Autor Wątek: Zacietrzewienie wędkarskie  (Przeczytany 16048 razy)

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zacietrzewienie wędkarskie
« Odpowiedź #75 dnia: 15.10.2022, 18:02 »
Jako że wczoraj słabo było z czasem to wpadłem na szybko na 612 (Pniowiec) Zająłem stanowisko w mniej obleganej części i standardowo na tym łowisku zacząłem odławiać jednego po drugim skarlałe leszcze. Po jakiejś godzinie pojawił się ON człowiek-reklama, typ co chyba wszystkie filmiki wędkarskie z youtube zna na pamięć. Przybył w towarzystwie żony. Niestety zajął stanowisko zaraz obok mnie i już w czasie rozpakowywania klamorów zaczął wykład na temat łowienia. Nie wiem czy ta jego kobieta jest jakimś adeptem sztuki wędkarskiej ale facet uraczył ją ( i niestety mnie przy okazji bo głos miał donośny) chyba wszystkim co dowiedział się z filmików. Ubrany tak że każdy element stroju to jakaś topowa firma wędkarska, kołowrotki i kije z górnej półki Shimano ( jedna Ultegra 14000 XTE) . Wszystko wyglądało na nówka sztukę facet chyba wszedł do sklepu wędkarskiego którego właściciel oszalał ze szczęścia gdy ten kupił wszystko hurtowo. Gdyby faceta przycisnęła dwójka to obstawiam że miałby papier toaletowy marki Daiwa albo inny Preston. O strategii nęcenia w zbiorniku gdzie złowienie 35cm leszcza stanowi spore wydarzenie facet gadał jakby planował ofensywę armii ukraińskiej. Gdy zaczął nęcić to walił takie ilości że obawiałem się że podniesie się poziom wody w zbiorniku. Cały czas gadał i gadał cytując kolejnych wędkarzy publikujących w sieci filmiki. I nadeszła kumulacja. Nagle widzę że na wodzie zrobiło się kolorowo. Po chwili fala przyniosła mi pod nogi od cholery kulek proteinowych. Zaczynam ryczeć ze śmiechu. Ten łoś najwyraźniej "nęcił" pływającymi kulkami  :D
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #76 dnia: 15.10.2022, 18:20 »
Gdyby siedział w kaloszach z teleskopem Jaxona, a swoją wiedzę czerpałby z podpatrywania innych gumofilców to byłoby ok?
Zanęcił takimi kulkami jakie sprzedał mu sprzedawca.
Nie każdy urodził się taką Alfą i Omegą jak Ty ;)
Bardziej "gardze" ignorantami, którzy mimo ogromu dostępnej wiedzy nie znają podstaw łowienia daną metodą.

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #77 dnia: 15.10.2022, 19:03 »
....."nie oceniać książki po okładce"....tak mi wpajano.
Tak poważnie strikte z życia. Czy ktoś obmetkowany w życiu codziennym jest lepszym człowiekiem ode mnie?
Chyba nie!!!
Ma po prostu więcej pieniędzy które może wydać na wędkowanie.
Nigdy nie patrzyłem przez pryzmat ,Kto na co łowi!!
Sprzęt ciuchy , drugorzędna sprawa.
Wiedza to priorytet.
Pozdrawiam.

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #78 dnia: 15.10.2022, 19:07 »
Nie ma się za Alfę i Omegę ale skoro facet rzuca Solskimi, Ringersami i nazwiskami których nie spamiętałem, o MVDE mówi per Marcel (na piwie byli czy ki diabeł) to wypadałoby wiedzieć że jest coś takiego jak kulki pływające. Szczególnie jak ma się manierę napieprzania po łowisku z głośnością megafonu o każdej swej czynności. Dla mnie ktoś kto zaczyna wędkowanie ( a w tym przypadku tak na 99% było) od kupienia wszystkiego co mu tyko wciśnie sprzedawca i nie posiada nawet elementarnej podstawowej wiedzy jest po prostu śmieszny zwłaszcza w połączeniu z wygłaszaniem na pół zbiornika "uczonych" tyrad.  Niezależnie od forsy jaką ma i za jaką kupił sprzęt.
Gdyby siedział w kaloszach z teleskopem Jaxona, a swoją wiedzę czerpałby z podpatrywania innych gumofilców to byłoby ok?
Jak na razie wiedza jaką zdobył z filmików najwyraźniej nie jest za duża. Obstawiam że w porównaniu wyników Pana reklamy z wynikami Gumofilców Pan Reklama nie miałby szans. I wcale tu nie chcę wybielać Gumofilców bo to niestety najczęściej mięsiarze.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #79 dnia: 15.10.2022, 19:24 »
Jako że wczoraj słabo było z czasem to wpadłem na szybko na 612 (Pniowiec) Zająłem stanowisko w mniej obleganej części i standardowo na tym łowisku zacząłem odławiać jednego po drugim skarlałe leszcze. Po jakiejś godzinie pojawił się ON człowiek-reklama, typ co chyba wszystkie filmiki wędkarskie z youtube zna na pamięć. Przybył w towarzystwie żony. Niestety zajął stanowisko zaraz obok mnie i już w czasie rozpakowywania klamorów zaczął wykład na temat łowienia. Nie wiem czy ta jego kobieta jest jakimś adeptem sztuki wędkarskiej ale facet uraczył ją ( i niestety mnie przy okazji bo głos miał donośny) chyba wszystkim co dowiedział się z filmików. Ubrany tak że każdy element stroju to jakaś topowa firma wędkarska, kołowrotki i kije z górnej półki Shimano ( jedna Ultegra 14000 XTE) . Wszystko wyglądało na nówka sztukę facet chyba wszedł do sklepu wędkarskiego którego właściciel oszalał ze szczęścia gdy ten kupił wszystko hurtowo. Gdyby faceta przycisnęła dwójka to obstawiam że miałby papier toaletowy marki Daiwa albo inny Preston. O strategii nęcenia w zbiorniku gdzie złowienie 35cm leszcza stanowi spore wydarzenie facet gadał jakby planował ofensywę armii ukraińskiej. Gdy zaczął nęcić to walił takie ilości że obawiałem się że podniesie się poziom wody w zbiorniku. Cały czas gadał i gadał cytując kolejnych wędkarzy publikujących w sieci filmiki. I nadeszła kumulacja. Nagle widzę że na wodzie zrobiło się kolorowo. Po chwili fala przyniosła mi pod nogi od cholery kulek proteinowych. Zaczynam ryczeć ze śmiechu. Ten łoś najwyraźniej "nęcił" pływającymi kulkami  :D

Wjakim celu poruszyłeś poruszyłeś watek o Ukrainie gdzie ludzie giną co dziennie z rak oprawców putina i co to ma wspólnego z gościem który obok ciebie wędkował. Postąpiłeś nagannie.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #80 dnia: 15.10.2022, 19:29 »
Mariuszu, wszyscy mówią Marcel, bo po co łamać język na nazwisku. Wiadomo o kogo chodzi.
A że to wędkarz typu "wujo megafon", to już trudno, sporo takich. Koło mnie też czasem łowi taki dziadek, który chyba nie dosłyszy, bo drze się do komórki, opowiadając koledze kiedy wstał, jak jechał, jaka woda, że ryby kurwa nie biorą, że ludzi mało tylko ten ze spławikiem tu siedzi, gdzie on dwa lata temu coś tam złowił, że jak przyjedzie na obiad, to sobie kiełbasy usmaży...
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #81 dnia: 15.10.2022, 19:29 »

Wjakim celu poruszyłeś poruszyłeś watek o Ukrainie gdzie ludzie giną co dziennie z rak oprawców putina i co to ma wspólnego z gościem który obok ciebie wędkował. Postąpiłeś nagannie.
W takim że typ swojej żonie ( i niestety nie tylko jej) opowiadał o zanęcaniu na zbiorniku gdzie łowi się głównie leszcze 25cm z takim przejęciem jakby był na wojnie i od tego czy wrzuci pół kilo zanęty/kulek więcej/mniej zależało ludzkie życie

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #82 dnia: 15.10.2022, 19:30 »
Mariusz, a czy coś w tym jest złego że facet ma ciuchy markowe? Sam chciałbym mieć takie gdybym mógł wydać więcej kasy na sprzęt.

Skoro znasz tych wszystkich youtuberów i cytaty, to znaczy, że nie tylko Pan Reklama ogląda wszystkie filmy :)

Również uzurpacja sobie wiedzy, co dany wędkarz ma w głowie a czego nie ma zakrawa na głupotę, zważywszy że widziałeś gościa pierwszy raz na rybach...

Był tu już pewny Tomasz, który dostawał piany na ustach jak ktoś wspomniał o firmie Drennan. Jeśli masz podobne podejście to zastanów się może, czy przypadkiem gdyby nie takie firmy jak Preston, Daiwa i spółka, to dziś wędkarstwo stałoby na takim poziomie a nie innym. Ma facet kasę to sobie ja wydaje na co chce. Wolny człowiek.

Bycie bucem to kwestia charakteru i kultury nad woda a nie posiadanego sprzętu, bądź umiejętności wędkarskich :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #83 dnia: 15.10.2022, 19:31 »
....."nie oceniać książki po okładce"....tak mi wpajano.
Tak poważnie strikte z życia. Czy ktoś obmetkowany w życiu codziennym jest lepszym człowiekiem ode mnie?
Chyba nie!!!
Ma po prostu więcej pieniędzy które może wydać na wędkowanie.
Nigdy nie patrzyłem przez pryzmat ,Kto na co łowi!!
Sprzęt ciuchy , drugorzędna sprawa.
Wiedza to priorytet.
Pozdrawiam.

Piotrek :bravo: :bravo: :bravo: !!

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #84 dnia: 15.10.2022, 19:43 »
Mariusz, a czy coś w tym jest złego że facet ma ciuchy markowe? Sam chciałbym mieć takie gdybym mógł wydać więcej kasy na sprzęt.
Skoro znasz tych wszystkich youtuberów i cytaty, to znaczy, że nie tylko Pan Reklama ogląda wszystkie filmy :)
Owszem filmiki oglądam, co nie znaczy że mam  się łapać na wszystkie zawarte w nich chwyty marketingowe, nie wspominając o łykaniu jak pelikan tego co tam się mówi (łowienie na komercji co udaje dziką wodę, podpięte ryby). Filtrowanie treści to podstawa w dobie Internetu. Ten typ to był typowy przykład bezkrytycznego osobnika co jak mu powiedzą że karp bierze na kukurydzę w rozmiarze 8mm to da ogłoszenie "kupię tonę kukurydzy w rozmiarze 8mm"

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #85 dnia: 15.10.2022, 19:46 »
Abstrahując już od ciuchów, to takie mędrkowanie na cały głos, żeby każdy słyszał, jest zwyczajnie żenujące. Tak jak by nikt inny nie umiał ryb łowić. Tez mnie tacy specjaliści za dychę irytują.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #86 dnia: 15.10.2022, 19:48 »
Abstrahując już od ciuchów, to takie mendrkowanie na cały głos, żeby każdy słyszał, jest zwyczajnie żenujące. Tak jak by nikt inny nie umiał ryb łowić. Tez mnie tacy specjaliści za dychę irytują.
Właśnie o to mi chodziło w moim wpisie.

Offline KotKoi

• Ekspert
« Odpowiedź #87 dnia: 15.10.2022, 21:26 »
Owszem filmiki oglądam, co nie znaczy że mam  się łapać na wszystkie zawarte w nich chwyty marketingowe, nie wspominając o łykaniu jak pelikan tego co tam się mówi (łowienie na komercji co udaje dziką wodę, podpięte ryby). Filtrowanie treści to podstawa w dobie Internetu. Ten typ to był typowy przykład bezkrytycznego osobnika co jak mu powiedzą że karp bierze na kukurydzę w rozmiarze 8mm to da ogłoszenie "kupię tonę kukurydzy w rozmiarze 8mm"

Mariusz !!!
To kupi tonę!!!
Właduje w wodę !!!
I co ?
Cały czas pijesz nie do wiedzy, a tego ile "Gość" ma kasy!
Przysłowie..."co bogatemu zabroni ?".... itd. tak bez liku można by siać z rękawa.
Widziałeś sam ile złowił ,co do tego co posiadał ,w co ubrany był.?
Pozdrawiam

Offline KotKoi

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 15.10.2022, 21:30 »

Również uzurpacja sobie wiedzy, co dany wędkarz ma w głowie a czego nie ma zakrawa na głupotę, zważywszy że widziałeś gościa pierwszy raz na rybach...

Był tu już pewny Tomasz, który dostawał piany na ustach jak ktoś wspomniał o firmie Drennan. Jeśli masz podobne podejście to zastanów się może, czy przypadkiem gdyby nie takie firmy jak Preston, Daiwa i spółka, to dziś wędkarstwo stałoby na takim poziomie a nie innym. Ma facet kasę to sobie ja wydaje na co chce. Wolny człowiek.

Bycie bucem to kwestia charakteru i kultury nad woda a nie posiadanego sprzętu, bądź umiejętności wędkarskich :beer:

O !!!To, to, to!!! w
W sedno :)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #89 dnia: 15.10.2022, 22:20 »
Temat z dupy.
Marcin