Autor Wątek: Feeder 2,7-3,0m pod methodę  (Przeczytany 7464 razy)

Offline mateuszr1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Feeder 2,7-3,0m pod methodę
« dnia: 14.02.2023, 11:44 »
Witam!
Szukam kijka głównie pod methodę, czasami też klasyka. W miejscu, w którym łowię raczej nie przerzucam granicy 40m, zwykle z podajnikami 15-20g. Ryba jest tam każda, generalnie przedział 0.5-3kg, zdarzy się trochę większy karp. Na miejscu jest sporo drzew nad głową jak i w wodzie więc celuję w długość 3m, może 2,7m i większy zapas, żeby je od zaczepów odciągać, bo przesiadam się z 3m stingera 10-45, któremu trochę brakuje.
Budżet 300-400żł im bliżej 300 tym fajniej 🙂 a w nim wpadł mi w oko Preston Ignition 10ft/40g w promocji za 250zł, mankament to słaby wybór szczytówek (1 i 2oz). Warto dopłacić do Styxa od Tubertini? TX3 Robinsona? Tylko przy 3m ma jedynie cw 30g i obawiam się że to mało.
Co byście w tych kategoriach polecili?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Feeder 2,7-3,0m pod methodę
« Odpowiedź #1 dnia: 14.02.2023, 11:46 »
Coś mi świta, że był już temat o krótkich kijach.
Jeśli ktoś pamięta i zalinkuje, to zamknę ten temat.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 14.02.2023, 11:59 »
Daiwa N'zon Mini Method Feeder 3,05m 40g. Super pod mniejsze ryby na klasyka jak i do methody, karpie w okolicach 3kg spokojnie można odciągać od zaczepów, jeśli chodzi o większe sztuki to siłowo nie miałem okazji holować. Mateusz Przebięda nagrał film z tym kijem więc możesz zobaczyć.

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #3 dnia: 14.02.2023, 12:13 »
Może Robinson mx3 feeder 3m, mieści się w Twoim budżecie.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 14.02.2023, 15:44 »
Budżetowo a dobrze,Guru A-class method feeder 10ft ,Shimano aero x1 10ft obydwa kijki praca progresywna,ładny design ,większego bonuska pociągną ,ewentualnie Daiwa Nzon extension feeder 10ft, kijek też progres ze sporą mocą ;)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.02.2023, 17:23 »

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 14.02.2023, 18:00 »
Nie polecę żadnej marki. Tak po prostu przekornie.
Najlepiej będzie, gdy wytypujesz sobie kilka kijów w swoim przedziale cenowym, przejdziesz się do jakiegoś dobrego sklepu wędkarskiego i sprawdzisz sobie jak się zachowują. Jak się gną, jak leżą w ręce, jak są wyważone. I to najlepiej weź ze sobą kołowrotek, który pod tego pickera podepniesz. Dla mnie osobiście to najlepiej żeby był to 3,00m picker o c.w. 40 gram. Czy będzie to Robinson, Garbolino, czy inny Preston - to już sam zdecydujesz.
A o wymienionych powyżej parametrach kijek mam. I całkiem przyjemnie się łowi. Mam podpięty pod to Okuma CustomBlack CLXF40.

Wiadomo - każda pliszka swój ogonek chwali.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #8 dnia: 14.02.2023, 19:23 »
Świetny byłby Monster, ale jest poza zasięgiem. Niby ignition
Ten sam blank.

Styxa i atraxa nie widzę w akcji z 3kg karpiem

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #9 dnia: 14.02.2023, 19:55 »
No właśnie chyba jednak Ignition to nie jest ten sam blank. Ignition to typowa piękna parabola a monster to progres. Ignition kończy się w okolicy 8-10kg. Ignitiona 10ft miałem, Monstera mieć będę za jakiś czas to wtedy mogę coś więcej napisać. Jest jeszcze Katsudo Slim Method Feeder, fajnie pracuje z drobnicą a spory bonus to dla niego bułka z masłem.
Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #10 dnia: 14.02.2023, 20:01 »
Jak brakuje Stingerowi  i  żeby od zaczepów przytrzymać to mi się ciśnie na usta kijek do zadań specjalnych , który posiadam czyli Zemex Iron Feeder, sięgam po niego na ryby +3kg, bo wtedy czuje się dobrze, pod 8kg rybą jest pełna zabawa, drobna ryba go męczy. Wspomnianą przez Tomka Daiwa Nzon extension feeder 10ft również posiadam i to jest kijek taki pomiędzy takim Stingerem a Ironem, na razie więcej wrażeń z rzucania, bo wyholowała dopiero 2 rybki, bo to świeży nabytek a póki co zlodowacenie u mnie na wodach. Mega plusem tego Irona jest rzutność-leci tam gdzie chcesz, taka celna snajperka.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #11 dnia: 14.02.2023, 20:02 »
Kiedyś w feedersklepie przyginali oba patyki i niby ugięcie takie samo. Monstera wielokrotnie widziałem w akcji i dla mnie to kluska, a nie progres ;)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #12 dnia: 14.02.2023, 20:14 »
No właśnie pamiętam słowa Kruszyna, że to ten sam blank, a znowu wszędzie gdzie czytam o Monsterze, to niby progres i ma zapas mocy na większe ryby. Ile ludzi tyle opinii ;D
Dzierżno uzależnia

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #13 dnia: 14.02.2023, 20:33 »
No właśnie chyba jednak Ignition to nie jest ten sam blank. Ignition to typowa piękna parabola a monster to progres. Ignition kończy się w okolicy 8-10kg. Ignitiona 10ft miałem, Monstera mieć będę za jakiś czas to wtedy mogę coś więcej napisać. Jest jeszcze Katsudo Slim Method Feeder, fajnie pracuje z drobnicą a spory bonus to dla niego bułka z masłem.

Machałem ostatnio MX3 method feeder i Ignitionem. Ignition ewidentnie jest twardszy i coś mi nie pasuje z tym, że to parabola. Pracuje bardzo podobnie do Green Pointa, który jest progresem. Jeśli chodzi o Guru A-Class to z tego co wiem, to ta wędka jest parabolą. Wiele również czytałem na forum o Katsudo i z tego co wiem to to jest wędka na większe ryby, a nie na drobnicę. Podobnie jak Shimano Aero X1.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #14 dnia: 14.02.2023, 20:52 »
Sam pisałem o Katsudo, że to kij na duże ryby, ale przez to, że szczytówka u nasady ma 2,15mm to bardzo fajnie czuć drobnicę, przy czym drobnica u mnie to 0,5-1kg jak lin, karaś, kleń, jaź, ale zapas mocy ten kij ma okrutny, cholernie niedoceniany patyk, aero x1 do klasyka bym nie brał, to zaczyna pracować tak przy 2-3kg, Ignition z tej trójki najgłębiej się ładuje i ma najmniej mocy.
Dzierżno uzależnia