Autor Wątek: Zakleszczona i zapieczona wędka  (Przeczytany 3460 razy)

Offline team amatorka

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Zakleszczona i zapieczona wędka
« dnia: 01.11.2022, 13:33 »
Witam szanowne grono forum.
Pierwszy post i proszę o pomoc a mianowicie zakleszczyła mi się wędka składana i za nic nie mogę rozłączyć dwóch elementów. Wędka tak sobie leżała kilka lat i ostatnio z wpadła mi w ręce. Czy ktoś mógłby pomóc a jeżeli nie to wskazał jakieś miejsce na terenie Szczecina bądź Kołobrzegu gdzie jakiś profesjonalista mógłby mi rozłączyć moją wędkę podróżną SHIMANO Beastmaster.
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Odp: Zakleszczona i zapieczona wędka
« Odpowiedź #1 dnia: 01.11.2022, 13:38 »
Tu jest co prawda o tyczce , ale sposób powinien być ten sam.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 01.11.2022, 13:41 »
Jak będzie koło 0 na dworze zostawić na cała noc na balkonie , rano powinno dać radę rozdzielić przynamniej u mnie zadziałało.

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 01.11.2022, 15:11 »
A jak nie chcesz czekać na ochłodzenie to obłóż lodem, mrożonką. U mnie zadziałało na zakleszczonych sekcjach feedera.
Artur

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #4 dnia: 01.11.2022, 15:26 »
Najszybciej i najprościej będzie zastosować spray na kontuzje (lód w sprayu) np.:
https://www.doz.pl/apteka/p7156-Icemix_aerozol_sztuczny_lod_400_ml

Dostępny w prawie w każdej aptece.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 01.11.2022, 15:41 »
Fizyka. Na element wchodzący do środka psikamy lodem, to się skurczy. Element obejmujący grzejemy, to się rozszerzy. A potem ruchy jak na filmiku powyżej.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #6 dnia: 01.11.2022, 15:59 »
Dętka od rowera. Okręcić wkoło dwóch elementów przy łączeniu i próbować poluzować kręcąc każde złącze w przeciwnym kierunku.

Offline ma1234

« Odpowiedź #7 dnia: 01.11.2022, 16:02 »
Fizyka. Na element wchodzący do środka psikamy lodem, to się skurczy. Element obejmujący grzejemy, to się rozszerzy. A potem ruchy jak na filmiku powyżej.

Jeśli mowa o fizyce to Twoja propozycja z podgrzaniem części nasadowej przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego, bowiem po podgrzaniu otwór części nasadowej pomniejszy się, a tym samym zwiększy efekt zakleszczenia.
Obie części należy schłodzić.

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #8 dnia: 01.11.2022, 16:07 »
Dętka od rowera. Okręcić wkoło dwóch elementów przy łączeniu i próbować poluzować kręcąc każde złącze w przeciwnym kierunku.

Ja bym spróbował tego co zaproponował Michał.
Prostota. !!!!!!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 01.11.2022, 16:11 »

Jeśli mowa o fizyce to Twoja propozycja z podgrzaniem części nasadowej przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego, bowiem po podgrzaniu otwór części nasadowej pomniejszy się, a tym samym zwiększy efekt zakleszczenia.

:facepalm:

Fizyka Michała jest jedyną obowiązującą. Długo się to nie zmieni :)

Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #10 dnia: 01.11.2022, 16:17 »

Bez śmichów-chichów. Gdzieś w Twojej logice jest błąd. Ustalmy, w którym miejscu.
Jak to widzisz, krok po kroku.
Krwawy Michał

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #11 dnia: 01.11.2022, 16:36 »

Mogłoby się tak wydawać , ale z doświadczenia nabytego w pracy (montaż łożysk , tulei itp.) wiem że tak nie jest.
Mosteque ma rację.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 01.11.2022, 16:58 »
To nie chodzi o to, że mam rację. Bo ja po prostu stwierdziłem fakt, jak to, że 2+2=4.  Kolega na pewno też o tym doskonale wie, tylko gdzieś coś oczami wyobraźni źle poskładał. I ciekaw jestem, w którym miejscu.
Krwawy Michał

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #13 dnia: 01.11.2022, 17:18 »
To nie chodzi o to, że mam rację. Bo ja po prostu stwierdziłem fakt, jak to, że 2+2=4.  Kolega na pewno też o tym doskonale wie, tylko gdzieś coś oczami wyobraźni źle poskładał. I ciekaw jestem, w którym miejscu.

Mi chodziło skłonić się do propozycji Koziego. Co do drugiego Mostek masz rację. Wyobraźnia , film saince fiction -kto to wie. Warunki laboratoryjne - prędzej. Post był co zrobić w warunkach domowych.

Offline ma1234

« Odpowiedź #14 dnia: 01.11.2022, 17:28 »

Mosteque i Mikon - nie macie racji.
To jest po prostu fizyka.
Mikon - nie wiem co masz dokładnie na myśli pisząc o montażu łożysk, ale domyślam się, że w Twoim przypadku może dochodzić zjawisko uplastycznienia metalu pod wpływem wzrostu temperatury.
W rozpatrywanym przez nas przypadku zakleszczenia wędki mamy natomast do czynienia ze zjawiskiem rozszerzalności temperaturowej.
Tzn. znaczna większość materiałów zwiększa swoje wymiary wraz ze wzrostem temperatury.
Wędki, sztyce itd. wystawione na działanie podwyższonej temperatury otoczenia zmiększają swoje wymiary.
Część nasadowa "żeńska" wędki zmienia (zwiększa) swoje wymiary we wszystkich kierunkach, zarówno w kierunku na zewnętrz okręgu jak i do wewnątrz.
Stąd też, aby odkleszczyć dwie części wędki należy zmniejszyć temperaturę obu tych części.
Wówczas zmniejszą one swoje wymiary we wszystkich kierunkach.

P.S.
Wyobraźcie sobie metalową płytkę z otworem w środku.
Jeśli będziemy zwiększać temperaturę tej płytki (podgrzewać ją) wówczas bedzie ona się rozszerzać, a otwór w tej płytce będzie się zmniejszał.
Jeśli bedziemy ją schładzać to będzie ona zmniejszała swoje wymiary, a otwór będzie się powiększał.