Autor Wątek: Feedery Shimano - ogólnie  (Przeczytany 5370 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Feedery Shimano - ogólnie
« dnia: 23.05.2022, 15:09 »
Cześć. Chciałbym zapytać jak oceniacie feedery marki Shimano i jak są one postrzegane na zachodzie Europy, o ile macie taką wiedzę? Czy takie serie jak Aero X5, Aero X7 to wędki mogące konkurować z topowymi modelami Daiwa, Drennan, Guru, itp? Pytam, bo raczej mało jest opinii na temat tych wędek, na forach zagranicznych też nie za wiele. Z czego to wynika- są niezbyt popularne? słabo reklamowane? coś im dolega ? :) Miałem krótki kontakt z kijkiem Shimano Aero X7 Power Distance Feeder 13 ft i kijek spodobał mi się. To już potężna wędka, ale wykonanie całkiem bez zarzutu, fajne, duże przelotki. Poza tym wędka jest ciekawie wbudowana- zamiast trzech wymiennych, krótkich szczytówek o różnym "oz", otrzymujemy trzy kompletne części szczytowe o długościach pozostałych składów wędek (i też różnych "oz"). Pytam z ciekawości, lubię dobry sprzęt :)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Feedery Shimano - ogólnie
« Odpowiedź #1 dnia: 24.05.2022, 14:38 »
Aero X7 to seria bardzo solidna pod względem materiałów/komponentów oraz jakości wykonania - może spokojnie konkurować z topową ofertą firm brytyjskich, w tym Guru i Daiwy UK. Modele 13' są nieco cięższe i sztywniejsze podczas holu w porównaniu np. z Acolyte Distance, ale w granicach rozsądku. Kompletne części szczytowe (rozwiązanie okazjonalnie stosowane również przez Drennana) mają swoje zalety (płynność ugięcia), ale i wady (większe koszty wymiany w razie awarii + mniejszy zakres dostępnych szczytówek w porównaniu z rozliczną konkurencją).

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #2 dnia: 24.05.2022, 15:37 »
Ja spotkałem bardzo dużo opinii na anglojęzycznych stronach na temat shimano. W szczególności stare feedery to były kosy jak Fireblood, Antares itp.
Shimano często usuwa wędki z oferty wykonane w najwyższej technologii, dawniej miałeś wędki oznaczone jako współczynnikiem kompresji węgla (HPC)czy coś takiego, maks to było chyba 300.
Dzisiaj w ofercie są feedery o współczynniku 200 conajwyżej.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.05.2022, 15:38 »
Ja spotkałem bardzo dużo opinii na anglojęzycznych stronach na temat shimano. W szczególności stare feedery to były kosy jak Fireblood, Antares itp.
Shimano często usuwa wędki z oferty wykonane w najwyższej technologii, dawniej miałeś wędki oznaczone jako współczynnikiem kompresji węgla czy coś takiego, maks to było chyba 350.
Dzisiaj w ofercie są feedery o współczynniku 200 conajwyżej. Tak samo karpiówki są zastępowane, TX-9 zastępiony gorszym węglem i przelotkami na TX-9A itp.

Bardzo to dziwne. Doczytałeś gdzieś może, dlaczego tak robią? Chodzi o niedobory w komponentach?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 24.05.2022, 15:42 »
Shimano często usuwa wędki z oferty wykonane w najwyższej technologii, dawniej miałeś wędki oznaczone jako współczynnikiem kompresji węgla czy coś takiego, maks to było chyba 350.
Dzisiaj w ofercie są feedery o współczynniku 200 conajwyżej. Tak samo karpiówki są zastępowane, TX-9 zastępiony gorszym węglem i przelotkami na TX-9A itp.

Bardzo to dziwne. Doczytałeś gdzieś może, dlaczego tak robią? Chodzi o niedobory w komponentach?

Nie wiem, teraz zerknąłem na katalogi i widzę, że nawet włókno HPC400 było w karpiówkach Triblal Ultra A.
Te stare wędki, w szczególności feedery osiągają wysokie ceny. Sam miałem Fireblooda i wędka to poezja, coś jak współczesny Browning Sphere, a wiadomo ile ta wędka kosztuje.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to zalewanie rynku nowościami, żeby marketing i kasa się zgadzała.
To tak jak ze sprzętem elektronicznym, co roku masz nowe modele, a przecież pralka czy płyta indukcyjna niczym się nie różni od wielu, wielu lat.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 24.05.2022, 16:10 »
Był taki moment (około dekadę temu), gdy Shimano wyraźnie odpuściło sobie zakres spławikowo-feederowy na rzecz spinningu, wędkarstwa morskiego i karpiarstwa - Alan Scotthorne ewakuował się wtedy do Drennana, a z oferty zaczęły znikać tyczki oraz zaawansowane materiałowo/technologicznie feedery, matchówki i bolonki. Europejski boom feederowy najwyraźniej jednak skusił firmę do wypuszczenia czegoś sensownego (oferowane obecnie spławikówki nadal boleśnie odstają od topowej oferty z lat minionych).

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #6 dnia: 24.05.2022, 16:38 »
Ja użytkuje speedcasty 14ft  (HPC200) i Super Ultegry 14ft (HPC100) nie ma lepszych wędek do łowienia dystansowego według mnie.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 24.05.2022, 16:43 »
Ja użytkuje speedcasty 14ft  (HPC200) i Super Ultegry 14ft (HPC100) nie ma lepszych wędek do łowienia dystansowego według mnie.
Miałem speedcasty 13ft i strasznie pałowate kije. Zostawiłem sobie tylko 12ft i jestem zadowolony.
Do dystansu jak dla mnie to Browning sphere 14ft 145g jest ideałem, ale wiadomo, że nie rzucisz tak daleko jak speedcastem, bo one mają przeogromny zapas mocy i szczytową akcję.

Offline Herman

« Odpowiedź #8 dnia: 24.05.2022, 18:00 »
Czyli generalnie z feederami Shimano nie jest źle. Ten Shimano Distance Power na tyle mi się spodobał, że zamówiłem go. Fajnie, że ma duże przelotki, pasujące do Ultegry 5500, którą również zamówiłem w celach eksperymentalnych :)

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #9 dnia: 24.05.2022, 19:35 »
Miałem speedcasty 13ft i strasznie pałowate kije. Zostawiłem sobie tylko 12ft i jestem zadowolony.
Do dystansu jak dla mnie to Browning sphere 14ft 145g jest ideałem, ale wiadomo, że nie rzucisz tak daleko jak speedcastem, bo one mają przeogromny zapas mocy i szczytową akcję.
To prawda. Speedcasty to pały jakich mało (żeby nie mylić z jakością) są wyjątkowe sztywne = szybkie i mają ewidentną akcję szczytową. Idealnie się nimi łowi na dużych dystansach. Przy łowieniu na dystansach 100m+ uważam tą "pałowatość" za ich dużą zaletę bo bardzo dobrze trzymają rybę i szybko likwidują luzy. Oczywista wada to hol i podbierania.
Aero X713ft ma ten sam blank co speedcast (HPC200 = biofibre, info od producenta) ale dużo lepszy osprzęt. Gdyby Aero X7 power distance było produkowane w wersji 14ft to kosztowało by grubo ponad 2k. 

Offline Herman

« Odpowiedź #10 dnia: 24.05.2022, 19:54 »
No tak, Power Distance to sztywna wędka, dolnik ma potężny :) Jednak jak dystans to dystans, bez kompromisów. Tak tylko teoretyzuję. Nigdy jeszcze nie łowiłem powyżej ok. 40 metrów:) Dopiero się szykuję:)

Offline Herman

« Odpowiedź #11 dnia: 27.05.2022, 19:05 »
No to muszę coś dopowiedzieć. Dostałem dzisiaj Shimano Aero X7 Distance Feeder 13 ft, do 100 gram, szczytówki- 2; 2,5; 3 oz. Żadnym sposobem nie mogę powiedzieć, że to "pała". Wędka pięknie się wygina. Zauważalnie chętniej niż Drennan Acolyte Feeder Distance 13 ft pod tym samym obciążeniem. Generalnie - bardzo fajny kij. Co do Acolyte - ma pierwszą przelotkę o niewielkiej średnicy, ale jest posadowiona wysoko nad blankiem i na tyle daleko od mocowania kołowrotka, że jest sens założyć do niej kołowrotek z tak potężną szpulą jak w Shimano Ultegra 5500. Chociaż Stradic w rozmiarze 4000 czyni zestaw wyraźnie przyjemniejszym dla ręki. Acolyte względem Aero X7 wydaje się być kijkiem nieco delikatniejszym, minimalnie. To takie moje odczucia, na sucho, nie łowiłem tymi wędkami, nie zarzucałem zastawów. Gdybym musiał z tych dwóch wydać tylko jedną wędkę- wybrałbym Shimano.

Offline Herman

« Odpowiedź #12 dnia: 03.06.2022, 22:04 »
:)
Tekst nie jest sponsorowany. Nie wytrzymałem i  zakupiłem Shimano Aero X7 Precision Feeder 10 ft - dlatego, że tak spodobały mi się dłuższe wędki z tej serii. Bardzo fajna wędka. Lekka, nie jest "lejąca", nawet ze szczytówką 0,5 oz. Sprawia wrażenie "precyzyjnej" a w "butt section" wyczuwa się moc. Długość 10 ft daje poczucie dobrej poręczności wędziska. Nie tęsknię już za kolejnym Acolyte :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 03.06.2022, 22:08 »
Zanosi się na ciężką chrobę. Shimanizm postepujący :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Herman

« Odpowiedź #14 dnia: 03.06.2022, 22:32 »
No, szacun dla firmy. Oczywiście, gdybym kupił coś tańszego, powiedzmy Trabucco czy Tubertini czy Sportex- też byłbym zadowolony. Teraz zasadniczo nie ma złego sprzętu :)