Autor Wątek: Organizacja torby i plecaka.  (Przeczytany 3684 razy)

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Organizacja torby i plecaka.
« Odpowiedź #15 dnia: 08.09.2022, 15:21 »
No....
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #16 dnia: 08.09.2022, 15:24 »
PW poszło :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 08.09.2022, 15:24 »
Mosteque, spróbuj incognito lub innej przeglądarki.

Wysłane z mojego ATU-L21 przy użyciu Tapatalka

Kuba

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #18 dnia: 08.09.2022, 15:27 »
Spróbowałem z innej. Z VPN-em i bez... Nie wiem, o co im chodzi. Na pewno rasiści i homofoby! :P
Krwawy Michał

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #19 dnia: 08.09.2022, 17:16 »

Nigdy nie trzymałem przyponów na krążkach, ale wydaje mi się, że wchodzi ich mniej, a dodatkowo jest zabawa z przyczepianiem oczka pinezką. Nieumiejętne zrobienie tego może sprawić, że wszystko będzie zbyt luźne, a dodatkowo można pinezką uszkodzić pozostałe przypony.

Zaczepiam oczko o haczyk. Tylko jedna pinezka - startowa. Nie rozumiem, po co, na każdy przypon dawać pinezkę. Każdy, ma swój sposób.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline kolo_sun

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #20 dnia: 09.09.2022, 10:57 »
A jaki organizer polecacie na haczyki, krętliki, łączniki do method feeder, bagnety itp.
są małe pudełka typu "żółwik" czy może np jakiś box karpiowy. Do box mogą wejść np foremki do methody, wypychacze itp
Co polecacie

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #21 dnia: 09.09.2022, 11:16 »
Fajne są pudełka z małymi przegrodami na krętliki i inne duperele w pokrywie, jest kilka do wyboru, Korda w wersji Basix jak i "wypasionej", albo nowe pudełko Fox'a Medium Tackle Box

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #22 dnia: 09.09.2022, 11:28 »
Bardzo dobre pudełko na akcesoria z NGT. Polecane na forum, jak również użytkuję. Tańsze od Kordy itp. Do samych foremek i podajników itd. używam zwykłego pudełka na śniadanie/posiłek.Nie trzeba nic więcej.
Duży box,(karpiowe akcesoria) mam Mistrall AM-6101086(linku nie wklejam). Portfel na przypony nie jest potrzebny(odłożyć, chyba że ktoś wiąże gotowce) , pudełka na drobne rzeczy, organizacja przegródek wg. uznania... Oferty akcesoriów wędkarskich (pudełek/organizerów)jest sporo, każdy wybiera co mu pasuje. Nie trzeba przepłacać.  W cenie jednej np. Kordy,Guru mamy 2-3  pudełka i jeszcze zostanie trochę w portfelu. Wszystko poukładane, bo z czasem i tak, jedno pudełko nie wystarczy i trzeba kupić kolejne. Jest jedno ale... jak ktoś, wędkuje tylko na np. feeder, to wtedy można sobie pozwolić na coś droższego, bo inne metody połowu nie wchodzą w grę.
organizer NGT
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #23 dnia: 09.09.2022, 15:55 »

Nigdy nie trzymałem przyponów na krążkach, ale wydaje mi się, że wchodzi ich mniej, a dodatkowo jest zabawa z przyczepianiem oczka pinezką. Nieumiejętne zrobienie tego może sprawić, że wszystko będzie zbyt luźne, a dodatkowo można pinezką uszkodzić pozostałe przypony.

Zaczepiam oczko o haczyk. Tylko jedna pinezka - startowa. Nie rozumiem, po co, na każdy przypon dawać pinezkę. Każdy, ma swój sposób.

Nigdy takiego portfela nie używałem, więc nie widziałem, jak on działa. Myślałem, że jest jakiś zaczep o który zaczepia się haczyk pierwszego przyponu, a żyłkę okręca wokół kółka. Następny przypon zakładasz zahaczając haczyk za oczko poprzedniego przyponu i znów okręcasz. Ostatni przypon przyczepiasz pinezką za oczko.

Dodatkowo przy czymś takim jest zabawa z wyczepianiem haczyka z oczka, pilnowaniem, żeby grotem haczyka nie uszkodzić innych przyponów podczas wbijania w kółko itd. Zwykły piórnik wydaje mi się o pojemniejszy i wiele wygodniejszy.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #24 dnia: 09.09.2022, 16:15 »
..."Myślałem, że jest jakiś zaczep o który zaczepia się haczyk pierwszego przyponu, a żyłkę okręca wokół kółka. Następny przypon zakładasz zahaczając haczyk za oczko poprzedniego przyponu i znów okręcasz. Ostatni przypon przyczepiasz pinezką za oczko...."

Nie. Pierwsze oczko przyponu mocuję na pinezce - zamocowanie pierwszego przyponu.. Lekko naciągam, owijam i zakładam kolejny przypon(oczko) o haczyk i delikatnie wbijam w piankę. Następnie idziemy tą samą drogą: haczyk/nakładam oczko/lekko wbijam w piankę. Ostatni przypon - normalnie wbijam w piankę/ haczyk. Przy odczepianiu ciężko uszkodzić żyłkę. Wyciągam haczyk z pianki(delikatnie wbity) i oczko(pętelkę) z niego ściągam.Tak zamocowane przypony, nie mają prawa się splątać. Może nie dodałem, że stosuję do przyponów 80 - 100 cm.
 Wracając do meritum, trzymania przyponów na krążkach - właśnie tak, to wykonuję.
Nie dla wszystkich, to będzie wygodne. Trzymanie krótkich przyponów na krążkach, nie ma najmniejszego sensu. Ewentualnie, jak wiążesz przypony na oko(odcinki), których nie zahaczysz w portfelu bez możliwości regulacji.. Do tego, są zwykłe portfele na przypony bez ustalonych odcinków.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Mariusz Wu

• Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 09.09.2022, 19:50 »
Bardzo dobre pudełko na akcesoria z NGT.

Ta firma ma sporo fajnych pudełek, mam ich piórnik na przypony i się sprawdza choć nie kosztuje tyle co akcesoria "topowych" firm ( w sensie że takie firmy mają dużo naganiaczy na grupach i forach, vide frajer co tu promuje podróbki oferowane na pingpongowej platformie)
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline mdziam78

• Reputacja: 20
« Odpowiedź #26 dnia: 15.10.2022, 10:23 »
Zastanawiam się mocno nad doposażeniem w EVA System Set. Biorę pod uwagę 5w1 Kongera i 8w1 Daiwa N'Zon. Cena tego drugiego niby 2x wyższa, ale... Czy ktoś użytkuje powyżej wymienione. Jak z jakością i pakownością pojemników?

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 50
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 15.10.2022, 10:52 »
Mam daiwę. Jakość na najwyższym poziomie. A pakowność zależy od pudełka. ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #28 dnia: 15.10.2022, 10:54 »
Jeśli chcesz mieć od razu z tego półkę boczną, to organizer Lorpio polecam. Jedyny jego mankament po przynajmniej dwóch latach użytkowania - trochę za ciasno te pudełka w nim są upakowane.
Krwawy Michał

Offline mdziam78

• Reputacja: 20
« Odpowiedź #29 dnia: 15.10.2022, 11:00 »
Chciałem użyć głównie jako organizery na akcesoria stąd pytanie o pakowność, np pod kątem proca, szpulki na przypony, wypychacze, szczypce itd. Szukałem stacjonarnie Daiwy żeby chociaż na oko określić czy do tych najmniejszych poza kilkoma podajnikami da się coś włożyć.
Lorpio spoko, muszę spojrzeć.