Autor Wątek: Dlaczego świat dąży do samozagłady.... przewrotnie czy realnie?  (Przeczytany 24754 razy)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
cyt.: Ciężko będzie, bo dane pokazują wzrost zalesienia, skąd byś ich nie brał. -----> Chyba umrę ze śmiechu.  Ja akurat chodzę po lasach, a w tym roku po wielu lasach w kilku regionach Polski. Piła i Siekiera działa równo, nawet mieszkańcy świętokrzyskiego, północno-wschodniej, południowo-wschodniej i południa Polski są porządnie wkurzeni na rząd za to co tam  w lasach robi. Trochę im z tego powodu wyborców ubyło, niektórzy co rozmawiałem powiedzieli że na następne wybory nie pójdą.

Czyli dane są takie, że widziałem jak działkę wycinali. No to jest na czym powinna się opierać gospodarka leśna ;D 3/4 rzeczy w domu z drewna, a ludzie wymagają, żeby drewno w laboratoriach robić. Przychodzi wycinka, przyjdzie i nasadzenie. Tak się produkuje drewno. Są też plany co i jak, gdzie i kiedy. Rusz się do nadleśnictwa, tam wszystko dostaniesz. Ilość pozyskiwanego drewna, nasadzeń, plany na dalsze ruchy. No ale po co, wszyscy są przecież w komitywie z władzą i trzeba to wypierać innymi dziwnymi teoriami. Dokumenty kłamią dane też :D Najlepiej nie wierzmy nikomu. 2 lata była inna pogoda, wycieli mi drzewa w lesie. Idzie koniec świata. Amen ;) ;)

Edit: a te dane z różnych regionów Polski po wycinkach lasu o spadku poparcia dla partii rządzącej to sam zbierałeś jakąś ankietą czy wysyłali Ci pocztą ? 8)
Plum

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Kolejny dziwny temat....
Budowa proekologicznych domów z drewna...
Nie wspominając o drewnie jakie jest potrzebne do jego budowy , to reszta materiałów , folie , wełny , plastiki inne komponety :facepalm: proekologiczne.
Faktycznie wpisuje się pro ekologię :-X.

Kolejny piękny proekologiczny kapiszon.
Maciek

Offline azga

• Ekspert
Kolejny dziwny temat....
Budowa proekologicznych domów z drewna...
Nie wspominając o drewnie jakie jest potrzebne do jego budowy , to reszta materiałów , folie , wełny , plastiki inne komponety :facepalm: proekologiczne.
Faktycznie wpisuje się pro ekologię :-X.

Kolejny piękny proekologiczny kapiszon.

Tak, ale lasu nie wycinajcie. Zróbcie to z drewna, innego nie leśnego. Meble też kup z plastiku, a nie czekaj, plastiku nie można, bo mamy za dużo. Takie tam jak zwykle pompowanie kolejnych baloników. Śmieszą mnie również produkty "bio", zawsze wyglądające w sklepie idealnie. Trochę to przerażające, że takie bio, a żaden robak nawet ich nie nadryzł ??? ;D
Plum

Offline Adam M

• Ekspert
  • Reputacja: 35
Pracowałem w UK w fabryce gdzie pakowaliśmy ziemniaki,marchewkę itp.No i jak trzeba było bio to te same ziemniaki moczyło się wodą,posypywało ziemią i pakowało,tylko cena była adekwatnie wyższa bo przecież to bio,ale produkt ten sam.Wiec tak to wyglada
Pb: sum 205 cm, 70 kilo. Karp 94 cm, 21 kilo. Lin 54 cm, 3,5 kilo. Leszcz 70 cm, 5,5 kilo. Amur 8 kilo.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Przychodzi wycinka, przyjdzie i nasadzenie. Tak się produkuje drewno. Są też plany co i jak, gdzie i kiedy. Rusz się do nadleśnictwa, tam wszystko dostaniesz. Ilość pozyskiwanego drewna, nasadzeń, plany na dalsze ruchy. No ale po co, wszyscy są przecież w komitywie z władzą i trzeba to wypierać innymi dziwnymi teoriami.

- akurat się ruszyłem - a Nadleśnictwo Chrzanów mam blisko, podobno wycinają sosny 90 letnie +  tak naprawdę to pojedyncze sztuki a sporo drzew ma 60-70 lat i mniej, nauczyli mnie liczyć słoje - to liczyłem,
- pochodź po lasach i zobaczysz jak to jest w realu a nie na papierach, takiej skali wycinek za mojego życia jeszcze nie było,  a nasadzeń minimalne ilości,
- Lasy Państwowe realizują politykę rządu, cena na drewno na rynku światowym duża - trzeba to wykorzystać, i kupić wyborców, po co komu jakiś starszy las ... naród niech siedzi w domu i ogląda TVP oraz telenowele
;)

Offline azga

• Ekspert
Przychodzi wycinka, przyjdzie i nasadzenie. Tak się produkuje drewno. Są też plany co i jak, gdzie i kiedy. Rusz się do nadleśnictwa, tam wszystko dostaniesz. Ilość pozyskiwanego drewna, nasadzeń, plany na dalsze ruchy. No ale po co, wszyscy są przecież w komitywie z władzą i trzeba to wypierać innymi dziwnymi teoriami.

- akurat się ruszyłem - a Nadleśnictwo Chrzanów mam blisko, podobno wycinają sosny 90 letnie +  tak naprawdę to pojedyncze sztuki a sporo drzew ma 60-70 lat i mniej, nauczyli mnie liczyć słoje - to liczyłem,
- pochodź po lasach i zobaczysz jak to jest w realu a nie na papierach, takiej skali wycinek za mojego życia jeszcze nie było,  a nasadzeń minimalne ilości,
- Lasy Państwowe realizują politykę rządu, cena na drewno na rynku światowym duża - trzeba to wykorzystać, i kupić wyborców, po co komu jakiś starszy las ... naród niech siedzi w domu i ogląda TVP oraz telenowele

Jestem w lesie praktycznie raz w tygodniu, a szkołę średnią całą spędziłem w lesie. W Puszczy Białowieskiej właśnie. Mam dyplom technika leśnika. Lasy jako instytucja funkcjonują bardzo dobrze, żeby były zależne tylko od polityków to dawno byłyby prywatne. Niestety nie biegam po lesie i nie liczę słoi, bo nie widzę w tym sensu. Widzę, że coś Ci się wersja rozjeżdża i Twoje dziwne treści nie mają sensu. Odpowiedz sobie sam czy nawet przy wielkiej grabieży o której opowiadasz opłaca się nie sadzić lasu z powrotem? Lasy Państwowe prowadzą szkółki, gdzie koszt sadzonki wychodzi około grosza? To po co ta szkółka w takim razie ;) Jest jeszcze jeden model o którym świadomy pewnie nie jesteś, tzw. samonasadzenie. Zostawia się kilka drzew doborowych na gnieździe i one same się rozsiewają. Doborowe to takie, które są zdrowe i mają najlepsze cechy w znaczeniu gospodarcznym.  Dodatkowo produkujemy jeden z najlepszych surowców w Europie. Myślisz, że taką kurkę warto zarzynać? ;) Instytucje, która rok rocznie utrzymuje siebie i wpłaca oraz pokrywa 1% budżetu?

Jak już się dowiadywałeś w tym nadleśnictwie to gdzie są jakieś dane? ilości? W jakiej kondycji były drzewa i czy przypadkiem nie usuwano bo stwarzały zagrożenie lub były znacząco chore? kiedy jest planowane sadzenie na wyciętym gnieździe?

Dodatkowo podam Ci jeszcze mały jeden haczyk, plany urządzania lasu są tworzone co 10 lat i przypadkiem sprawdź czy obecny plan to nie jeszcze wina Tuska. ;D Rozmawiaj merytorycznie nie lubię mieszania i wycerania się polityką w każdym możliwym temacie, bo każda opcja ma i mieć będzie za pazurami, ale ***** *** w szczególności.

A tak serio proszę bardzo, plan urządzania znajdziesz w BIP, też możesz poczytać sobie co nie co i sprawdzić czy las o którym mówisz nie jest prywatny.

https://chrzanow.katowice.lasy.gov.pl/nadzor-nad-lasami-niepanstwowymi/-/asset_publisher/x9eK/content/akcja-1000-drzew-na-minute#.YVLPHrgzb-g

https://chrzanow.katowice.lasy.gov.pl/urzadzanie-lasu#.YVLP2rgzb-h

i tu masz o hodowli lasu

https://chrzanow.katowice.lasy.gov.pl/hodowla-lasu#.YVLPvbgzb-g

Lasy Państwowe akurat mogą uczyć o zrównoważonej gospodarce leśnej, bo mamy na prawdę świetne uczelnie i specjalistów w tej dziedzinie, świadczy o tym ilość parków krajobrazowych, rezerwatów przyrody, parków narodowych i innych opcji chronienia przyrody i urozmaicenia, chociażby Natura 2000. Odtwarzanie gatunków myślisz po czyjej stronie jest? Ekologów? Chociażby żubry w Puszczy Białowieskiej poczytaj czyja to zasługa. Rozwijające się populacje drapieżników to też żadna zasługa ekologów. Tylko właśnie polecałbym Ci zgłębię tematu, a nie spojrzysz na kilka gniazd wzdłuż drogi i już wieścisz zagładę wszystkim lasom w Polsce :)
Plum

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Odpal mapę czystości powietrza, cała Polska za zielono, a ludzie już grzeją, bo masz w nocy kilka stopni.
Tutaj to ja umrę ze śmiechu. Chłopie, ogarnij się.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline azga

• Ekspert
Odpal mapę czystości powietrza, cała Polska za zielono, a ludzie już grzeją, bo masz w nocy kilka stopni.

https://airly.org/map/pl/

no można umierać, z tą Polską na zielono przesadziłem, ale jakiejś znaczącej tragedii nie ma. Zazwyczaj małe zanieczyszczenie jak już się pojawia, w bardzo niewielu punktach średnie.

Edit: Polską na zielono zasugerowałem się na podstawie danych z Polsatu dzisiaj około 7:00, widać może nieprecyzyjne :P

https://aqicn.org/map/europe/

Tutaj bardzo ładnie możemy się porównać na tle Europy, taka tragedia jaką opisywaliście? ;)
Plum

Offline e-MarioBros

• Ekspert
Widzę, że coś Ci się wersja rozjeżdża ---> chyba się Tobie rozjeżdża, nauczyli Cię w szkole propagandy i tyle, wszystkie te Twoje newsy już dawno przerabiałem, a każdy leśniczy gada podobnie, a nawet w niektórych lasach wiszą tablice propagandowe (np. w okolicach rezerwatu Pazurek), są szkółki to jasne, ale jest pełno miejsc gdzie zrobili wycinkę i nic dalej się z tym terenem nie dziej, zostały gałęzie i rosną zielska i krzewy, koniec tematu, szkoda zdrowia, powodzenia w byciu nadleśniczym, czuwaj ;)
;)

Offline azga

• Ekspert
Widzę, że coś Ci się wersja rozjeżdża ---> chyba się Tobie rozjeżdża, nauczyli Cię w szkole propagandy i tyle, wszystkie te Twoje newsy już dawno przerabiałem, a każdy leśniczy gada podobnie, a nawet w niektórych lasach wiszą tablice propagandowe (np. w okolicach rezerwatu Pazurek), są szkółki to jasne, ale jest pełno miejsc gdzie zrobili wycinkę i nic dalej się z tym terenem nie dziej, zostały gałęzie i rosną zielska i krzewy, koniec tematu, szkoda zdrowia, powodzenia w byciu nadleśniczym, czuwaj ;)

Problem w tym, że nie pracuję w leśnictwie. Tylko nie gadam o czymś jeżeli nie posiadam elementarnego zakresu wiedzy w danym temacie. Akurat leśnictwo kończyłem w szkole średniej, a ochronę środowiska na studiach. No ale wszystko to propaganda.

U Ciebie wszędzie propaganda, czego człowiek by nie zrobił czego nie pokazał. Ty wiesz swoje i to musi być na wierzchu, więc merytoryczna dyskusja sensu nie ma. Może te to co uważasz za krzewy to samosieje drzewek ;) Warto sprawdzić daną działkę, a jeżeli to jest problematyczne, po raz wtóry powiem. Idź do nadleśnictwa i zapytaj. No ale po co, nikomu nie można ufać. Ty zobacz tyle lat propagandy a lasy wbrew Tobie w Polsce są. Zgodnie z Twoją tezą nie powinniśmy żadnego drzewa zobaczyć przez tyle czasu. Nikt nic nie odnawia, nie sadzi, oglądamy tylko puste pola.

Wszystko i wszędzie propaganda, a rację masz tylko Ty.

Amen 8) :)
Plum

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting

no można umierać, z tą Polską na zielono przesadziłem, ale jakiejś znaczącej tragedii nie ma. Zazwyczaj małe zanieczyszczenie jak już się pojawia, w bardzo niewielu punktach średnie.

Edit: Polską na zielono zasugerowałem się na podstawie danych z Polsatu dzisiaj około 7:00, widać może nieprecyzyjne :P

Tutaj bardzo ładnie możemy się porównać na tle Europy, taka tragedia jaką opisywaliście? ;)
Dane z jednego dnia jako podstawa jakichkolwiek wniosków? Nie idź tą drogą.
Tu masz trochę zbiorczych danych, może niekoniecznie najświeższych, ale w ostatnich 2-3 latach zbytniej poprawy nie było. Zwróć proszę uwagę na benzo(a)piren.

https://powietrze.malopolska.pl/baza/jakosc-powietrza-w-polsce-na-tle-unii-europejskiej/
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
Może te to co uważasz za krzewy to samosiejki drzewek - na pewno, planowane samosiejki akacji rosnących w kępach itp., skąd Ty wiesz na jakie tematy ja posiadam wiedzę? Jak czegoś nie wiem to się douczam, albo sprawdzam. Jak Wielki Pan Leśniczy mi w lesie powiedział, że tu się odbywa wycinka lasu 90-letniego to policzyłem słoje iluś tam drzew i wyszło  przeważnie 60. To matematyka. No ale Wielki Pan miał rację bo Lasy Państwowe wiedzą lepiej i tam są ludzie uczeni.

U Ciebie wszędzie propaganda - a stąd Ty to wiesz jak mnie nie znasz?
;)

Offline azga

• Ekspert

Dane z jednego dnia jako podstawa jakichkolwiek wniosków? Nie idź tą drogą.
Tu masz trochę zbiorczych danych, może niekoniecznie najświeższych, ale w ostatnich 2-3 latach zbytniej poprawy nie było. Zwróć proszę uwagę na benzo(a)piren.

https://powietrze.malopolska.pl/baza/jakosc-powietrza-w-polsce-na-tle-unii-europejskiej/

ale odnosiłem właśnie się do dzisiejszego dnia. Jeszcze raz napiszę, jest problem z częścią naszego kraju w okresie jesienno-zimowym.

Dane z 2017 to też jest jakiś wyznacznik na chwilę obecną?

Dane o benzo(a)pirenie z 2013 r.

Serio? to te spojrzenie na obecny kształt zanieczyszczeń? :)

Proszę Cię bardzo raport z zeszłego roku względem PM2.5

https://www.iqair.com/world-most-polluted-cities?continent=59af92ac3e70001c1bd78e52&country=&state=&page=1&perPage=50&cities=

Jedno z miast uplasowało się na liście niezdrowych dla osób wrażliwych. Reszta umiarkowana.

Edit: Zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz, target WHO w Twoim artykule jest 20 mikrogram ma m3, w najnowszych jest już 10 mikrogram na m3 :P
z tego co pamiętam u Chińczyków dobra jakość to 75 mikrogram na m3. Oczyszczacz od Xiaomi sprzedał mi te info ;D

Plum

Offline azga

• Ekspert
Może te to co uważasz za krzewy to samosiejki drzewek - na pewno, planowane samosiejki akacji rosnących w kępach itp., skąd Ty wiesz na jakie tematy ja posiadam wiedzę? Jak czegoś nie wiem to się douczam, albo sprawdzam. Jak Wielki Pan Leśniczy mi w lesie powiedział, że tu się odbywa wycinka lasu 90-letniego to policzyłem słoje iluś tam drzew i wyszło  przeważnie 60. To matematyka. No ale Wielki Pan miał rację bo Lasy Państwowe wiedzą lepiej i tam są ludzie uczeni.

U Ciebie wszędzie propaganda - a stąd Ty to wiesz jak mnie nie znasz?

:facepalm:

Poddaje się.
Plum

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Maciek