Autor Wątek: Guru Aventus Distance 13ft - pytania do użytkowników  (Przeczytany 19696 razy)

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Guru Aventus Distance 13ft - pytania do użytkowników
« Odpowiedź #30 dnia: 15.12.2021, 16:30 »

Tutaj filmik z pracowni o tym, jak się produkuje wędziska.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #31 dnia: 15.12.2021, 16:55 »
Tak.

Nie ma to najmniejszego znaczenia. Mata musi być tej samej jakości. I tak jest cięta więc dostajesz to samo w granicach danej tolerancji. Nawet nie może to wpływać na poczucie jakiejś premiowości bo jak pisałem powyżej mata jest cięta.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #32 dnia: 15.12.2021, 17:19 »
Jeżeli blanki są innych odcieni to moim zdaniem nie są z jednorodnego pręta... i dobierają kawałki według pracy całego kija....
Dziwna kobinacja.

Nic szokującego w tym nie ma - oto np. specjalizująca się w węglowych włóknach/kompozytach firma Tri-Cast, której dział wędkarski sam produkuje blanki oferowanych wędzisk, informuje, że "exceptional action has been achieved by the selective choice and mixing of Multi Modulus Carbon Fibre throughout". Efektem jest niejednorodny materiałowo blank o pożądanej charakterystyce pod względem akcji/pracy :)

http://tri-castfishing.co.uk/rods/trilogy-match-rods.php

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #33 dnia: 15.12.2021, 17:30 »
mjmaciek
Proszę obejrzyj  film z linku i zakończymy dyskusję. W tej samej fabryce prawdopodobnie powstaje Aventus.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 15.12.2021, 18:26 »
mjmaciek
Proszę obejrzyj  film z linku i zakończymy dyskusję. W tej samej fabryce prawdopodobnie powstaje Aventus.

Ale co masz na myśli , rozwiń temat ...
Maciek

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #35 dnia: 15.12.2021, 18:39 »
mjmaciek

Ogarniasz jakolwiek procesy produkcyjne czy wypowiadasz się żeby się wypowiadać ?

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #36 dnia: 15.12.2021, 20:04 »
mjmaciek

Ogarniasz jakolwiek procesy produkcyjne czy wypowiadasz się żeby się wypowiadać ?

Dokładnie o co ci chodzi...
Maciek

Offline Henodus

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #37 dnia: 15.12.2021, 20:23 »
Dziękuję Wam za wszystkie komentarze pod moim postem. Z racji tego, że nie jestem specjalistą w tematach produkcyjnych, czytając Wasze uwagi i spostrzezenia zastanawiam się, czy ten Aventus jest wart tych pieniędzy? I nie pytam, ze względu na to , że za te pieniądze można kupić dwie wędki o podobnej pracy. Kupiłem tego Aventusa, ponieważ na forum znalazłem wiele pozytywnych opinii o nim. Wrw mam jeszcze 12 dni na zwrot:)

Dzięki.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 15.12.2021, 20:59 »
mjmaciek
Filmik, który zamieściłeś to prehistoria, technika poszła do przodu maty węglowe są doskonalsze, mają lepsze parametry. Im jest gęstszy splot i więcej włókna węglowego w macie tym więcej możesz uzyskać. To się przekłada np. na grubość blanku na responsywność przy rzucie i inne parametry. Jeżeli mówimy tutaj o wędkach feederowych to może najkrótsze modele produkuje się z jednego kawałka i tnie na 2 składy odpowiedniej długości. Natomiast wędki długie wytwarza się z kilku elementów różnej średnicy i później pasuje się to w jeden kij. Aby uzyskać założoną prace kija można użyć np 2-3 mat o różnych parametrach. Między innymi Aventus z tego powodu może mieć inny odcień na 2-3 składzie. I to jest normalne nie ma co się doszukiwać teorii spiskowych tylko się cieszyć z dopracowanego produktu, który zaprojektowało iluś inżynierów przy udziale profesjonalnych wędkarzy. Daiwę czy Shimano jako potentatów stać na takie rzeczy, ale firmy typowo budżetowe kupują to co wyspecyfikują i chińczyk wyprodukuje za nieduże pieniądze. Daiwa Szkocja do wysokich modeli używa najwyższej jakości Japońskich mat węglowy, chronionych patentami. Za to się płaci między innymi.
Poświęć trochę czasu na filmy z różnych źródeł i dowiesz się z grubsza o co w tym chodzi.

Poczytajcie sobie o włóknach boronowych użytych w Zemex Icon i się okażę, że to żadna rewolucja czy kosmiczna technologia, wędki z tego materiału robiono już 20 lat temu ale nie było to opłacalne dlatego zrezygnowano. Grafit zwyczajnie był tańszy. Nawet w tej chwili Icon to mieszanka grafitu i włókien boronowych.

Henodus
Jeżeli budżet Ci pozwala na taki sprzęt to zostaw Aventusa i ciesz się nim. To jest TOP z tego co jest dostępne na rynku.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #39 dnia: 15.12.2021, 21:22 »
mjmaciek
Filmik, który zamieściłeś to prehistoria, technika poszła do przodu maty węglowe są doskonalsze, mają lepsze parametry. Im jest gęstszy splot i więcej włókna węglowego w macie tym więcej możesz uzyskać. To się przekłada np. na grubość blanku na responsywność przy rzucie i inne parametry. Jeżeli mówimy tutaj o wędkach feederowych to może najkrótsze modele produkuje się z jednego kawałka i tnie na 2 składy odpowiedniej długości. Natomiast wędki długie wytwarza się z kilku elementów różnej średnicy i później pasuje się to w jeden kij. Aby uzyskać założoną prace kija można użyć np 2-3 mat o różnych parametrach. Między innymi Aventus z tego powodu może mieć inny odcień na 2-3 składzie. I to jest normalne nie ma co się doszukiwać teorii spiskowych tylko się cieszyć z dopracowanego produktu, który zaprojektowało iluś inżynierów. Daiwę czy Shimano jako potentatów stać na takie rzeczy, ale firmy typowo budżetowe kupują to co wyspecyfikują i chińczyk wyprodukuje za nieduże pieniądze. Daiwa Szkocja do wysokich modeli używa najwyższej jakości Japońskich mat węglowy, chronionych patentami. Za to się płaci między innymi.
Poświęć trochę czasu na filmy z różnych źródeł i dowiesz się z grubsza o co w tym chodzi.

Poczytajcie sobie o włóknach boronowych użytych w Zemex Icon i się okażę, że to żadna rewolucja czy kosmiczna technologia, wędki z tego materiału robiono już 20 lat temu ale nie było to opłacalne dlatego zrezygnowano. Grafit zwyczajnie był tańszy. Nawet w tej chwili Icon to mieszanka grafitu i włókien boronowych.

Henodus
Jeżeli budżet Ci pozwala na taki sprzęt to zostaw Aventusa i ciesz się nim. To jest TOP z tego co jest dostępne na rynku.

Ja tego nie neguje co napisałeś.
Technika idzie do przodu. Zmieniły się komponenty .
Dla mnie przy takich pieniądzach musi być doskonałość.
A jak widać są wątpliwości.
Nie jaram sie kijem za dwa patyki bo najzwyczajniej w świecie on sam ryb nie łowi.
Maciek

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 15.12.2021, 21:35 »
Nie jaram sie kijem za dwa patyki bo najzwyczajniej w świecie on sam ryb nie łowi.

Ja również się z Tobą zgadzam.
Jednak inny odcień jednego ze składów może świadczyć nie o braku doskonałości a o celowym zabiegu inżynierów.
Co do uchwyty na haczyk to jest bezapelacyjnie wina kontroli jakości, która przepuściła taką nie doróbkę. Osobiście przy tej cenie za wędkę bym reklamował. Tak ja napisałeś musi być perfekt.
Oczywiście, że ten kij sam łowić nie będzie, mało tego nie każdemu będzie również leżał w ręce. Oczywiście to zależy też o ręki. Jedna osoba kupi świadomie bo wie, że ten kij spełnia jego oczekiwania i to jest to, a druga go kupi bo jest najdroższy i nawet nie będzie wstanie docenić możliwości jakie mu daje.
Na koniec, każdy wydaje tyle pieniędzy ile ma ochotę na wędkarstwo i nic nam do tego. Dla mnie mogą wypuścić nawet pozłacane patyki za 10k zł i jak ktoś chce niech kupuje.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 15.12.2021, 21:39 »

Ja również się z Tobą zgadzam.
Jednak inny odcień jednego ze składów może świadczyć nie o braku doskonałości a o celowym zabiegu inżynierów.
Co do uchwyty na haczyk to jest bezapelacyjnie wina kontroli jakości, która przepuściła taką nie doróbkę. Osobiście przy tej cenie za wędkę bym reklamował. Tak ja napisałeś musi być perfekt.
Oczywiście, że ten kij sam łowić nie będzie, mało tego nie każdemu będzie również leżał w ręce. Oczywiście to zależy też o ręki. Jedna osoba kupi świadomie bo wie, że ten kij spełnia jego oczekiwania i to jest to, a druga go kupi bo jest najdroższy i nawet nie będzie wstanie docenić możliwości jakie mu daje.
Na koniec, każdy wydaje tyle pieniędzy ile ma ochotę na wędkarstwo i nic nam do tego. Dla mnie mogą wypuścić nawet pozłacane patyki za 10k zł i jak ktoś chce niech kupuje.

:beer:
Maciek

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #42 dnia: 16.12.2021, 00:39 »
Dziękuję Wam za wszystkie komentarze pod moim postem. Z racji tego, że nie jestem specjalistą w tematach produkcyjnych, czytając Wasze uwagi i spostrzezenia zastanawiam się, czy ten Aventus jest wart tych pieniędzy? I nie pytam, ze względu na to , że za te pieniądze można kupić dwie wędki o podobnej pracy. Kupiłem tego Aventusa, ponieważ na forum znalazłem wiele pozytywnych opinii o nim. Wrw mam jeszcze 12 dni na zwrot:)

Dzięki.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka
Ja bym poczekał na nowego SLRa, Guru to Daiwowe ochłapy ;)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #43 dnia: 16.12.2021, 01:00 »
Poczekaj a Ci którzy mają ochotę kupią Daiwowe Ochłapy zwane Guru ;)

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #44 dnia: 16.12.2021, 10:13 »
Z tego co czytałem na zagramanicznych forach to większość użytkowników nowego SLR-a sprzedaje go i wraca do starej wersji.
Mnie też bardziej pasuje stary.
Na minus nowego przelotki, na plus poprawione szczytówki.
Najlepsza opcja to stary SLR czy Aventus na nowych szczytówkach 🙂