Autor Wątek: Karpiowe wędki 'rzutowe' 2023 r - zestawienie propozycji  (Przeczytany 5738 razy)

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
Witajcie,

Jako że 'rzut' i spore odległości w karpiowaniu osiągnęły już sporą popularność (w tym swoich zagorzałych zwolenników) chciałbym rozpocząć nowy wątek z tym związany.

Wielu z nas szuka odpowiedniego wędziska do osiągania jak najdalszych odległości - w tym co bardziej racjonalne, większych odległości osiąganych z mniejszym wysiłkiem.

Zdaję sobie sprawę że osiągana odległość to wypadkowa kilku czynników: predyspozycji i doświadczenia wędkarza, kołowrotka, zestawu i co chciałbym w głównej mierze poruszyć >> wędziska.

Co również ciekawe każdy ma swoje odmienne doświadczenia: to kij 3.5 lbs, to 3.0, to przelotka startowa 40, to 50mm, bardziej akcja szczytowa etc.

Chciałbym tym wątkiem rozpocząć zestawienie na rok 2023 ; kije 'rzutowe' - sprzęt, który w danej klasie cenowej oferuje wiele z waszego punktu widzenia - niezależnie od budżetu.

Oczywiście najlepiej jeśli merytoryka wygra i dany kij faktycznie posiadacie i jesteście w stanie o nim napisać kilka słów: cena, praca, wykonanie, etc.

Do dzieła!

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Karpiowe wędki 'rzutowe' 2023 r - zestawienie propozycji
« Odpowiedź #1 dnia: 05.01.2023, 09:40 »
Karpiówki czy feedery?

Offline damager89

« Odpowiedź #2 dnia: 05.01.2023, 09:48 »
Karpiówki oczywiście:)

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Karpiowe wędki 'rzutowe' 2023r - zestawienie propozycji.
« Odpowiedź #3 dnia: 05.01.2023, 09:49 »

Ja używam tx7 12int. do 160m więcej nie mam gdzie rzucić.
+minimalistyczny designe
+pancerny kij
+mięsistość blanku

*bardzo sztywny kij, praktycznie pręt. Gdy go kupiłem i zacząłem łowić miałem bardzo dużo spinek - kij do wyczucia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2245
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 05.01.2023, 09:57 »
To są na pewno dobre wędki rzutowe. Bez dwóch zdań.
Tylko odległości z tej tabelki to jest jakiś kosmos. Wędkami tymi, jak napisano, ustanowiono mistrzostwo świata. Jeśli ktoś myśli, że kupi sobie taką wędkę i będzie osiągał tak ekstremalne odległości... to niech kupi sobie buty, w których Bolt ustanowił rekord świata, i zejdzie dzięki nim na setkę poniżej 10 sekund.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Majki

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 05.01.2023, 10:06 »
to są oczywiście wyniki na żyłce 028 i strzałówce z samym ciężarkiem bez zestawu ;))

Offline damager89

« Odpowiedź #6 dnia: 05.01.2023, 12:16 »
To są na pewno dobre wędki rzutowe. Bez dwóch zdań.
Tylko odległości z tej tabelki to jest jakiś kosmos. Wędkami tymi, jak napisano, ustanowiono mistrzostwo świata. Jeśli ktoś myśli, że kupi sobie taką wędkę i będzie osiągał tak ekstremalne odległości... to niech kupi sobie buty, w których Bolt ustanowił rekord świata, i zejdzie dzięki nim na setkę poniżej 10 sekund.

No tak... wszędzie marketing żeby hajs się zgadzał. Pobudza to wyobrażenie, a każdy kto pojedzie nad wodę wie, że machnąć powyżej 150m to nie taka prosta sprawa.

Na plus pewnie jest to, że producenci chcą promować niektóre modele jako typowo specjalistyczne - w tym do rzutu.  Dla użytkownika/nabywcy ułatwia to sporo poszukiwania.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #7 dnia: 05.01.2023, 14:18 »
Majki przepraszam,że zadam laickie pytanie,ale nie wiem czy  dobrze zrozumiałem: rzucasz zestawem do łowienia na  160m  i to wędką 3.6m ? Do tego na żyłce 0.28 ?

Zadałem pytanie,bo mam  dużo do czynienia z karpiarzami-rzutowcami,a i sam łowię dystansowo i może nie są to profesjonaliści,ale każdy jest zdania,że już 130m jest wielkim wyzwaniem i to wędziskiem 13ft,a nawet 120m nie jest takie oczywiste. Mowa o rzucie z zestawem.

Offline Majki

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 05.01.2023, 14:34 »
serio 120 m to wyzwanie ? rzut z pva na 120m to tak ale ciężarkiem z helikopterowym zestawem ?

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 05.01.2023, 14:39 »
serio 120 m to wyzwanie ? rzut z pva na 120m to tak ale ciężarkiem z helikopterowym zestawem ?

Mam na myśli zestaw z ciężarkiem centrycznym.

Offline Majki

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 05.01.2023, 14:43 »
centryk do rzutu się nie nadaje :(

Ja rzucić zestawem na 140m nawet w lekko średni wiatr nie mam problemu ale zanęcić rakietą nie mam szans. nęcę do 120m max przy dobrych warunkach :(

Offline mietox

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 05.01.2023, 14:46 »
Zarzucić daleko a łowić skutecznie to dwie różne rzeczy.
Z Soników SK 3,90 m 3,5 lbs przelotka 50 mm, kołowrotek Shimano BBLC spokojnie 140 m rzucałem.
Niestety im dalej się chciało zarzucić tym cieńsza żyłka.
Sztywna wędka, żyłka 0,25 mm, strzałówka pozwalały oddawać długie rzuty jednak zmniejszała się ilość wyholowanych ryb w stosunku do holi na 0,40 mm.
Przy zarzutach na takie odległości spada celność, splatanie zestawu, wbijanie się zestawu w muł.
Nieraz były pojedyncze piki sygnalizatora a rano okazało się że zestaw w locie splątany.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 05.01.2023, 15:01 »
centryk do rzutu się nie nadaje :(

Ja rzucić zestawem na 140m nawet w lekko średni wiatr nie mam problemu ale zanęcić rakietą nie mam szans. nęcę do 120m max przy dobrych warunkach :(

Sam spombuje do 100m i to na plecionce 0.14 +strzał z plecionki 0.25.,ale to jest u mnie max dystans nęcenia. 80-85 m komfortowo.

140m rzut powtarzalny ? Kurcze ,no mało wiem o karpiarstwie rzutowym,ale musisz mieć na prawdę opanowaną technikię i zestaw.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #13 dnia: 05.01.2023, 15:19 »
Dalekie rzuty karpiówką to nie tylko wędka i żyłka, ale też odpowiedni zestaw końcowy, ciężarki mocowane centrycznie się do tego nie nadają, najlepszy jest zestaw helikopterowy i przypon z fluorocarbonu, lata to naprawdę świetnie i nic się nie pląta. Ciężarek centryczny, przypon z plecionki i próby dalekich rzutów to proszenie się o splątanie zestawu.
Sławek

Offline damager89

« Odpowiedź #14 dnia: 05.01.2023, 16:04 »
Dalekie rzuty karpiówką to nie tylko wędka i żyłka, ale też odpowiedni zestaw końcowy, ciężarki mocowane centrycznie się do tego nie nadają, najlepszy jest zestaw helikopterowy i przypon z fluorocarbonu, lata to naprawdę świetnie i nic się nie pląta. Ciężarek centryczny, przypon z plecionki i próby dalekich rzutów to proszenie się o splątanie zestawu.

Jasne. Słuszna uwaga. Zamieściłem ją w treści mojego wywodu - tematu. Np. Ściągnięcie za dużej ilości strzalowki ze spomba, usunięcie pływaka spomba, usunięcie wszelkich agrafek i od razu odległość wzrasta.
Detale, detale. Ja nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

Chciałbym się mimo wszystko skupić przede wszystkim na wędkach, które mają szczególne predyspozycje do rzutu oraz w miarę możliwości progresywne, aby było cokolwiek radości z holu.