Autor Wątek: Czołówka zmiana koloru  (Przeczytany 2043 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Czołówka zmiana koloru
« dnia: 25.05.2022, 16:29 »
Orientuje się może ktoś co producenci stosują w latarkach do zmiany światła na czerwony? Chciałbym w swojej czołówce zmienić właśnie kolor na czerwony tylko nie wiem jaki materiał zastosować. Mam funkcje czerwonego światła jednak świeci to bardzo słabo.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Czołówka zmiana koloru
« Odpowiedź #1 dnia: 25.05.2022, 16:32 »
Dają czerwoną diodę (pelzer), ale są one bardzo słabe.
Katran ma mocną niebieską diodę i fajnie widać żyłki fluo.

Offline Qasz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 99
  • Improvises, adapts and angling
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 25.05.2022, 18:37 »
Petzl TacTika (chyba pierwsza wersja którą mam) zastosował wymienne przesłony z czerwonej pleksy. Takie pleksy znajdziesz na allegro, wycinasz z tego wielkość szkiełka twojej ulubionej czołówki z dodatkowymi uszkami na szeroką czarną gumkę od majtek i zaszywasz na stałe na czołówce (elemencie który się pochyla). Jak nie potrzebujesz czerwonego to zwyczajnie przesuwasz gumkę ze szkłem na bok i z glacy.

https://allegro.pl/oferta/plexi-fluorescencyjna-pleksa-czerwona-20x27-wyprze-10024498567
Nosferatu z koncentratu

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 25.05.2022, 18:43 »
Przez tą plexi będzie światło z czołówki bez problemu przechodzić?

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #4 dnia: 25.05.2022, 21:22 »
18 ziko za plexi, a sprawdzałeś tę czołówkę? Mam ją do celów kempingowych w lecie, ale na czerwono daje całkiem spoko i może wystarczy do Twoich celów?
https://www.decathlon.pl/p/czolowka-trekkingowa-forclaz-onnight-100-80-lumenow/_/R-p-128225

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 25.05.2022, 21:31 »
Potrzebuje mocnego światła 🙂 spróbuję z tą plexi.

Offline mironek

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #6 dnia: 25.05.2022, 21:37 »

A już sprawdzałeś czy rosówki nie boją się czerwonego światła czy to dopiero będą testy? Jakby się nie bały to kupiłbym sobie tę czołówkę z decathlonu.

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 26.05.2022, 00:25 »
Przed chwilą wróciłem z łowów, 150 rosówek w 35 minut. Też miałem za mocne białe światło, zakleiłem plastrem chirurgicznym i rozprasza bardzo dobrze. Inna sprawa, że rosówki dziś są mniej czujne, spadł pierwszy porządny deszcz od tygodni i chcą w końcu się najeść.
Jeśli chodzi o czołówkę z Decathlonu, mam model Forclaz HL900, nie ma szans aby przy jej czerwonym świetle zbierać rosówki, chyba że z nosem przy ziemi. Kozi, spróbuj tak jak ja zrobiłem, plaster chirurgiczny albo taśma malarska.
Artur

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 26.05.2022, 00:51 »
Nie boją się czerwonego 🙂.

A już sprawdzałeś czy rosówki nie boją się czerwonego światła czy to dopiero będą testy? Jakby się nie bały to kupiłbym sobie tę czołówkę z decathlonu.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 27.05.2022, 19:12 »
Przed chwilą wróciłem z łowów, 150 rosówek w 35 minut. Też miałem za mocne białe światło, zakleiłem plastrem chirurgicznym i rozprasza bardzo dobrze. Inna sprawa, że rosówki dziś są mniej czujne, spadł pierwszy porządny deszcz od tygodni i chcą w końcu się najeść.
Jeśli chodzi o czołówkę z Decathlonu, mam model Forclaz HL900, nie ma szans aby przy jej czerwonym świetle zbierać rosówki, chyba że z nosem przy ziemi. Kozi, spróbuj tak jak ja zrobiłem, plaster chirurgiczny albo taśma malarska.

Chyba nie o jedzenie im chodzi...  Dzięki za opinie o latarce z Decathlonu, odpuszczę ją sobie.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 27.05.2022, 19:13 »
Nie boją się czerwonego 🙂.

Czyli to jednak prawda. Ja kiedyś przysłaniałem latarkę czerwoną folią :D, ale taka partyzantka nie przynosiła efektów.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 27.05.2022, 19:16 »
Jeszcze dan znać, bo jutro powinna dojść plexi czerwona więc przetestuje. Od czerwonego światła w czołówce nie uciekają, ale jest ono bardzo słabe.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 28.05.2022, 10:16 »
Polecam kupno normalnej czołówki ze światłem białym, czerwonym i zielonym, rozwiązuje to większość problemów. W grę wchodzą odpowiednie diody w danym kolorze a nie kolorowe osłony. Mam kilka lat taką czołówkę i sobie chwalę, kupiona na aliekspresie. Czerwone światło jest bardzo słabe, i dobre do odpowiednich rzeczy, zielone dużo mocniejsze, nie płoszy tak i nie ściąga tylu owadów. Taka czołówka to dobra inwestycja.

Jedna rzecz jest istotna - nie polecam nikomu latarek ładowanych, o wiele lepsze są te na baterie. Są tańsze i mając zapas baterii nie ma się o co martwić, a może być tak, że ryba bierze i zużycie energii jest spore.

Mam chińską latarkę a tu jest jej odpowiednik, kosztuje 15 funtów, czyli w Polsce jakieś 100 zeta. Wg mnie rzecz która trzeba mieć na nocce :)

https://www.lampshoponline.com/energizer-led-vision-ultra-hd-headlight-s14671.html?gclid=CjwKCAjwkMeUBhBuEiwA4hpqEEQvMIhaU_YZpwON9FSTX7UlXF3_PEYnmlzndWgXMrDb-xBhQDgYEBoCTtUQAvD_BwE
Lucjan

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #13 dnia: 28.05.2022, 13:20 »
Bierz śmiało Foxa:

Mam od dłuższego czasu, jest lekka, poręczna, a wybór kolorów i mocy światła spełnia 100% potrzeb nad wodą i nie tylko (rower, zbieranie rosówek itp). Natomiast co do baterii - jeśli nie chcesz zbankrutować, to warto kupić 2-3 zestawy akumulatorków (mam Eneloopy) i szybką ładowarkę, z możliwością ładowania z powerbanka (mam Greencell). Amen.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 28.05.2022, 14:53 »
Ten Fox świeci tak samo mocno kolorowym jak i białym światłem?