Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 278090 razy)

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #405 dnia: 02.04.2023, 20:03 »
Mirek, karasie z zalewu. Czasem (za rzadko) coś się uda Okręgowi w Tarnowie. Trzy lata temu zarybili zalew karasiem pospolitym i od zeszłego roku jest eldorado karasiowe. Kolejna świetna decyzja to całkowity zakaz zabierania karasi i linów w całym okręgu :bravo:
Artur

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #406 dnia: 02.04.2023, 21:27 »
Ładne wyniki. Ja w tym tygodniu pomimo wszelkich starań bez brania. Nad wodą od 7 do 12.

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #407 dnia: 03.04.2023, 10:25 »
Brawo, fajne rybki :bravo:

Gratuluję :bravo:

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #408 dnia: 03.04.2023, 20:02 »
Dzisiaj miałem jedną z najlepszych zasiadek w tym roku. 4h nad wodą, temp w aucie pokazywało mi 3 stopnie, odczuwalna około 0, na stanowisku porywiste podmuchy prosto w twarz, czyli warunki takie jak lubię. Po prostu ciężkie. Żeby nie było za łatwo, okazało się, że ryba kompletnie nie żeruje. Przez 2h metodowej ekwilibrystyki, doszedłem do haka nr 16 i połówki fioletowego Yummy'ego od Osmo, który zaczął dawać tak bardzo wyczekiwane efekty. Brania były himeryczne, długotrwałe ale w końcowej fazie zwieńczone zdecydowanym odjazdem. Udało się wyłuskać z wody 5 fantastycznych jazi 40-45cm, a na koniec gdy już jedna eSka była złożona, na drugiej ryby wynagrodziły mnie za trud pięknym złotym "medalem" :) A teraz otwieram zasłużonego browara, Wasze zdrowie :beer: Doszedłem do wniosku, że lubię łowić w trudnych warunkach i sprawia mi to frajdę ;D :facepalm:

Dzierżno uzależnia

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #409 dnia: 03.04.2023, 22:52 »
:bravo:

Doszedłem do wniosku, że lubię łowić w trudnych warunkach i sprawia mi to frajdę - nad tym muszę pomyśleć, zdanie intrygujące, jakbyś jeszcze dopisał, że najlepiej jak są trudne warunki a do tego nie ma brań - to by dopiero było TO ;)
;)

Offline maximgtf

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #410 dnia: 03.04.2023, 23:40 »

Doszedłem do wniosku, że lubię łowić w trudnych warunkach i sprawia mi to frajdę - nad tym muszę pomyśleć, zdanie intrygujące, jakbyś jeszcze dopisał, że najlepiej jak są trudne warunki a do tego nie ma brań - to by dopiero było TO ;)

Bo wtedy nikogo nie ma nad wodą i jest święty spokój :D

Offline KotKoi

• Ekspert
« Odpowiedź #411 dnia: 04.04.2023, 01:59 »

Bo wtedy nikogo nie ma nad wodą i jest święty spokój :D
Pięknie

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #412 dnia: 04.04.2023, 02:16 »
Brawo Rafał

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline KotKoi

• Ekspert
« Odpowiedź #413 dnia: 04.04.2023, 06:16 »
Brawo za wytrwałość :bravo: :beer:
Wytrwałość + determinacja = wyniki

ps: a ten "medal złoty" Piękny

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #414 dnia: 04.04.2023, 06:25 »

No właśnie bardzo często najlepsze wyniki ilościowo/jakościowe mam właśnie w paskudną pogodę, gdy kompletnie nikogo na stawie nie ma ;D
Dzierżno uzależnia

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #415 dnia: 04.04.2023, 07:22 »
No właśnie bardzo często najlepsze wyniki ilościowo/jakościowe mam właśnie w paskudną pogodę, gdy kompletnie nikogo na stawie nie ma

w sumie racja, w 2014 był taki czerwcowy dzień, środek tygodnia, ściana deszczu, byłem na łowisku sam ubrany w sztormiak (co innego przemakało), karpie oszalały, 15 brań - same odjazdy "wciągające wędki",
10 wyholowanych - ryby silne + 5 spiętych, nie miałem sił dowlec się do auta ;) przynęta byle co, nie miała znaczenia
;)

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #416 dnia: 05.04.2023, 14:07 »
Zmotywowany wynikami @katystopej w trudnych warunkach ja postanowiłem wyskoczć wczoraj na mój dziki zbiornik PZW. Bacik 5m, lekki zestaw 0.5g, główna 18mm, przypon 16mm o długości 10cm z kamasanem B611 nr 16, na hak 2 pinki z myślą o nielicznie występującej tam płoci.

Pogoda nie rozpieszczała temp powietrza 1C, wiatr ok. 20km/h, padał delikatny śnieżek ale mówie sobie na tą godzinkę przed zachodem słońca wyskoczę nad wodę. Za zanętę posłużyła garść ziemi z kretowiska z dodatkiem 15 pinek. Przez pierwsze 30 min zero wskazań tylko zestaw co chwilę mi wiatr zatapiał i musiałem podszarpywać żyłkę aby go ustabilizować. Następnie podobna sytuacja spławik bardzo powoli został zatopiony przez dryf wody, że wystawało może 0.5cm antenki i tak z 30 sekund czekałem zanim szarpnąłem batem a tu ku mojemu zaskoczeniu coś siedzi na kiju i to nie płoteczka a pięknie wybarwiony linek. Mówię sobie cholera co jest! tak zimno, tak paskudnie a tu taki ciepłolubny linek? Myślę sobie przecież ostatnie 3 dni to istny powrót zimy więc woda nie była nagrzana, żeby takie pięknisie brały. Kolejne 2 rzuty i ehm 2 rozgięte Kamasany B611 nr 16 :( Nie są to jakieś super mocne haki ale do pinek na takie zimno i odrętwiałe rybki myślałem, że będą jak znalazł zwłaszcza, że latem liny do 2kg na bata nie robiły na nim wrażenia. Brania na 0.5g spławiku z antenka 1mm niewidoczne, ryba pobiera przynętę i stoi jak zaczep na dnie. Dopiero po podniesieniu kija i wbiciu laserowo ostrzonego haka okazuje się że ten zaczep jest ruchomy i jednym odjazdem rozgina hak.

Jak to mówią.. emocje jak na rybach o.O

Tym razem zakładam Drennan Wide Gape Specalist nr 16 związany na 0.18mm, ostatnie 40 min 0 brań. Moża teraz główkować czy to dlatego, że więcej ryb nie było w łowisku a może zwczajnie brań nie widać więc ryba ma wystarczająco czasu poczuć i wypluć haczyk a ten z grubszego drutu nie zatnie się przy lekkim poprawianiu zestawu na dryfującej wodzie.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #417 dnia: 05.04.2023, 14:12 »
Zmotywowany wynikami @katystopej w trudnych warunkach ja postanowiłem wyskoczć na mój dziki zbiornik PZW.

Standardowo przydomowy no kill pzw ;)

Zryba pobiera przynętę i stoi jak zaczep na dnie. Dopiero po podniesieniu kija i wbiciu laserowo ostrzonego haka okazuje się że ten zaczep jest ruchomy i jednym odjazdem rozgina hak.

Karp na 200%
Dzierżno uzależnia

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #418 dnia: 06.04.2023, 21:01 »
Zdążyłem przed śniegiem :fishonhook: :fish:

Dominik

Offline mjmaciek

• Ekspert