Autor Wątek: Sztywny pokrowiec za rozsądne pieniądze - co kupić w 2022r.?  (Przeczytany 26602 razy)

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Sztywny pokrowiec za rozsądne pieniądze - co kupić w 2022r.?
« Odpowiedź #75 dnia: 11.02.2023, 14:55 »
Nie rozumiem dywagacji dlaczego droższy sprzęt musi w lepsiejszym pokrowcu leżeć (tzn z drogim logo) i może ktoś mi to wytłumaczy?

Na swoim przykładzie podam - mam Aventusa który mieszka sobie w pokrowcu Mikado, razem z kijem Delphina, i jakoś temu droższemu to nie przeszkadza i jest mu tam bezpiecznie. Dla mnie to ma działać, niekoniecznie wyglądać. Jeżeli mogę kupić taki pokrowiec za rozsądne pieniądze to po co przepłacać?
No chyba że chyba że ktoś się chce w jedną markę obradować to ok, rozumiem

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #76 dnia: 11.02.2023, 15:11 »
Na swoim przykładzie podam - mam Aventusa który mieszka sobie w pokrowcu Mikado, razem z kijem Delphina, i jakoś temu droższemu to nie przeszkadza i jest mu tam bezpiecznie.

Może po prostu wstydzi się powiedzieć, że ta sytuacja mu uwłacza?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #77 dnia: 11.02.2023, 15:18 »
Na swoim przykładzie podam - mam Aventusa który mieszka sobie w pokrowcu Mikado, razem z kijem Delphina, i jakoś temu droższemu to nie przeszkadza i jest mu tam bezpiecznie.

Może po prostu wstydzi się powiedzieć, że ta sytuacja mu uwłacza?
Raczej wątpię...
To tylko nasza chęć kupienia czegoś z lepszym logo, co nie zawsze jest tożsame z lepszą jakością

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #78 dnia: 11.02.2023, 15:30 »
Tu raczej nie chodzi o cenę , bo Lorpio wcale nie jest tu jakoś mocno okazyjny ani tym bardziej o markę...

Z lewej Nzon 180cm z prawej Lorpio 140 ,kupione w niewielkim odstępie czasu , Daiwa około 300 zł Lorpio 240 zł... nie wiem ile wtedy kosztowałby dłuższy Lorpio , strzelam że tyle co Nzon.

Miejsce na dolniki Lorpio-twardy plastik i nic więcej.
Temat ratują trochę pokrowce Sakany

Miejsc na dolniki Daiwa, dwie oddzielnie regulowane szyny z zaciskiem i rzepami i nic więcej nie trzeba.

Rzepy wewnętrzne Lorpio, tak jak obcięte z metra i przyszyte.

Rzepy w Daiwie.

Dodatkowy rzep wszyty w ściankę oddzielającą kije, nie trzeba nic odchylać .

W Lorpio na dolnik trzeciego kija jest zaczep ,bez możliwości przesunięcia i regulacji. Trzymam tam albo sztycę podbieraka albo zapasowe szczytówki, trzeci kij tak sobie tam widzę.

Po włożeniu wędek do Daiwy , nawet jeśli jest to jeden kij nic nie grucha i się nie tłucze w przeciwieństwie do Lorpio. Dodatkowo w Daiwe oprócz dużej kieszeni na sztycę , parasol , mamy dwie mniejsze kieszenie na szczytówki, podpórki, czy co tam kto woli. W Lorpio jest tylko jedna długa kieszeń i nic więcej.
Lorpio może i jest trochę sztywniejszy ale za to 2 razy cięższy. Jeśli się nadepnie nogami to ani jeden ani drugi kija nie ochroni.
Takie pierduły jak w Daiwie, dodatkowe rzepy, uchwyty, kieszenie, skracają czas pakowania i ułatwiają życie, widać ,że ktoś nad tym pomyślał.
Pomijam tu fakt ,że Lorpio w opisie jest na 3 kije bo przy długości 140cm i wszytej na stałe kieszeni na trzeci dolnik nie łatwo tam coś dołożyć.
Podsumowując to wszystko , gdzie ta okazja i doskonałość w Lorpio ?

Pozdrawiam Łukasz

Offline tata1959

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #80 dnia: 11.02.2023, 15:35 »
Nie każdy kończy ewolucję wędkarską na Cuzo F2 i pokrowcach lorpio…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
I nie każdy rozumie słowo "ewolucja". Ewolucją z pewnością nie jest kupowanie droższego, oczywiście user ma takie prawo w końcu to hobby więc zaspokajamy swoje fanaberie, ale chodziło o konkrety, których nie potrafisz uzasadnić. Cuzo mam 4 sezon i jakoś od dwóch sezonów nie potrafię znaleźć lepszego następcy pod moje wypady, podobnie jak pokrowce. A jak już Cię to tak nurtuje to przed Lorpio miałem Daiwę n Zon, także niespecjalnie pogadamy na takiej płaszczyźnie, z resztą jak widzisz nie jestem odosobniony w takim myśleniu. Ale dziękuję, że nie potrafiłeś logicznie odpowiedzieć, potwierdziłeś tylko to co piszą tu inni o pokrowcach.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #81 dnia: 11.02.2023, 15:41 »
Daiwa nie kosztowała 300 w tym samym czasie tylko stosunek ceny był bliżej 50% koszt Lorpio do Daiwy. Zgadzam się że wewnątrz rzepy ma lepsze, przesuwana przekładka może się podobać. Ale dalej te super kije lepiej są zabezpieczone w Lorpio bo jest dużo sztywniejszy o daiw, ot jego cały fenomen, dobre zabezpieczenie za stosunkowo dobre pieniądze, nikt nie pisze o jego super właściwości.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #82 dnia: 11.02.2023, 15:56 »
Dla mnie ta Daiwa jest zbyt wąska przez co ciężko wsadzić większe kołowrotki typu big pit. W samym lorpio jest już ciasno, bo ledwo mi się domyka na ultegrach 5500 po położeniu kołowrotków na równi, ale bez problemu wejdzie i 3 wędka.
Daiwa chyba jest zwijana, nie ma sztywnego materiału jak lorpio. Dolnik plastikowy, możesz dać sobie styropian 1 cm lub gąbkę, ale dla mnie to nie ma sensu, bo mam właśnie ochraniacze na wędki jak na zdjęciu.
Wagowo mnie interesuje jak możesz to podaj wagę obu.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 11.02.2023, 15:59 »
Daiwa nie kosztowała 300 w tym samym czasie tylko stosunek ceny był bliżej 50% koszt Lorpio do Daiwy. Zgadzam się że wewnątrz rzepy ma lepsze, przesuwana przekładka może się podobać. Ale dalej te super kije lepiej są zabezpieczone w Lorpio bo jest dużo sztywniejszy o daiw, ot jego cały fenomen, dobre zabezpieczenie za stosunkowo dobre pieniądze, nikt nie pisze o jego super właściwości.
Widzę ,że nawet wiesz lepiej ile za co zapłaciłem :facepalm:

Tyle kosztował nowy z przesyłką.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #84 dnia: 11.02.2023, 16:03 »
Tu raczej nie chodzi o cenę , bo Lorpio wcale nie jest tu jakoś mocno okazyjny ani tym bardziej o markę...

Z lewej Nzon 180cm z prawej Lorpio 140 ,kupione w niewielkim odstępie czasu , Daiwa około 300 zł Lorpio 240 zł... nie wiem ile wtedy kosztowałby dłuższy Lorpio , strzelam że tyle co Nzon.

Miejsce na dolniki Lorpio-twardy plastik i nic więcej.
Temat ratują trochę pokrowce Sakany

Miejsc na dolniki Daiwa, dwie oddzielnie regulowane szyny z zaciskiem i rzepami i nic więcej nie trzeba.

Rzepy wewnętrzne Lorpio, tak jak obcięte z metra i przyszyte.

Rzepy w Daiwie.

Dodatkowy rzep wszyty w ściankę oddzielającą kije, nie trzeba nic odchylać .

W Lorpio na dolnik trzeciego kija jest zaczep ,bez możliwości przesunięcia i regulacji. Trzymam tam albo sztycę podbieraka albo zapasowe szczytówki, trzeci kij tak sobie tam widzę.

Po włożeniu wędek do Daiwy , nawet jeśli jest to jeden kij nic nie grucha i się nie tłucze w przeciwieństwie do Lorpio. Dodatkowo w Daiwe oprócz dużej kieszeni na sztycę , parasol , mamy dwie mniejsze kieszenie na szczytówki, podpórki, czy co tam kto woli. W Lorpio jest tylko jedna długa kieszeń i nic więcej.
Lorpio może i jest trochę sztywniejszy ale za to 2 razy cięższy. Jeśli się nadepnie nogami to ani jeden ani drugi kija nie ochroni.
Takie pierduły jak w Daiwie, dodatkowe rzepy, uchwyty, kieszenie, skracają czas pakowania i ułatwiają życie, widać ,że ktoś nad tym pomyślał.
Pomijam tu fakt ,że Lorpio w opisie jest na 3 kije bo przy długości 140cm i wszytej na stałe kieszeni na trzeci dolnik nie łatwo tam coś dołożyć.
Podsumowując to wszystko , gdzie ta okazja i doskonałość w Lorpio ?

:bravo:

Takie posty to przynajmniej wnoszą coś do dyskusji.

Ale widzisz. Te niedogodności Lorpio, które tutaj wymieniłeś... Dla mnie to są żadne niedogodności. Absolutnie w niczym mi to nie przeszkadza. Ja w swoim 160 noszę trzy wędki bez problemów.
Jedyna rzecz, na jaką mi zwróciłeś teraz uwagę, to twarde dno. Jutro sobie tam kawałek pianki nakleję.

Ceny jakie widzę w necie:

Pokrowiec N'zone 180 kosztuje ~550 zł
Pokrowiec Lorpio Extreme 180 kosztuje ~295 zł (!)
Pokrowiec Lorpio Excellence 180 kosztuje ~430 zł

Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #85 dnia: 11.02.2023, 16:16 »
Lorpio sztywny 160 waży 2,45kg, szmaciany 165 waży 1,45 kg.
Daiwa waga?

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 11.02.2023, 18:20 »
Krwawy ,Nzon 180 kosztuje w tej chwili około 380 zł , 550 zł który gdzieś znalazłeś jest zapewne z dwoma zamkami na 4 kije .

Pozdrawiam Łukasz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #87 dnia: 11.02.2023, 18:25 »
Krwawy ,Nzon 180 kosztuje w tej chwili około 380 zł , 550 zł który gdzieś znalazłeś jest zapewne z dwoma zamkami na 4 kije .

A rzeczywiście. Tylko wtedy jest to wersja na dwie wędki.

Edit: Ale w takiej konfiguracji, gdybym szukał pokrowca na 2 wędki, to wziąłbym tę Daiwę, nie Lorpio.

Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #88 dnia: 11.02.2023, 20:23 »
Fakt te ceny pokrowców to kosmos, sam ostatnio kupowałem i ten lorpio exelent brałem pod uwagę ale długości mi nie pasowały 160 a później 180 a moje kije max 165 . Wybór padł na creste 170cm 3+1 tylko ze względu , że trafiła się lekko używana  w cenie lorpio.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #89 dnia: 11.02.2023, 20:27 »
Od tego sezonu szał na Lorpio się skończy ,z cenami ostro w góre pojechali :-\