Autor Wątek: Moonfin - nowy sklep  (Przeczytany 25435 razy)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Moonfin - nowy sklep
« Odpowiedź #45 dnia: 15.11.2022, 20:38 »
Przecież motov napisał, że halę magazynową wybudowali, nie będą wszystkiego trzymali na sklepowych półkach skoro ich główny target to sklep internetowy. W stacjonarnym zapewne podstawowe artykuły dla miejscowych, a na magazynie dziesiątki tysięcy innych rzeczy i kilkanaście osób ogarniających zamówienia.

No tak, a przed wybudowaniem hali właściciel pewnie towar w kieszeniach trzymał :)

Drapieżnika targetem nie był sklep internetowy na początku, oni się po prostu zaadaptowali, zarówno pod względem sprzedaży jak i towaru. Sklep ma nazwę "Drapieżnik", tutaj chyba nie muszę dalej tłumaczyć jaki był początkowy zamysł. Praktycznie odstąpili od inwestycji w lokal, co było strzałem w 10 przy zawirowaniach w ostatnich latach. Jest to trochę inny model prowadzenia biznesu niż Moonfin, który, z tego co da się wyczytać, robi na odwrót, bardziej ryzykownie w obecnym czasie, ale oby im odpaliło.
Plum

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 15.11.2022, 20:42 »
Rynek jest poukładany...
Sklepów internetowych kupa.
A ceny mają wysokie...
Także czas pokaże jak będzie
Maciek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #47 dnia: 15.11.2022, 21:05 »
Hmm...jak czytam dywagacje nt spółek na podstawie przychodu z krs i ocenianiu na tej podstawie ich kondycji finansowej to śmiech mnie bierze ;D

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
« Odpowiedź #48 dnia: 15.11.2022, 21:09 »
Hmm...jak czytam dywagacje nt spółek na podstawie przychodu z krs i ocenianiu na tej podstawie ich kondycji finansowej to śmiech mnie bierze ;D
A ktoś o tym w ogóle pisał? Bo nie chce mi się przewijać tematu

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 15.11.2022, 21:15 »
Dużo do przewijania nie ma, z jedna strona raptem. Tak samo niedużo jak te 800k przychodu, które równie błędnie nazywane jest przychodem pasywnym, bo łowisko nijak takowym nie jest.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 15.11.2022, 22:04 »
Dużo do przewijania nie ma, z jedna strona raptem. Tak samo niedużo jak te 800k przychodu, które równie błędnie nazywane jest przychodem pasywnym, bo łowisko nijak takowym nie jest.
Aha, i co z tego wynikło. Jest tam cit w ogóle jak jest spółka? Ile wyniósł, o czym on świadczy?

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 15.11.2022, 22:17 »
Aha, i co z tego wynikło. Jest tam cit w ogóle jak jest spółka? Ile wyniósł, o czym on świadczy?
No właśnie nic nie wynikło i dlatego świadczy to o niewiedzy piszącego. Jakakolwiek ocena kondycji spółki po krsie prowadzi do wyniku oderwanego od rzeczywistości, jak jeszcze zaczynają padać słowa o przychodzie pasywnym z łowiska to już robi się niezła abstrakcja.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 15.11.2022, 22:24 »
Ale nikt nie pisał o tym, dlatego pytałem się kto o tym napisał.
Podałem tylko przychód jaki generuje łowisko oraz sufit jaki osiągnął drapieżnik.
A odnosząc się do obecnej sytuacji na rynku to każdy wie jak to będzie wyglądać w 2022 i 2023 roku.
Jak Cię interesuje dane to sobie ściągnij sprawozdanie finansowe, z którego pobrałem przychód - zaskoczę Cię: są tam wyszczególnione wynagrodzenia, ilość osób, zysk netto lub strata, transfery pieniężne i inne.
Nadal nie wiem kto pisał o kondycji spółki... ja podkreśliłem, że z przychodem 800k za łowisko można spokojnie wytransferować pieniądze do drugiej spółki otwierając np. sklep i nie płacąc przy tym żadnego podatku cit.
A nawet napiszę specjalnie dla Ciebie o kondycji Maślanki: rok temu mieli ledwo 370k, gdzie rok później 800k przychodu. Jak ktoś tego nie ogarnia to ja nic nie poradzę :) I najlepsze, wynagrodzenia wyniosły 40k i 80k rok do roku :)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #53 dnia: 16.11.2022, 08:09 »
Rynek jest poukładany...
Sklepów internetowych kupa.
A ceny mają wysokie...
Także czas pokaże jak będzie

Jak Maciek powyżej napisał.
Mamy dostęp do wielu sklepów on-line.
Jedni mają tańsze pozycje w asortymencie do konkurencji. I odwrotnie.
Ich werde ...kaufen.
Każdy  ma wybór!!!!
Gdzie ,co ,za ile!!!

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 16.11.2022, 14:25 »
Ale nikt nie pisał o tym, dlatego pytałem się kto o tym napisał.
Podałem tylko przychód jaki generuje łowisko oraz sufit jaki osiągnął drapieżnik.
A odnosząc się do obecnej sytuacji na rynku to każdy wie jak to będzie wyglądać w 2022 i 2023 roku.
Jak Cię interesuje dane to sobie ściągnij sprawozdanie finansowe, z którego pobrałem przychód - zaskoczę Cię: są tam wyszczególnione wynagrodzenia, ilość osób, zysk netto lub strata, transfery pieniężne i inne.
Nadal nie wiem kto pisał o kondycji spółki... ja podkreśliłem, że z przychodem 800k za łowisko można spokojnie wytransferować pieniądze do drugiej spółki otwierając np. sklep i nie płacąc przy tym żadnego podatku cit.
A nawet napiszę specjalnie dla Ciebie o kondycji Maślanki: rok temu mieli ledwo 370k, gdzie rok później 800k przychodu. Jak ktoś tego nie ogarnia to ja nic nie poradzę :) I najlepsze, wynagrodzenia wyniosły 40k i 80k rok do roku :)

Jeszcze Ci raz napiszę, że cyferki z krsu nie znaczą nic w temacie kondycji spółki. Wyciąganie wniosków, że firma urosła bo w jednym roku 370k przychodu a w drugim 800 jest podstawowym błędem logicznym, który prowadzi do dalszych błędnych wniosków, dlatego mój pierwszy wpis o rozbawieniu takimi wyliczankami. To, że masz podane zatrudnienie, zysk netto itd dalej nic o kondycji spółki nie mówi, jest to element mocno regulowany, spółka zoo sprawozdanie robi po roku obrotowym, w zależności od celu jaki chce się osiągnąć można dobrą spółkę zdołować, a kiepską wybić do góry w krs, co z resztą spółki robią, nawet te ogromne, których nazwy większość z userów kojarzy . Prowadzę takową formę prowadzenia działalności poza jdg więc można powiedzieć, że liznąłem troszkę tematu :) To samo z wytransferowaniem pieniędzy między spółkami i tym "spokojnie wytransferować"...otóż znowu Cię zaskoczę, popełniasz kolejny błąd logiczno-myśleniowy takie "bajki z mchu i paproci". ;) A obecnie organy skarbowe już niejednemu próbującemu szybko pokazały na ławach sądowych, że jego miejsce nie jest w biznesie tylko celi, bądź bulą pokaźne sumy.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Dzierżno uzależnia

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #56 dnia: 16.11.2022, 17:24 »
Fajna ustawka 8) z góry zaplanowana akcja reklamowa wg mnie, osoba składająca zamówienie też nie przypadkowa jak sądzę
:)
Głośno myślę. Dowodów brak. :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 16.11.2022, 17:28 »
Fajna ustawka 8) z góry zaplanowana akcja reklamowa wg mnie, osoba składająca zamówienie też nie przypadkowa jak sądzę
Głośno myślę. Dowodów brak. :beer:
Nie ma lepszej reklamy aniżeli viral marketing. Tzn po krótkim zastanowieniu-jest, polecenie przez zadowolonego klienta, niestety ten sposób jest żmudny i powolny, a viral wręcz przeciwnie (jeśli skuteczny).

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #58 dnia: 16.11.2022, 17:33 »
Głośno myślę. Dowodów brak.
Akurat znam osobiście tą osobę i dodatkowo jest naszym forumowiczem, także tego...

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #59 dnia: 16.11.2022, 17:49 »
Głośno myślę. Dowodów brak.
Akurat znam osobiście tą osobę i dodatkowo jest naszym forumowiczem, także tego...

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Teoretycznie nie wyklucza to wcale ustawki :) tak czy owak, nagle wywiązała się z tej pomyłki akcja promocyjna "chwyć Byka za rogi".

Może się mylę, prawdy nie poznamy ale zdanie swoje mam. :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.