród tych hord leszczaków żeruje także większa ryba.
Kukurydza jest słaba, to może duża rosówka, albo ziemniak, pellety, dumbellsy . Ziemniakem i pelletami oczywiście bym donęcał.

2. Nęcenie grubo. Wsypałbym do wody dwa dni przed łowieniem, albo gotowana kukurydzę, albo łubin, groch,. Konkretną ilość. Wspominasz że to jezioro. Więc duże wiadro bez obaw można sypnąć. Nawet dwa. Nie skiśnie.
Na pewno nie mam sensu nęcenie konserwową kukurydzą lub groszkiem. Leszczaki jak się wnęcą, spokojnie to zjedzą. Podobnie krąpie.
Lub pellety, ale tej przynety/zanęty w zasadzie nie znam.
W kwestii pelletów może lepiej doradzi Ci ktoś z doświadczeniem...

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 02.09.2015, 19:29 »
Często sposobem na nie chcianą drobnicę jest nęcenie w dwóch miejscach,w jednym zasadnicze na rybkę która nas interesuje ,a w drugim zanętą sypką która robi hałas w wodzie i wabi drobnicę na zasadzie mało i często to utrzymuje sieczkę z dala od naszego łowiska ale wabi również drapieżnika
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Jak pozbyć się leszcza i łowić płoć?ź
« Odpowiedź #4 dnia: 02.09.2015, 19:50 »
Tylko że pytanie nie dotyczy jak oddzielić drobnice od większych ryb tylko jak oddzielić płotki od leszczyków a to inna bajka
Krzysztof

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 02.09.2015, 20:01 »
 Z tego co pamiętam to płotka z leszczykiem w parze to nie bardzo,pozbędziesz się natrętnego leszczyka to płotka się pojawi,zwłaszcza ta większa.Skalary potrafią zatruć życie wędkarza :)

Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 02.09.2015, 20:18 »
Jeżeli chcesz łowić płoć, spróbuj nęcenia mało i często samymi konopiami. One działają bardzo dobrze na płoć, w przeciwieństwie do leszcza. Opad powinien być bardzo dobry tutaj, i na przykład ziarno kukurydzy jako przynęta. W pewnym momencie powinna pojawić się płoć. Wątpię abyś znalazł sposób na łowienie samej płoci. Mały leszcz to raczej będzie stały gość, płoć po jakimś czasie nadciągnie...
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
Odp: Jak pozbyć się leszcza i łowić płoć?
« Odpowiedź #7 dnia: 02.09.2015, 20:30 »
Zastanawiam się jeszcze nad zrezygnowaniem z zanęty spożywczej. Podam ewentualnie ziemię lub glinę z przynętą a spożywkę rzucić może gdzieś z boku?
Ewidentnie widać, że płoć nie chce żerować z leszczem, nie lubi jego obecności, pojawia się dopiero żeby jeść resztki zostawione przez leszcze. Nie lubi donęcania, bo to od razu zwabia leszczyki.
Zastanawiam się czy nie zastosować tylko i wyłącznie metody mało i często, zero zanęty. Będę musiał też zobaczyć jak będzie reagowała na chleb na haku. Nie wiem dlaczego ale bardzo boje się używania konopi, ryba ma z nią minimalny kontakt.
Co do łowienia z opadu, tutaj pojawia się problem uklejek, być może da to efekt z większą przynętą której nie będą zjadały. W grę wchodzi kukurydza (mało mnie to cieszy), konopie (jeszcze mniej mnie to cieszy), być może pellet lub dumbellsy F1 z drennana ( to już w ogóle tragedia), jedyna pewna opcja to chleb, nie wiem tylko jak daleko będę w stanie strzelać kulkami chleba z procy. Minus jest tutaj taki, że i tak wszystko jest w stanie ściągnąć leszczyka xD

P.S.
Wielkie dzięki Luk za wydzielenie tych postów :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02.09.2015, 20:34 »
Ewentualnie zamiast nęcenia konopią jak wspomniał Luk,to równie dobrze możesz nęcić i łowić pszenicą ;)
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 02.09.2015, 20:36 »
Tak o tym też słyszałem. Kiedyś próbowałem tak łowić, wyniki zerowe. Tak samo było na pęczak i na łubin. Totalnie nic nie chciało ruszyć... u mnie nikt nie używa takich przynęt...
Chociaż to podobno dobrze :)  może warto trochę podnęcić takimi specyfikami :) 
Pozdrawiam
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 02.09.2015, 20:38 »
Spróbuj nęcić mało i często konopią - ale tak po 30-40 ziaren, rzucanych często. Spadną na dno i zrobią ładny dywan. Spożywkę bym odrzucił w takim wypadku, bo faktycznie leszczykom 'w to graj' z czymś takim... Konopie należą do przynęt, których duża  ilość w niczym nie przeszkadza. Dźwięk wpadających ziaren jest po postu mega - nie zdziw się jak zawita lin, karp lub karaś, one je uwielbiają!
Lucjan

Offline pawciobra

• Ekspert
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #11 dnia: 02.09.2015, 20:39 »
Więc zacznij częściej używać pszenicy i pamiętaj, że ryba się przyzwyczają do tego co im sypiesz. Gdzieś na forum są moje zdjęcia ze złowionymi płociami właśnie na pszenicę.
Rybomaniacy.pl

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 02.09.2015, 20:45 »
nie zdziw się jak zawita lin, karp lub karaś, one je uwielbiają!
Karp siedzi teraz u mnie na głębokiej wodzie, lina jest na lekarstwo i nikt nie ma pojęcia gdzie podziewa się po tarle (ogólnie tylko wtedy jest szansa żeby go złowić, w innym okresie nikt nie łowi u mnie linów) a karasi nie ma w ogóle xD
Zostają tylko leszczyki, uklejki i moje upragnione płocie.
Więc zacznij częściej używać pszenicy i pamiętaj, że ryba się przyzwyczają do tego co im sypiesz. Gdzieś na forum są moje zdjęcia ze złowionymi płociami właśnie na pszenicę.
Największy problem polega na tym, że jestem na rybach maks raz w tygodniu... :(
Pozdrawiam
Marcin

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 02.09.2015, 22:11 »
Wiele razy mialem podobny problem. Moje metody :
- zanęta bardzo zbliżona do koloru dna
- dużo prażonych mielonych konopii w zanęcie gdyż na leszcza działa to przeczyszczajaco a to na tyle kulturalna ryba że nie załatwia się tam gdzie je . Można też w celu wzmocnienia tego efektu dodać metoclopramid
- zanęta bez słodkich dodatków a wręcz przeciwnie solona
- mocne zanęcenie na początku sesji a potem już bez donęcania ( chyba że łowisz dłużej niż 7 godzin)
- umieszczanie przynęty parę cm nad dnem, częsta prowokacja ( lekkie podciąganie) , o wiele lepiej łowić wtedy batem czy tyczką niż wędką z kołowrotkiem. Leszcz nie lubi poruszającej się przynęty - a płoć to uwielbia
- jeśli masz możliwość wyboru miejscówki to wybieraj taką na ostrych spadach lub tam gdzie na dnie jest nierówno - np kamienisko. Leszcz woli płaskie dno z mułem lub na styku stoku z równym dnem
Pozdrawiam - Gienek

Offline pawciobra

• Ekspert
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #14 dnia: 02.09.2015, 22:16 »
Druid,
Ja nie rozumiem czy Wy macie jakieś urazy do tych wędek z "kołowrotkami" czy co? >:( Przecież 6m matchówka czy 7m bolonką możesz operować dosłownie tak samo jak batem...Nie raz już udowodniłem "mietkom" z batem, że nie ma znaczenia jakiego kija używasz, tylko jak nim operujesz i co podasz do stołu...A jeszcze większym plusem przy kijach z "kołowrotkiem" jest taki, że możesz sobie nawet zestaw puścić dalej niż masz zanęcone.
Rybomaniacy.pl