Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 254277 razy)

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #825 dnia: 27.06.2022, 18:34 »
No Pany... Fakt faktem, ale po tak aktywnym łowieniu baterie momentalnie siadają
Póki jesteś nad wodą i masz jakieś tam automatyzmy wyrobione to jest ok. Po rybkach to już myślę tylko żeby wskoczyć pod prysznic, coś zjeść i przyłożyć głowę do poduchy

Czesiu, piękne te kaperki
A amury w dniu wczorajszym zapewniały odrobinę chłodu - każdy próbował się eksmitować z podbieraka ochlapując wszystko i wszystkich naokoło

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #826 dnia: 28.06.2022, 17:29 »
No Pany... Fakt faktem, ale po tak aktywnym łowieniu baterie momentalnie siadają
Póki jesteś nad wodą i masz jakieś tam automatyzmy wyrobione to jest ok. Po rybkach to już myślę tylko żeby wskoczyć pod prysznic, coś zjeść i przyłożyć głowę do poduchy

Czesiu, piękne te kaperki
A amury w dniu wczorajszym zapewniały odrobinę chłodu - każdy próbował się eksmitować z podbieraka ochlapując wszystko i wszystkich naokoło

Po całym dniu z pellet wagglerem i w pełnym słońcu ja ledwo dojeżdżam do domu ze zmęczenia. Styrany jestem gorzej niż po robocie ;)
Ale jak są brania, są ryby, to satysfakcja ogromna. Metoda ta również należy do dość spektakularnych, zwłaszcza, że większość brań dużych ryb to „porwanie wędki” :) Jeśli to ładny karpik, to po podniesieniu wędki jest odjazd, połączony z nurkowaniem, a na tym łowisku płytko nie jest…
Dzięki Patryk za pochwałę urody karpii. Tobie też świetnie poszło, uznanie za wytrzymałość, bo było znacznie cieplej w niedziele niż podczas mojej wyprawy.
Dodam też, że większy karpiszon (15) po braniu szedł jak szatan do dna i na środek zbiornika, wędka trzeszczała, bo przypon pozwalał (0,28) na twardą zabawę :D Za to jak już stanął, to dość szybko udało się go wydrzeć do siaty. Taki utuczony sprinter :-[
Czesiek

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #827 dnia: 28.06.2022, 21:32 »
Panowie, ekstra wyniki, no i dodatkowo nikt się nie poddaje niezależnie od pogody :bravo:

W niedzielę zapakowałem kleniobusa i już w trakcie podróży były niespodzianki.
Po wjechaniu w teren parkowo-leśny, wzdłuż ścieżki rowerowej, przy przejeżdzaniu mostu odchodziła odnoga na drugi brzeg rzeki, który pozostawał dziki, kilka metrów ode mnie słyszę z górki rumor, jakby ktoś lodówke z górki zwalał. A to był tylko łoś, a za nim drugi. Ogromne bydlaki, przyprawiły o palpitację serca ;D
Po dojechaniu na pierwszą miejscówkę, po 20 minutach picker się mocno zatrząsł, po zacięciu poczułem przez chwilę wagę ryby, ale za mocno dokręcony hamulec + przypon 0,14 nie podołały.
Na następnych miejscówkach też się coś działo, ale już nie było takich spektakularnych brań, jedna średnia rybka też poradziła sobie z przyponem, a efektem wędkowania była płotka, dwa kleniki i dwie uklejki, których było mnóstwo, ale selekcja grochem i pęczakiem zadziałała.
Sprzętu minimalistycznie, widoki cudne, kawał wody spenetrowany, strasznie się mentalnie wzbraniałem przed takim wyjazdem i w głowie był stacjonarny feeder, a dzięki takiemu wypadowi baterie mocno się podładowały.

Kuba

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #828 dnia: 28.06.2022, 21:36 »
Piękne widoki masz na tym kleniowisku

Patryk

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #829 dnia: 28.06.2022, 22:23 »
fajne i pouczające opisy, thx "3 cytrynki" ;)

klenie :), za dobrych starych czasów wiele godzin na nie polowałem, łezka się w oku kręci :'(
gratulacje połowów
;)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #830 dnia: 28.06.2022, 22:27 »
Fajna wyprawa :bravo:
Musisz mieć tam niezłe kluchy, że z przyponem 0.14 sobie radzą.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline brendas

« Odpowiedź #831 dnia: 29.06.2022, 19:28 »
Shreku, to fakt, widoki są przednie, jest się gdzie podziać :)
Mario, zawsze można raz sobie życie urozmaicić i pokleniować!
Robson, są, są, kiedyś jak zobaczyłem dwie kluchy ponad 55 cm, pogoniłem za nimi w dół rzeki, niestety zignorowały mnie.
Ale nie odpuszczam, w sobotę też kleniowanie!
Kuba

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #832 dnia: 29.06.2022, 19:45 »
Ale nie odpuszczam, w sobotę też kleniowanie!

I tak trzymać! Ja w niedzielę nad Wisłę - jak ostatnio wpadł jeden grubszy, to wrócił mi optymizm.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline brendas

« Odpowiedź #833 dnia: 29.06.2022, 21:04 »
To w takim razie powodzenia życzę! Widzę, że przystawka na lekko była ostatnio grana, jaka gramatura pozwoliła się utrzymać w miejscu?
Kuba

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #834 dnia: 29.06.2022, 21:44 »
To w takim razie powodzenia życzę! Widzę, że przystawka na lekko była ostatnio grana, jaka gramatura pozwoliła się utrzymać w miejscu?

Spławik 6 przeciążony do 8 gramów. A myślę, że mógłbym zejść jeszcze ze 2 gramy niżej i przy nieco większym przegruntowaniu też dałoby radę. Ale że ostrzeliwałem zasięg od 5 do 15 metrów od brzegu i tam różnie nurty chodziły, to zostawiłem lekką rezerwę.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #835 dnia: 30.06.2022, 08:57 »
Gratuluję wyników, zwłaszcza pellet wagglerowcom, widzę, że pokoszone na maksa jest! :thumbup: :beer:

U mnie wczoraj padł rekord na Trencie. Miałem wędki w wodzie dwie godziny, i weszło 8 brzan, dwa klenie i płoć. Po raz pierwszy musiałem zrezygnować z łowienia na dwie wędki, bo nie wyrabiałem :) I to na Trencie niepływowym. Wg mnie oprócz oczywistej świetnej brzanowej pogody i ochoty ryb do żerowania, grę robił spomb rzeczy z Koruma, który doskonale nęci punktowo, bez potrzeby wprowadzania danej liczby koszyków, które trzeba zamykać zanętą. Trzy strzały i miejscówka zanęcona. W ten sposób można zmniejszyć ilość łowionych leszczy :) Pomimo, że było z 18 stopni to się pociłem, był też podwójny odjazd :)

Największa brzana miała 80 cm ale była bardzo chuda, łyknęła pellet pikantna kiełbasa 8 mm :) To druga największa brzanka w tym sezonie, poprzednia też łyknęła małą przynętę, haczykowo-włosowy pellet Robin Red 8 mm z Dynamite'a. Małe przynęty rządzą, pomagają w tym doskonałe haki brzanowe Drennana w małych rozmiarach (nr 12). Doskonale trzymają rybę.

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #836 dnia: 30.06.2022, 09:02 »
Szok! :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #837 dnia: 30.06.2022, 09:04 »
Marzenie :bravo: :beer:
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #838 dnia: 30.06.2022, 09:31 »
Piękne brzany, żeby takie ryby były u nas często łowione, marzenia.
Sławek

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #839 dnia: 30.06.2022, 09:34 »
Lucjan jak zawsze kosi brzany Piękne barewny Lucek

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk