Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117846 razy)

Offline MetiusMate

• Ekspert
  • Reputacja: 129
  • Ulubione metody: podlodówka
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #465 dnia: 21.08.2022, 17:21 »
Komentarz Moderatorów z zaprzyjaźnionego forum Jerkbait.pl.
Może warto iść w tym samym kierunku na Spławik i Grunt ? :(

Podjęliśmy w gronie redakcyjnym decyzję, że na ten moment wątek pozostanie zamknięty.

Jak widać ciężko już było napisać coś sensownego i tylko niewielu się to udawało, a bzdur i przepychanek, szczególnie osobistych czytać nie zamierzamy. W dużym stopniu udało się wątek wyczyścić, jednak więcej nie zamierzamy się już w to bawić.

Jeżeli ktoś ma coś interesującego i merytorycznego do dodania zapraszamy do moderatorów na priv.

Żeby zrobić coś wartościowego warto spojrzeć tu: http://jerkbait.pl/t...my-życie-odrze/

PS. nawet w tak ważnej kwestii, w której prawie wszyscy się zgadzamy, nie potrafimy zachować kultury dyskusji i merytorycznych wpisów, to smutne...

Offline opal12

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #466 dnia: 21.08.2022, 17:45 »
Dziwi mnie te ciągłe powielanie informacje o zatruciu całej długości Odry począwszy od kanału Gliwickiego. W dniach gdy w Krośnie Odrzańskim zaczęto wyławiać śnięte ryby, na Odrze w okolicach Kędzierzyna były zawody sumowe w których osiągnięto jedne z lepszych wyników. Za Wrocławiem od Urazu i aż za Ścinawą ludzie którzy ciągle korzystają z rzeki również nic nie zauważyli. Proszę obejrzycie film Piotra Boufal . Te informacje wskazują na to że rzeka krytycznie została zanieczyszczona na wysokości Głogowa.
Za chwilę mityczny kanał Gliwicki stanie się winny, a prawdziwym trucicielom się upiecze. Bo winne są Wody Polskie za brak działań, brak zarządzania.
Jeśli chodzi o PZW ZG to wszystko wygląda jedynie na to aby wyciągnąć kasę od Państwa (czyli w sumie nas). Nic się nie mówi co z wędkarzami, co się im zaproponuje gdy już ta tragedia się skończy. Na tą chwilę w lubuskim na Odrze nie ma co łowić, dolnośląskie - zakaz wędkowanie do 30.09 (przebąkuje się że może nawet na dłużej), opole, Śląsk strefa no - kill (bardzo dobrze) na Odrze. Obym się mylił ale za chwilę sami wędkarze będą się prosić aby Odrę przejęły Wody Polskie i za jedną opłatą pozwoliły wszystkim łowić na całej jej długości.   

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #467 dnia: 21.08.2022, 17:55 »
Dziwi mnie te ciągłe powielanie informacje o zatruciu całej długości Odry począwszy od kanału Gliwickiego.
Za chwilę mityczny kanał Gliwicki stanie się winny, a prawdziwym trucicielom się upiecze.

Zapraszam Cię na wędkowanie w Kanale Gliwickim. Daj mi znać kiedy Ci pasuje, oprowadzę Cię gdzie trzeba, stawiam wyżerkę i alko. I nie piszę tego złośliwie, po prostu zobaczysz co tu się stało. Jeszcze pół roku temu kilogramowe leszcze ( a w poprzednie lato takie same karasie) to był standard gdy ktoś miał jakiekolwiek pojęcie o wędkowaniu ( jakiekolwiek bo mam świadomość własnych niedociągnięć i tego ile mam do poprawy, nie mam się za jakiegoś wielkiego wędkarza) Gdybym brał ryby to z każdego wędkowania wracałbym z pełną siatą. Kilka dni temu mój kolega próbował tam łowić na spławik i złowił jedną płotkę.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #468 dnia: 21.08.2022, 18:46 »
Muszę tu posprzątać :) Ktoś odstawił leki i odleciał w kosmosy ;D ;D ;D

Oto jakiego maila przesłał mi nasz fachowiec antykomunista:

i co chłopie, spierdoliłeś na socjal do Anglii gdzie mają cię kurwa za parobka, rodzinie opowiadasz jak tam jest fajnie, jaki socjal się dostaje, a teraz blokujesz mi możliwość pisania tylko dlatego że mam inne poglądy niż ten twój komunistyczny barłog?

To bardzo ciekawy przypadek, bo gość mnie nie zna, ale pisze mi o tym, że pojechałem na socjal do Anglii, którego nigdy nie wziąłem tutaj. Nasz znawca wie też, że uważają mnie za parobka, co jest w ogóle już mega ciekawe. Takie wizje to raczej po odstawieniu leków.

Panu vcat, WSI24 już podziękujemy :) Banik poleciał

Zaś tradycyjnie zamkniemy wątek na jakieś 12 godzin, aby co niektórzy ochłonęli.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2236
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #469 dnia: 21.08.2022, 18:54 »
Kurde, człowiek nie może na dwa dni na zlot wyjechać :o
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #470 dnia: 21.08.2022, 19:46 »
Nie tłumaczy grzecznie tylko jedzie polityką i to nie tylko do mnie, a ja przyszedłem tu po to aby poczytać o rybach i zrelaksować się. Jak bym chciał posłuchać polityki i kopania, obrzucania się błotem to bym wszedł na odpowiednie portale.
Jasne nie ma mowy :) Super mieć dar wykrywania substancji w oczach.

Widziałem przyduchę wiele razy, łowię na różnych łowiskach na świecie i jak dla mnie dokładnie to tak wygląda.
Nie robiłem testów i nie wiem co się dzieje. Wiem że Wisła co kilka tygodni ma śnięte ryby i co z tego ?

Problem w tym, że my musimy to zmienić, i nie da się nie wmieszać do tego polityki, bo ta właśnie jest ściśle powiązana z zatruciami polskich rzek i beznadziejną sytuacją. Można oczywiście mówić o Odrze bez polityki i wylewać tony łez, ale to rybom życia nie wróci, co gorsza, należy się zastanawiać wtedy gdzie i kiedy będzie powtórka. Stąd potrzebne są zmiany systemowe, nie ważne czy ktoś głosuje na PiS, PO, PSL, Sylwię Spurek czy kogoś tam jeszcze. Ja wcale nie mam zamiaru nikomu mówić na kogo ma głosować, ale co jest rzeczą niewybaczalną. Taką było upolitycznienie i przejęcie mediów publicznych, które teraz tuszują sprawę masowego śnięcia ryb na Odrze, tego chociażby, że nie zareagowano od razu, i masa ludzi mogła ucierpieć na zdrowiu, chocoażby ci, co wyjmowali rybie truchła. I rolą takiej telewizji jest rzetelnie informować właśnie. Upolitycznienie zaś takich Polskich Wód to też kataklizm, co właśnie możemy zaobserwować. DLatego super byłopby, gdyby po wygranych wyborach przez opozycję, jeśli to się wydarzy, nie doszło do działań partyjnej miotły, która wymiecie pisowców i zainstaluje swojaków. Tam mają pracować ludzie apolityczni i robić to co do nich należy, do tego dbając o pracowników, którzy mają fatalne warunki pracy z tego co wiadomo z mediów. Podobno szykuje się tam kolejny strajk.

Dlatego jeszcze raz, łopatologicznie. Jestem przeciwny aby jakakolwiek partia mieszała się do takich instytucji jak Inspektorat Ochrony Środowiska, Wody Polskie i wszystkich innych. I jeśli wygra PO czy Hołownia i urządzą to po swojemu, to tak samo będę przeciwny takim praktykom.

Polecam też pomyśleć, gdzie dziś jesteśmy. Mamy najgorsze wody w Europie, nie działąjący sytem gospodarki wodami podporządkowany rybactwu (a powinien być w dużej mierze turystyce), nie działa monitoring wód, nie ma walki z trucicielami (no chyba, że robi się polityczne nagonki, jakby Trzaskowski własnoręcznie spowodował tragedię w Czajce), wody zaś katujemy nie działającymi zarybieniami, operatami 10-letnimi, które często są robione przez gości, co danej wody na oczy nie widzieli. Nie ma ochrony wód, PSR nie jest w stanie sprostać nawet skromnej części postawionych przed nimi zadań, zaś urzędnik dba o to, aby mieć 'porządek w paierach', tak aby mu się nikt do tyłka nie dobrał, choć jest on często bardzo daleki od stanu faktycznego (stan wody a nie tyłka).

Tego nie da się zmienić ot tak. Tu trzeba sporego wysiłku i nacisków. Dlatego też tak ważne jest PZW, bo jego rolą jest dbanie o nasze interesy, mowa o tych ludziach z ZG. Z tego co wiem na dzień dzisiejszy, nie zrobili oni wiele, tym bardziej aby przeciwdziałać zatruciom, fikcji jaką jest gospodarka rybacka. Nie wiem nawet, czy wędkarze, którzy wykonali tytaniczną pracę i należą się im mega podziękowania za tę paskudną robotę jaką jest wywalanie martwych ryb, mieli odpowiednie środki zabezpieczające, ochrony własnej, jak rękawice chociażby czy czysta woda do umycia się, środek do dezynfekcji. Tym bardziej, że nie znana była przyczyna śnięcia ryb. A ZG PZW ma spora kasę z działaności rybackiej jakby co, półtorej miliona rocznie, która ma być przeznaczana na cele statutowe, jakimi są ochrona wód i kilka innych, ściśle odnoszących się do takiej sytuacji jak na Odrze.

I my wędkarze też jesteśmy winni, bo pozwalamy aby nieudacznicy zasiadali w ZG PZW i kręcili własne lody na rybackim biznesie, nie naciskamy aby odpowiednio chroniono wody i nimi gospodarowano, pozwalamy na upolitycznienie instytucji. Wielu nie uważa SSR czy PSR za coś dobrego, często za wrogów. Śmiecimy, nie przestrzegamy limitów, wielu z nas chce brać lub uważa, że za 300 zeta na rok nalezą się im cuda-wianki.

Tak więc ogólnie - winnych jest wielu, ja sam też pośrednio, choć staram się z tym jakoś walczyć. I o tym trąbimy na forum od lat, w masie różnych wątków, poruszając te problemy. Niestety, doszło dziś do takiej polaryzacji Polaków politycznie, że nie widzimy co się robi z naszym krajem, i to jest wielki ból. Nie ważne co się mówi czy pisze, ale kto to mówi czy napisał.

Rozumiem, widziałeś przyduchę, wiele razy, ale zapewniam, że to nie powód śnięcia ryb na Odrze, i jak raczej należy się spodziewać, mamy do czynienia z wielopunktowym zatruciem. Bo jeśli ryba pada w Kędzierzynie, a nie w Krapkowicach, Opolu i Brzegu, to wątpliwe jest, aby była to ta sama substancja. Ewentualnie coś ją 'aktywizuje' lub te algi czy sinice. Nie masz więc szerszego obrazu, i jedno jest pewne, nie zadałeś sobie trudu aby poczytać ten wątek wcześniej. Ja sam wielu mądrych rzeczy się dowiedziałem dzięki forumowiczom, którzy tu wrzucali linki do filmów, artykułów. Ty zaś nawet nie znasz badań stacji we Frankfurcie, które są kluczowe. Problem w tym, że Niemcy mieli do czynienia ze skażoną wodą po kilku dniach od jej zatrucia, stąd problem w znalezieniu winowajcy. A jeżeli w wodzie mamy jak się okazuje masę syfu, to tym bardziej jest to trudne. Pamiętajmy też, że są świadkowie, co czuli dziwny, 'chemiczny' zapach, mieli na rękach trudne do zmycia rzeczy. Niestety, nie pobrano od razu próbek, więc tym bardziej błądzimy we mgle. I jakby co, ja pisałem już wcześniej, że tu nie powinno chodzić o samo znalezienie i ukaranie truciciela. Tu należy walczyć z przyczyną problemów a nie skutkami, stąd ta nieszczęsna polityka. No chyba, że będziemy się klepać po pleckach tylko i będziemy wierzyć we wróżki i jednorożce, czyli to, że wszystko się naprawi samo z siebie, że będzie 'dobrze'.
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #471 dnia: 22.08.2022, 08:05 »
Mamy kolejny etap tragedii, ryby padają w Szczecinie, wyjęto już ich około 16 ton :( Woda ma fatalne parametry i jest w niej mało tlenu, co jak mówią eksperci jest spowodowane rozkładem ryb w na wcześniejszych odcinkach, które zaczęły gnić i będą jeszcze cholera wie jak długo:
https://www.onet.pl/informacje/onetszczecin/pogarsza-sie-sytuacja-na-odrze-wylowiono-okolo-16-ton-snietych-ryb/lzck6ft,79cfc278

Teraz pytanie: jaki się zrealizuje scenariusz? Ten najczarniejszy to taki, że zginęły nie tylko ryby ale i wszelkie skorupiaki etc. Wtedy w rzece nie będzie pokarmu aby wykarmić narybek z zarybień. Oznaczać to będzie o wiele dłuższy okres odbudowy rzeki na pewnych odcinkach. We Wrocławiu nie jest tak źle, ale chyba najgorzej było od Głogowa wzwyż. Nie wyglądają tez optymistycznie te wszelkie plany budowy progów wodnych i innych prac, bo to tylko opóźni odbudowę rybostanu.

No i jeszcze jedno - syf płynie do Bałtyku i zobaczymy co dalej z naszym morzem. Powinno się to wszystko rozcieńczyć ale cholera wie. Ciekawe też jak pomaga napowietrzanie wody i czy daje jakieś efekty. Plusem jest to, że nie ma wielkich upałów w prognozie, ma za to padać. Oby polało zdrowo :beg:

A co do gnicia. Wielu fachowców mówi, że może to trwać nawet kilka lat, to uwalnianie syfu z dna, gdzie zaległy martwe ryby, ja jednak wierzę, że powódź zrobi swoje. U mnie miała miejsce ciekawa sytuacja. Odcinek Trentu niepływowego miano oczyścić z osadów dennych, które niby stanowiły problem, dla ryb głównie. Na odcinku mojego klubu, EA dostała zgodę aby walnąć to co na dnie na brzeg. O dziwo to praktycznie sam żwir. Wygląda to więc dziwnie i jak dla mnie, wysoka woda usuwa osady dość skutecznie. Bardziej bym się martwił, że wybrali żwir z dna... Więc jeśli będzie spora powódź, to powinno to wymyć większą część martwych ryb z dna i na Odrze, niestety, spłynie to do Bałtyku.
Lucjan

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #472 dnia: 22.08.2022, 08:31 »
Leci to na otwarte morze, więc nie będzie problemu, żeby Odra szła do jakieś Zatoki można by się martwić. Morze to o wiele więcej wody i o wiele głębsza przede wszystkim woda. Wbrew pozorom Odra jest dosyć płytką rzeką.  Bałtyk ma inne widmo katastrofy przed sobą, tony gazów i substancji chemicznych z czasów wojny potopionych gdzieś na dnie.

Wracając do poprzedniego zamieszania, jeżeli nie potraficie obiektywnie oceniać sytuacji, tylko ciągnąć to pod względem politycznym, lepiej się czasem wstrzymać. To, że mamy tragedię to jest wina wszystkich, którzy siedzieli w Polsce na stołkach. Nie tylko ta władza, ale i wszystkie poprzednie. Każdy mógł coś zrobić i nie zrobił nic, dosłownie. Pachnie tragedii w stronę swoich poglądów i przekonań nam Odry nie uleczy, ewentualnie zepsuje atmosferę na forum. Łudzenie się, że cokolwiek będzie w Polsce niezależne od władzy (jak wspominane media) i jakaś opozycja to zmieni to raczej niemożliwe, bo każdy wszystko buduje pod siebie. Cały czas tak było i będzie, taki mamy klimat.
Plum

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #473 dnia: 22.08.2022, 09:06 »
Nowi rządzą już siedem lat. Trudno dalej osądzać poprzedników i domniemywać, że i poprzednicy wykazali by się nieudolności a sprawę chcieliby zamieść pod dywan.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #474 dnia: 22.08.2022, 09:13 »
Eee... domniemywać można. Tylko co z tego? Jak można stosować argumenty, że "oni też by... albo jeszcze gorzej", gdy to obecna władza próbowała wszystko uciszyć, obsadziła swoich pożytecznych idiotów na stanowiskach i nic nie działa...

Ale niektórzy stosują jakieś wygibasy umysłowe, by winy w nich nie widzieć, tylko szukać zdrajców pośród tych, którzy winę tę pokazują. A leży ona widoczna jak wielkie gówno na środku pustego placu.

Właśnie taka postawa jak zaprezentowana tutaj przez umysły żywcem wyrwane z jakiejś sekty prowadzi do bezkarności tych bydlaków. Wszystko przechodzi. Każdy wał, każda nieudolność... Wystarczy rzucić "patriotyzmem", "atakiem ubeków/esbeków, Niemców i kosmitów" :facepalm:
Krwawy Michał

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #475 dnia: 22.08.2022, 09:15 »
Obiektywnie to wszystkie instytucje dały ciała w sytuacji kryzysowej. A doprowadzenie polskich rzek i jezior do tragicznego stanu, to faktycznie zasluga wszystkich władz. I obywateli, bo to my głosujemy i my nie naciskamy na poważne zajęcie się ochroną środowiska. Za to z upodobaniem wyśmiewamy "ekooszołomów".
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #477 dnia: 22.08.2022, 09:24 »
A gdyby ktoś miał wątpliwości co do instytucji:
https://wyborcza.pl/7,75398,28813407,jak-sie-pracuje-i-kto-pracuje-w-wodach-polskich.html#S.MT-K.C-B.1-L.1.duzy

https://poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,28780659,tysiace-ryb-zginely-w-rzece-glomi-odpowiadaja-za-to-wody-polskie.html?_ga=2.3712563.2089797632.1661110111-762250252.1520182044

Nie wiem czy tam się w ogóle uchowali jeszcze jacys specjaliści.

I widzisz. Teraz taki sekciarz patrzy na link, widzi słowo "wyborcza" i mu się mózg wyłącza. Nie ma absolutnie żadnego znaczenia, że może sobie te wszystkie nazwiska potwierdzić, gdzie tylko chce.
Krwawy Michał

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #478 dnia: 22.08.2022, 09:27 »
Możecie pchać, że obecna władza to czy sramto (nie jestem za Pisem, ale wymaga tego obiektywizm), ale poprzednia władza zbudowała stacje do badania wody? Sami specjaliści siedzieli na stołkach w swoich biurach i instytucjach? Było to samo, więc nadal uważam, że doprowadzenie do momentu jaki mamy obecnie jest szeregiem zaniedbań, które wynikają ze złego zarządzania naszymi wodami w kraju i tyle. Każdy kto tam siedział nic w kierunku ochrony rzek nie zrobił, aby takich katastrof uniknąć lub przyczynić się do szybkiego ich wykrywania, kiedy wystąpią. Poprzednikom też wszystko uchodziło na sucho, ktoś ich porozliczał? Ano nikt, tych też nikt nie rozliczy, bo władza w Polsce jest praktycznie bezkarna.

Częściowo się nie dziwię z tymi mediami, bo zarówno wyborcza i całe konsorcjum z nią powiązane jest stronnicze tak samo jak i TVPiS, tylko każdy w swoją stronę. Obu źródłom informacji nie ufam.
Plum

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #479 dnia: 22.08.2022, 09:37 »
Zaniedbania są od wielu lat i nie można winić tylko jednego obozu.