Autor Wątek: Drożyzna zaczyna paraliżować  (Przeczytany 22482 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Drożyzna zaczyna paraliżować
« Odpowiedź #105 dnia: 12.05.2022, 21:18 »
Ja tam czekam co nowy stary szef NBP nam oznajmi. Już groziła nam deflacja, mieliśmy nieprzebrane zasoby gotówki, stopy procentowe jeszcze przez lata miały być stabilne, złoty umacniał się trochę za szybko. I jeszcze ludzie wbijają mu szpilki...

Jak można było wybrać tego kaszalota na kolejną kadencję? :facepalm: Kukiz za tym głosował, szmaciarz jeden, wstyd. Glapiński dał dupska na maksa, zawdzięczamy mu większą jeszcze inflację, i będzie dalej szefował NBP. Koszmar. No ale to stary znajomy Kaczyńskiego i wszystko jasne. Tu nie podejmują decyzji posłowie którzy reprezentują swoich wyborców, tu decyzje podejmuje jeden człowiek, nie mający pojęcia o finansach, gospodarce. Jeszcze niech Macierewicza zrobi szefem MON i będzie komplet >:O
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #106 dnia: 12.05.2022, 21:35 »
W Polsce jest dupa, bo ludzie nie chodzą na wybory, a ci co chodzą często są sterowani (np. przez Rydzyka) i nie mają wielkiego pojęcia o co chodzi, za to cieszą się, że ktoś im obieca wiele, jak 500+.

Ludzie nie chodzą na wybory bo przekonali się że nie ważne jak zagłosują to i tak te same gęby w Sejmie o ile nie w rządzie. To wina polityków a nie wyborców którzy tak ustawili system żeby wynik był taki a nie inny. Przyjmijmy na chwilę hipotezę roboczą że PiS przerżnie wybory - hurra, wiwat i brawo my tylko że politycy PiS dalej będą w Sejmie a PiS jako partia dalej będzie doił kasę z budżetu. I co im zrobisz? Rozliczenia? Jakie rozliczenia jak wszystko było zgodne z prawem? A nawet gdyby to lepiej byłoby nowej władzy mieć straszak w postaci PiS niż wywalić tych idiotów z polityki - tak jak robi PiS z Tuskiem w tej chwili...

A ludzie nawet jak rozumieją że rozdawnictwo jest szkodliwe w rzyci to mają bo i tak "zapłaci kto inny" a ich chata z kraja.

Jedynym wyjściem jest taki kryzys że ludzie za suchą bułkę będą gotowi wsunąć bliźniemu kosę pod żebra - ja przynajmniej innej opcji nie widzę :(

Wg mnie popełniasz błąd :) Polityków wybierają  ci co głosują. DLatego gdyby głosowano odpowiednio, byłoby tak jak powinno. Bezkarność polityków nie bierze się znikąd, po prostu jak społeczeństwo nie reaguje, to oni robią swoje.  Dlatego w polskiej polityce mamy do czynienia z rzeczami, za które w innych krajach zachodu politycy byliby zmuszenie do podania się do dymisji, u nas to rzadkość. I chociażby to powinno działać gdyby ludzie wyrażali swój gniew i sprzeciw.

Obecnie można zobaczyć, że wiele mediów opozycyjnych i neutralnych opisuje afery, ale ludzie się nie bulwersują i nie reagują. I to jest właśnie brak postawy obywatelskiej. Jak złodziej okrada sąsiada lub chuligan napastuje kogoś na ulicy, to trzeba reagować, dzwoniąc przynajmniej na policję. A nie siedzieć cicho.

I doskonałym przykładem jest tu PZW. Wędkarze sami pozwalają aby wierchuszka robiła rzeczy pod siebie. Jasne, że można powiedzieć że związek jest słaby bo kierują nim gamonie i kombinatorzy. Ale skąd się tam wzięli? No właśnie :)

A to co piszesz ma jeszcze jedną wadę - otóż zwalasz winę na polityków, czyli na coś na co niby nie masz wpływu. Więc nie ty jesteś winny ale oni. To jak akceptacja tego, że wydarza się zło, oni je robią i ty nie masz na to wpływu, na 100 polityków 98 ma defekt i w efekcie jest źle. A przecież nie jestesmy Białorusią ale krajem należącym do UE i mamy prawa jako obywatele i możemy z nich skorzystać. Dlaczego tego nie robimy? Do tego politycy nie są jakimiś reptalianami, to ludzie jak my. Oni mają takie cechy jak polskie społeczeństwo, to nie jest jakaś specjalna kasta jak kapłani w starożytnym Egipcie.

Dlatego wg mnie drogą do zmian jest zaakceptowanie, że to my nie robimy tego co trzeba, i można to zmieniać aby przerwać ten łańcuch przyczynowo-skutkowy. Zrozumienie swojego błędnego postępowania jest podstawą, i mówię o nas nie o innych. Ja też tak się nauczyłem działać ale teraz mówię 'nie'.
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 12.05.2022, 21:36 »
Dla jasności za PO było moim zdaniem gorzej, teraz jak piszesz też wsadzaja na stołki swoich. Widziałeś grabie które grabia od siebie? Niestety kto bym nie rządził jest jedna wielka porażka z tym że za PO kradli wszyscy i pozwalali innym sprytnym, teraz tylko nielicznym się to udaję.
Chyba nie potrafimy rzadzić własnym krajem, bo albo za bardzo skręcamy w lewo lub w prawo nie patrzymy w przyszłość najważniejsze jest to co jest dzis, teraz.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #108 dnia: 12.05.2022, 21:37 »
Mógłbym pisać jak to Pani SO w ramach godzin pracy protokolantki nakazuje jej pilnować swoje dziecko, robienia zakupów czy innych ciekawych rzeczy, jak protokolant wykonuje czynności słuzbowe należące do Sędziego z napisaniem wyroku włącznie oraz innych ciekawych rzeczy ( tutaj już tylko CBA ) i Prosze mi wierzyc to nie są i nie były jednostkowe sprawy.

Zamiast pisać zgłoś to do prokuratury żeby uwiarygodnić swoją historię albo sam wiesz co ;)

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 12.05.2022, 21:40 »
Ja tam czekam co nowy stary szef NBP nam oznajmi. Już groziła nam deflacja, mieliśmy nieprzebrane zasoby gotówki, stopy procentowe jeszcze przez lata miały być stabilne, złoty umacniał się trochę za szybko. I jeszcze ludzie wbijają mu szpilki...

Jak można było wybrać tego kaszalota na kolejną kadencję? :facepalm: Kukiz za tym głosował, szmaciarz jeden, wstyd. Glapiński dał dupska na maksa, zawdzięczamy mu większą jeszcze inflację, i będzie dalej szefował NBP. Koszmar. No ale to stary znajomy Kaczyńskiego i wszystko jasne. Tu nie podejmują decyzji posłowie którzy reprezentują swoich wyborców, tu decyzje podejmuje jeden człowiek, nie mający pojęcia o finansach, gospodarce. Jeszcze niech Macierewicza zrobi szefem MON i będzie komplet >:O
W NBP jest jeszcze takie ciało jak rada polityki pieniężnej. Inni fachowcy chociażby ci od zamiatania chodnika, zakładania marynarek i podlewania paprotek u niemca jakoś się nie zgłosili.
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #110 dnia: 12.05.2022, 21:53 »
Widocznie nie ma chętnych do gry w ustawioną grę.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
« Odpowiedź #111 dnia: 12.05.2022, 21:59 »

Trudno się z Tobą nie zgodzić
Nikt nie lubi grać znaczonymi kartami
Ale robili to poprzednicy i jeszcze poprzednicy i jeszcze poprzednicy itd
Dlaczego jest zdziwienie że ci robią to samo ?
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #112 dnia: 12.05.2022, 22:02 »

Nie znam się na tym dlatego też nie powtórzę słowo w słowo, ale mój syn jest na trzecim roku polibudy "informatyka i ekonometria" i pamiętam jak mówił, że w tej sytuacji (czyli "pandemi", wojny) nie da się za pomocą dotychczasowych modeli przewidzieć kursu walut. Podejrzewam że to samo dotyczy też inflacji.
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #113 dnia: 12.05.2022, 22:07 »
Zresztą, żeby była jasność. Prezesa NBP powołuje sejm na wniosek prezydenta. To nie jest jakiś konkurs kandydatów, zwłaszcza gdy prezydent i większość sejmowa są z jednego obozu. Kaczyński uznał, że ma być Glapiński. Duda zgłosił Glapińskiego. Kukiz może sobie opowiadać, że innych kandydatów nie było, bo w tej procedurze być nie mogło. Gdyby Glapa odpadł w głosowaniu, zobaczylibyśmy za parę dni czy naprawdę nie ma innych chętnych. Nie żeby szanowani ekonomiści walili do PiS drzwiami i oknami, ale kogoś tam pewnie mogliby wygrzebać.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #114 dnia: 12.05.2022, 22:26 »
Nie znam się na tym dlatego też nie powtórzę słowo w słowo, ale mój syn jest na trzecim roku polibudy "informatyka i ekonometria" i pamiętam jak mówił, że w tej sytuacji (czyli "pandemi", wojny) nie da się za pomocą dotychczasowych modeli przewidzieć kursu walut. Podejrzewam że to samo dotyczy też inflacji.

O tym, że inflacja będzie, mówiono przed pandemią. A najwięksi optymiści już w trakcie pandemii, gdy koncepcja sypania pieniędzmi przyjmowała się praktycznie na całym świecie. Glapiński natomiast zaczął o niej coś przebąkiwać dopiero tuż przed wojną. Był katastrofalnie spóźniony. Paliwa drożeją mu od lutego, a ten w październiku zaczyna bąkać, że może coś z tą inflacją jest na rzeczy.
Kurs waluty był świadomie obniżany przez Glapińskiego i RPP, bo to "pomaga" eksportowi. Akurat naszemu eksportowi pomagać nie trzeba, bo nawet w czasach, gdy waluta była mocniejsza, radził sobie dobrze. Natomiast słabsza waluta jest korzystna dla rządu, bo dostaje mu się zysk NBP (https://www.bankier.pl/wiadomosc/Oslabienie-zlotego-wywindowalo-zysk-NBP-do-rekordowego-poziomu-8319673.html). Czy zwykły obywatel zyskuje na osłabieniu swojej waluty? No już niekoniecznie. Czy trzeba pomagać dodatkowo gospodarce, która i tak jest rozgrzana i stymulowana bliskimi zeru stopami procentowymi, różnymi "tarczami", 500+ itd?
Glapińskiemu zawdzięczamy to, że "czarne łabędzie" (pandemia i wojna) zastawały nas z opuszczonymi gaciami: słabą walutą i wysoką inflacją. Gdyby działał rozsądnie, przynajmniej mielibyśmy z czego spadać.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #115 dnia: 12.05.2022, 22:42 »

Nie dało się przewidzieć, że będzie wojna i pandemia.
Kursy walut da się przewidzieć. Trzeba by tylko dołączyć do kierunków socjologię, stosunki międzynarodowe i wiele lat doświadczenia.
Marcin

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #116 dnia: 12.05.2022, 22:44 »

O tym, że inflacja będzie, mówiono przed pandemią. A najwięksi optymiści już w trakcie pandemii, gdy koncepcja sypania pieniędzmi przyjmowała się praktycznie na całym świecie. Glapiński natomiast zaczął o niej coś przebąkiwać dopiero tuż przed wojną. Był katastrofalnie spóźniony. Paliwa drożeją mu od lutego, a ten w październiku zaczyna bąkać, że może coś z tą inflacją jest na rzeczy.
Kurs waluty był świadomie obniżany przez Glapińskiego i RPP, bo to "pomaga" eksportowi. Akurat naszemu eksportowi pomagać nie trzeba, bo nawet w czasach, gdy waluta była mocniejsza, radził sobie dobrze. Natomiast słabsza waluta jest korzystna dla rządu, bo dostaje mu się zysk NBP (https://www.bankier.pl/wiadomosc/Oslabienie-zlotego-wywindowalo-zysk-NBP-do-rekordowego-poziomu-8319673.html). Czy zwykły obywatel zyskuje na osłabieniu swojej waluty? No już niekoniecznie. Czy trzeba pomagać dodatkowo gospodarce, która i tak jest rozgrzana i stymulowana bliskimi zeru stopami procentowymi, różnymi "tarczami", 500+ itd?
Glapińskiemu zawdzięczamy to, że "czarne łabędzie" (pandemia i wojna) zastawały nas z opuszczonymi gaciami: słabą walutą i wysoką inflacją. Gdyby działał rozsądnie, przynajmniej mielibyśmy z czego spadać.

Wyobraź sobie sytuacje w której ktoś z powodu coronapierdolca każe Ci zamknąć na kilka miesięcy Twoją firmę... przecież poszedłbyś z tym do sądu i pewnie wygrał odszkodowanie 10x większe niż ta cała tarcza. Wyobrażasz sobie ile pięniędzy poszło by wtedy w obieg z takich pozwów?
Mówisz 500 plus.. pamiętasz czasy (zresztą nie tak bardzo odległe, wtedy kiedy zarabiało się 5zl za godzinę ciężkiej pracy) kiedy to rodacy wracający z zagranicy pieli z zachwytu jak to dobrze żyje się w Niemczech czy Anglii? jakie tam są dodatki, to na mieszkanie, to na dziecko itd... Mają teraz namiastkę tego i źle, no nie dogodzisz wszystkim

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #117 dnia: 12.05.2022, 22:48 »

Osobiście - streszczenie 10/10. :) Dyskutować należy dalej - zależy od posiadanej wiedzy i światopoglądu.(jest interesująco)
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #118 dnia: 12.05.2022, 22:55 »
Marcin, nie zgodzę się, że wojna nie była planowana - była od 2013r.  Tylko informacje wyczytane w internecie. ;)
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #119 dnia: 12.05.2022, 22:58 »
Mówisz 500 plus.. pamiętasz czasy (zresztą nie tak bardzo odległe, wtedy kiedy zarabiało się 5zl za godzinę ciężkiej pracy) kiedy to rodacy wracający z zagranicy pieli z zachwytu jak to dobrze żyje się w Niemczech czy Anglii? jakie tam są dodatki, to na mieszkanie, to na dziecko itd... Mają teraz namiastkę tego i źle, no nie dogodzisz wszystkim

Frajerowi rząd zabiera z prawej kieszeni 750 zeta a z łaski wkłada mu do lewej "pińcet" a frajer się cieszy :facepalm:
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.