Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117953 razy)

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #240 dnia: 16.08.2022, 19:56 »
Od razu może wyjaśnię wielbicielom rtęci i ubeckiej telewizji WSI24, że żadna z rzek w Berlinie nie ma dopływu Odry!

Paski w TVPiS albo zdrowie psychiczne. Wybór należy do Ciebie. I nie żebym był miłośnikiem TVN bo jakoś mi nie po drodze z "gwiazdami" tej stacji i promowanymi przez nich wartościami.

A w temacie Czajki, po awariach Czajki jedynymi pływającymi w Wiśle rybami nie były te martwe. Co więcej byli wędkarze co łowili tam gdzie się najwięcej gówna zebrało (inna sprawa co można sądzić o ich gustach kulinarnych)
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #241 dnia: 16.08.2022, 20:01 »

NIe, ale NIemcy badają wodę 24/h i dzięki temu mamy jak na dłoni pokazane, co się działo, np. że zwiększona ilość tlenu która obniżała się każdej nocy, była produkowana przez glony. Gdyby u nas było coś takiego na pięciu, sześciu punktach, to można by łatwiej dociekać co się dzieje, a przede wszystkim przeciwdziałać. Może więc będzie zmieniany ten cały system? Problemem jest niestety brak kasy. Bo nie mamy tylko Odry czy Wisły w Polsce ale masę innych rzek. A tu trzeba by sporej inwestycje, podczas gdy już jesteśmy 'pod kreską'.

Ale wreszcie jakiś dobry kierunek, tylko czy można ufać Pinokiowi?
Pewnie temat cię nie zainteresuje, bo to hipoteza Polki, a nie niemki/niemca

https://portal.abczdrowie.pl/co-zatrulo-odre-znana-lekarka-ma-pewna-hipoteze

GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2237
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #242 dnia: 16.08.2022, 20:08 »

Ratunku... Przeczytałem pierwszy akapit tego czegoś. :facepalm:

A Ty się dobrze zastanów, jaki wpływ ma narodowość na wartość merytoryczną hipotezy naukowej. Już abstrahując od faktu, że w Polsce odrę zatruto, nie w Niemczech. Chyba że dałeś się przekonać od razu Swoim idolom światopoglądowym i nawet na mapę nie spojrzałeś, gdzie doszło do zatrucia, a gdzie Odra graniczy z Niemcami.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #243 dnia: 16.08.2022, 20:13 »

A Ty się dobrze zastanów, jaki wpływ ma narodowość na wartość merytoryczną hipotezy naukowej. Już abstrahując od faktu, że w Polsce odrę zatruto, nie w Niemczech. Chyba że dałeś się przekonać od razu Swoim idolom światopoglądowym i nawet na mapę nie spojrzałeś, gdzie doszło do zatrucia, a gdzie Odra graniczy z Niemcami.

Swoją ideologię to Ty dorabiasz do moich wypowiedzi, pokaż mi zdanie w którym napisałem to co tam sobie wkręciłeś
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #244 dnia: 16.08.2022, 20:23 »

Dwukrotna awaria czajki! Hektolitry chemikaliów i innego ..owna, które lały się tygodniami i też nie ma winnego

No bo u nas tak się dokonuje przetargów, wybiera 'najlepsze' oferty i tak dalej i dalej. Ciała dali przy projektowaniu Czajki lub obniżaniu kosztów z tego co pamiętam, lokując rury na niewłaściwym gruncie bez odpowiedniego wsparcia. Warto zerknąć też na to jak działa dziś nowy blok elektrowni w Jaworznie. Tu nie ma jednego winnego, tu jest cała rzesza winnych, w mniejszym lub większym stopniu.

Mamy państwo z kartonu po prostu. Do tego nakłada się wiele rzeczy na siebie, bo jest też niedbalstwo, nieudacznictwo ludzi z partyjnego nadania, którzy kasują grubą kasę w spółkach i podejmują decyzje, nie mając odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, sprawy się zamiata pod dywan, aby nie zaszkodzić notowaniom rządu.

Wrzucałem link z komentarza po spotkaniu Dacy z naukowcami w 2106 roku, gdy PiS chciał tworzyć rzeczne autostrady. Gość nie miał bladego pojęcia nie tylko o tym jakie skutki dla środowiska przyniósłby ten projekt, nie potrafił wskazać jego zalet jak i nie dzwoniło mu w czaszce nawet, że każdy most na takiej Odrze musiałby zostać podniesiony. Polecam pokombinować ile by to kosztowało i co znaczy 'podnieść' taki most kolejowy. To jakby za budowę domu miał się wziąć fryzjer z piekarzem, nie mając pojęcia o budowlance, pewni jednak, że zbudują dom marzeń.

Niestety, to zjawisko narastało od lat, teraz mamy kumulację. Warto chociażby zerknąć jak sprawnie idzie budowa CPK lub fabryki samochodów elektrycznych, o promach nie wspominając. Ale kasa leci, pasą się partyjniacy... Co ciekawe z rządu wywalili Naimskiego, gościa który kumał czaczę. Nie pasował chyba tam, bo się znał ;D ;D ;D Teraz wychodzi, że nie jest pewne czy Baltic Pipe da nam odpowiednią ilość gazu, bo go nie zakontraktowano a Norwegia przebiera w ofertach jak ulęgałkach.

Tak więc to nie tylko jakiś sektor który dziwnie działa, to całość nie funkcjonuje jak trzeba, u nas popelina jest wszechobecna. Z naszego wędkarskiego podwórka - mamy gospodarkę rybacką wodami, która od 30 lat powoduje degradację wód jak Polska długa i szeroka, i nikt praktycznie z tym nic nie robi. I nie tylko rząd i podległe mu instytucje, ale samo PZW, użytkownicy wód i ci co z tego korzystają, jak branża turystyczna. Brak odpowiedniego oddolnego nacisku powoduje, że nie ma parcia aby coś zmienić. Ludzie też się do tego nie palą, jak np. wędkarze do oczyszczenia swojego podwórka. Trudno to zrozumieć.

Lucjan

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #245 dnia: 16.08.2022, 20:26 »
Stanowisko GIOŚ w kwestii rtęci jest obecnie takie: wyniki niemieckich badań laboratoryjnych rzeczywiście "wykazują obecność rtęci i wskazują na przekroczone normy dla wód powierzchniowych", ale niemieckie próbki (w przeciwieństwie do próbek polskich) nie pochodziły z głównego nurtu Odry, lecz przyległości (połączone z rzeką starorzecza, ujścia dopływów). GIOŚ zaznacza przy tym, że generalnie rtęć (wraz z innymi metalami ciężkimi) jest obecna w środowisku rzecznym, kumulując się w osadach dennych - "po wzruszeniu dna rzecznego związki rtęci mogą się uwolnić w większej ilości, wówczas rtęć pojawia się punktowo w próbach badawczych".

Offline tankista34

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #246 dnia: 16.08.2022, 20:29 »
W dniu 6 sierpnia w Gostchorzu koło Krosna Odrze. wieczorem po powrocie z wyjazdu zaniepokojony informacjami z Wrocławia i Oławy poszedłem zobaczyć jak wygląda woda na mojej główce. Woda była podwyższona dość znacznie, czubki główek były zalane, nie zdziwiło mnie to bo szły barki pod górę a przy tych niskich stanach wielokrotnie puszcza się wodę aby barki przeszły.Woda  koloru dziwnego tzn. brunatna- brązowa rozrzedzona zawiesina płynęła prawie na wierzchu i zero przejrzystości max 10 cm pomimo tego ryby chodziły normalnie, pełno drobnicy, bijący drapieżnik, unosił się zapach chemikalii przypominał mi rozrobiony roundup. Pomyślałem sobie nie jest źle i ten syf co był w Oławie, Wrocławiu przejdzie lub właśnie przechodzi i będzie ok. Z ciekawości wsadziłem dłoń do wody około warkocza  aby sprawdzić jakie zapachy zostaną mi na dłoni. Powiem, że dłoni nie mogłem umyć pod bieżącą wodą. Dopiero po użyciu mydła zszedł zapach chemii.   Na drugi dzień 7 sierpnia ponownie zszedłem na swoją główkę ryba chodziła, zawiesina płynęła dalej, chemię czuć było dalej, poziom wody dalej podwyższony barek nie widziałem, chodząca ryba uspokoiła mnie że nie jest tak źle. W 8 sierpnia wyjechałem na tydzień i 11 sierpnia słyszę, że zabito mi Odrę, w tv widzę jak płyną śnięte ryby w Gostchorzu na  moich główkach. Pierwsze co pomyślałem, że to spływają te ryby z Oławy, Wrocławia, bo u mnie w 7 sierpnia ryby żyły i zachowywały normalnie. 14 sierpnia przyjechałem z urlopu i pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem jak wygląda woda na mojej główce. Woda mniej śmierdzi chemią, cisza brak ptaków, kaczek, łabędzi. Na brzegu kilka wysuszonych małych rybek na przynkosie, kilka kleni ok 30 cm, boleń 70 cm. Sprawdzam zapach wody wkładam dłoń do wody w koło warkocza i ten zapach chemii, coś jak zapach rozdrobnionego roundupu na chwasty. W wodzie zero życia,  na rzeka zero rybołowów, bielików, kaczek. Akurat koło Gostchorza jest klif na Odrą zarośnięty starymi dębami na których gnieżdżą się te ptaki i przez cały rok jak byłem nad wodą było je widać i słychać. Teraz nie widać i nie słychać nic. I najlepsze dziś słyszę od wojewody dolnośląskiego w tv, że te zatrucie jest spowodowane naturalnymi przyczynami, czyli czynniki naturalne spowodowały, że Odra śmierdziała chemią i roundapem. Kurwa mać brak słów.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Wiadomo bowiem, żeby ukraść milion, trzeba z forsy podatników wydać kilka lub kilkanaście razy więcej na jakiegoś słomianego Misia. A im ten Miś jest droższy, to...

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #247 dnia: 16.08.2022, 20:34 »

Swoją ideologię to Ty dorabiasz do moich wypowiedzi, pokaż mi zdanie w którym napisałem to co tam sobie wkręciłeś

Najbardziej istotną dla Ciebie kwestię nawet pogrubiłeś.
Krwawy Michał

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #248 dnia: 16.08.2022, 20:35 »
Może w tej całej odrze chodziło o te 250mln zł ...
https://twitter.com/moskwa_anna/status/1559597352809267204
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #249 dnia: 16.08.2022, 20:38 »

Eee. Na pewno chodziło o grube miliony, ale akurat raczej nie o te. Inna sprawa, że teraz te na drodze odpowiednich przetargów trafią do odpowiednich ludzi. A potem po raz kolejny wszystko będzie źle działać, bo się okaże, że robił to ktoś, kto dekadę temu handlował ogórkami na Broniszach.
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #250 dnia: 16.08.2022, 20:53 »

Należy się z tego cieszyć, bo jeśli te stacje monitorowania powstaną, i będzie ogólnodostępny dostęp do danych, sprawa się wreszcie poprawi, to byłby duży sukces. Jeśli jest tez prawdą, że będzie nowa ustawa i stawki kar staną się znacznie wyższe, to już w ogóle jest rewolucja. Możliwe będzie nie tylko sprawdzenie kiedy ktoś czymś zatruł, ale mniej więcej na którym odcinku. Przede wszystkim będzie można przeciwdziałać, chociażby robiąc zrzuty wóð z zaporówek, aby rozcieńczyć truciznę. Łatwiej też będzie wskazać winnego, daną oczyszczalnię, kopalnie itd. Trucie stanie się bardzo kosztowne.

I jeśli to zrobią, to jest plus dla rządu, mówię to ja, Luk ;D ;D ;D
Lucjan

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #251 dnia: 16.08.2022, 20:56 »
I najlepsze dziś słyszę od wojewody dolnośląskiego w tv, że te zatrucie jest spowodowane naturalnymi przyczynami, czyli czynniki naturalne spowodowały, że Odra śmierdziała chemią i roundapem. Kurwa mać brak słów.

Dla rządzących kanalii jest to najwygodniejsze wytłumaczenie. Ot tak naturalnie rzeka wymarła, nie ma rtęci, nie ma problemu, jeszcze pokrzyczymy sobie na Niemców. A to, że stan polskich wód jest tragiczny, obchodzi nas tylko, gdy Czajka ma awarię - nota bene znacznie mniej szkodliwą dla środowiska niż choćby skażenie Baryczy 2 lata temu (ten sam wojewoda zrobił wtedy równie wiele, jak teraz).

"Według raportu „Zasoby wodne w Polsce" Fundacji „Przyjazny Kraj" zły stan wód występuje w 91,5 proc. wód powierzchniowych rzecznych, 88,1 proc. wód powierzchniowych jeziornych oraz 100 proc. wód powierzchniowych przybrzeżnych i przejściowych."

"Niestety, w naszym systemie badania jakości wody nie ma takich stacji pomiarowych jak frankfurcka. A istniejący monitoring jest niewystarczający. Dobitnie na ten temat wypowiedzieli się w 2018 r. autorzy raportu Najwyżej Izby Kontroli, którzy negatywnie ocenili m.in. model finansowania monitoringu rzek.
Przewiduje on np. coroczne aplikowanie przez wojewódzkich inspektorów o pieniądze do krajowych funduszy ekologicznych. To bardzo niewydolne w sytuacji, gdy ich zadania wynikające z prawa krajowego i zobowiązań wspólnotowych obliczone są na lata. Nie trzeba dodawać, że rezultat ich starań jest co roku mocno niepewny. Nie są więc często w stanie w pełni realizować nałożonych na nich zadań."

"Z przywoływanego już raportu NIK wynika, że przez ostatnich 14 lat inspektorzy ochrony środowiska nie mieli prawnych możliwości samodzielnego badania ścieków odprowadzanych z oczyszczalni.
Zdani są wyłącznie na pomiary i analizy wykonywane przez te oczyszczalnie (obecnie analiza zlecana prywatnym laboratoriom z akredytacjami na pobór i analizy laboratoryjne), co – jak słusznie podkreślili kontrolerzy – prowadzi „do braku rzeczywistego nadzoru nad oddziaływaniem oczyszczalni na środowisko".

"Kolejny wniosek jeszcze wyraźniej pokazuje, że kontrola ścieków to fikcja, gdyż dostarczane przez oczyszczalnie wyniki pomiarów analizowane były przez wojewódzkie inspektoraty z dużym opóźnieniem: „Niemal połowa z nich przeprowadzała je z wielomiesięczną, a nawet kilkuletnią zwłoką" – stwierdzili kontrolerzy."

Trochę historii najnowszej:
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #252 dnia: 16.08.2022, 21:05 »

Należy się z tego cieszyć, bo jeśli te stacje monitorowania powstaną, i będzie ogólnodostępny dostęp do danych, sprawa się wreszcie poprawi, to byłby duży sukces. Jeśli jest tez prawdą, że będzie nowa ustawa i stawki kar staną się znacznie wyższe, to już w ogóle jest rewolucja. Możliwe będzie nie tylko sprawdzenie kiedy ktoś czymś zatruł, ale mniej więcej na którym odcinku. Przede wszystkim będzie można przeciwdziałać, chociażby robiąc zrzuty wóð z zaporówek, aby rozcieńczyć truciznę. Łatwiej też będzie wskazać winnego, daną oczyszczalnię, kopalnie itd. Trucie stanie się bardzo kosztowne.

I jeśli to zrobią, to jest plus dla rządu, mówię to ja, Luk ;D ;D ;D

żeby nie było tak że podczas konserwacji stacji pomiarowej znów coś wycieknie i będzie szukanie winnego po omacku, bo w tym kraju tak sie to bedzie robiło. Ja już nie wierze ze to wszystko jest po to zeby cos poprawic, ale zeby tylko wyciagnac hajs i krecic swoje lody...
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Opos

• Ekspert
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #254 dnia: 16.08.2022, 21:09 »
Nie znacie się. Pewna znana lekarka, polska!, ma hipotezę.

Ciekawe, co na to Edyta Górniak. Jest jeszcze bardziej znana.
Krwawy Michał