Autor Wątek: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?  (Przeczytany 134923 razy)

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?
« Odpowiedź #255 dnia: 02.06.2017, 00:34 »
Ja zaczynałem od 3,9, potem 4,2  :facepalm: to był błąd, zszedłem na 3,6 i bingo dobry kierunek, teraz mam 3,3 (kupione okazyjnie) i nie chcę innej długości, ale nie nauczysz się na cudzych doświadczeniach. Zrobisz jak chcesz. Tak na marginesie pooglądaj filmy z zawodów feederowych, tam używają 2,7 do 3,3.
Jak dołożysz trochę to macałem ten kijek i w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego.
Albo trochę mocniejszy ale bez napisu method ;)
Tomsza

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #256 dnia: 02.06.2017, 08:14 »
Mam Trythona i pare osób na forum też jak na kijek z mniej niz 100zł daje rade.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #257 dnia: 02.06.2017, 09:34 »
Potwierdzam, Trython na początek jest idealny. Ja na 3,0 wyciągnąłem największego karpia 9 kg. Drugiego podobnego i kilkadziesiąt mniejszych.
Gdzieś nawet jest moja recenzja na forum ☺️
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #258 dnia: 02.06.2017, 11:16 »
Ja swojego Trythona przetestowałem lepiej dopiero na Sielskiej pod takim dinozaurem i kijek nawet sie nie spocił. Wcześniej miałem tylko takie sklepowe karpiki na nim.

Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline jkazan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #259 dnia: 02.06.2017, 22:01 »
Panowie,
dziękuję za odpowiedzi. Co wybrać?
Przychylam się chyba do długości 3,6. Wyrzut 90, max 120.

http://allegro.pl/wedka-mikado-trython-feeder-360-100-i6654383039.html  (waga 380)  CHYBA FAWORYT. NIE JEST ZA CIEZKA?
http://allegro.pl/konger-medalist-feeder-390-90g-zawodowy-promo-40-i6745808944.html  (waga 340! ALE 3,9 długość i chyba idzie na straty)
http://allegro.pl/wedka-mistrall-x-treme-feeder-3-60m-do-90g-fish-i6698548975.html  (waga 354)

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #260 dnia: 02.06.2017, 23:15 »
Moim zdaniem 3,3 jest najbardziej uniwersalna
Pzdr. Paweł

Offline Łukasz13

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #261 dnia: 02.06.2017, 23:18 »
Picker 240cm nie jest zbyt krótki? Pytam, bo chce zakupić, ale mam lekkie wątpliwości.

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #262 dnia: 03.06.2017, 00:43 »
Ja swojego Trythona przetestowałem lepiej dopiero na Sielskiej pod takim dinozaurem i kijek nawet sie nie spocił. Wcześniej miałem tylko takie sklepowe karpiki na nim.

Ptaku ja podobnie mojego Mikado Black Stone Commercial Method feeder 55g i bylem w szoku bo tydzień przed złotem padł na niego mój rekord karpia (7,5kg, 76cm) a na zlocie meldowały się regularnie jesiotry 4-4,5kg ;) Tak więc jestem w mega pozytywnym szoku, ale... No zabije Mateo :D Musze mieć Acolyte :D Jego (ten) kij jest genialny - na PZW jak znalazł :D I nie tylko PZW :P
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #263 dnia: 03.06.2017, 09:27 »
Mario wiem bo mam BS, zresztą na zlocie rozmawialiśmy o tych kijach. Trython przy BS to sztywna pała na wieloryby :)
Pzdr. Paweł

Offline graf74

• Nowy użytkownik
  • *
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #264 dnia: 11.06.2017, 08:01 »
Witam,

I wreszcie stało się i kupiłem jak zwykle coś innego niż myślałem na początku.
Przeszedłem od etapu Cormorana poprzez Trabucco, Korum i inne marki a skończyło się na Drenannie. ;)
Otóż zakupiłem jakopierwszy Carp feeder 11ft jako niby ten dłuższy i mocniejszy kij do metody
Po pierwszych wstępnych oględzinach i tzw "macaniu"wydaje mi się, że jest on kluchowaty i zbyt "miękki" do miotania koszykami z towarem :o
Może ktoś używa i podpowie jakim ciężkim koszykiem można nim komfortowo rzucać?
Ja najcięższy koszyczek posiadam z Drenanna 45gram i mam obawy czy ten kij to ogarnie?
Kij jest super wykonany i bardzo mi się podoba ale mam mieszane uczucia jak na razie. :-\
Zastanawiam się czy go nie wymienić na krótszy tj 10ft i mocniejszy np 10 ft method feeder?
Może się jakoś w Drapieżniku dogadam?

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 11.06.2017, 08:51 »
Carp Feeder jest zdecydowanie bardziej miękki i kluchowaty od Method Feedera RR z Drenana. Tak to jest jak się kolegów nie słucha. Zamienić możesz tylko masz na to 10 dni i musi być w nienaruszonym stanie. Jeśli chodzi o podajniki o które piszesz to bez obaw ogarnie i miotać będzie może trochę będziesz miał problem z celnością w posyłaniu zestawu w obrany punkt ale po wprawieniu ogarniesz. Drennan Red Range Method Feeder jest mocniejszy i mniej się leje zrezta napisane jest to w wielu recenzjach

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #266 dnia: 11.06.2017, 09:06 »
Są zwolennicy jak i przeciwnicy tak miękkiego feedera jakim jest Carp feeder. Również i ja nie lubię tak miękkich feederków. Kolega ProBono dobrze określił iż jest kluchowaty.

Offline graf74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 11.06.2017, 09:52 »
Carp Feeder jest zdecydowanie bardziej miękki i kluchowaty od Method Feedera RR z Drenana. Tak to jest jak się kolegów nie słucha. Zamienić możesz tylko masz na to 10 dni i musi być w nienaruszonym stanie. Jeśli chodzi o podajniki o które piszesz to bez obaw ogarnie i miotać będzie może trochę będziesz miał problem z celnością w posyłaniu zestawu w obrany punkt ale po wprawieniu ogarniesz. Drennan Red Range Method Feeder jest mocniejszy i mniej się leje zrezta napisane jest to w wielu recenzjach

To co kolega doradzi na komercję w podobnych pieniądzach do 80-90g CW?
I nie takiego kluchowatego?
Najlepiej z drapieżnika to może uda się wymienić?
:)

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #268 dnia: 11.06.2017, 09:58 »

To co kolega doradzi na komercję w podobnych pieniądzach do 80-90g CW?
I nie takiego kluchowatego?
Najlepiej z drapieżnika to może uda się wymienić?
:)
Hej, użytkuje carp feedera od dwóch sezonów i nie uważam, że jest aż tak kluchowaty jak piszą koledzy. Komfortowo rzuca mi się podajnikami XL Prestona o wadze 30 gr ale cięższe też ogarnie. Kij ma mimo wszystko spory zapas mocy i tym 30 gr. podajnikiem można celnie rzucać na 45 - 50 metrów. Jak uważasz, że jest za miękki to wymień go na method feedera z tej samej serii i będziesz zadowolony.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline graf74

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #269 dnia: 11.06.2017, 10:03 »

Hej, użytkuje carp feedera od dwóch sezonów i nie uważam, że jest aż tak kluchowaty jak piszą koledzy. Komfortowo rzuca mi się podajnikami XL Prestona o wadze 30 gr ale cięższe też ogarnie. Kij ma mimo wszystko spory zapas mocy i tym 30 gr. podajnikiem można celnie rzucać na 45 - 50 metrów. Jak uważasz, że jest za miękki to wymień go na method feedera z tej samej serii i będziesz zadowolony.
[/quote]

Ja tylko napisałem, że tak mi się wydaje po pierwszych oględzinach i macaniu!
Jeszcze nie był nad wodą. Takie są moje odczucia, może mylne i błędne? :-\