Autor Wątek: Robinson VDE Match 306 FD  (Przeczytany 7399 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Robinson VDE Match 306 FD
« Odpowiedź #15 dnia: 07.11.2024, 19:10 »
Nigdy nie zawracam sobie głowy takimi bzdetami, bo najzwyczajniej w świecie korbkę składam, lekko przykręcam śrubą z drugiej strony i dla pewności łapię knoba gumką recepturką.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #16 dnia: 07.11.2024, 20:44 »
Czyli rozumiem że u Ciebie  w kołowrotku korbka też się nie trzyma złożona i przytrzymujesz/spinasz ją za pomocą gumy.  Myślałem że coś jest nie tak w moim egzemplarzu. Dzięki za odpowiedź.

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 08.11.2024, 10:39 »
Czyli rozumiem że u Ciebie  w kołowrotku korbka też się nie trzyma złożona i przytrzymujesz/spinasz ją za pomocą gumy.  Myślałem że coś jest nie tak w moim egzemplarzu. Dzięki za odpowiedź.
Dokłądnie, trzeba użyć gumki.
Mnie jeszcze boli to, że ten wsteczny gwint jest na tyle krótki, że często mi ta korbka wylatuje przez, co można ją zgubić.
Tu niestety widać jak na dłoni różnicę między kołowrotkiem przeciętnym, a klasowym, bo np. Ultegra 5500 ma podobne rozwiązanie, ale korbką można pokręcić wiele razy do tyłu i nie wypadnie.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 08.11.2024, 11:01 »

Źle rozumiesz. Po prostu nie zwracam na to uwagi. Czy to Ultegra XSD, czy Okuma 8K - po prostu od zawsze łapię korbkę gumką.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)