Autor Wątek: Pokrowiec na wędki Lorpio Usztywniony Excellence 160  (Przeczytany 4470 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Pokrowiec na wędki Lorpio Usztywniony Excellence 160
« Odpowiedź #15 dnia: 31.01.2022, 10:21 »
Spokojnie. W sumie zeszło na porównanie obydwu. A najważniejsze jest to, że obydwa mają taką samą komorę główną.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Adam976

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #16 dnia: 31.01.2022, 15:25 »
Tak wygląda ten pokrowiec. Dodam że najdłuższa wędka ma dokładnie 158,5 cm i wchodzi na styk. Nie wybrzusza się na pokrowcu więc jeszcze z 0,5 cm by weszło według mnie. Kołowrotki na zdjęciu to 4000, 3500, 3000. Wędki w podobnej długości plus minus 8 cm.
Myślę że większe młynki by weszły, bo było jeszcze troszkę luzu po zapięciu pokrowca. Na zdjęciu ze szczytówkę domalowałem na pomarańczowo dokąd sięga wędka bo czarna wędka na czarnym tle była nie widoczna. Środkowe miejsce na wędkę ma kieszeń wyżej na dolnik, aby można było włożyć krótszą wędkę i kołowrotki mogły by się swobodnie mijać. Ja włożyłem trzy wędki podobnej długości i z tymi małymi kręciołkami się zmieściło. Ogólnie fajny pokrowiec. Z boku są kieszenie 150 i 100 cm tam też sporo wejdzie :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #17 dnia: 31.01.2022, 15:48 »
Adam :thumbup:
Krwawy Michał

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Bartek
« Odpowiedź #18 dnia: 31.01.2022, 16:04 »
Kurcze, bliźniaczka konstrukcja do Extreme, więc dopłacamy za zmianę kolorku i tą extra kieszeń... mnie to kupuje :P

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 395
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 31.01.2022, 18:11 »
Mam Extreme  ale 180 cm z jedną kieszenią boczną. Nie ma ani centymetra zapasu w długości i niestety dwuskładowe wędki  12ft  wbrew opisowi się nie mieszczą i kilka centymetrów wystaje. :(   Dziwne to bo w końcu 12ft to typowa długość wędek i kupując liczyłem, że Lorpio o tym wie.   Wędki o  których mowa to Drennan Matchpro Super Feeder i Medium Feeder.  Poza tym futerał OK. Pilnie potrzebowałem nowego futerału więc trzeba było go pokochać i zakładać na wystające końce neoprenowe ochraniacze.
Wiesiek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 293
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #20 dnia: 31.01.2022, 18:19 »
Dziwne to bo w końcu 12ft to typowa długość wędek i kupując liczyłem, że Lorpio o tym wie. 
Ale te 12ft to pomierzyłeś, sprawdziłeś dane techniczne zanim zakupiłeś pokrowiec? Bo mam wrażenie, że nie...Lorpio wypuściło produkt w różnych długościach, więc pisanie, że powinna firma wiedzieć o tym, że typowe wędki Wiecha tam powinny wejść brzmi śmiesznie ;D

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 395
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #21 dnia: 31.01.2022, 18:31 »
Co tu mierzyć  ????   
Dziwne to bo w końcu 12ft to typowa długość wędek i kupując liczyłem, że Lorpio o tym wie. 
Ale te 12ft to pomierzyłeś, sprawdziłeś dane techniczne zanim zakupiłeś pokrowiec? Bo mam wrażenie, że nie...Lorpio wypuściło produkt w różnych długościach, więc pisanie, że powinna firma wiedzieć o tym, że typowe wędki Wiecha tam powinny wejść brzmi śmiesznie ;D

Niestety nie  wie

Trochę rachunków:
12 ft to ok 3,66m.  3,66: 2= 183cm + złacze.   

Jaka inna  typowa wędka oprócz 12ft może mieć po złożeniu  w przybliżeniu  180cm ?????      Dlatego liczyłem na trochę zapasu w długości. Bywają jednoczęściowe spiningi 6ft ale to też nieco więcej niż 180cm.
Wiesiek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 293
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #22 dnia: 31.01.2022, 19:35 »
Co tu mierzyć  ????   

Niestety nie  wie

Trochę rachunków:

Jaka inna  typowa wędka oprócz 12ft może mieć po złożeniu  w przybliżeniu  180cm ?????      Dlatego liczyłem na trochę zapasu w długości. Bywają jednoczęściowe spiningi 6ft ale to też nieco więcej niż 180cm.

Rachunki robisz dobre, tylko na wejściu bierzesz kiepskie założenia, większość 12ft ma transportowej 186-187cm opisane, więc nie rozumiem czemu jesteś zdziwiony, że to nie wchodzi do 180cm pokrowca. Natomiast mieści się tam praktycznie każdy dwu skład 11ft i dla tego typu wędek jest przeznaczony, one mają w okolicach 172-173cm transportowej.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 633
« Odpowiedź #23 dnia: 31.01.2022, 19:54 »
Co tu mierzyć  ????   

Niestety nie  wie

Trochę rachunków:

Trochę logiki ;) Jeśli pokrowce 140 cm są dobre i nie muszą być dłuższe, podobnie jak i 160 cm, to chyba 180 cm też. Na pewno pomieszczą wszystkie wędki Lorpio 12 ft a nawet wszystkie inne wędki Lorpio razem wzięte :P
Poza tym 12 ft i 360 cm to to samo. A 360 : 2 = równo 180. Więc chyba wszystko się zgadza O:)

A tak na poważnie i bez sarkazmu.
Długość pokrowca 180 cm jest do wędek w dwuskładzie 11 ft, max. 11,6".
Do wędek 12 ft należy wybrać pokrowiec 190 cm - 195 cm. Nawet 185 cm do niewielu modeli 12 ft wystarczy. A z Lorpio to już skok na 2 m.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 499
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 31.01.2022, 20:18 »
Mam 3 pokrowce Lorpio sztywne z serii Extreme
160cm do 9-10ft
180cm do 11ft
200cm do 12ft
Myślę, że to optymalne długości szczególnie kiedy trzeba minąć się kołowrotkami.
Reject Modernity, Embrace Tradition.
Kocham Krzysztofa Stanowskiego.
Unia broni, unia radzi, unia nigdy Cię nie zdradzi!

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
« Odpowiedź #25 dnia: 01.02.2022, 14:44 »
Oj drodzy chorzy. Gdyby Matrix HorizonX  był w długości 175cm to nie miałbym żadnego dylematu. Jakby te lorpio miało dwie komory po dwie wędki, to by był sztos.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 23.02.2022, 10:36 »
Dobra. Mam oba te pokrowce w długości 160 cm.

Pierwszy minus - załamał mnie dobór materiału w Excellence. Nie wiem, kto wpadł na pomysł dać taki chropowaty, ażurowy - nie umiem lepiej opisać. Idealnie będzie chłonąć każdy brud. Nie ma porównania do tego użytego w Extreme. Szkoda.

Drugi minus - Komora główna jest odrobinę węższa niż w Extreme :facepalm:, gdzie już narzekaliśmy, że czasem ciężko zapiąć przy większych kołowrotkach. Na szczęście jest ona też odrobinę dłuższa (w płaszczyźnie plecy - suwak), więc w sumie jednak zamyka mi się wszystko tak samo, jak w Extreme. Ale gdyby szerokość była zachowana, byłoby po prostu idealnie. Już mam pomysł, jak  sobie lekko podnieść jedną z wędek, żeby wszystkie trzy kołowrotki się mijały. I będzie gites.

Ogólnie poza tymi minusami - Mega pokrowiec. Wykonanie wzorowe i na pewno będzie służył dzielnie jak Extreme, tylko pewnie się szybko ufafluni i trudniej będzie to domyć.
Krwawy Michał

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
« Odpowiedź #27 dnia: 23.02.2022, 13:06 »
Kurtka, gdyby nie tysiąc wydatków związanych z budową domeczku, to bym też zanabył drogą kupna.
Marcin

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 265
« Odpowiedź #28 dnia: 04.08.2022, 18:46 »
Pytanie do użytkowników, jak Wam się sprawdza ten pokrowiec? Daje rade? Wymielibyscie na inny? Stoję przed zakupem pokrowca na wędki 11 ft i ten jest jednym z wyborów :)
Plum

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #29 dnia: 04.08.2022, 22:11 »
Mi się sprawdza excelent. Wędki bezpieczne, w boczych kieszeniach parasol,szczytówki i sztyca. W mniejszym podpórki  na kilka zestawów, feeder ARM i końcówki do feedera. Wszytko ładnie to ciężkie, ale sam parasol to pewnie z 2,5 kg