Autor Wątek: Wyczyszczenie stawu za pomocą amura?  (Przeczytany 11934 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wyczyszczenie stawu za pomocą amura?
« Odpowiedź #15 dnia: 18.08.2022, 22:26 »
No patrz Pan, czego się człowiek na stare lata z forum nauczy.
Pochopne wnioski, że amur nie zjada moczarki.
Mogło być tak: Amur zżarł ulubiony tatarak, zasrał jezioro i wyrosła moczarka. Dopóki miał tatarak nie żarł moczarki i mogłem trafić właśnie w ten punkt. Nie byłem już później i nie wiem, czy oczyścił jezioro z moczarki.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 19.08.2022, 06:54 »
Amur zżarł ulubiony tatarak, zasrał jezioro i wyrosła moczarka. Dopóki miał tatarak nie żarł moczarki i mogłem trafić właśnie w ten punkt. Nie byłem już później i nie wiem, czy oczyścił jezioro z moczarki.
Też bym tak obstawiał 🙂

Jeszcze odnośnie tołpygi, to podobno faktycznie nieźle "filtruje" wodę jednak ma odchody bardzo złej jakości. Co w konsekwencji powoduje zakwity.
Słyszałem,że jesiotr ma "dobrej jakości" odchody no ale roślin jeść nie będzie. Padlinę tak.
Ale to tylko zasłyszane.
Panowie, policzmy głosy:

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #17 dnia: 19.08.2022, 08:48 »
Amur zżarł ulubiony tatarak, zasrał jezioro i wyrosła moczarka. Dopóki miał tatarak nie żarł moczarki i mogłem trafić właśnie w ten punkt. Nie byłem już później i nie wiem, czy oczyścił jezioro z moczarki.
Też bym tak obstawiał 🙂

Jeszcze odnośnie tołpygi, to podobno faktycznie nieźle "filtruje" wodę jednak ma odchody bardzo złej jakości. Co w konsekwencji powoduje zakwity.
Słyszałem,że jesiotr ma "dobrej jakości" odchody no ale roślin jeść nie będzie. Padlinę tak.
Ale to tylko zasłyszane.

Czyli wniosek prosty-trzeba mieć każdą rybę w stawie :) Karp to przecież też taki dzik ryjący w dnie i brzegach, więc też nie mało wydala i wątpię, że z pożytkiem dla wody.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 19.08.2022, 11:10 »
No generalnie karp, amur i tołpyga to straszne sraluchy, nie ma co ukrywać :)
Takie zarybienia to zawsze zabawa w boga i trzeba mieć sporą wiedzę, żeby więcej pomóc jak zaszkodzić.
Do niedawna zarybiałem tak pewne starorzecze ale zauważyłem, że lokalsi zwęszyli to szybciej niż myślałem i nie będę ich karmić.
Panowie, policzmy głosy: