Autor Wątek: Jaki telewizor 55 cali kupić do 4 tys. zł?  (Przeczytany 12621 razy)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Jaki telewizor 55 cali kupić do 4 tys. zł?
« Odpowiedź #45 dnia: 09.01.2022, 11:20 »
Można spotkać takie które obejmują, przynajmniej w UK, ale trzeba czytać drobny druk :) Możliwe że dotyczy tylko sprzętu o niższej wartości typu żelazko czy podstawowy ekspres do kawy.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 09.01.2022, 11:41 »

System jest kodowany do numerów seryjnych podzespołów i nie wymienisz matrycy, bo raz zakodawana w systemie nie pozwala na zamontowanie innej, bądż wymiany padniętego systemu do twojego hardware. Przykładem jest słynna seria 8 od Sony, gdzie oprogramowanie zapisane było na starusieńkich kartach SD.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

3 razy mi matryce w LG wymieniali bez jakiegokolwiek kodowania, nawet bez podłączenia do prądu. Facet to robił u mnie w domu. Może niektóre firmy stosują ta praktykę ale trochę mi brzmi jak Urban legend.

Stoi u mnie za szafą Sony KD-55x8509C w którym posypał się android. Żaden magik od telewizorów jeszcze nie wymyślił jak go naprawić (po za wymianą całej płyty głównej) ponieważ system (software) jest zakodowany do sprzętu. System jest na karcie SD która jest wpięta w gniazdo na płycie głównej. Najprościej byłoby wymienić kartę i wgrać firmware ze strony producenta, lub innego telewizora. Nie da się. Wszystko jest zakodowane po numerach seryjnych.
A, że wcześniej wymieniane były listwy led od podświetlenia matrycy, to sumaryczny koszt napraw przekroczył by koszt zakupu nowego tv na gwarancji z ubezpieczeniem na 5 lat.
55x8509c jest znanym modelem w punktach serwisowych.
Najlepsze jest to, że po zapoznaniu się z ofertą kupiłem... Sony. Tym razem poprzedni rok modelowy i po konsultacji z niezależnym serwisantem.
Od 1 kwietnia 2021 weszły w UE przepisy dające konsumentom prawo do naprawy i producenci mają obowiązek inaczej konstruować sprzęt. Dlatego sugerowałem zakup tv na rok modelowy 2022.

Marcin

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 09.01.2022, 11:55 »

System jest kodowany do numerów seryjnych podzespołów i nie wymienisz matrycy, bo raz zakodawana w systemie nie pozwala na zamontowanie innej, bądż wymiany padniętego systemu do twojego hardware. Przykładem jest słynna seria 8 od Sony, gdzie oprogramowanie zapisane było na starusieńkich kartach SD.

3 razy mi matryce w LG wymieniali bez jakiegokolwiek kodowania, nawet bez podłączenia do prądu. Facet to robił u mnie w domu. Może niektóre firmy stosują ta praktykę ale trochę mi brzmi jak Urban legend.

Stoi u mnie za szafą Sony KD-55x8509C w którym posypał się android. Żaden magik od telewizorów jeszcze nie wymyślił jak go naprawić (po za wymianą całej płyty głównej) ponieważ system (software) jest zakodowany do sprzętu. System jest na karcie SD która jest wpięta w gniazdo na płycie głównej. Najprościej byłoby wymienić kartę i wgrać firmware ze strony producenta, lub innego telewizora. Nie da się. Wszystko jest zakodowane po numerach seryjnych.
A, że wcześniej wymieniane były listwy led od podświetlenia matrycy, to sumaryczny koszt napraw przekroczył by koszt zakupu nowego tv na gwarancji z ubezpieczeniem na 5 lat.
55x8509c jest znanym modelem w punktach serwisowych.
Najlepsze jest to, że po zapoznaniu się z ofertą kupiłem... Sony. Tym razem poprzedni rok modelowy i po konsultacji z niezależnym serwisantem.
Od 1 kwietnia 2021 weszły w UE przepisy dające konsumentom prawo do naprawy i producenci mają obowiązek inaczej konstruować sprzęt. Dlatego sugerowałem zakup tv na rok modelowy 2022.

To bardzo przyzwoity telewizor.
Niestety android jest bardzo słabo zoptymalizowanym systemem operacyjnym.
Płynnie i dobrze chodzi na flagowcach  które maja pierdyliard herców i tone ramu.
Gdyby takie podzespoły wsadzić to telewizora to jego cena była by abstrakcyjna.
Rozwiązaniem dla osób które posiadają starsze ale wciąż cieszące oko telewizory to zakup  GOOGLE Chromecast 4.0 Google TV.
Czysty Android Tv(bez integracji z zarządzaniem telewizorem)
Pilot w zestawie, produkt od Googla(aktualizacje) i jeszcze rozumie co się do niego mówi.
Pozdrawiam Wiesław

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
« Odpowiedź #48 dnia: 09.01.2022, 12:20 »
Bier i się nie zastanawiaj nad oledem, ta technologia w dalszym ciągu jest awaryjna.

https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-sony-xr55x93jaep-55-led-4k-120hz-android-tv-full-array-hdmi-21-dvb-t2hevch265-487653
Dzierżno uzależnia

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #49 dnia: 09.01.2022, 12:36 »
Technologia OLED ma się całkiem dobrze. Przykład człowieka który oglądał 7 dni w tygodniu przez 11 h dziennie TVP info i wypalił 2 tv  LG  nie jest miarodajny. W ten sposób zajedziesz nawet zwykłego Leda. Miałem kilka lat plazmę, oglądałem np sporo snookera i wszystko było ok.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
« Odpowiedź #50 dnia: 09.01.2022, 18:18 »
Wg mnie prędzej wam się zepsuje elektronika lub trzaśnie matryca niżeli wypali oled.
Swego czasu najlepsze były plazmy, ale koszt produkcji był 3x większy niż LCD no i ten pobór prądu jak mała elektrownia.
Z kolej LCD dawniej to tylko z matrycą 3D, były one dużo lepsze niż te zwykłe, ale tak samo koszt produkcji wyparł je z rynku.

Offline demios

« Odpowiedź #51 dnia: 09.01.2022, 18:51 »
Pobór prądu wzrastał w zależności od wyświetlanej sceny w bardzo jasnych rzeczywiście był spory w ciemnych scenach był niski. Trzeba brać pod uwagę że popularne lcdki niegdyś to 32 cale a plazmy 50 i wiecej. Stąd to trochę mit o ogromnej  prądożerności plazm. Jako ciekawostka  referencyjne plazmy Kuro (Pioneer) kosztowały od 50.000 zł wzwyż, a marzeniem przeciętnego pasjonata video były plazmy Panasonica.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
« Odpowiedź #52 dnia: 09.01.2022, 18:59 »
Pobór prądu wzrastał w zależności od wyświetlanej sceny w bardzo jasnych rzeczywiście był spory w ciemnych scenach był niski. Trzeba brać pod uwagę że popularne lcdki niegdyś to 32 cale a plazmy 50 i wiecej. Stąd to trochę mit o ogromnej  prądożerności plazm. Jako ciekawostka  referencyjne plazmy Kuro (Pioneer) kosztowały od 50.000 zł wzwyż, a marzeniem przeciętnego pasjonata video były plazmy Panasonica.

Akurat wtedy pracowałem w elektromarkecie i sprzedawałem te wszystkie wynalazki :P

Offline demios

« Odpowiedź #53 dnia: 09.01.2022, 19:19 »
A to z pewnością znasz temat dobrze. Ja od początku  lat 90 -tych pasjonowałem się audio - video starając się być w miarę na bieżąco więc troszkę wiedzy mam nadzieję w głowie zostało. :)

Offline ArturM

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #54 dnia: 10.01.2022, 11:19 »
Jeśli zależy Ci na najlepszej jakości obrazu to zdecydowanie Oled, najtaniej Lg OLED55B13LA. Różnica miedzy LCD/LED a OLED jest taka ze OLED nie potrzebuje dodatkowego podświetlenia matrycy dzięki czemu nie występuje efekt „Halo” oraz „Clouding” i największa zaleta tej technologi to idealna czerń co na pewno docenisz podczas nocnych seansów. Maja bardzo niski input lag wiec jeśli grasz na konsoli nowej generacji PS5 lub nowy XBOX to idealny wybór, wszystkie wejścia HDMI to 2.1 czyli obsługuje 4K w 120 klatkach. Zaletą to kąty widzenia i tutaj obraz pod nawet dużym kątem zmienia się delikatnie w porównaniu do technologi LED. Największy minus OLED to mityczne wypalanie które już dawno zostało praktycznie wyeliminowane, naprawdę musiał byś się postarać i ciagle wyświetlać statyczny obraz aby powidoki zostały na ekranie. Obecnie kosztuje 400zl ponad twoj budżet, ale moim zdanie warto dołożyć.
A to nie jest tak, że obecnie OLED mają najmniej szczegółową czerń, bo po prostu nie jest ona podświetlana?
Podobno ciemne filmy fatalnie się ogląda na OLED.
Czerń nie świeci więc po co ją podświetlać? W Led podświetlenie jest bo sama dioda emanuje za mało światła a producenci robią w najwyższych modelach jak najwięcej stref wygaszania aby właśnie w ciemnych scenach zejść z czernią jak najniżej, można założyć że OLED ma ponad 8 milionów stref wygaszania gdyż każdy piksel można wygasić. Odnośnie oglądania ciemnych filmów szczególnie w nocy na OLED mamy szczegółową czerń, a dolne i górne czarne pasy które są wygaszone i wręcz czarne jak smoła robią efekt jakby obraz wisiał w powietrzu.

Offline demios

« Odpowiedź #55 dnia: 10.01.2022, 13:04 »
My tu rozkładamy na czynniki technologie, a autor tematu być może ogląda już filmy wędkarskie na nowym telewizorze :)

Offline Tetley

• Reputacja: 27
« Odpowiedź #56 dnia: 10.01.2022, 13:04 »
Cześć,

Tak jak "ludziska" piszą, OLED jest bardziej wyrazisty w kolorach.
Ale, jaki by wodotrysk nie był , to najważniejsza jest jakość źródła sygnału.
Wszelkie przetworniki nie uzyskają takiego obrazu z SD lub HD jak naturalna emisja przy źródle FHD lub 4K
Inna sprawa, ile tych źródeł 4K jest dostępnych ( na satelicie jest dwa , może trzy polskie)
Na naziemnej nie ma nic
Ale już platformy typu NETFLIKS, AMAZON itd. mają dużo programów/filmów  z rozdzielczością 4K
Proponuję kupić :
- 65"
- LCD
- szukać 120Hz odświeżania ekranu ( sport i gry )
- android TV
Co do marki: proponuję SONY od serii XF w górę

Tutaj: http://www.hdtv.com.pl/forum/index.php#video znajdziesz mnóstwo wiedzy i opinii na temat odbiorników tv

Pozdrawiam

Robert

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
« Odpowiedź #57 dnia: 10.01.2022, 13:36 »
Nie ma serii XF w Soniaczu, tegoroczna średnia półka to x90j do x95j.
Dzierżno uzależnia

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #58 dnia: 10.01.2022, 14:08 »
My tu rozkładamy na czynniki technologie, a autor tematu być może ogląda już filmy wędkarskie na nowym telewizorze :)

Czytanie tego tematu, to sama przyjemność. Zwykły szary człowiek jest w stanie coś wyłuskać z tego ogółu informacji ;) Powiem więcej, jak będę miał w planach zakup TV, to raz jeszcze przeanalizuję informacje znajdujące się w tym temacie. I za to właśnie cenię to forum, za ten "chaos" wiedzy płynącej z różnych głów rozsianych po całej Polsce i świecie, których połączyła pewna pasja :beer:

Offline demios

« Odpowiedź #59 dnia: 10.01.2022, 14:24 »
Tutaj: http://www.hdtv.com.pl/forum/index.php#video znajdziesz mnóstwo wiedzy i opinii na temat odbiorników tv
Nie żebym jakoś stanowczo odradzał, wiedzy jest tam sporo, ale jeżeli chodzi o telewizory to mocno polecane są akurat te którymi handluje "wyrocznia" tego forum i jego kompani.
Z krajowych warto zajrzeć na hdtv polska a zagranicznych, jeśli ktoś jest angielskojęzyczny chyba najrzetelniejsze obecnie na świecie Rtings i Hdtvtest (są również kanały na youtube).