Ja bym odpuścił temat w domku letniskowym. Większość tematów załatwisz inteligentnymi gniazdkami, termostatami i żarówkami.
Temat domów inteligentnych przerabiałem kilka lat temu i o ile nie stawiasz budynku od zera, to nie ma co się w profesjonalne tematy pchać. Chęć dostosowania istniejących budynków podnosi koszt kilkukrotnie. Centralki zajmują miejsce, a jeśli chodzi o ifrastukturę to mówimy o dosłownie kilometrach kabli.
Lepiej zintegrować pojedyncze rozwiązania o jakiegoś asystenta, czy to siri, czy od googla lub Alexę Amazonu i programować tak zwane rutyny.
Hmmm widziałem taki jeden projekt w fazie realizacji. Automatyczne rolety, światła, bramy, ogrzewanie, alarmy, ekspres do kawy itp. Centrala zajmuje około 8m² i rozprowadzonych jest około 5,7 km przewodów. Wsiadasz w samochód i mówisz ok google wychodzę z domu. Dom sprawdza, czy nie ma innych domowników, zamyka rolety, bramy, obniża ogrzewanie.
Jak wracasz do domu to wie gdzie jesteś i jak podjeżdżasz otwiera bramy, włącza światła i zapala kominek. Fajne, ale kosztowne.
Alternatywą jest oświetlenie Philipsa, gniazdka Xiaomi, czy sterowane bezprzewodowo termostaty.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka