Niestety ale dawno nie słyszałem głupszego pomysłu, szkoda ze nie zakazali uzywania pelletu 
Jak widać w UK tez kombinują gdyż z wypowiedzi zrozumiałem że wprowadzenie limitu nic nie da gdyż nie ma jak tego kontrolować.
Wychodzi na to że PZW juz dawno wiedziało co robi wprowadzając zakaz używania mączek rybnych na zawodach

Bez przesady, to jest prywatne łowisko i właściciele decydują co i jak. Wiele komercji ma swoje zasady i są one czasami dziwne. A tutaj nie ma co płakać, bo jest wiele rzeczy które można zastosować. Janusz, Lindholme to spory kompleks, bardzo popularny, tutaj w tygodniu jest masa zawodów, a zbiorników mają z osiem. To co należy zrozumieć to wiek wędkarzy, emeryci zdecydowanie są przeważającą grupą, przy czym tutaj wielu przeszło na wcześniejsze emerytury. MOże dlatego zastosowano coś takiego, aby startujący nie ponosili takich kosztów. Byłem tam kilka razy, w tym i na zawodach, i to jedna z najpopularniejszych komercji w UK. Ostatnio rozmawiałem z jednym wędkarzem, z którym pracuję, i wg niego koszt startu w zawodach jest dość spory, bo trzeba mieć sporo przynęt. A nie każdego stać. Może więc taki zakaz jest podyktowany właśnie troską o to, aby liczba ludzi biorących udział w zawodach nie spadała. A Lindholme to głównie zawody. W UK wielu ma problemy z kosztami prądu i gazu, które wystrzeliły w górę w październiku, ja sam płacę minimum dwa razy więcej niż rok temu.
Ogólnie więc można powiedzieć, że tutaj model biznesowy wymusza pewne działania (albo pomoc emerytom lub większy zarobek na pelletach, zanętach), czego nie można powiedzieć o PZW, bo tam jest wciąż komuna, głęboka, z towarzyszami pokroju Misia lub Macha, i model biznesowy to dymanie wędkarzy i traktowanie ich jak barany do strzyżenia z kasy. Ja teraz jestem członkiem nowego klubu, gdzie też są dziwne zasady. Na przykład każdą rybę należy wprowadzać do podbieraka. 10 cm płotkę, złowioną na matchówkę również. A i tak trzeba ją wziąć do ręki już w podbieraku, przepis jak dla mnie głupi. Ale takie są zasady gospodarza

Na innej nie można mieć żądnych puszek, nieważne jakich, na innej można stosować tylko haki z zadziorami lub nie można mieć mniejszych podbieraków niż karpiowych 42 cale. Co woda to inne zasady