Autor Wątek: Zakupy - szalejące ceny...  (Przeczytany 16709 razy)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zakupy - szalejące ceny...
« Odpowiedź #75 dnia: 14.02.2023, 16:34 »
Jesli uzywacie zanęt Sensas lub dodatków, to proponuje teraz zrobić sobie zakupy, proponowane ceny na 2023, np. 1kg sensas GG - 25 zł >:(
Janusz z tego co jak kojarzę to nie tylko Sensas idzie w górę ,Marcel też sporo pójdzie o Lorpio nie mówiąc ;)

Offline Zander 112

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #76 dnia: 14.02.2023, 17:36 »
Patrzę na Shimano i kołowrotki z nowych dostaw. Muszę przyznać, że ostro poszły w górę :-\

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 14.02.2023, 19:14 »
Jesli uzywacie zanęt Sensas lub dodatków, to proponuje teraz zrobić sobie zakupy, proponowane ceny na 2023, np. 1kg sensas GG - 25 zł >:(
Janusz z tego co jak kojarzę to nie tylko Sensas idzie w górę ,Marcel też sporo pójdzie o Lorpio nie mówiąc ;)

Dzisiaj już to wiemy 8)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #78 dnia: 14.02.2023, 20:09 »
U mnie sklepy mają jeszcze zapasy i nie wszystko podrożało, są często dobre promocje. MMM za 7 fuli na przykład :) Ale nowe rzeczy skoczyły mocno. Ostatnio kupowałem pellety 2 mm i w Angling Direct Ringersy były po 4 fule z 900 gramów, ale już Sonu za 4,5 ale za paczkę 650 gramów. Cholera, drogo się zrobiło :o
Lucjan

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #79 dnia: 14.02.2023, 20:27 »
Ciekawostka: jedna z renomowanych komercji w UK zakazała używania kasterów podczas oficjalnych zawodów, by wyrównać szanse w dobie szalejących cen (kastery w znaczącej ilości stały się całkiem kosztowne, a przy tym są na tyle skuteczne, że często dają potężną przewagę).

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 14.02.2023, 22:56 »
U nas obecnie Swim Stimy lepiej wychodzą niż Sonubaitsy! Mało kto zwraca na to uwagę, a towar w moim mniemaniu lepszy. Zwłaszcza czarna i zielona :)  Paczki 1,8 kilo w okolicy 40 złotych w kilku miejscach co najmniej. Jak drapieżnik rzuca prome będzie poniżej. Warto będzie się uzbroić, bo pewnie z nową partia też skoczy. Coppens i Skretting mają chyba najwyższe wzrosty co widać, bo ludzie przeskakują na Allera.
Plum

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #81 dnia: 14.02.2023, 23:32 »
Patrzę na Shimano i kołowrotki z nowych dostaw. Muszę przyznać, że ostro poszły w górę :-\
Z tego, co rozmawiałem w wędkarskim, w którym robię gros zakupów, to Ultegra 14000 Ci4 miała podrożeć "jedyne" 300 zł. To trochę grosza jest. Mi udało się kupić XTE 14000 w całkiem przyzwoitych pieniądzach, ale czuję, że to był "ostatni dzwonek".
Aż się boję, ile mogą podrożeć te "patyki", na które ostrzę sobie zęby...
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #82 dnia: 14.02.2023, 23:35 »
Ciekawostka: jedna z renomowanych komercji w UK zakazała używania kasterów podczas oficjalnych zawodów, by wyrównać szanse w dobie szalejących cen (kastery w znaczącej ilości stały się całkiem kosztowne, a przy tym są na tyle skuteczne, że często dają potężną przewagę).

Niestety ale dawno nie słyszałem głupszego pomysłu, szkoda ze nie zakazali uzywania pelletu :P
Jak widać w UK tez kombinują gdyż z wypowiedzi zrozumiałem że wprowadzenie limitu nic nie da gdyż nie ma jak tego kontrolować.
Wychodzi na to że PZW juz dawno wiedziało co robi wprowadzając zakaz używania mączek rybnych na zawodach :D ;D :P :P :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #83 dnia: 14.02.2023, 23:45 »
Coppens i Skretting mają chyba najwyższe wzrosty co widać, bo ludzie przeskakują na Allera.

W 2021 r.na black friday,scretting stał po 10.90 teraz 16.9 (z teoretycznym rabatem  -25% na bf :12.7 zł). Mimo to,Metoda jest nadal najtańszym zanętowo łowieniem.

Klasyk poszedł cenowo niesamowicie do góry.
Przykładowo lorpio magnetic w 2021 2kg paczka była po 16.9 zl bez rabatu. Dziś 26 zł (wszystkie ceny z historii w Drapieżniku).

Jakby co,to cena 1kg surowej  kuku ,w centralach 1.7 zł 😉.

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #84 dnia: 15.02.2023, 05:47 »
Do mnie właśnie przyszło masę dupereli karpiowym na przyszły sezon, materiały przyponowe, żyłki, haki, ciężarki,wkrętki, akcesoria do ziga, kulki, pellety itp., poszło kilka stówek ale chyba lepiej teraz jak na wiosnę. Z zakupu sprzętu - wędek czy kołowrotków już się wyleczyłem, to co mam złowi wszystko z moich wód, ma służyć przez najbliższe lata, wolę aktualnie kupować to co zwiększa szansę na upragnione branie.

Ja jestem jeszcze przed "leczeniem" !!!!! ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #85 dnia: 15.02.2023, 06:37 »
Drapieżnik zawsze miał kosmiczne ceny na Magnetic Lorpio. W tej chwili da się ją kupić za 19 zł. To moja podstawowa zanęta, mam więc zapasy na dwa lata zrobione po cenach o jakich musimy zapomnieć :( A potem może spóbuje na kuku jak radzi Michał 🙂 Już w tym roku mam zamiar spróbować z pszenicą.
Artur

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #86 dnia: 15.02.2023, 06:52 »
Etam... piszecie o zanęcie za 26zł.

Jeden wypad karpiowy na dobrą wodę z elegancką infrastruturą powiedzmy na 5 dni po zliczeniu wszelkich kosztów może kosztować 2500zł.
Maciek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #87 dnia: 15.02.2023, 07:07 »
Drapieżnik zawsze miał kosmiczne ceny na Magnetic Lorpio. W tej chwili da się ją kupić za 19 zł. To moja podstawowa zanęta, mam więc zapasy na dwa lata zrobione po cenach o jakich musimy zapomnieć :( A potem może spóbuje na kuku jak radzi Michał 🙂 Już w tym roku mam zamiar spróbować z pszenicą.

Starsze partie stoją po 20 zł,nowe taniej jak 25 zł nie znalazłem.
Pszenica na płoć dobra,tak samo pęczak,ale jak mogę doradzić,to postaw na kukurydzę. Najtaniej i najlepiej z ziaren.

Maciek,a kto bogatemu zabroni pławić się w karpiowych luksusach 😉. My tu o szarej rzeczywistości raczej.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #88 dnia: 15.02.2023, 07:50 »
Niestety ale dawno nie słyszałem głupszego pomysłu, szkoda ze nie zakazali uzywania pelletu :P
Jak widać w UK tez kombinują gdyż z wypowiedzi zrozumiałem że wprowadzenie limitu nic nie da gdyż nie ma jak tego kontrolować.
Wychodzi na to że PZW juz dawno wiedziało co robi wprowadzając zakaz używania mączek rybnych na zawodach :D ;D :P :P :P

Bez przesady, to jest prywatne łowisko i właściciele decydują co i jak. Wiele komercji ma swoje zasady i są one czasami dziwne. A tutaj nie ma co płakać, bo jest wiele rzeczy które można zastosować. Janusz, Lindholme to spory kompleks, bardzo popularny, tutaj w tygodniu jest masa zawodów, a zbiorników mają z osiem. To co należy zrozumieć to wiek wędkarzy, emeryci zdecydowanie są przeważającą grupą, przy czym tutaj wielu przeszło na wcześniejsze emerytury. MOże dlatego zastosowano coś takiego, aby startujący nie ponosili takich kosztów. Byłem tam kilka razy, w tym i na zawodach, i to jedna z najpopularniejszych komercji w UK. Ostatnio rozmawiałem z jednym wędkarzem, z którym pracuję, i wg niego koszt startu w zawodach jest dość spory, bo trzeba mieć sporo przynęt. A nie każdego stać. Może więc taki zakaz jest podyktowany właśnie troską o to, aby liczba ludzi biorących udział w zawodach nie spadała. A Lindholme to głównie zawody. W UK wielu ma problemy z kosztami prądu i gazu, które wystrzeliły w górę w październiku, ja sam płacę minimum dwa razy więcej niż rok temu.

Ogólnie więc można powiedzieć, że tutaj model biznesowy wymusza pewne działania (albo pomoc emerytom lub większy zarobek na pelletach, zanętach), czego nie można powiedzieć o PZW, bo tam jest wciąż komuna, głęboka, z towarzyszami pokroju Misia lub Macha, i model biznesowy to dymanie wędkarzy i traktowanie ich jak barany do strzyżenia z kasy. Ja teraz jestem członkiem nowego klubu, gdzie też są dziwne zasady. Na przykład każdą rybę należy wprowadzać do podbieraka. 10 cm płotkę, złowioną na matchówkę również. A i tak trzeba ją wziąć do ręki już w podbieraku, przepis jak dla mnie głupi. Ale takie są zasady gospodarza :) Na innej nie można mieć żądnych puszek, nieważne jakich, na innej można stosować tylko haki z zadziorami lub nie można mieć mniejszych podbieraków niż karpiowych 42 cale. Co woda to inne zasady :)
Lucjan

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #89 dnia: 15.02.2023, 08:20 »
Coppens i Skretting mają chyba najwyższe wzrosty co widać, bo ludzie przeskakują na Allera.

W 2021 r.na black friday,scretting stał po 10.90 teraz 16.9 (z teoretycznym rabatem  -25% na bf :12.7 zł). Mimo to,Metoda jest nadal najtańszym zanętowo łowieniem.

Klasyk poszedł cenowo niesamowicie do góry.
Przykładowo lorpio magnetic w 2021 2kg paczka była po 16.9 zl bez rabatu. Dziś 26 zł (wszystkie ceny z historii w Drapieżniku).

Jakby co,to cena 1kg surowej  kuku ,w centralach 1.7 zł 😉.

Taka średnia cena Skrettinga teraz to 14 złotych za kilo. Coppens około 16 złotych za kilo (cena betainy mrozi krew w żyłach 23 złote za kilo). Aller wychodzi koło dyszki.
Ja ostatnio męczę kanałowe leszcze w Gdańsku to klasyk faktycznie tani nie jest. Mięso, gliny i ziemie plus zanęta robią wynik. Najbardziej to chyba pinka fluo i czerwona skoczyła. Białe za litr w cenie nawet dobrej - 23 chyba płaciłem w poniedziałek, w zeszłym roku były po 20 lub 21 o ile dobrze pamiętam, a po klasyk sięgam głównie zimą, więc mogę się mylić.
Plum