Autor Wątek: Szczytówki MAP  (Przeczytany 1361 razy)

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
Szczytówki MAP
« dnia: 18.06.2022, 20:15 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak to jest z jakością/trwałością szczytówek wędzisk MAP w wersji parabolix 12,9FT i najnowszej wersji parabolix ultra 2 3.6 . W moim przypadku w każdej z tych wędek (mowa tu o szczytówce 1.5oz) nawet delikatne spowolnienie rozwijania się żyłki na kołowrotku powoduje natychmiastowe ścięcie ostatniej sekcji szczytówki które wydaje mi się muszą mieć jakaś wadę techniczną i podejrzewam że problem dotyczy lakieru którym są pomalowane, dlatego że po kilku holach rybek ze szczytówka zanurzoną pod powierzchnią wody staje się ona bardzo bardzo krucha. Ktoś coś na ten temat...bo to można pójść z torbami
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
Odp: Szczytówki MAP
« Odpowiedź #1 dnia: 21.06.2022, 19:35 »
Witam. Posiadam MAP-y  Dual 12,9 FT Distance Feeder. U mnie obie sztuki też po miesiącu nie posiadały szczytówek 1.5oz

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 25.06.2022, 18:41 »
Witam. Posiadam MAP-y  Dual 12,9 FT Distance Feeder. U mnie obie sztuki też po miesiącu nie posiadały szczytówek 1.5oz

A no właśnie coś tu ewideteie jest nie tak.... Ja od czasu napisania tego posta złamałem dwie z czego dziś jedną 2oz. Tak że pies ganiał te parabolixy odkładam do garażu.
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 25.06.2022, 22:44 »
To może być problem źle osadzonych przelotek. Jak ugniesz szczytówkę luźno pomiędzy dłońmi i przelotki układają się na dole to masz idealnie uzbrojoną szczytówkę. Jak przelotki uciekają w prawo lub w lewo, lub do góry, masz duże szanse na ścięcie szczytówki.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 25.06.2022, 22:50 »
To może być problem źle osadzonych przelotek. Jak ugniesz szczytówkę luźno pomiędzy dłońmi i przelotki układają się na dole to masz idealnie uzbrojoną szczytówkę. Jak przelotki uciekają w prawo lub w lewo, lub do góry, masz duże szanse na ścięcie szczytówki.

Nie nie, to nie jest problem przelotek, nie jest tez jakimś błędem w technice rzutu. Po prostu szczytówka po kontakcie z wodą robi się krucha jak zapałka i potrafi pękać na ostatniej sekcji pod lekkim naładowaniem wędki podajnikiem 20 gramowym

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 26.06.2022, 00:14 »
Posiadam kilka sztuk Parabolixow.Łowie nimi ponad 2 lata na rzekach,jeziorach ,stawach,komercjach i nie zdarzyło mi sie złamać ani jednej.....Dodam, że bardzo dużo czasu spedzam nad wodą.Jedyna wada to bleknacy lakier fluo na szczytówce.Ogólnie szczytówki w Mapach sa jednymi z najlepszych z jakimi sie spotkałem.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 26.06.2022, 00:16 »
Nie mam wędek MAP ale nie spotkałem się nigdy z przypadkiem, kiedy szczytówka po zamoczeniu w wodzie staje się krucha. Z czego musiała by być zrobiona? Bo na pewno nie z węgla ani z włókna szklanego.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 31.07.2022, 17:41 »

Ja w tym kijku zmieniłem oryginalną szczytówkę 1.5oz na szczytówkę z guru n-gauge feeder 1.5oz i jest idealnie, jak narazie drugi tydzień rzucam nią bezstresowo naprawdę ekstremalnie daleko.