Autor Wątek: Szukam mocnego pickera powyżej 2,70 m  (Przeczytany 9929 razy)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Szukam mocnego pickera powyżej 2,70 m
« Odpowiedź #60 dnia: 01.11.2021, 10:31 »
Dzięki, dobrze wiedzieć. Te kije tanie nie są ale może warte ceny, mało informacji o tym sprzęcie u nas ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 01.11.2021, 12:09 »
Dzięki, dobrze wiedzieć. Te kije tanie nie są ale może warte ceny, mało informacji o tym sprzęcie u nas ;)

Jest gdzieś recenzja na forum, całkiem dobre opinie były.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #62 dnia: 01.11.2021, 12:17 »
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=13771.0
Recenzja kija Cw 60 a ten Colmic który mnie by interesował Cw 25 .
Czekam na odpowiedzi z innych sklepów o dostępności Windcasta, Commerciala , napisałem też do Polandfishing o Colmica .
Z ciekawości wysłałem maila do znajomego sklepu z info o łamliwości, czy zwrotach gwarancyjnych, na szczytówki carbonglass w Delphinach.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #63 dnia: 01.11.2021, 21:03 »
Skoro już zerkasz w stronę Tubertini to luknij też na TBR Lake Strong 300/50. Kupiłem go przez wzgląd na kozacki wygląd. Naprawdę świetny kijek. Parę dni temu widziałem tu na forum ofertę jednego z forumowiczów, który sprzedawał go za 350 zł - nówkę sztukę. Może jeszcze aktualne.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 01.11.2021, 21:36 »
Dzięki , faktycznie kozacki wygląd ;)
Popatrzę na wersję 9ft bo 10 ft dla mnie za długo.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #65 dnia: 02.11.2021, 21:34 »
Trochę nowych faktów w temacie ... po waszych podpowiedziach i tym co ustaliłem.

1) TBR Lake 2,70cw 40 nie idzie kupić , nie ma w żadnym sklepie oprócz austriackiego Piscor ;) z Polskich sklepów dostałem odpowiedź "czekają na dostawę z włoch ", byłby to chyba mój typ i wszędzie czytam ,że mocarz . Aktualne cena 84,39 Euro czyli jakieś 390 zł ( przesyłka w cenie).

2) Colmic Next Adventure 2,70 jest dostępny od ręki za +- 300 zł , wszystko mi się w tym kiju podoba ,oprócz niskiego Cw 25 , czy nie bedzie za delikatny.(nie zdjęciu jest trójskład , naturalnie 2,70 będzie w dwuskładzie)

3) Daiwa Windcast 2,70 jest nowy dostępny w sklepie Szczupak , tak jak podlinkował kolega wcześniej , dostałem odpowiedź ze sklepu ,że mają na półce. Na forum tez jest trochę ich do kupienia mniej lub więcej używanych. Co mi się w niej nie podoba, to dolnik , wolę te nowsze płaskie, jak mają Nzony. Cena +-300 zł

4) Zemex Iron 2,70 cw30 dostępny od ręki 300 zł  , podoba mi się wizualnie ,ma ładne przelotki, ale te kije pękają , co potwierdzają sytuacje na naszym forum jak i Ruscy o tym mówią , może felerna seria ale jednak.

5) Delphin Index 2,70 cw 60 dostępny od ręki za 289 zł , ładny spory zapas mocy miałby na ewentualne niespodzianki ,aż może za mocny jak na pickera. Co do przewijającego się tu tematu pękających szczytówek cabonglass, nie potwierdziłem tego u znajomego co tym handluje , według niego nie ma zwrotów gwarancyjnych na szczytówki. Co mi się w nim nie podoba to przelotki , mam awers do takich druciaków , podobne mają też Browningi i nie pasują mi one.

6) Flagman Squadron Pro Picker 2.7 cw 45 tani 179 zł ale jakoś nie przemawia do mnie ....

Browning Ck Bomb niestety nie występuje w długości 2,70 m ....jednak postanowiłem się trzymać założeń .
Nie spieszę się może ktoś coś jeszcze podpowie ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #66 dnia: 03.11.2021, 16:08 »
Mam Flagmana cast master picker 2,7m do 40 g. Wędka jest świetna!! Leciutka, bardzo dobrze wykonana, ma cienki dolnik, cechuje się akcją paraboliczną (to nie prawda, że wszystkie Flagmany pracują tylko szczytówką)- a wszystko to w bardzo dobrej cenie. Zastanawiałem się wcześniej nad zakupem powyższego Flagmana Squadron picker ale przeczytałem tutaj opinie na temat cast mastera i one przekonały mnie do jego zakupu. Kijem już troszkę połowiłem i mogę coś o nim powiedzieć. Przede wszystkim będzie on świetnie spełniał swoją rolę w klasyku na niedużych rybach. Ja natomiast pierwszy raz zapiąłem do niego metodę i przetestowałem go na karpiach... ;D 3 kg karpie dały popalić, wędka się ostro gięła i hol troszkę trwał ale kij zniósł to na prawdę dobrze i świetnie amortyzował każdy odjazd ryby. Na pewno nie będę się bał kolejny raz zapolować z nim na małe karpie. Niemniej jednak najlepiej sprawdzi się w łowieniu leszczyków, płotek, krąpi i innej drobnicy. Jeżeli docelowo chcemy łowić bonusy to należy wybrać Squadrona, jest to zdecydowanie mocniejszy kij.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #67 dnia: 03.11.2021, 18:20 »
Mam Flagmana cast master picker 2,7m do 40 g. Wędka jest świetna!!
Jak oceniasz cw 40g tej wędki?
Czy jest to górna granica?

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #68 dnia: 03.11.2021, 20:01 »
Na 0.5 uncjowej szczytówce rzucałem dla testów koszykiem 40g z zanętą, na ok 20m leciało, standardowo łowię koszykiem 20gr i można rzucać ile pary w łąpie, ten kij jest na tyle elastyczny, że prędzej szczytówka się o dolnik zaplącze niż coś pęknie.
Dzierżno uzależnia

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 03.11.2021, 20:32 »
Na chwilę obecną nadal szukam, ale pojawiło się małe światełko w tunelu...pickera nie wybrałem ale mam już typ kołowrotka do niego ;)

Dodaję Falgmana Cast Master cw40 do listy ,cena poniżej założeń ;) 170 zł

Pozdrawiam Łukasz

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 03.11.2021, 21:32 »

Ja ogólnie lubię łowić lekko i nie zakładałem mu dużych ciężarów ale myślę, że spokojnie można rzucać 40g koszykiem razem z zanętą. Cast mastery to bardzo mocne wędki, cw sporo niedoszacowane. Był nawet film ukraiński jak dwukrotnie przekraczali ich cw i rzucali ile tylko sił - żadna wędka nie pękła. Ale zawsze lepiej nie przeciążać wędziska. Ja chyba jeszcze sobie sprawię wersję 3m do 50 gr. To taka idealna maszynka do łowienia szybkościowego drobnej ryby. Co więcej wersją 2,7 metra rzucam o 2-3 metry dalej niż moim pierwszym feederem w życiu Mikado 3,3 metra, którego do tej pory używam :D

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 03.11.2021, 21:36 »
Na chwilę obecną nadal szukam, ale pojawiło się małe światełko w tunelu...pickera nie wybrałem ale mam już typ kołowrotka do niego ;)

Dodaję Falgmana Cast Master cw40 do listy ,cena poniżej założeń ;) 170 zł

Tylko pamiętaj, jeżeli chcesz łowić większe ryby to ten cast master idealny nie będzie, lepszy będzie Squadron ale jego nie miałem w rękach. Rozmawiałem za to kiedyś z Mateuszem Przebiędą i on na bonusy polecał właśnie Squadrona. Ale mimo wszystko jeśli sprawisz sobie cast mastera to będziesz zadowolony 8)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #72 dnia: 03.11.2021, 21:40 »

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 03.11.2021, 21:50 »
To co podałeś jest 10 ft dla mnie za długa ...popatrzę 9 ft ale jakby co dodaję do listy :thumbup:

Garbolino Synergy Picker 35 g , cena około 320 zł
Może ktoś znajdzie ten kij w długości 9ft-2,70 m w dobrej cenie ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #74 dnia: 03.11.2021, 22:03 »
Ładne to Ryobi.