Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 275919 razy)

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #330 dnia: 25.03.2023, 22:06 »
Rozpoczęcie sezonu. W tym roku postanowiłem łowić z gruntu tylko na metodę.
Wpadło kilka ładnych płoci,a bohaterem sesji został 3.3kg 75 cm szczupak złowiony na 6mm waftersa i hak 14.Zapięty w pełni poprawnie.
 To może być piękny sezon.

Super.
W jakiej temperaturze wody ruszają się u Ciebie płocie?
Ja wczoraj też rozpocząłem metodowy sezon.
Woda około 9-10 stopni ,jak nawialo mi cieplejszą pod mój brzeg, wtedy na blat przed pierwszym spadem podeszły płocie i leszczyki.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #331 dnia: 25.03.2023, 22:16 »
Dzięki za dobre słowo panowie.
Dziś woda miała 7stopni. Płoć rusza od 5*.
Zestawy położyłem w ciekawym miejscu,po prawo stopniowo pogłębiało się do 6m,po lewo stopniowo wypłycało się do 2m,a nęciłem na 3.5m .
Szkoda,że idzie ochłodzenie.

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #332 dnia: 26.03.2023, 00:12 »
Niezłe okazy :bravo:
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #333 dnia: 26.03.2023, 09:19 »
Gratulacje dla wszystkich łowców :bravo: :beer:,Czesiu może i jesiotrek maluch ,ale za to prześliczny ;),Michał taki przyłów na rozpoczęcie sezonu coś pięknego :beer:

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #334 dnia: 26.03.2023, 10:47 »
8 zielonych prosiaczków ponad 40-42cm, do tego kilka jazi. Brania przez dosłownie godzinę od 6 do 7, później pustynia.

Prawdy najprawdziwsze o nieżerowaniu linów w zimnej wodzie wczesną wiosną można włożyć między bajki.

Dzierżno uzależnia

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #335 dnia: 26.03.2023, 11:53 »
Piotrek gratulacje łowiłeś na feederki po kilku wyjazdach z drgającą szczytówką, jak w końcu użyjesz karpiówek to doznasz szoku, jakie to pały. Ja zawsze mam takie odczucie po zimowym sezonie z feederami.

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Dzięki Sławek , strach był , kij wygiął się bardziej jak łuk!!! Co za wędziska!!!
Kijaszki polecił Mr.Shrek -dzięki Patryk

Bravo Panowie :bravo: :beer:,Piotruś naszego no killa już zaliczyłeś ;),z czasem poznasz kolejne nasze wody PZW ,wspólny wypad ,super sprawa :beer:

Dzięki Tomasz !! Wodę macie przepiękną. Nie raz jeszcze tam zajrzę :bravo: :beer:

Dzięki Piter że wpadłeś, jeszcze nie raz połowimy ;) Twoje miny i przerażenie jak się kij wyginał pod tym osiotrem są nie do opisania  ;D Będą z Ciebie ludzie :D Może i dobrze, że żaden karp Ci nie siadł ba pierwszej zasiadce na tym zbiorniku, bo majty byłyby pełne ;D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Mogę sobie wyobrazić tylko miny, bo to co widziały moje oczy jak kij się wygina . Sztos

Gratulacje dla wszystkich, którzy już ostro moczą kije.
Mi też udało się dziś wybrać wspólnie z Maćkiem- Fishą. Pogoda nie była jakaś dramatyczna, ale jednak zmienna i to pewnie spowodowało słabsze żerowanie. Z samego rana widać było obiecujące spławy ryb, niestety dość chłodny, czasem porywisty i zmienny wiatr ostudził rybi zapał, nasz także :)
Jakimś cudem udało mi się jednak coś wydłubać, mianowicie 3, dość przyzwoite pinokie. Dość długie, bo w okolicy 120cm (jeden znacznie dłuższy nawet), ale jakieś takie chudziutkie. Po zimie może? Karpiarze słabo sypią? ;)
Co ciekawe okazały się amatorami popków czekoladowych.
Na sam koniec pobiłem mój PB w pinokiu, niestety w sensie maleńkości :D

Gratulacje dla "Trzech Cytryn" :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:

Gratuluję pozostałym członom naszego forum z nad wody . A mianowicie :

Wojtas1986 -pięknie połowione :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:

Michał N. - pięknie połowione "szczupły " pięknie wybarwiony

Jeszcze raz wszystkim z nad wody gratuluję i dziękuję za ciepłe słowa O:) :bravo: :beer:

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #336 dnia: 26.03.2023, 17:32 »
Na wstępie gratuluję wszystkim, którzy połowili :)
U mnie dziś pierwszy w sezonie wypad na łowiska macierzystego okręgu.
Miałem ochotę wyskoczyć na no-kill, zasadzić się z karpiówkami. A w sumie to bardziej ciągnęło mnie na przetestowanie "rzutności" nowych zabawek. Z racji kretyńsko-idiotycznego zakazu na S-2 podjąłem decyzję, że jadę na nowo oddany do wędkowania n-k po przeciwnej stronie Dunajca "Bobrowniki przed wałem". Cóż, szału nie ma. Obawiam się, że będą spore, naprawdę spore problemy z trzcinami, które już zaczynają o sobie dawać znać na wschodnim brzegu, na którym to dwa tygodnie temu przygotowywane były stanowiska. Drugim problemem jest zarośnięte dno. Dopiero od ok. 55, może 60 metra i głębokości ok. 3,5m zaczynało się czyste. Cóż, rzuciłem jeden zestaw typowo karpiowy, drugi pseudo-metoda. Do tego 4 spomby "midi" z lekką mieszanką kulek, pelletu i kukurydzy konserwowej, ze znaczną przewagą tej ostatniej.
W zasadzie bez dotknięcia. Za to miałem możliwość sprawdzenia gadżetu typu back-lead. Całkiem fajny patent, zwłaszcza w wietrzne dni.

Reasumując - wyjazd od czapy, pogoda nie powalała (wiało raz to mocniej, raz to słabiej - ale w twarz), bez brań. Łowisko... ponoć kilka zarybień było w tym roku.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #337 dnia: 26.03.2023, 17:55 »
Gratuluję łowcom, widać wiosna się zaczęłą, jest wysyp ryb różnych gatunków, z jesiotrami włącznie! :thumbup: :beer:

Ja jak co tydzień wybrałem się nad wodę aby szlifować łowienie podajnikami hybrid feeder. Pojechałem na okoliczną komercyjkę i miałem niezłą sesję. Bo połowa złowionych ryb to były klenie, w tym kilka sztuk w rejonie 2 kg, łącznie około 15-tu. Walą w hybrida na maksa, pyski mają idealne. Kleń w takich ilościach i rozmiarach to rzadkość na komercji, tutaj mam wrażenie, że się wycierają, bo są różne pokolenia. Zapewne pomaga im większa głębokość.

Hybrid z pelletami 2 i 1 mm po prostu rządzi, teraz to przenieść na łowienie większych karpi i linów :)

Lucjan

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #338 dnia: 26.03.2023, 18:52 »
"Taki se" pierwszy wypad na Wisełkę mimo że (jakby to ująć żeby nikogo nie urazić) wiało tak jak na dworcu w Skarżysku-Kamiennej - cztery niewymiarowe kleniki plus jakiś krąpiowy drobiazg. No ale to i tak lepiej niż się spodziewałem bo szczerze mówiąc myślałem że sezon rozpocznę od "blanka" :)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #339 dnia: 26.03.2023, 20:56 »
8 zielonych prosiaczków ponad 40-42cm, do tego kilka jazi. Brania przez dosłownie godzinę od 6 do 7, później pustynia.

Prawdy najprawdziwsze o nieżerowaniu linów w zimnej wodzie wczesną wiosną można włożyć między bajki.

Gratulacje!! :bravo:
To jakaś komercja czy zbiornik PZW.
Za niedługo przede mną pierwszy wypad na spławik na pobliskie bajoro. Nic tak nie cieszy jak walka z zielonymi bojownikami.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #340 dnia: 26.03.2023, 21:04 »
No kill pzw z którego wrzucam systematycznie wyniki. W tym roku już ze 100kg ryby tam przerzuciłem, łowiąc tylko metodą.
Dzierżno uzależnia

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #341 dnia: 26.03.2023, 21:12 »
:bravo: Panowie, coś się dzieje :D ja jeszcze czekam cierpliwie ;)
;)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #342 dnia: 26.03.2023, 21:22 »
Fajnie ,że w całej Europie ryby dopisały :bravo:
u mnie jeszcze 1,5 tygodnia i wracam do gry :beer:

Pozdrawiam Łukasz

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #343 dnia: 26.03.2023, 21:54 »
@katystopej

Potwierdzam, już 22 Marca miałem pierwszwgo lina w tym roku z dzikiego stawu 2ha o głębokości ~1m na południowym brzegu. Kolejne sztuki uderzyły dzisiaj pomimo wietrznej i chłodnej pogody. Z uwagi, że nie mam możliwości łowić w miejscach gdzie ryby zimują to obławiam głównie brzeg najmocniej nasłoneczniony i tam rybki pojawiają się tylko jak świeci słońce między godziną 14-17, potem można stawać na głowie i białoryb nie bierze. Mam swoją teorię, że chodzi tutaj o wygłodniałe szczupaki, które uderzają we wszystko co się rusza, nawet białe robaki (kilka takich ~50cm wyholowałem a kilka ucieło z przyponem). Po zachodzie słońca pojawiają się koluchy, które mimo rozmiarów swojej paszczy biorą delikanie jak liny i w przciwieństwie do okresu letniego nie mają takiej siły wyrywania się z ręki i wbijania swoimi jadowitymi kolcami. Woda jeszcze zmina ~7C.

Łowię na bacika ~6m od brzegu, główna 0.18mm, przypon 10cm 0.16mm, spławik 0.5g, haczyk tutaj muszę zachwalić Kamasan B611 nr 16 do łowienia batem i holu w pionie bardzo dobry kształt, ryby nie spadają a i wtrzymałość 2kg do rozgięcia daje możliwość wyjęcia ryb do 3kg. Przynęta białe robaki lub słodka kukurydza.

Zdjęcia Marcowych rybek w załączniku.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #344 dnia: 26.03.2023, 22:52 »
Gratulacje dla wszystkich co mogli spędzić czas nad wodą A i rybki widzę fajne wpadły

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀