Autor Wątek: Wymarzony zestaw do klasyka  (Przeczytany 5479 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Wymarzony zestaw do klasyka
« Odpowiedź #15 dnia: 14.11.2021, 17:16 »
Może zacznijmy od innej kwestii chyba najważniejszej to tobie jako użytkownikowi musi dana wędka czy kołowrotek pod pasować, podobać, jeden lubi progresy inny parabole, albo maślaną prace kołowrotka. To co jednemu będzie pasować nie znaczy że dla innej osoby będzie tak samo odpowiadać i  leżeć w ręku. Jest dużo dobrego sprzętu o podobnych parametrach, a doświadczenie zdobywa się niestety nad wodą.

Po prostu są pewne klasy jakościowe które w pewnej granicy się zacierają, mowa tu o porównaniu jakości/cena
Np. weźmy na blat  wędki powiedzmy do 300, 350 zł będą to już wędeczki o całkiem przyzwoitym osprzęcie i ciekawym ugięciu/pracy/akcji na amatorskie łowienie rekreacyjne większość wędkarz będzie zadowolona. 

Natomiast jeśli  planujesz już poważniej podejść do łowienia czy zawodów, bądź masz bardziej wygórowane oczekiwania i już wiesz czego oczekujesz po pracy sprzętu, osprzętu to już musisz nie co więcej zainwestować. Co do samych wędzisk to już kijki  tak na oko w przedziale powiedzmy 450/850 zł podołają większości wyzwań i będziesz miał satysfakcje z holu itd.. natomiast każde kije powyżej tej kwoty, będą się oczywiście mogły wyróżniać, ale  różnica nie będzie aż tak wielka, czy tak bardzo odczuwalna jak z wędek w przedziale mniejszym
Niestety Kolego ale czasami Twoja teoria sie nie sprawdza :) żeby nie być gołosłownym to w 2019r., na MP Feeder w Opolu Marcin Kurzepa został Wice Mistrzem Polski, łowiąc wedziskiem za ok 340 zł :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.11.2021, 17:34 »
Nie ma wymarzonych zestawów ,tak samo jak nie ma uniwersalnego sprzętu na każdą wodę, wcześniej czy później coś można by zmienić czy to w kiju czy kołowrotku , ja przynajmniej tak mam ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #17 dnia: 14.11.2021, 17:35 »
Różnica między sprzętem tanim i drogim sprowadza się zasadniczo do kwestii "logo", bo wędka to po prostu wędka, prawdziwy łowca nie zwraca uwagi na duperele w rodzaju jakości komponentów, wagi, wyważenia czy responsywności blanku ("sprzęt nie łowi"), a wszystko i tak od tego samego Chińczyka pochodzi?

Przerabialiśmy wielokrotnie, ale chętnie przerobimy jeszcze raz :D

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #18 dnia: 14.11.2021, 17:37 »
Wymarzonym zestawem jest cudowny zestaw końcowy,  który dawałby mi brania non stop ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 14.11.2021, 17:55 »
Różnica między sprzętem tanim i drogim sprowadza się zasadniczo do kwestii "logo", bo wędka to po prostu wędka, prawdziwy łowca nie zwraca uwagi na duperele w rodzaju jakości komponentów, wagi, wyważenia czy responsywności blanku ("sprzęt nie łowi"), a wszystko i tak od tego samego Chińczyka pochodzi?

Przerabialiśmy wielokrotnie, ale chętnie przerobimy jeszcze raz :D

Rozumiem, że Solski nie jest prawdziwym łowca bo łowi na najlepszy sprzęt.

Jakie masz pojęcie o produkcji w Chinach ? Zajmujesz się tym zawodowo, że tak bezproblemowo rzucasz opiniami ? Masz jakiekolwiek pojęcie o produkcji przemysłowej i jak to działa ?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 14.11.2021, 18:14 »
Bezproblemowo rzucam cudzymi opiniami, które regularnie manifestują się na tym forum. Co kolega z tego zrozumiał - to widać powyżej :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 14.11.2021, 18:22 »
Jednak powinieneś, Modus, wziąć to w cudzysłów. Bo jak ktoś nie do końca zna Twoją opinię, to trudno się dziwić, że pomyślał, że to Twoje zdanie ;D

Cóż. Wędki są jak auta. Czym się różni jazda Bentleyem od VW Passat z 2005? A czym od nową Corollą Hybrid? Kurde, i to i to nas zawiezie z A do B. O ile między Passatem a Bentleyem różnica jest kolosalna w każdym aspekcie, to między Corollą a B. różnica jest już w: co kto lubi. 

Więc to wcale nie jest tak, że jak kupisz wędkę za 1500, to ona będzie dla Ciebie lepsza od tej za 350. Zależy od Twojego doświadczenia, od łowiska, metody połowu. Bentleya jak sobie kupisz na ryby, to się przecież załamiesz na pierwszych lepszych wertepach.

Edit:
Ja jeszcze w tego typu dyskusjach zawsze dodaję, że jak dziesięć lat temu patrzyłem na drogi sprzęt wędkarski i o nim marzyłem, to teraz tego typu kije są po 200-300 zł.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 14.11.2021, 18:29 »
Za 3 lata to co teraz kosztuje tysiaka ,będzie kosztowało połowę z tego, plus promocje i już jest sprzęt z wysokiej póły :P

Offline grzegorz600

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #23 dnia: 14.11.2021, 18:34 »
Nigdy Passat

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 14.11.2021, 18:35 »
A kto by chciał hujowego Bentleya przy obecnej cenie paliw chyba że w gazie 8)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 14.11.2021, 18:41 »
Przerobiłem sporo sprzętu dystansowego w cenie nieco powyżej półki budżetowej i budżetowej (200-500). Miałem w rękach również kije cenowo z półki średniej (500-1000zl) i to samo tyczy się kołowrotków. Jakim zestawem dystansowym łowi mi się najlepiej ? Legendem 3.9m za 280zł (dziś koło 100zł więcej) i kołowrotkiem by Dome za 140zł. Serio. Ten zestaw nie zawiódł mnie ani razu,a mocno go przeciążam,głównie dla tego,że jest tani. Gdyby jego cena była 3-4 razy droższa,grubo bym się zastanowił,czy mam podpiąć szklankę z towarem o łącznej masie 130g,do kija o cw.100g i rzucać tym z całej pary.

Miałem przez chwilę (3 miesiące),serię Mantaray 3.9 130g ,wędkę za 650zl (choć kupiłem sporo taniej) i do niej podpięty Browning black viper. I co ? Wędka strzeliła na ostatniej sekcji pod zestawem około 110g,a kołowrotek później podpięty pod Legenda,nie wytrzymał nawet sezonu gdzie poczciwy by Dome daje rade (430zł vs 140zł).

Piszę to wszystko po to,by pokazać mój osobisty wniosek: sprzęt marzeń to taki,który nie zawodzi i mam to szczęście,że go odkryłem w nawet skromnej kwocie.

A tak już konkretniej na temat,to cóż Zemex rampage chętnie bym poznał bliżej.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 14.11.2021, 18:43 »
Jednak powinieneś, Modus, wziąć to w cudzysłów. Bo jak ktoś nie do końca zna Twoją opinię, to trudno się dziwić, że pomyślał, że to Twoje zdanie ;D

Własnego zdania nie zwykłem ozdabiać pytajnikiem (w grę wchodzi wykrzyknik), zaś w cudzysłów bierze się cudze opinie, które przywołujemy w oryginalnym/dosłownym brzmieniu, a nie po swojemu streszczamy ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #27 dnia: 14.11.2021, 18:45 »
Oj tam, oj tam...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #28 dnia: 14.11.2021, 18:48 »
Zależy do jakiego klasyka :) Bo w na przykład w moim przypadku ideałem byłoby wędzisko co najmniej 4.5 metra, z krzywą ugięcia 2lb, c.w. do 220g, przelotkami pod plecionkę i dwoma szczytówkami (tak jak w avonach).
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #29 dnia: 14.11.2021, 18:49 »
Wyobraźcie sobie, że macie nieograniczony budżet na sprzęt wedkarski, jaki byłby wasz wymarzony zestaw do klasyka ??
Pytanie trochę bez sensu. Przy nieograniczonym budżecie potrzeba by przynajmniej 10 zestawów na początek plus zestaw do nęcenia. Na drobną rybę, na średnią i na dużą. Na krótki dystans na średni i na daleki. Na wody stojące, na rzeczki i rzeki. Jeśli jedna wędka to tylko z NASA.
Pozdrawiam,
Tomek