Autor Wątek: Feedery Free Spirit - opinie  (Przeczytany 2333 razy)

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
Feedery Free Spirit - opinie
« dnia: 13.11.2021, 10:22 »
Szukam użytkowników feederów marki Free Spirit, czy ktoś użytkujące te wędki mógłby się o nich wypowiedzieć?
Plusy/minusy, zalety/wady... itd

Przymierzam się do kupna serii Hi-S 4.20m power distance.

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
Odp: Feedery Free Spirit - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 13.11.2021, 10:31 »
Z feederami nie miałem do czynienia, ale z karpiòwkami już tak.

Moim zdaniem ta firma jedzie na zbudowanej legendzie. Zbudowanej w latach gdzie te wędki na prawdę się wyróżniały na tle innych dużych producentów.

Później wraz z rozwojem technologii/materiałów ci właśnie popularni producenci wystrzelili jak z procy ze swoimi produktami a free spirit pozostał w miejscu.

Kije które miałem były kołkowate, pozbawione pracy. Rzucanie było fajne, ale praca pod ryba a szczególnie pod małą praktycznie nie istniała.

Zanim zdecydujesz się na zakup za wszelką cenę pomacaj te kije w przeciwnym razie jadąc na opiniach z Internetu można się grubo przejechać.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #2 dnia: 13.11.2021, 18:21 »
Posiadam kijek, o który pytasz.

Na pewno nie należy do sztywnych, co sugerowałaby długość i ciężar wyrzutowy. Blank jest przyjemnie mięsisty, ciepły. Łatwo się ładuje przy wyrzucie. Jest bardzo sprężysty i szybko wraca. Czuć dużą moc, ale w ogóle nie wynika ona z pałowatości.

Na minus trochę krótki dolnik jak na wędkę dystansową. I brak szczytówek z największymi przelotkami w zestawie, choć i te standardowe są już dostatecznie powiększone. Te z największymi przelotkami można ewentualnie dokupić.

Wędka zdecydowanie inna niż dość pałowate Aventus czy SLR z tej samej półki cenowej.

Oddałem nią całe trzy rzuty, 90 m siadało na luzie. Po trzecim poderwanie koszyczka z dna w celu przerzucenia zestawu zabiło element szczytowy. Zaraz minie czwarty miesiąc jak jedzie do mnie sprawna wędka z reklamacji.
Kuba

Offline grzegorz600

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #3 dnia: 13.11.2021, 22:16 »
Posiadam carp feeder hi-s 10ft
Zalety bardzo lekka wędka super wygląda dobrze wykonana.
Wady szczytówki 2 i 2.5 oz sa zbyt sztywne do pracy wędki. Przelotki w szczytowkach są zbyt duże jak w wędce dystansowej, slabo to wygląda i szczytowka na małym wietrze buja sie i wolno gaśnie. Nie wiem czy tylko moja wędka tak ma ale część że szczytówką jest dłuższa od tej z uchwytem na kołowrotek.
Myślałem o zakupie jeszcze innej wędki tej marki ale sobie odpuściłem.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #4 dnia: 15.11.2021, 18:21 »
Posiadam HIs 13ft 150g i CTX 13ft 150g. Świetne kije dystansowe, HIs najlepszy jaki miałem w rękach a miałem ich sporo. CTX o dziwo niższa półka a sporo sztywniejszy.
W transporcie z UK został uszkodzony pierwszy element i w pierwszym rzucie pękł (CTX) wymieniony w ciągu 3tyg.
Wykonanie pierwsza klasa, precyzja rzutu i dystans jaki się nimi osiąga jest adekwatny do Ceny :)
Łukasz Białas, Wałcz

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Pawel
« Odpowiedź #5 dnia: 23.01.2024, 06:18 »
Posiadam HIs 13ft 150g i CTX 13ft 150g. Świetne kije dystansowe, HIs najlepszy jaki miałem w rękach a miałem ich sporo. CTX o dziwo niższa półka a sporo sztywniejszy.
W transporcie z UK został uszkodzony pierwszy element i w pierwszym rzucie pękł (CTX) wymieniony w ciągu 3tyg.
Wykonanie pierwsza klasa, precyzja rzutu i dystans jaki się nimi osiąga jest adekwatny do Ceny :)
Lowiles moze ta HIs 13ft 150g na rzece?
Z prochu powstałeś… to wstań i się otrzep

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #6 dnia: 23.01.2024, 06:23 »
Nie. Z założenia nie będę katował kijów za 2tys koszykami 100+. Druga sprawa His to parabola i raczej nie nadaje się na większe obciążenia.
Jest film na necie gdzie Wooton łowi kijami 4,2m brzany ale nie używa tam zbyt dużych koszyków.
łowiłem natomiast na warcie koszykami 80-90 ale CTX  150g 3,9 i sprawował się wyśmienicie.
Łukasz Białas, Wałcz