Autor Wątek: Który kij kupić: Delphin Magma M3 czy Impala?  (Przeczytany 2622 razy)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Który kij kupić: Delphin Magma M3 czy Impala?
« dnia: 24.10.2021, 23:08 »
Zastanawiam się nad kupnem kijka z firmy Delphin pod łowienie komercyjnych karpi na trudnym łowisku posiadającym zaczepy. Moje oczy skierowane są na dwa kije z tej firmy mianowicie Magma m3 oraz Impal w długości 3,6 i cw 90 lub 120g . Nie za bardzo wiem czym one się różnią od siebie. Kija dla mnie ma mieć moc żeby przytrzymać rybę ale też sprawiać przyjemność z holu, nie być sztywny. Ryby są różne od 2kg do +10, obecnie łowię Flagmanami Squadron 3,6/90. Opiuma wykluczyłem bo wydaje mi się być kijem na wodę pozbawioną zawad.

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Który kij kupić: Delphin Magma M3 czy Impala?
« Odpowiedź #1 dnia: 25.10.2021, 14:10 »
Posiadam Magmę M3 light feeder 330 cm. Bez problemu radzi sobie z komercyjnymi karpiami do 10 kg (większych na niego nie holowałem), ładnie pracuje też pod niewielką rybą. Ogólnie posiadający spory zapas mocy, dobrze wykonany kij. W tym przedziale cenowym na pewno warty uwagi. Używam jedynie na komercji, więc woda wolna od zaczepów.
Niestety nie mam porównania z Impalą.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 25.10.2021, 21:31 »
Jak dobrze widzę Impala jest do 90gr w długości 11ft ,z kolei 12ft to 120gr ,na komercje raczej 11ft bym wziął dla siebie ,jeżeli chcesz łowić w zawadach to szukałbym kija o akcji progresywnej Magma to kije bardziej paraboliczne,co do Impali mie miałem okazji widzieć w akcji ale możesz  zadzwonić  do Carpmixu zapytaj chłopaków powinni pomóc :beer:

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #3 dnia: 25.10.2021, 21:48 »
Wg. mnie Magma w parabolę wchodzi dopiero przy sporych rybach, przy mniejszych sztukach ma akcje szczytową do pólparabolicznej. Ciężko tak naprawdę stwierdzić jak ten kij poradziłby sobie w trudnej wodzie, na pewno mocy mu nie brakuje. Różnica dość istotna w długości transportowej 3 skład vs. 2 skład

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #4 dnia: 25.10.2021, 22:58 »
Na komercjach, gdzie trafiają się większe ryby łowię zwykle na By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H i druga Delphin Opium Black Feeder 360cm/80g.
By Döme dość sztywny, z progresywną akcją, typowo na większe ryby ale 2 kg karpie też się dobrze holuje. Opium bardziej miękki, parabola, mniejsza odległość rzutu. I złośliwie te większe trafiają się na Opiuma. I nie miałem problemów z wyholowaniem karpi 10- 11 kg na Opium. Różnica kontroli nad rybą pomiędzy tymi wędkami, jedną w miarę sztywną i drugą w miarę miękką, obie 360 wynosi ok. 50 cm. Przy zaczepach, zwłaszcza podwodnych dobrze mieć dłuższą, w miarę sztywną wędkę, żeby po zacięciu wyciągnąć rybę ponad zaczepy w górę.

Przepraszam za ten Off-Top do pytania. Nie miałem ani Magmy ani Impala.
Jest trochę, głownie pozytywnych opinii do Magmy, nie ma do Impala, Opium daje radę dużym rybom, Magma jest mocniejsza. Entliczek pentliczek postawiłbym na Magmę.
Pozdrawiam,
Tomek