Autor Wątek: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?  (Przeczytany 134863 razy)

Offline jacek1977

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?
« Odpowiedź #15 dnia: 13.10.2014, 19:39 »
Witam wszystkich . Wlasnie po wielu namyslach i opiniach  kupilem pickerka  firmy GARBOLINO ROCKET PICKER 10FT. Naprawde swietny patyk no i smieszna cena tylko 25£ jak na taki dobry produkt. Moje pytanie do panow w UK, jaka mam  zastosowac  zyleczke do tego patyczka bo w opisie producenta jest napisane max 5lb ja chcialbym uzywac podajnikow do 30- 35 gram , czy to nie za cienka źyłka  jak na ta wage ? Prosze o pomoc i pozdrawiam . Ps. Mile widziana jakas sprawdzona zyleczka . ;)
Kwiatek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 13.10.2014, 21:08 »
Ja nie słucham tych wskazówek... Zdarzyło mi się mieć i żyłkę 10 lb... ;)

Jest kilka fajnych żyłek - ja ostatnio kupuję Sensora Daiwy - bo starcza na wiele sesji i jest mocny. Drennan wypuścił żyłkę feederową - mającą idealne 'cechy'. Cechy te po pięciu czy sześciu sesjach zanikły - ale każda żyłka by się tak zachowała ;) Prestona żyłka feederowa tez jest OK, szkoda tylko, że taka krótka...

Pomyśkl o tej zyłce Sensor Daiwy. Szpula 8 lb ma 1800 metrów - i mozna poszaleć - nawinąć na kilka szpul od razu i zmieniać częściej... W UK jest to najpopularniejsza żyłka, nawet rekordowego karpia trzepneli dzięki niej...

Lucjan

Offline jacek1977

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 13.10.2014, 21:56 »
Dzieki Luk'a . Jak mowisz ze dobra to biore w ciemno . Mam nadzieje ze sie nie zawiode na garbolino bo widzilaem ze Ty tez je testujesz. Pozdro .
Kwiatek

Offline jacek1977

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 13.10.2014, 22:29 »
Lucjan znalazlem ta zylke . 8lb to prawie 0.26 mm czy aby nie za groba ? To jaka musi byc srednica przyponu?
Kwiatek

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 14.10.2014, 00:39 »
Dokładnie taka. Wersja szara jest grubsza - i tutaj 8 lb jest OK (10 lb to juz sporo). Wielu moich znajomych też taką ma i na nią łowi i jest zadowolonych. Jednak mozna kupić Daiwę Hyper Sensor - ta jest cieńsza... Może cena 12-13 funtów za szpulke odstrasza - ale jak pomyśleć, że starcza na 8 nawinięć - to chyba warto. Są też szpule 300 metrowe.

W moim przypadku każda żyłka się skręca i zużywa. Wystarczy jedna sesja z kilkunastoma karpiami to duże obciążenie - i ja się przyzwyczaiłem, że nie mozna mieć żyłki przez sezon. Teraz tylko dopasowuję sobie grubość do danego kręcioła - i wciąż mam zapas w pudle. Nie zapomnę Drennana Feeder - na początku - pierwszy zarzut i odległość z 60 metrów na pickerze 3 metrowym! Szok! KIlka sesji później to samo łowisko - i juz zasięg 30-40 metrów... ;)

Nie mam doświadczenia co do 'polskich' żyłek - tutaj polegałbym na innych. Podobno Dragon ma udany model do gruntu. Fajnie jakbyście pisali o własnych doświadczeniach. Wielu z nas szuka sprawdzonego towaru - mozna kupic cos z polecenia i się człowiek nie 'nadzieje' na bubel. A jest ich sporo!
Lucjan

Offline TeHaC

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #21 dnia: 14.10.2014, 13:08 »
Osobiście używam jaxona żyłek super wytrzymałe zwlaszcza do karpiowek ale mam je też do splawika i na spinning.osobiscie bardzo zadowolony 221552353942

Offline jacek1977

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 14.10.2014, 13:16 »
Mi bardzo dobrze sprawdza sie zyleczka Dragon X-Treme Match lowie na srednice 0.16 . 150m cena okolo 27 zloty  Fajna i jak narazie nie mialem jakis wiekszych problemow . Oczywiscie wymieniam ja reguralnie bo po paru sesiach nawet najlepsza zylka bedzie wadliwa .
Kwiatek

Offline jacek1977

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 15.10.2014, 19:32 »
Panowie przerabial ktos moze tego krenciola Daiwa Crossfire 3000 ?  Podaje link do krenciola .   http://www.chapmansangling.co.uk/daiwa-crossfire-3000-3ib-reel~12848.html
Kwiatek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 15.10.2014, 22:07 »
Ja go mam. Wygląda strasznie - jakby odlewał go pijany Chińczyk... ;) Ale o dziwo działa bez zarzutu. Wziąłem jako rezerwę - i dal radę, wiele razy holowałem ryby pod 4-5 kilo. Najgorsze jest jego niedbałe wykończenie, Daiwa powinna się wstydzić! ;)
Lucjan

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #25 dnia: 15.10.2014, 22:19 »
Witam wszystkich . Wlasnie po wielu namyslach i opiniach  kupilem pickerka  firmy GARBOLINO ROCKET PICKER 10FT. Naprawde swietny patyk no i smieszna cena tylko 25£ jak na taki dobry produkt. Moje pytanie do panow w UK, jaka mam  zastosowac  zyleczke do tego patyczka bo w opisie producenta jest napisane max 5lb ja chcialbym uzywac podajnikow do 30- 35 gram , czy to nie za cienka źyłka  jak na ta wage ? Prosze o pomoc i pozdrawiam . Ps. Mile widziana jakas sprawdzona zyleczka . ;)
gdzie można zakupić,wyżej wymieniony picker,przeglądam strony polskich sklepów internetowych i nic sensownego nie mogę znaleźć. Zastanawiałem się nad Trabucco, ale jest mało informacji na ich temat.Niestety w moim rejonie sklepów wędkarskich jest jak na lekarstwo,i obejrzenie jakiego kol wiek pikera graniczy z cudem. Proszę podpowiedzcie swoje typy  pickera do 300 zł ,pozdrawiam
Pozdrawiam
Jacek

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #26 dnia: 15.10.2014, 22:53 »
gdzie można zakupić,wyżej wymieniony picker,przeglądam strony polskich sklepów internetowych i nic sensownego nie mogę znaleźć. Zastanawiałem się nad Trabucco, ale jest mało informacji na ich temat.Niestety w moim rejonie sklepów wędkarskich jest jak na lekarstwo,i obejrzenie jakiego kol wiek pikera graniczy z cudem. Proszę podpowiedzcie swoje typy  pickera do 300 zł ,pozdrawiam

Trabucco robi dobre kije, posiadam feedera z serii Syntium, jednak żadnym pickerem się nie bawiłem. Natomiast miałem kiedyś w rekach świetnego pickera jak na moje oko, tj: Daiwa Windcast Picker, cena nie przekracza 300zł... Wklejam link do recenzji tego kijka, autorem jest gość, który zajmuje się rodbuildingiem, a więc zna się na rzeczy.
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,daiwa-windcast-picker,68989

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 15.10.2014, 23:08 »
Trabucco to dobra firma, Daiwa z tym pickerkiem to tez dobry wybór.  Co do Polski to Garbolino nie ma przedstawiciela w Polsce oprócz firmy co nie ma nic na stanie - mniejsza z jej nazwą... Rocket carp z garbolino to najniższa półka przypomnę tylko... ;)
Lucjan

Offline jacek1977

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 15.10.2014, 23:58 »
Luk dzieki za rade co do Daiwy krencioła. A garbolino rocket to najniźsza półka ale dla początkującego gruntowca na początek wystarczy. Jesli ta metoda sie sprawdzi napewno kupimy cos lepszego . Dla początkujących polecam .  ;)
Kwiatek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 16.10.2014, 00:09 »
Garbolino da radę w wielu sytuacjach. Chce tylko zaznaczyć, że nie nalezy spodziewać się mega cudów po tym kijaszku - kosztuje ponad 150 PLN...
Mój ulubiony i zawsze numer 1 to picker  Maxim Carp - chyba już go nawet nie produkują. Kosztował około 50 funtów i ma znacznie lepszą akcje od Rocketów. Wyholował tyle ryb i nigdy nie zawiódł! ;) Chyba każdy ma jakiś ulubiony sprzęt - wędkę , kręcioł itp. W moim przypadku to ten picker...
Lucjan