System jest kodowany do numerów seryjnych podzespołów i nie wymienisz matrycy, bo raz zakodawana w systemie nie pozwala na zamontowanie innej, bądż wymiany padniętego systemu do twojego hardware. Przykładem jest słynna seria 8 od Sony, gdzie oprogramowanie zapisane było na starusieńkich kartach SD.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
3 razy mi matryce w LG wymieniali bez jakiegokolwiek kodowania, nawet bez podłączenia do prądu. Facet to robił u mnie w domu. Może niektóre firmy stosują ta praktykę ale trochę mi brzmi jak Urban legend.
Stoi u mnie za szafą Sony KD-55x8509C w którym posypał się android. Żaden magik od telewizorów jeszcze nie wymyślił jak go naprawić (po za wymianą całej płyty głównej) ponieważ system (software) jest zakodowany do sprzętu. System jest na karcie SD która jest wpięta w gniazdo na płycie głównej. Najprościej byłoby wymienić kartę i wgrać firmware ze strony producenta, lub innego telewizora. Nie da się. Wszystko jest zakodowane po numerach seryjnych.
A, że wcześniej wymieniane były listwy led od podświetlenia matrycy, to sumaryczny koszt napraw przekroczył by koszt zakupu nowego tv na gwarancji z ubezpieczeniem na 5 lat.
55x8509c jest znanym modelem w punktach serwisowych.
Najlepsze jest to, że po zapoznaniu się z ofertą kupiłem... Sony. Tym razem poprzedni rok modelowy i po konsultacji z niezależnym serwisantem.
Od 1 kwietnia 2021 weszły w UE przepisy dające konsumentom prawo do naprawy i producenci mają obowiązek inaczej konstruować sprzęt. Dlatego sugerowałem zakup tv na rok modelowy 2022.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka