Autor Wątek: Zakup kija do metody, prośba o pomoc.  (Przeczytany 4482 razy)

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
Zakup kija do metody, prośba o pomoc.
« dnia: 27.04.2022, 19:09 »
Przymierzam się do zakupu dwóch zestawów do łowienia na metodę. Warunki, które sobie założyłem to kij 330cm, wyrzut do 50g. Ryby nie za duże 2-3kg, chyba że jakiś bonus ale to myślę 5kg (więcej farta nie powinienem mieć). Na chwilę obecną w oko wpadła mi taka pozycja https://allegro.pl/oferta/matrix-wedka-aquos-ultra-x-feeder-3-3m-50g-8636868247. Co o tym sądzicie? Budżet do 300zl na kija.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zakup kija do metody, prośba o pomoc.
« Odpowiedź #1 dnia: 27.04.2022, 19:17 »
W założonym przez Ciebie budżecie jest cała masa kijów, Delphiny Opium, Impala i Magma M3, Preston Ignition, Mikado Katsudo, Daiwa N'zon S, Shimano X1, Robinson MX3 i Diplomat i jeszcze pewnie się coś znajdzie. Chcesz kij w dwuskładzie czy trzy ? Parabola czy progres ? Od siebie dodam, że do takich ryb lepiej sprawdzi się pełna parabola jak Opium czy magma, ewentualnie Preston, Mikado ze sporym zapasem mocy.
Dzierżno uzależnia

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #2 dnia: 27.04.2022, 19:22 »
Chyba bym preferował dwuskłady, jeśli chodzi o pracę to jestem laikiem i pójdę za tym co poradzicie, co da większe szanse przy holu, ale da też fajną zabawę.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #3 dnia: 27.04.2022, 19:48 »
Bezpieczniejszym wyborem będzie parabolik - da sporo frajdy z holu i pozwoli na pewne błędy w holu

Rafał wyżej wrzucił pare propozycji, i dość ciekawie z nich prezentuje się Mikado Katsudo Slim Feeder i Daiwa N'Zone S. Delphin Magma też będzie dobrym wyborem.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline alex1897

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #4 dnia: 27.04.2022, 20:05 »
 Preston ignition carp feeder 11ft za 245zl wyglada teraz  na bardzo dobry ceno zakup na początek z metodą

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 27.04.2022, 20:29 »
Takie rybki na metodę ogarniam pickerem 3 m. Od 4 kg zaczyna się trochę trudniej, zabawa jest dłuższa. Nie lubię łowić na 2 takie same wędki. Zwykle łowię na dwie linie, bliską i trochę dalszą. Poleciłbym feedera 3 m i 3,30 m z kołowrotkami odpowiednio 3000 i 4000. Akcja najlepiej progres.
Parabola na takie rybki nie jest konieczna, wędka, którą podlinkowałeś ma akcję w drugą stronę - szczytową, czyli dość sztywną, trzeba trochę uważać przy holu.
Decydujące są odległości, na których chcesz łowić. Duże odległości to sztywna wędka z dużym zasięgiem i dużą precyzją rzutu. Mniejsze odległości to może być bardziej miękka, wybaczająca błędy holu.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline marian190975

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #6 dnia: 27.04.2022, 20:38 »
polecam kije browninga koschnick 330 jeżeli znajdziesz w dobrej cenie lub https://www.olx.pl/d/oferta/feeder-browning-king-ultralight-braid-CID767-IDNmpTH.html, sam bym brał ale za dużo już mam.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #7 dnia: 27.04.2022, 20:39 »
Preston ignition carp feeder 11ft za 245zl wyglada teraz  na bardzo dobry ceno zakup na początek z metodą

Ze swojej strony polecam, mam, wypróbowany... wykonanie, praca... naprawdę jak na budżetową wędkę prestona rewelacyjna... myślę, że ignitiony to może być coś jak stinger w robinsonie :) Chodzi mi o top of the top z budżetówek danej marki :)
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 540
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 27.04.2022, 20:44 »
Polecam Shimano X1 :)
Panowie, policzmy głosy:

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #9 dnia: 27.04.2022, 20:49 »
Z kolei ja polecę https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/28589-daiwa-carp-feeder-11ft-50g.html używam wersji 3m, bardzo przyjemna paraboliczna praca, wychowałem na nią ponad 5 kg + ryby. Jedyne co może się nie podobać to wykończenie szczytowa sekcja mat, a druga błyszcząca, przy czym akurat mi to w niczym nie przeszkadza.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #10 dnia: 27.04.2022, 21:00 »
Nooo to czuję, że pomogliśmy :P
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 27.04.2022, 21:07 »
Jak z Matrixa to aquos ulta c jest pod metodę , bardzo fajne kije miałem i polecam celne o przyjemnej pracy, nie gubią ryb przy haczykach 12 czy 14 .
Browning argon metod feeder też bardzo ciekawe patyki 😀

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 211
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #12 dnia: 27.04.2022, 21:19 »
W tym budżecie i dwuskładzie masz jeszcze dedykowaną do methody Daiwa N-Zone. Niedawno kupiłem wersję 300 cm. Naprawdę fajny kijek.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #13 dnia: 27.04.2022, 22:05 »
Jak z Matrixa to aquos ulta c jest pod metodę , bardzo fajne kije miałem i polecam celne o przyjemnej pracy, nie gubią ryb przy haczykach 12 czy 14 .

Z dwuskładów-potwierdzam, z resztą dzierżyłem berło po Rafale z tym wędziskiem. Poszło do ludzi tylko i wyłącznie dlatego, że był to dwuskład, a postanowiłem mieścić się w pokrowcu 140cm ze względu na wygodę transportu, a kilka razy w roku łowię "rodzinnie" więc jadę z familiadą i przewożenie długich wędek jest upierdliwe.
Niestety już takich peanów nie mogę napisać o Ultra X 3.30, którego dokupiłem do Ultra C. Nie dawała frajdy z holu mniejszych ryb, z podpietym tym samym kręciołem i żyłką szumiała mocno żyłka na przelotkach, generalnie nie podeszło mi to wędzisko.
Jeśli szukasz dwóch wędzisk po 300zł i 3.30 to dam Ci fajne rozwiązanie-kup Daiwę N'zon S 330 50g i Flagman S Canal 330 50g. Obie wędki są super. N'zonka S z większym zapasem mocy, a właściwie to inaczej z pracą fajną, miękką jak S Canal, ale w 2/3 dł pod większą rybą pokazuje swą moc, S Canal bardziej spolegliwa, ale za to nie gubi w zasadzie żadnych ryb czy to płotka 20cm czy karp 5kg chętnie współpracuje z wędkarzem. Obie wędki dzieli 2.5 raza ceny, ale na pewno nie jakości. W daiwie wiadomo, profilowany dolnik, lepszy uchwyt kołowrotka, ale praca obu wędek zasługuje na +. Minusem dla Ciebie może być fakt, że to 3skład (dla mnie plus).

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #14 dnia: 28.04.2022, 00:26 »

Z dwuskładów-potwierdzam, z resztą dzierżyłem berło po Rafale z tym wędziskiem. Poszło do ludzi tylko i wyłącznie dlatego, że był to dwuskład, a postanowiłem mieścić się w pokrowcu 140cm ze względu na wygodę transportu, a kilka razy w roku łowię "rodzinnie" więc jadę z familiadą i przewożenie długich wędek jest upierdliwe.
Niestety już takich peanów nie mogę napisać o Ultra X 3.30, którego dokupiłem do Ultra C. Nie dawała frajdy z holu mniejszych ryb, z podpietym tym samym kręciołem i żyłką szumiała mocno żyłka na przelotkach, generalnie nie podeszło mi to wędzisko.
Jeśli szukasz dwóch wędzisk po 300zł i 3.30 to dam Ci fajne rozwiązanie-kup Daiwę N'zon S 330 50g i Flagman S Canal 330 50g. Obie wędki są super. N'zonka S z większym zapasem mocy, a właściwie to inaczej z pracą fajną, miękką jak S Canal, ale w 2/3 dł pod większą rybą pokazuje swą moc, S Canal bardziej spolegliwa, ale za to nie gubi w zasadzie żadnych ryb czy to płotka 20cm czy karp 5kg chętnie współpracuje z wędkarzem. Obie wędki dzieli 2.5 raza ceny, ale na pewno nie jakości. W daiwie wiadomo, profilowany dolnik, lepszy uchwyt kołowrotka, ale praca obu wędek zasługuje na +. Minusem dla Ciebie może być fakt, że to 3skład (dla mnie plus).

A jak z transportem w przypadku S Canal? On ma chyba nierówne składy (trzeba wyjąć szczytówkę), nie wymusza to niejako konieczności rozbrajania wędki każdorazowo?